Dobra robota Asuryan ;)
Dobrze uzupełniłoby tę mapę jakieś plemię z Hiszpanii - może będzie jako Free-LC?
Wersja do druku
Dobra robota Asuryan ;)
Dobrze uzupełniłoby tę mapę jakieś plemię z Hiszpanii - może będzie jako Free-LC?
Jak uwzględnili ludy stepowe to te frakcje pewnie też się pojawią. I nie wiadomo czy cały culture pack, ale na pewno chociaż jedna frakcja iberyjska.Cytat:
Jak dla mnie brakuje mojej ukochanej Bactrii :cry: i Armenii oraz z bardziej znaczących to chyba jeszcze Iberów.
Stawiam na Baktrię jako free-lc - ze wszystkich pozostałych frakcji ma najwięcej startowych regionów. Prowincję "Transoxiania" (2 regiony) i prowincję "Bactria" (2 regiony).Cytat:
Zamieszczone przez leo
Starożytni Macedończycy byli Grekami. :)Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Są jeszcze 2 frakcje - Pont i Egipt. Mają wprawdzie wiele jednostek regionalnych, ale w większości są jednostki greckie.
No tak, nie uwzględniłem "Makedoni", ale ja ich uwzględniam jako hellenów, a jednak nie greków (co niby sobie przeczy). Macedonia może "zjadła" trochę Grecji, i wiem że właśnie Macedonią będę na początek grał po kupnie gry (chyba że zagram Rzymem. Albo Seleucydami.).
A i jeszcze jest moje pytanie na temat mapy. Jak myślicie, jak będzie wyglądało zarządzanie państwami klienckimi? Bo w wypadku takich Seleucydów, będzie to bardzo ważne, i według mnie powinno być bardzo rozwinięte.
Bardzo dobra informacja, wraz z tą informacją wybaczyłem i wiele niedociągnięć :D
A kto to może wiedzieć. Współpraca powinna być rzeczywiście rozbudowana np. każemy zaatakować dane miasto za 2 tury w sile co najmniej 8 jednostek, to było by coś. Ale mam obawy bo już nie raz CA dużo obiecywało :/, obym się mylił, bo inaczej gra mi się szybko znudzi.Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
W przypadku Seleucydow najważniejsze, ale dość ważne także w przypadku Kartaginy i nieco mniej Egiptu i Macedonii. Ciekaw jestem czy będzie możliwość tworzenia nowych klientów i w jaki sposób.Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Co do dodatkowych frakcji:
Moi kandydaci na free-lc:
- Baktria (4 regiony)
- Armenia (3 regiony)
- Kantabria (2 regiony)
brałem pod uwagę tylko frakcje nie będące w stanie wojny z innymi bezpłatnymi frakcjami i nie będące państwami klienckimi.
Moi kandydaci na płatne dlc:
- kultura celtycka (Kaledończycy, Kantabrii - Epir w sumie też ma 2 regiony na starcie, Etruskowie lub Helweci).
- kultura afrykańska (Gaetulii bo nie wiadomo czemu nie ma Massylli, Libia, Cyrenaica bądź Meroe).
W przypadku państw klienckich (i satrapów) to ostatnio Lusted napisał że będzie można np. wyznaczyć punkt który te będą atakować. Oczywiście będzie można tworzyć nowych klientów.
Asuryan ilość regionów czy stan wojny nic nie oznacza w wyborze frakcji przez CA, są już przecież frakcje z jednym regionem będące w dodatku w stanie wojny ze sobą (Sparta i Epir). Nie zdziwię się jak w kolejnym bezpłatnym DLC dadzą frakcję iberyjską bo wschód został teraz mocno dopieszczony. No i taka uwaga, Etruskowie nie byli kulturą celtycką.
Co ja słyszę? Arche Seleukeia jako grywalna frakcja? A więc moje nadzieje się spełniły. Wszyscy główni gracze epoki Diadochów (Pergamon i Baktrię pomijam) są dostępni jako normalne frakcje! :D Chyba skuszę się na tą grę!
Myrkul, zgadza się - Etruskowie (wg badaczy) najprawdopodobniej pochodzili z Azji Mniejszej. Nie pasują do Italii ni genetycznie ni kulturowo. Hm... może legenda o Eneaszu, będąca mitem założycielskim Rzymu, odnosi się do etruskich przenosin?