-
Re: BELLUM CRUCIS 6.3
Klasztory katolickie, bonusy (opracował Dunkel):
franciszkanie: +1 do religii oraz do szczęścia
kluniacy: +1 do religii oraz do prawości
karmelici: +2 do religii
cystersi: +3 do rolnictwa, +1 do religii
dominikanie: obniżka ponownego szkolenia i +1 do religii
benedyktyni: +1 do przychodu z handlu, +1 do religii
-
Pograłem trochę Jerozolimą z submodem Wino (chwała mu za to że go zrobił, bez niego gra nie miała prawie klimatu a łeb bolał od tej samej muzyki na okrągło). Z megasubmodem zaczekam, bo prawie cały miesięczny limit pobierania wykorzystałem :mrgreen:
Ogólnie ciekawa sprawa, w ciągu paru tur zaczęły mnie drażnić małe grupki Saracenów krążących mi przy granicy, wziąłem więc rycerzy i rozprawiłem się z nimi, a tu patrzę w Damaszku wielka armia, za miastem też sporo ich łaziło. Jako iż pieniądze zaczęły mi ze skarbca ubywać wycofałem rycerzy na swoje ziemie. Jakoś udało mi się obronić przed atakiem, niestety w bitwie poległ wielki mistrz Lazarytów (którzy są świetnie zrobieni, widać że chorują na trąd). Teraz skupiam się bardziej na obronie własnych terytoriów, nie myślę o ataku bo jest jedna sprawa, mam za mało ludzi :) W kampanii Jerozolimą trzeba maksymalnie wykorzystywać ogromną siłę konnych rycerzy, bez nich ani bitwy bym nie wygrał bo Saracenów jest za dużo. Jest ciekawie, i to bardzo.
-
To raczej powinieneś pisać w relacjach z kampanii. ;)
Lazaryci? Ciekawe, rozważam w następnej edycji zagrać Królestwem Jerozolimskim albo Rzymem. :D
Tylko kiedy skończę grać Polską to pewnie będzie 7.0.
-
Ano rzeczywiście, teraz dopiero zauważyłem ten temat :)
Polecam Jerozolimę, ma rycerzy z wielu zakonów którzy tworzą niesamowity klimat :)
-
Pograłem trochę w Megasubmoda. Ogólnie świetna robota - gratulacje. Tylko jedna drobnostka mnie drażni. Księżniczki mają zwiększony zakres ruchu natomiast dyplomaci nie. W czystym Bellum nie było problemu z dogonieniem księżniczki przez dyplomatę a teraz jest kłopot. Pytanie jak zwiększyć ruch dyplomaty?
-
Ktoś się orientuje jaka jest maksymalna ilość jednostek, jakie można zastosować w Bellum ?
-
KrzysiekGP w pliku descr_character w data można zmienić ruch dyplomatów. Obecnie księżniczki mają taki sam ruch jak dyplomaci, księżniczki się zatrzymują często spoko je można dogonić. Musisz zmienić im ruch maja teraz chyba 180 albo 200 podnieś im nieco, to raczej wymaga nowej kampanii i pousuwania map.rwm. Zrób kopię pliku nim go zmienisz.
Marko1805 może Kam2150 bedzie wiedział ile jednostek to maka.
-
Dzięki Aravenie. Akurat skończyłem kampanię więc zrobię zmiany bo uganianie się za obcą księżniczką lekko mnie wkurza ;)
-
Czy ktoś może mnie pokierować w którym pliku i jakich zmian trzeba dokonać by jakaś jednostka była rekrutowana w danej prowincji?
Chodzi mi o to, abym np. grając Polską (czy jakimkolwiek innym państwem) mógł rekrutować angielskich łuczników w Londynie.
-
Plik export_descr_buildings w nim jest rekrutacja a w pliku export_descr_buildings sprawdzasz czy angielscy łucznicy sa dostępni dla innych nacj niż Anglia, ew. czy mają atrybut mercenary_unit jak tak możesz dopisac ich rekrutację dla Polski na terenie Anglii. Poradniki moderskie poczytaj i wzoruj się na wpisach jednostek regionalnych dostępnych do rekrutacji dla innych nacji na terenie Anglii. Jeden z warunków rekrutacji to będzie resource england albo coś w ten deseń. :mrgreen: