Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
No i niestety, właśnie w tym momencie spotkała mnie bolączka z premiery jeszcze. Otóż mój przeciwnik który oblega miasto, stoi i się patrzy. A ja w tym czasie mogę sobie przeglądać internet i pisać na forum... jeszcze tylko 30 min( przyśpieszone x3 przynajmniej)...
Heh mam zagwozdkę :D. Gram teraz na 3 mini modach radiousa i jest bardzo przyjemnie ( nie mam tych z nowymi jednostkami i bitewnego). Bitwy nie są złe na vanilli, a mini mody radiousa są dużym ulepszeniem. Ale chyba zacznę drugą kampanie z Divide ( chociaż niektóre rzeczy mi się nie podobają ) i zobaczę co mi się bardziej podoba, albo będę grał na zmianę. Ciekawe, że nawet na vanilli bitwę toczyłem 18 minut i nie była jakaś ogromna, chyba to poprawili, ale mało grałem więc nie jestem pewien.
Kam czy grając Rzymem z Divide ta frakcja też jest silna w jednostkach jak w vanilli? Jest jakieś przetasowanie, czy wszystkie frakcje są mniej więcej równe?
Pobrałem, zagrałem na szybko. Komp spuścił mi lanie, wyłączyłem. Teraz chciałem zagrać jeszcze raz, ale coś się tam aktualizuje (w pierwszym parcie) i niestety wywala się.
Gdzie jest opcja wyboru między 2/4 turami na rok? Ten mod robi coś z odradzaniem się najemników? Bo chciałem pograć Kartaginą rodziną z większym ruchem armii.
Pomijając mody, to już na czystej wersji gra się dużo ciekawej. Grając Macedonią komp wyciął mi fajny numer. Barbarzyńcy Isubres (lub Boli) zrobili mi szybki atak:
1) tura. zajęli Patavium,
2a) Złupili Ariminum, wyzwolili (przywrócili) Ligurie.
2b) Liguria zajęła Velathari.
3) Liguria zdobyła Rzym.
4) złupili mi Neapolis.
Siedziałem przed monitorem z otwartą paszczą, i skaczącym gulem. Nie udało się jednak im przeżyć.
5) Bo przybyła moja elitarna armia "Tracja", z marszu odbiła Rzym i zniszczyła główną armie Ligurii.
7) Dotarła armia "Macedonia" i już właściwie było po zawodach.
Wprowadzili teraz (w paczu 7) limit czasowy dla zadań głównych? Bo grając Kartaginą nie spełniałem warunków np. zajmij 16 portów, czy posiadaj 75 jednostek.
A tu gra wyświetlała mi informacje o spełnieniu 0/4 zadań dodatkowych i odpalało się następne.
Poboczne musisz zdążyć chyba przed głównym - czy to teraz wprowadzili nie wiem, bo mało grałem - chyba nie są na czas. Są jakieś oddzielne zadania, chyba na czas, np. zrób jakąś technologie, ale gram 2 dzień po długiej przerwie, wiec nie jestem pewien.
Jestem zdemoralizowany po kolejnej nieudanej próbie wznowienia kooperacji, Odechciewa się po raz enty zaczynania tego samego w nadziei, że uda się dograć grę do końca przy robieniu wielu zapisów gry. Creative Assembly: why oh why QQ? Obawiam się, że minie dość dużo czasu zanim będzie można bezpiecznie zagrać całą kooperację (dodając do tego obecne warunki zwycięstwa) i przestanie to być rosyjską ruletką. Jest to chyba pierwsza rzecz co mnie bardzo irytuje, a nie mogę zrobić nic innego jak czekać na patche. Ponoć obecnie frakcja rzymska znowu jest przegięta jeżeli chodzi o piechotę, po wyłączeniu ataku formacją. Zastanawia mnie czy oznacza to dalsze zmiany ataku w formacji i/lub dużych cięć w statystykach i zrobieniu z ataku formacją pseudo falangi z bonusami do stat. Takie rozwiązanie znowu nie rozwiązywałoby problemu bo po włączeniu czegoś takiego jednostki utrzymywałyby bonusy do statystyk nawet w sytuacji totalnego rozbicia formacji.
Swoją drogą przycisk "utrzymania szyku/formacji" to nie to samo co "Utrzymanie pozycji" x]. Czyli cały czas czekamy na tą funkcję :)".
Pozdrawiam
http://www.gamespot.com/articles/total- ... 0-6415925/
800 tysięcy. Do 50 milionów sztuk Mario jeszcze daleko. :)
Edit.
Temat o DeI mamy tutaj:
viewtopic.php?f=582&t=14433
;)
Jak rozpiszecie się odpowiednio dużo, to powstanie osobny dział na niego. :)
http://www.youtube.com/watch?v=BAjsDrKeFvI
Rome II jaki jest każdy widzi, ale filmiki okołogrowe to CA robi kapitalne :)
Jest jakiś mod który ograniczy ilość spamu agentów? W każdej osadzi mam poniszczone budynki na 20+ tur... Kiedyś tak nie było a teraz nawet się rozwijać nie da.
Ja jakoś spamu nie zauważyłem. Każda frakcja ma powiedzmy normalną ilość agentów. Fakt że jak biję się z 4 sąsiadami to może się uzbierać ze 3-4 gości pod miastem, którzy próbują naszkodzić w osadzie.
Ale od tego masz swoich agentów. Ja zawsze mam kogoś (jak się imperium większe robi to więcej niż 1 osobę) wyszkolonego w zwalczaniu agentów. Można też postawić budynki pomagające w obronie przed agentami i również ustawić swoich agentów w prowincjach z problemami.