Re: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW
Cytat:
Zamieszczone przez Siwyy14
Posiadam jedną szkołę w Krakowie.W innych miastach nie ma opcji do wybudowania szkół.Proszę o wyrozumiałość ale jestem w tej chwili totalnie zielony.Oczywiście grałem już w inne gry z serii Total War ale tutaj wygląda to całkiem inaczej.
Burzysz - dajmy na to - budynek rozrywkowy.Czekasz turę i jeśli masz odpowiednie fundusze to budujesz uniwerek.Kilka porad:
- budowanie uniwersytetów na granicy z innym państwem nastawionym do gracza wrogo lub w trakcie wojny to kiepski pomysł,buduj je w centrum swojego państwa, w bezpiecznych regionach
- 3-4 uniwersytety na cały kraj to optymalne rozwiązanie,
- w miastach buduj obserwatoria, aby zdobyć więcej dżentelmenów,
- nie wsadzaj dżentelmenów byle gdzie.Jak znajdziesz dwóch co mają bonus do jednej gałęzi to wsadzaj ich do jednego uniwersytetu,
- zwróć baczną uwagę na ostrzał szeregami, nowe bagnety i ew. kartacze,
- opracowuj to, co jest ci potrzebne w danej chwili.Dajmy na to, RONem warto iść na technologie wojskowe lądowe, a flotę na razie olać.
Wielkie dzięki za informację,teraz zacznę grac od nowa.
Co do uniwersytetów jeszcze uzupełnię-staraj się je budować tylko w bardziej rozwiniętych prowincjach, czyli ze stolicami (prowincji) nieposiadającymi tylko 2 slotów na budynki. Szkoły-w połączeniu z osiągnięciami w opracowywaniu filozofii-bardzo zwiększają niezadowolenie (tzw. żądania reform). No, chyba że grasz republiką: tam żądania są najmniejsze, a największe w monarchii absolutnej. Buduj więc szkoły tylko tam, gdzie masz absolutną pewność, że będzie dużo punktów zadowolenia "do zużycia". Właśnie dlatego najlepsze są prowincje z większą ilością budynków w stolicach. Tylko tam oprócz głównego budynku (koszary lub podatkowy) można zbudować budynek kulturowy: opera nastawiona tylko na samo zadowolenie lub obserwatorium, które daje trochę zadowolenia, a trochę przyspieszenia do opracowywania technologii (tylko na terenie danej prowincji). W razie czego zawsze możesz się wspomóc jakimś teatrem lub innym budynkiem zadowoleniowym w innych pomniejszych miastach.
Cytat:
Zamieszczone przez Cymberkaj
Co do uniwersytetów jeszcze uzupełnię-staraj się je budować tylko w bardziej rozwiniętych prowincjach, czyli ze stolicami (prowincji) nieposiadającymi tylko 2 slotów na budynki. Szkoły-w połączeniu z osiągnięciami w opracowywaniu filozofii-bardzo zwiększają niezadowolenie (tzw. żądania reform). No, chyba że grasz republiką: tam żądania są najmniejsze, a największe w monarchii absolutnej. Buduj więc szkoły tylko tam, gdzie masz absolutną pewność, że będzie dużo punktów zadowolenia "do zużycia". Właśnie dlatego najlepsze są prowincje z większą ilością budynków w stolicach. Tylko tam oprócz głównego budynku (koszary lub podatkowy) można zbudować budynek kulturowy: opera nastawiona tylko na samo zadowolenie lub obserwatorium, które daje trochę zadowolenia, a trochę przyspieszenia do opracowywania technologii (tylko na terenie danej prowincji). W razie czego zawsze możesz się wspomóc jakimś teatrem lub innym budynkiem zadowoleniowym w innych pomniejszych miastach.
Ew. pozostaje werbunek dragonów lub milicji ;)
Monarchia konstytucyjna, absolutna czy republika?
Witam :)
Nie widziałem takiego tematu na forum. Jaki ustrój państwa jest najlepszy i najbardziej się opłaca z tych trzech co w temacie oraz czy opłaca się przeprowadzić rewolucje z monarchii konstytucyjnej na absolutną grając RON-em i mając zajęte Indie, Europę i pół Ameryki.
Pozdrawiam :D
Re: Monarchia konstytucyjna, absolutna czy republika?
Cytat:
Zamieszczone przez Kingtiger100
Witam :)
Nie widziałem takiego tematu na forum. Jaki ustrój państwa jest najlepszy i najbardziej się opłaca z tych trzech co w temacie oraz czy opłaca się przeprowadzić rewolucje z monarchii konstytucyjnej na absolutną grając RON-em i mając zajęte Indie, Europę i pół Ameryki.
Pozdrawiam :D
Ja polecam absolutną.Spokój z ministrami jest z czasem.A w kwestii problemów etnicznych lub niezadowolenia plebsu wsadzamy dragonów lub obniżamy podatki.
A czy teraz gdy kontroluje całą Europę oprócz bałkanów, całe Indie i połowę Ameryki opłaca się zmieniać ustrój z Monarchii Konstytucyjnej na Absolutną gdy gram RON-em? Mam rok 1768 ;)
Raczej nie. Poza tym nie dla każdego kraju absolutyzm jest najlepszym rozwiązaniem - od ustroju zależy możliwość rekrutowania co poniektórych jednostek. I tak np RON nie może rekrutować husarii jako republika (nie wiem czy nie także jako monarchia absolutna). Z powodu możliwości rekrutacji jak najbardziej zróżnicowanych jednostek w ogóle nie opłaca się zmieniać startowego ustroju (poza Holandią).
RON może szkolić Husarię w absolutyzmie, dla tej frakcji to najlepszy wybór...
Najlepsza jest zdecydowanie republika. Osobiście niezbyt preferuję absolutyzm. Niby git z tym, że się ma nieograniczoną władzę nad wybieraniem ministrów-ale po co? Wbrew pozorom, bardzo łatwo jest utrzymać w demokracji obecny rząd. Za samo dobre granie ciągle mamy poparcie społeczeństwa-ja sam grając RONem chyba tylko raz na całą kampanię użyłem natychmiastowych wyborów. Osobiście wyznaję następującą dewizę: dobrego rządu nie trzeba zmieniać. W tej kwestii absolutyzm leży.
Monarchię konstytucyjną traktuję na równi z republiką, ale jednak z tych dwóch lepsza republika. Ze względu na korzystniejsze możliwości podatkowe. Nie opłaca się dawać wysokich podatków na szlachtę, bo to zrujnuje naszą zamożność gospodarkę. Oto kolejna wada absolutyzmu-po co mieć 15 zadowolenia szlachty, jak i tak nie opłaca się ich opodatkować? Najlepsze są wysokie podatki na chłopów-bo będą mniejsze szkody. Nagroda za niskie podatki chłopów jest "jednorazowa i wieczna". Jak już będziemy mieli rozrośnięte wszystkie miasta i wszystkie wsie, to choćbyśmy mieli i przyrost -50% (wiem, że to niemożliwe :D ), nasze miasta się nie pomniejszą spowrotem do wsi. Czekamy na awans wszystkich wsi, po czym maksymalnie duże podatki na chłopów be żadnych negatywnych konsekwencji.Właśnie dlatego republika: bo nie lubią jej szlachta (guzik nam to zrobi), ale uwielbiają ją chłopi- co umożliwi bezpieczne podniesienie podatków.