No ja pod praktycznie każdym miastem mam po 2/3 agentów, a wojny z Libią i jakimś innym małym śmiesznym państwem. A sam mam tylko Kawałek Afryki, Sardynię, Italię, I część Grecji...
Wersja do druku
No ja pod praktycznie każdym miastem mam po 2/3 agentów, a wojny z Libią i jakimś innym małym śmiesznym państwem. A sam mam tylko Kawałek Afryki, Sardynię, Italię, I część Grecji...
Niestety agentów trzeba rekrutować od początku gry. Bo później można napotkać mur ciał nie do przebicia :roll:
Nie wolno dopuścić do dużej ilości wojen z małymi 1 regionowymi państwami, ponieważ to one najbardziej spamią. Duże wysyłają armie.
No i szkoda że AI się bunkruje 3 pełnymi armiami pod swoją stolicą przez co ciężko wystawić armię taką żeby potem nie mieć problemów gdzieś indziej w impreium. Te małe państewka przez swoją bierność i spamowanie agentami są najbardziej irytujące
Tak z ostatnich ciekawostek dotyczacych AI jakie znalazłem na oficialnym forum gry autorem tego tekstu jest Seal jeden z twórców Divide et Impera:
Jeśli to faktycznie prawda to z czym mamy do czynienia w przypadku CA ?: brakiem kometencji, olewatorstwem, czy może....Cytat:
So, I was working on my mod Divide et Impera and finally found a way to give the possibility to the AI to use Shield Wall and Shield Screen formations behavior with a little workaround, and it is in this way that I discovered this little gem.
Do you wonder why the AI cannot use formations as Shield Wall? I tell you: it's not because the AI is not programmed to use them, CA deliberately didn't have the AI use them because they don't work for the AI.
If you give the Shield Wall behavior to an ability and you use it on the player the unit will after a while take the formation (the one that tightens up, as Hoplite Phalanx in vanilla); if you instead give the same exact behavior to an AI unit and have it use it then the unit instead will never adopt the formation and will simply just stand there immobile.
In little words: the animation behavior of formations (apart Pike Wall) is completely bugged for the AI controlled units and it is for this that CA removed the possibility of them being used by the AI controlled units.
Now, this is really the last drop CA.
I can understand the buggy formations not working properly that you never resolved till now, I can either understand that you seem to don't care about many of the issues they have but this is really incredible. The formations are so bugged that either if you can give them to the AI with some tricks and can have it use them properly you cannot do it anyway because they don't work there because they are totally broken.
In what hell of a state this game is? Is this an alpha engine or what? FFS.
And the worst part is that you understand all these issues only if you mod the game and the majority of people don't know these things: they just think that the AI cannot use those abilities because you just forgot to set the proper calls maybe, when instead you did remove the possibility appositely to not let users discover in which state they really are.
You did know this perfectly, isn't it? And yet we are at the 7th patch and you have done nothing about this. Are you serious?
I posted already 4 threads about the state of formations in this game that I discovered while modding and that you know perfectly but I could never imagine something as bad as this. It is only now that finally I've being able to have the AI use them that I really discover the truth.
If you don't want to fix the formations tell us modders a way to do it or release modding tools. It's impossible that the engine is in this state after the 7th patch. Instead of focusing on the Baktria DLC focus on fixing the engine, that's much more important.
Sztywnym, nieprzesuwalnym terminem wydania gry za wszelką cenę, bo ostateczną datę wydania wrzucili na ogromną ilość materiałów reklamowych (na które poszły pieniądze). Fakt, że to wyłączyli, świadczy o braku wyobraźni i unikaniu problemu. Rozumiem że w każdej grze znajdziemy elementy ostatecznie pozostające poza grą (modele postaci, przedmioty, lokacje), z których niejednokrotnie korzystają modderzy, ale potraktowanie w ten sposób tego elementu jest grubą przesadą.
Tak, tylko że od premiery minęło sporo czasu, do tej pory zostało wydanych 7 łatek i ten element nie był tknięty. Coś mi się wydaje, że CA łata tego Romka na łapu capu byle w końcu można było sprzedawać płatne DLC.
Co do sprawy z AI i formacjami to też wczoraj czytałem ten temat na oficjalnym forum. Muszę powiedzieć, że jest to dla mnie oburzające. Zastanawia mnie teraz czy zastosowanie takiego rozwiązania można uznać za tymczasowe. Nawet jeśli można to kładzie to cień na intencjach developerów. Skandal :(
Z innych ciekawostek Trish CA odpowiedziała w jednym z tematów (dotyczącego obiecanego poradnika do polityki), że brak komunikacji po patchu 7 jest spowodowany z przygotowaniami i przejściem na okres gwiazdkowy. Gwiazdka z tego co mi świta to ważny okres dla producentów do czynienia zysków więc chyba powinniśmy spodziewać się jeszcze 1 płatnego DLC w tym roku. Dużo osób woła za pakietem kultur celtycko-iberyjskich więc jest jakaś nadzieja, że Kartagina/Pontus/Galowie? dostaną jakieś nowe jednostki co bardzo by im się przydało. Z tematu poradnika do polityki to Trish obiecała przypomnieć odpowiedniemu teamowi o tym i dać odpowiedź w ciągu tygodnia.
Patrząc po oficjalnym forum to najnowszy oficjalny patch położył kampanie multiplayer po całości. Mam nadzieję, że w następnym patchu (niezależnie kiedy się pojawi) dostaniemy jakiegoś hotfixa na to bo jest to dosyć ważna rzecz dla wielu graczy. Możemy jednak trochę poczekać jeżeli patch 8 to będzie tylko Baktria Free DLC. Na marginesie to zaczyna wkurzać to podejście CA by z każdego DLC robić kolejny numerek patcha... W ten sposób zawyżają sobie wyniki w łataniu tej gry. Trochę też śmieszą mnie celtowie z Galacji, których legioniści zostaną wg opisu na wiki dodane do Baktrii. Jeżeli ta jednostka będzie gięta to nic jak tylko czekać na udostępnienie Galacji jako grywalnej frakcji - z egipską Galacką Strażą Królewską i pewnie paroma innymi jednostkami, które jeszcze wyjdą będzie miazga.
Zauważyliście, że w vanilli prawie nie ma jednostek-hybryd? Jedyny przykład jaki przychodzi mi do głowy to konni łucznicy nomadów co nie dosyć, że postrzelają sobie fest to jeszcze mają w miarę wysokie statystyki do walki wręcz. Przykładowo peltaści zwykli i królewscy, jazda tarencka czy numidyjska nie są w stanie przez statystyki spełniać roli więcej jak 1 typu oddziału, a szkoda. Pewnie powiązane jest to z AI, które zachowuje się danym oddziałem w zależności od jego typu. Myślę, że gdyby takich jednostek mieszanych byłoby więcej i byłyby właściwie zbalansowane to gra byłaby ciekawsza.
Pozdrawiam
P.S - nowy2142: To ciekawie z tym Epirem bo patrząc jakie bieda-wybór-jednostek w kampanii ma Epir to Rzymianie naprawdę wtopili mocno :D
A może mi ktos wytłumaczyć, dlaczego Mediolan, po tym jak już jest w 100% zromanizowany to cały czas ma barbarzyńskie umocnienia? Zaatakowały mnie właśnie tam 3 pełne armie jakiegoś syfu(matko co to była za rzeź), już pomijając to że wygrałem tracąc bodajże 300 ludzi a oni około 2500, to na barbarzyńców wystarczy wyjść przed mury i nacierać ciężką piechotą... i tak do skutku. Chyba muszę zainwestować w jakiś mod, bo to się robi nudne... szarża, odskok, szarża, uzupłenianie sił, i znowu szarża. :roll:
No tak, :lol: trzeba przecież obmyślić jak w końcu wyciągnąć nieco kasy od graczy, a się specjalnie nie napracować.Cytat:
Z innych ciekawostek Trish CA odpowiedziała w jednym z tematów (dotyczącego obiecanego poradnika do polityki), że brak komunikacji po patchu 7 jest spowodowany z przygotowaniami i przejściem na okres gwiazdkowy. Gwiazdka z tego co mi świta to ważny okres dla producentów do czynienia zysków więc chyba powinniśmy spodziewać się jeszcze 1 płatnego DLC w tym roku. Dużo osób woła za pakietem kultur celtycko-iberyjskich więc jest jakaś nadzieja, że Kartagina/Pontus/Galowie? dostaną jakieś nowe jednostki co bardzo by im się przydało. Z tematu poradnika do polityki to Trish obiecała przypomnieć odpowiedniemu teamowi o tym i dać odpowiedź w ciągu tygodnia.
Minęły prawie trzy miesiące od premiery i prócz optymalizacji, która się sporo poprawiła to reszta dalej czeka w kolejce i mam coraz większe obawy, że sie raczej nie doczeka.Nie obiecuję sobie zbyt wiele po tych zapowiedzianych łatkach. Jedno naprawią, aby co innego zepsuć :( Nowe łatki to z kolei trzeba zacząć nową kampanie i tak wkoło. Troszke to zaczyna irytować.Cytat:
Spokojnie patch 8 i 9 już zapowiedziany ;)
Nie Seal, a Selea ;DCytat:
Zamieszczone przez marko1805
Tutaj nowy wpis od niego dotyczący tamtego bugu.
Some news on the update:
Cytat:
It seems that finally (finally!) I've found a way to make the AI able to use the formations without causing a complete mess on lines and without the terrible bug with the animations as explained in the last note.
Wow, it has been really a challenge but it seems I've finally got the hang of it (crossing fingers ). I was really at a loss on what could cause the issue and it seems I've found what it is.
If all goes well and these tests are confirmed the next version of DeI will have the AI able to use formations (and it will be the first mod doing it in a proper way and not just with the messy use of Pike Wall behavior given to the formations causing a lot of bugs with lines etc.) and an host of other updates on the battle mod (some bug fixing, some tweaking of archers/slingers and a little revision on the stats of barbarians - that should have lighter armor stats and not defense as in the mod).
The best of the best would be to have the AI enable the formation and then disable it after a while, but this would have to be programmed on the AI code: I could give the formations a fixed time and then they disable themselves (via a cooldown) but in this way the player would not be able to use the formation again during the cooldown period and anyway the disabling of the formation cannot be properly fixed because it has more to do with the enemy being tired or not; however I have not yet decided if to give a cooldown or not because it would help users (maybe) on using the formations more efficiently. So, I'm still pondering about it.
Just have a little of patience please because to incorporate these new changes will take some time as many things are to be reworked to accommodate them. In the meantime continue testing the last version and provide feedback on it so I can resolve the issues while I work on the new update.
I want to thank all the users for continuing giving feedback on the new build (0.4). Your help is really appreciated.