i tak za ten kraj nie da się już chyba bardziej wstydzić
Wersja do druku
i tak za ten kraj nie da się już chyba bardziej wstydzić
Hehe zachował się jak mohery na widok kamery tvnu ;p
Oto 81 O B I E T N I C Tuska i jego rządu, co się z tego spełniło?
1. Obrona praw pracowników.
2. Wspieranie przedsiębiorczości i zmiana prawa na korzystniejsze dla pracowników i pracodawców.
3. Obniżenie podatków i danin publicznych'.
4. Wzrost płac pracowników sektora publicznego.
5. Pomoc ze strony państwa dla najsłabszych'.
6. Ograniczenie deficytu.
7. Bezpieczne wprowadzenie Euro.
8. Zahamowanie wzrostu inflacji.
9. Większe środki na rozwój i edukacje.
10. Radykalne uproszczenie prawa podatkowego, gospodarczego i trybu poboru ZUSu
11. Uproszczenie procedur zakładania firm.
12. Prywatyzacja kluczowych firm polskiej gospodarki.
13. W przypadku firm należących do Skarbu Państwa - rzetelne wybierania zarządów i rad nadzorczych.
14. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego.
15. Wsparcie projektów infrastrukturalnych UE dot. bezpieczeństwa energetycznego.
16. Przyśpieszenie budowy obwodnic i autostrad.
17. Wyeliminowanie barier prawnych blokujących szybki rozwój infrastruktury.
18. Modernizacja PKP
19. Powszechny dostęp do szerokopasmowego Internetu.
20. Wprowadzenie możliwości załatwiania spraw państwowych (podatki itp.) przez Internet.
21. Gospodarczy powrót Polski nad morze'.
22. Mądre wykorzystywanie funduszy europejskich.
23. Decentralizacja władzy.
24. Wsparcie rozwoju regionalnego.
25. Modernizacja wsi i rolnictwa
26. Usprawnienie procesu składania wniosków o dotacje unijne.
27. Reforma instytucji publicznych obsługujących rolnictwo.
28. Ekologiczna produkcja żywności.
29. Wytwarzanie biopaliw i biogazów.
30. Reforma systemu ubezpieczeniowego rolników.
31. Rozwój rybołówstwa.
32. Ochrona środowiska.
33. Wdrożenie programu Natura2000
34. Wprowadzenie polityki solidarnego państwa.
35. Ułatwienie młodym startu zawodowego.
36. Obniżenie bezrobocia.
37. Długoterminowe uniknięcie zagrożeń demograficznych.
38. Rozwój edukacji przedszkolnej na terenach wiejskich.
39. Oddanie sprawy edukacji dzieci rodzicom.
40. Podniesienie pensji nauczycielom.
41. Zmiana mechanizmów finansowania edukacji.
42. Zwiększenie miejsc pracy dla ludzi powyżej 50 roku życia.
43. Reforma emerytalna.
44. Poprawa jakości służby zdrowia.
45. Zwiększenie powszechnego dostępu do służby zdrowia.
46. Podwyższenie pensji pracownikom służby zdrowia.
47. Podział NFZ na kilka konkurencyjnych zakładów ubezpieczeniowych.
48. Reformacja polityki refundacji leków.
49. Ułatwienie zdobywania specjalizacji lekarzom.
50. Ułatwienie osobom niepełnosprawnym zdobycie wykształcenia i pracy.
51. Rozwój społeczeństwa obywatelskiego.
52. Zmiana ustawy o organizacjach pożytku publicznego i wolontariacie.
53. Stabilizacja finansowa sektora kultury.
54. Organizacja Euro 2012
55. Program Boisko w każdej gminie'
56. Wsparcie sportu wyczynowego.
57. Odbudowa zaufania obywateli do władzy
58. Ograniczenie przywilejów władzy
59. Likwidacja zagrożeń korupcyjnych.
60. Zmiany w prokuraturze (min. rozłączenie funkcji Ministra Sprawiedliwości i Prokuratora Generalnego).
61. Reforma prawa karnego.
62. Zmiana systemu odbywania kar.
63. Prowadzenie walki z przestępczością.
64. Zapewnienie bezpieczeństwa i praworządności w Polsce.
65. Budowa systemu ochrony i ratownictwa ludności.
66. Dokończenie reformy administracji publicznej.
67. Wprowadzenie e-dowodu osobistego.
68. Zmiana sposobu prowadzenie polityki zagranicznej.
69. Dbanie o interesy Polski w UE
70. Udział Polski w dbaniu o bezpieczeństwo światowe.
71. Realizacja polityki historycznej.
72. Uzawodowienie Wojska.
73. Zakończenie misji w Iraku w 2008 r.
to były te z expose. I jeszcze 10 z programu PO :
1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki,
zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych,
mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i
zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki - wprowadzimy podatek liniowy z ulgą
prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować
w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.
POzyjemy zobaczymy :lol:
nie dość, że będą mega problemy komunikacyjne bo przyjadą goście to jeszcze tamci chcą się wtrącać się ze swoimi proteścikami?!?Cytat:
Zamieszczone przez zajac
poza tym sama nazwa "gazeta polska" wszystko mi mówi i daje do zrozumienia, że nawet nie warto tam zaglądać. Poza tym wszystkim taka reforma była niestety konieczna.
co do w/w punktów, nie udało się zrealizować niektórych, owszem, ale mam pełne zastrzeżenia co do dróg, autostrad i PKP.
Kazdy ma prawo do strajku w tym kraju(jeszcze)kiedy i gdzie chce czy to sie wladzy podoba lub nie 8-) Kto wie byc moze dzieki takiej akcji odetchniesz z ulga w wieku 60lat i jeszcze bedziesz wychwalal protestujacych :lol:
Mamy byc grzeczni bo caly swiat bedzie patrzyl na Euro :lol: Inaczej zaspiewasz kiedy wyjdziesz z pod mamusi sukienki i zaczniesz pracowac na wlasna emeryturke :lol:
protest protestem, tylko za co niby ja mam ich chwalić i im dziękować? Za to, że chlew robią? Za to, że trzymają zakładników takie osoby jak matki kilkutygodniowych dzieci? Jak zwykle...
Chodzi o trudności jaki może spowodować ten ich protest, między innymi komunikacyjne
No i co w związku z tym? Dwa lata będę dłużej pracował, płacił składki na ZUS, i inne dyrdymałyCytat:
Inaczej zaspiewasz kiedy wyjdziesz z pod mamusi sukienki i zaczniesz pracowac na wlasna emeryturke
tzn? Bo jakoś nie widzę by moi kuzyni narzekali, choć sami mieszkają. Jakoś nie widzę tragedii po moich rodzicach...Cytat:
Inaczej zaspiewasz kiedy wyjdziesz z pod mamusi sukienki
niektórym to się "tam" poprzerwacało chcą jak najwięcej dostawać, ale by coś od siebie to już tragedia na skalę światową
, liczą na emeryturę w wieku 50 lat w wysokości kilku tys. złotych. Do tego wszystko co im się zachce, villa z basenem, BMW, żadnych podatków, a służba zdrowia posiadająca sprzęt, którego jeszcze nie wynaleziono
Targi Poznańskie 56'- tam też protestujący robili chlew na złość "dobrej" władzy.Cytat:
protest protestem, tylko za co niby ja mam ich chwalić i im dziękować? Za to, że chlew robią?
Chodzi o trudności jaki może spowodować ten ich protest, między innymi komunikacyjne
Najlepiej tak się pieprzy jak się nie przepracowało ani jednego dnia. Zastaw się a postaw się- oto dewiza POlaka.Cytat:
No i co w związku z tym? Dwa lata będę dłużej pracował, płacił składki na ZUS, i inne dyrdymały
No popatrz jak ich pokarało za te wybujałe marzenia- przejdą na m-kę w wieku 67 lat, dostaną 700 zł, villę zobaczą w TV, BMW 20- letnie, vat 25 % i pavulon gratis z życzeniami od łowców skór made in NFZ. Te kokosy pod warunkiem że dożyją wieku emerytalnego. Grunt, że będą opłacać składki dwa lata dłużej i dwa lata krórej pobierać emeryturkę.Cytat:
liczą na emeryturę w wieku 50 lat w wysokości kilku tys. złotych. Do tego wszystko co im się zachce, villa z basenem, BMW, żadnych podatków, a służba zdrowia posiadająca sprzęt, którego jeszcze nie wynaleziono
Żeby uzyskać efekt pełnej wiedzy, należy czytać wiele źródeł a nie ograniczać się do samej GW czy Gazety Polskiej. Ale komu ja to mówię... Groch o ścianę.Cytat:
poza tym sama nazwa "gazeta polska" wszystko mi mówi i daje do zrozumienia, że nawet nie warto tam zaglądać
O tym już było wielokrotnie pisane. Reformy są konieczne ale nie takie.Cytat:
Poza tym wszystkim taka reforma była niestety konieczna.
taaa porównujmy dalej PRL i obecną Polskę,
. Wiem co mówię, swoje już przepracowałem, a jak się komuś nie podoba to ma drogę wolną...Cytat:
Zamieszczone przez Zakapior-san
ale gdzie mi tu z NFZ skoro to nie PO jest autorem tego genialnego pomysłuCytat:
no toż opieram się na wielu źródłach i nie tylko tych pisanych, tylko skoro ich tutaj co chwilę na siłę nie wrzucam to oznacza, że sam to wszystko wymyślam? Albo kopiuję namiętnie zawartość GW?Cytat:
to niby jakie inne reformy? Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka, coś za coś. Wszyscy najchętniej by tylko dostawali, ale dać już nie ma komu. Wiem, że i tak ta reforma to mniejsze zło bo równie dobrze mogliby przyrżnąć takie składki na ZUS i inne, że portfel by anoreksji dostał, społeczeństwo by zaczęło biednieć, a po co to komu?Cytat:
i tak wszyscy powiedzą, że to wina kaczorów, że 5 lat to za mało na ocenę rząduCytat:
Zamieszczone przez zajac
to wina wszystkich rządów, że nie udawało się zrobić tego co najważniejsze. Dlatego mówienie, że to PO jest winne braku autostrad, katastrofy w służbie zdrowia, w kolejach to jak dla mnie kompletne nie porozumienie. Niech historia oceni czy byli współwinni temu wszystkiemu bo dopiero z perspektywy czasu da się wyciągnąć optymalne wnioski.