To teraz dodam coś od siebie i prawdopodobnie zostanę zjechany no ale cóż...nie raz okazałem się idiotą nawet na tym forum.
Od czasu mego dzieciństwa miałem wiele zagadnień do rozważenia.I choć mój ,,ojciec'' próbował nawet siłą wpoić mi swój światopogląd, nie udało mu się gdyż po prostu nie rozumiałem jego nienawiści do Żydów czy kogo tam jeszcze,to jednym z rozważań było spojrzenie na człowieka. Kiedy w 4 klasie poznałem historię, wprost zaczytywałem się w niej, poznawałem i widziałem wiele analogii wobec naszej rzeczywistości.
Kryzys islamski z którym mamy do czynienia dzisiaj,jest trudny dla nowej myśli europejskiej zrodzonej po 1945 roku. Multikulturowosć, nowe spojrzenie na zjawiska nas otaczające wychodzą z założenia humanizmu, ale także świadomości iż w obecnej fazie dziejów wszystko jest z sobą powiązane.Wszak dwie wojny pokazały na co człowieka teraz stać.
Osoby prawicy które wymienił Bronti są ludźmi swej opcji politycznej, i autorytetami dla mas pragnących natychmiastowych i prostych rozwiązań wobec obecnych problemów.Po drugiej stronie mamy lewicę której celem jest zrównanie wszystkich,wyplenienie nienawiści czy tym podobnych negatywnych czynników, przy użyciu niepopularnych,trudnych i nie zawsze sprawdzających się rozwiązań,lecz tak samo jak prawica jest jedynie opcją polityczną wierną swym celom.
Do czego zmierzam? ISIS jest ujadającym frajerem rzucającym kamieniami,liczącym na sprowokowanie opinii chrześcijańskiej przeciw islamowi.Służą celom ościennych państw w rozgrywce która zaczyna mieć wymiar światowy.
W tym całym konflikcie mamy tych uchodźców.Sam mam mieszane zdanie,lecz wiem że nawet jeśli to tłum agentów, w tym tłumie są niewinni.Niewinni byli też w Paryżu,Kolonii i teraz w Brukseli i oni też ucierpieli.Stawia to pod znakiem zapytania obecna politykę liberalną jednakże....
Ostatnio nasłuchałem się w internecie o bohaterach pokroju Brevika który był pierwszym nowym krzyżowcem,niemal prorokiem zwiastującym atak islamu,lecz z kim walczył W Oslo i na Utoya?
Prawica dąży do konfrontacji w imię europejskich wartości.Pytam jakie to wartości? Lewica chce utrzymać pokój i równość.Pytam się jak?
Powinniśmy zwalczyć ISIS i każdą jej odmianę,lecz wpierw musimy zwalczyć nasze słabości którymi są: hipokryzja,uprzedzenie,ignorancja a te przejawiają wszyscy ze mną na czele.