Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Może walkę z niżem demograficznym odłóżmy na później a zajmijmy się 13,5% bezrobociem. Jak się okazuje na chwilę obecną rąk do pracy jest aż nad to...
Można by wrócić do idei "warsztatów narodowych" z czasów tuż po rewolucji lutowej, tj. państwo organizowało płatną pracę dla bezrobotnych przy tzw. "robotach publicznych", np. budowie i remoncie drogi itp. Owszem, kosztowałoby to sporo grosza, ale zapewniłoby spadek (jeśli nie zniknięcie) bezrobocia. Widziałbym to jako pracę z fachowcem jako kierownikiem, który pokazuje, co ma się zrobić i tłumaczy, jak zrobić.
Cytat:
To jakiś tekst z ulotki partyjnej? Za komuny nie pozwalali szpiedzy kapitalistów i wrogowie ludu, za Kaczora nie pozwalali koalicjanci, za tuska nie pozwala "motłoch".
A w czym to tak "motłoch" nie pozwala działać naszemu kochanemu wodzowi? Przecież Donek dopiął swego- podniósł podatki i wprowadził nowe. Boli Cię że ACTA nie przeszło bezkarnie? Boli Cię, że ludzie chcą zblokować grę na czas i na grabież pod nazwą praca do 67 roku życia?Inna rzecz, że takiego fachowca trzeba skądś ściągnąć.
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek), to od razu są strajki najpierw jednej grupy, której ta reforma nie pasuje, później media ciągną resztę "ludu" i mamy oburzenie całego narodu i solidaryzowanie się ze strajkującymi.
Cytat:
Jak dobrze wiemy od 20 lat ludzie naciskają na rządy w tych sprawach, rządy się zmieniają a podatki i opłaty rosną. Demokracja to zaiste najwspanialszy ustrój- ustrój w którym nie ma winnych. Bo jak jest źle to się zmieni ekipę rządzącą przy wyborach a że oni tacy sami to i rezultaty takie same mianowicie idziemy po równi pochyłej. I tak się to kręci. A majątek ze złodziejskiej prywatyzacji się kiedyś musi skończyć.
Nigdy nie byłem zwolennikiem demokracji, zresztą widzę, że ty też. Winni muszą być ukarani, ale pytanie, czemu zatem się ich nie karze? Mamy sądy, mamy trybunały - po coś one chyba są.
Cytat:
Tu sobie w kolano strzeliłeś
Wyjaśnij :shock:
Cytat:
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek)
Właśnie te "jakiekolwiek" (a raczej "byle jakie"), które są ciągle wprowadzane mają wiadomy rezultat dla kraju.
Cytat:
Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek), to od razu są strajki najpierw jednej grupy, której ta reforma nie pasuje, później media ciągną resztę "ludu" i mamy oburzenie całego narodu i solidaryzowanie się ze strajkującymi.
Chodzi dalej o ten wiek emerytalny? Już było wiele razy pisane o co w tym chodzi, że to żadna reforma ale prosty skok na kasę bo po co robić jakieś reformy okołoemerytalne jak można sam wiek podnieść i niech dziady płacą. Do starych przyczyn dla których uważam to za kolejną patologię i lenistwo władzy dołożę nowy argument:
http://wpolityce.pl/artykuly/20849-67-l ... ieralnosci
a ten znowu swoje...zawsze to rząd coś knuje byleby sobie kabzę napchać i ucisnąć naród <facepalm>
jest niż demograficzny, a jak wiadomo im mniej młodych tym mniej ludzi do pracy, a im mniej ludzi do pracy tym mniej składek, z których odprowadzane są emerytury, a skoro jest ich mniej to emerytury lecą. Jestem pewien, że zaraz by podniósł się skowyt, wiecznych malkontentów, że to rząd zabiera emerytury i daje sobie do kieszeni, że to, że tamto...żałosne
to powiedz mi w jaki TY byś sposób załatwił emerytury na takim samym poziomie przy lecącym na łeb na szyję ilości młodych? Konkrety proszę
Ode mnie konkretów za darmo rządasz? Od swoich wybrańców przy korycie zarządaj, zwłaszcza że im się za to słono płaci a efekty wiadome :mrgreen: Wyobraź sobie, że żeby "zreformować" system emerytalny przez zwiększenie lat składek nie trzeba być żadnym specjalistą, tak nawet dziecko z podstawówki może "reformować"...
Jesli chodzi o prawdziwe konkrety to recepty były już powtarzane wielokrotnie przez Elronda, wystarczy przejrzeć Agorę.
Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
Cytat:
Tu sobie w kolano strzeliłeś
Wyjaśnij :shock:
[quote:qvy5jfeu]Nie. Boli mnie, że jak w tym kraju chce się przeprowadzić reformy (jakiekolwiek)
Właśnie te "jakiekolwiek" (a raczej "byle jakie"), które są ciągle wprowadzane mają wiadomy rezultat dla kraju.
Cytat:
Chodzi dalej o ten wiek emerytalny? Już było wiele razy pisane o co w tym chodzi, że to żadna reforma ale prosty skok na kasę bo po co robić jakieś reformy okołoemerytalne jak można sam wiek podnieść i niech dziady płacą. Do starych przyczyn dla których uważam to za kolejną patologię i lenistwo władzy dołożę nowy argument:
http://wpolityce.pl/artykuly/20849-6...adumieralnosci[/quote:qvy5jfeu]
Nie tylko. Leki, zniesienie OFE, reforma KRUS - dalej mam wymieniać? A z emerytur to tylko likwidację przywilejów emerytalnych pewnych grup (np. górnicy, policja...). A ten link jest do gazety propisowskiej. A więc prawicowej. A prawica to - jak wiadomo - konserwatyści.
Cytat:
Czy jesteś socjalistą? Sugerujesz, że doprowadzając skarb państwa do ruiny, wywołując anarchię, a potem rewolucję socjalistyczno-komunistyczną naprawisz ten kraj? Nie tędy droga. Pierwsza rzecz, że to właśnie socjaliści z komunistami na spółkę doprowadzili w 90% do syfu, który tu mamy.
Nie wiem skąd wpadłeś na to, że jestem socjalistą :D Co do Skarbu Państwa, to raka się nie karmi - raka się usuwa. Jednym ze sposobów na usunięcie raka zwanego "państwem realizującym zasady sprawiedliwości społecznej" jest odcięcie go od źródeł finansowania. To wręcz metoda najskuteczniejsza.
Cytat:
Dalej - własność prywatna i wolny handel są źródłem bogactwa narodu, a nie socjalizm - socjalno-komunistyczne państwa padły właśnie z przyczyn gospodarczych (ZSRR, PRL...).
Unikanie grabieży to właśnie sposób na to, by prywatnej własności było jak najwięcej. Obecnie władza robi co w jej mocy, by jak najwięcej tej własności nam odebrać. Również wolny handel i mówiąc szerzej wolny rynek jest źródłem bogactwa, jak sam zauważasz, a czymże jest właśnie szara strefa, jak nie ostatnią ostoją wolności gospodarczej w państwie, które stara się uregulować każdą dziedzinę i szczegół naszej gospodarki :?:
Cytat:
Owszem,podatki są w tym kraju zbyt wysokie, ale zamiast je nie płacić, lepiej zapłacić i naciskać na rząd, by zlikwidował źródła niepotrzebnych wydatków, np. zredukował aparat urzędniczy, zreformował system ubezpieczeń społecznych, itp.
Mhmm :lol:
Cytat:
Tak? Winą biedy i syfu w polityce naszego rządu obarczaj rządy poprzednie (PiS'u, PZPR, SLD), gdyż to im ten syf zawdzięczasz. To rząd obecny stara się zlikwidować wieloletnie zaniedbania, ale mało tego, że sił i cierpliwości już nie ma, to jeszcze durny motłoch blokuje wszelkie możliwe próby naprawy zwyrodniałego systemu. Osobiście nie w pełni popieram decyzje Platformy, ale oni coś z tym starają się zrobić. Dzieląc problemy:
- kolej i sieć drogowa (wina PRL-u)
- system emerytalny (Bismarck, PRL i Balcerowicz)
- Służba medyczna (PiS)
No tak władza ludowa stara się jak może, tylko durny motłoch przeszkadza i stoi na drodze postępu :lol: Jeśli ostatnie 5 lat to maksimum tego, co ta władza może, to podtrzymuje swoje zdanie: trudno o większą niekompetencję. Choć nie przeczę, że reszta konkurencja z parlamentu w indolencji miałaby szansę rządom Donaldinho dorównać, choć poprzeczka jest tu zawieszona wysoko ;)
Pewnie masz jeszcze mało lat, więc nie pamiętasz, że twór zwany PO powstał na gruzach AWS i UW, a te powstały znowu w miejsce UD, KLD, ZChN, SKL i innych. Obecna władza składa się z ludzi, którzy w politykę bawią się często od początków III RP, zasiadali już w ławach parlamentu po kilka razy, byli członkami niejednego rządu. I w pełni ponoszą odpowiedzialność za "historyczny sukces". A w ostatnie 5 lat nie zrobili nic(albo i zrobili więcej złego, niż dobrego), by ten "syf" naprawić. Zresztą jakby mieli to zrobić, skoro sami są współautorami tego "syfu" :?:
Cytat:
osobiście to już się przyzwyczaiłem, że Tuska obwiniają o wszystko....kolego jakbyś nie wiedział to rząd ma niewiele wspólnego z ceną ropy, ten temat już był wałkowany
Na podatki, które stanowią większość ceny paliwa też nie ma pewnie żadnego wpływu ;)
Cytat:
Żyć cały czas na koszt UE to trochę nie halo
To chyba jakiś nowy mit eurosocjalistycznej mitologii. Tzw. "dotacje unijne" to jest przysłowiowy "wacik", do tego kosztujący więcej, niż jest wart.
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... ie,1782989
Po co te kombinacje i owijanie w bawełnę? Przecież nie zlikwidują PIT bo muszą wiedzieć ile zarabiamy a i w Urzędach Skarbowych przecież muszą być etaty. Najprościej (i tak zapewne będzie, niech się przyznają co planują) wprowadzić vat 30 % bez likwidacji innych opłat i po herbacie.
http://biznes.interia.pl/finanse-osobis ... go,1782823
By żyło się lepiej. Swoim.
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/a ... omosc.html - jakby w tym roku z końcem świata nie wypaliło, to mamy już kolejną datę w zapasie ;)
Koniec świata 2012. Nie chcę mówić co o tym sądzę bo było by to ekhem... nie kulturalne? Delikatnie mówiąc. :) A co myślicie o tej asteroidzie?
ostatnio w Białymstoku mieliśmy kilka przypadków napadów- jedna osoba zmarła, druga walczy o życie.
Najlepsze, że cały szef neonazioli, który za tym stoi (ofiarami był Ormianin, ''brudas'' i przypadkowa dziewczyna dźgnięta nożem w imię ''walki z lewactwem'') okazał się dobrym znajomym nie tylko polityków Pisu, ale i PO :D
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... F561149305
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... tknal.html
taki miły młody człowiek... co z tego, że nocami poluje na mieście z nożem w ręku :D Wszyscy o tym doskonale wiedzą, ale kto będzie się narażał układom w mieście...