Zamieszczone przez
KLAssurbanipal
Panowie, Panowie, Panowie! Rozwiązanie jest znacznie prostsze. Arab sypnął groszem, ponieważ Jezus występuje także w islamie, a nie dlatego, ze chciał się przypodobać chrześcijanom. To nie miało kompletnie nic wspólnego z chrześcijaństwem. Jezus w islamie jest prorokiem, jednak nie tak ważnym jak Mahomet. Zatem też pewnym kultem są otoczone owe miejsca. Przykładowo miejsce gdzie wg tradycji Jezus wstąpił do nieba jest obudowane małym meczetem, w części Zachodniego Brzegu Jordanu, pilnują tego miejsca muzułmanie i oni zbierają opłaty za zobaczenie tej skały. Kiedyś była tam światynia chrześcijańska, potem muzułmanie wybudowali meczet, a obecnie chrześcijanie tylko raz w roku mogą tam odprawiać liturgię. W czasie kiedy ja tam byłem to akurat imam nawoływał do modlitwy. Sądzę, że z grobem Jezusa jest podobnie. Muzułmanie chcą podkreślić wagę Jerozolimy, że jest dla nich ważniejsza niż dla Żydów i chrześcijan, wiec sobie chcą przypisać każde miejsce święte.
P.S. Dziś o 22.15 na TVP będzie premiera pierwszego polskiego dokumentu o ISIS kręconego przez polskich reporterów w Syrii przy narażaniu niekiedy życia. Oglądajcie, ja też będę oglądał to może wymienimy się ciekawymi opiniami po projekcji.