Zakładam, że będzie to działać na podstawie wzrostu poziomu naszego bohatera - jak w grach RPG. Co kolejny lvl nasze siły będą większe, będziemy mocniejsi etc. :)
Wersja do druku
Zakładam, że będzie to działać na podstawie wzrostu poziomu naszego bohatera - jak w grach RPG. Co kolejny lvl nasze siły będą większe, będziemy mocniejsi etc. :)
AI w tych bitwach radzi sobie jeszcze gorzej niz w poprzedniej bitwie z Bretonia.Nie wykorzystuje jazdy-traci ja bez sensu,atakuje bez wsparcia piechoty etc,nie chroni lucznikow,bohaterzy-biegaja po polu sami sobie-bez wsparcia-latwo ich wylapac i wykosic,nie ma bladego pojecia o zucaniu magi-AI zucilo raz czar-z czego nawet nie trafilo w jednostki wroga-wileka zielona geba snula sie po polu bez sensu,szarza kawaleri w lucznokow zmusila ich do ucieczki z pola w 3 sekundy.Mini starci jednostek trwajace zaledwie kilka sekund.Mizerne wrazenie zrobil na mnie wczorajszy pokaz-spodziewalem sie czegos lepszego..
Zostalo naprawde juz malo czasu a gra jak narazie wyglada na bardzo mocno niedorobiona.Ogladalem 1,5 godz w nocy i zaluje.Szkoda bylo mojego czasu-znowu wielkie halo z wielkim fiaskiem.
Jestem rozczarowany, całe nakręcanie na Idy marcowe. Tak z wampirami, jak i z oblężeniem.
A co dostaliśmy?
- Plansze z 3 obrazkami i trochę tekstu - więc wiemy wszystko o oblężeniach. - Wygląda na to że zamierzają uprościć bitwy bo wyrzucają lub przerabiają te elementy w których si sobie wybitnie nie radziła (rozmieszczenie sił, walki na murach i ulicach, wierze). I w sumie jest szansa że się to sprawdzi.
- O wampirach -
a) Słabą bitwę zadaniową.
b) Że nie będą mieli strzelców.
A gdzie roster? Coś o unikalnej mechanice? Legendarny Lord (ta mini grafika mnie nie przekonuje)? Agenci?
A najgorsze w tym wszystkim jest to że żadna bitwa mnie nie kupiła, to nawet nie wyglądało na trudne. I zaczynam się obawiać że te zadania będą nudnym obowiązkiem podczas kampanii.
Ale przecież sprawa ze strzelcami jest zgodna z lore i bitewniakiem. Wampiry, w porównaniu z Królami Grobowców, nie mają żadnych strzelców.
Brak łuczników u Wampirów jest w 100% zgodny z bitewniakiem i mi osobiście bardzo się podoba ten motyw.
Jeśli chodzi o samą bitwe to:
- Black Knights to z tego co słyszałem najsilniejsza konnica w bitewniaku a nawet jak nie to ścisła czołówka więc nie ma się co dziwić że biedne małe gobliny-strzelcy przed nimi uciekają. W kazdym TW jak zrobisz szarże silnej ciężkiej konnicy na łuczników to jest po łucznikach...
- Ta początkowa szarża "konnicy" greenskinów jest oskryptowana. Jedyne zadanie tych posiłków wchodzących z prawej strony mapy, to szarża na twoje oddziały i śmierć. Tak sobie to wymyślili Devsi, żebyś od samego początku walki miał co robić. Do tego ta szarża ma kupić trochę czasu armii wchodzącej z lewej strony by mogła dojść na wzgórze i połączyć się z głównymi siłami. Główne siły mają zadanie "defend the hill". Tak to tłumaczą Devsi w końcowym wywiadzie na streamie i jak dla mnie ma to sens.
- Jeśli chodzi o czary to z tego co usłyszałem to wskrzeszenie truposzy można użyć tylko 2 razy na bitwę. Wielka zielona żaba to Vortex spell więc to nie wina AI że akurat nikogo nie trafił. Idea tego spella to nieprzewidywalny tor po którym się porusza zaklęcie
Znamy już Legendarnych Lordów:
Wampir Mannfred von Carstein
Liszmistrz Heinrich Kemmler
Ja jednak spróbuję zagrać na początek tym potężnym starcem.
Nie będę wymieniał tego co reszta po prostu wymienię jedyną dobrą rzecz czyli wygląd pola bitwy. Jest po prostu genialny:cool:
Aż żal że będę grać na minimalnych.