Re: MEDIEVAL TOTAL WAR - Problemy techniczne
Cytat:
Zamieszczone przez STRONGer
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Jakiego masz? jak karta grafiki?
Medieval Total War Złota Edycja. Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTS 250 (Mam także zainstalowaną łatkę pozwalającą na grę na nowych kartach graficznych)
no to Nvidia nie ma dobrej reputacji, może w ogóle Ci nie wystartować gra...
próbuj z sterownikami, kodekami. Przeczytaj dokładnie ten temat, bo tu były różne dyskusje, może coś Ci pomoże.
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Oczywiście ja w MTW zawsze zwracałem uwagę na kodeki - takie rady/wieści z mojej strony dla tych, co chcą na nowym sprzęcie pograć w MTW:
- windows 7, sp1, kodeki mam tylko w VLC i All Playerze, nic więcej nie instalowałem.
Wystarczy dodać w wyjątkach kodeków, by nie uruchamiały się przy danych aplikacjach *.exe i wszystko działa normalnie. ;)
trzeba jeszcze wiedzieć które wyłączyć, bo pamiętam na starym kompie jak wyłączyłem wszystkie, to zrobiłem za duże wyłączenie...
Używam paczki K-lite Codec Pack, wybieram w Menu start K-lite Codec Pack>Configuration>ffdshow i wybieram:
Audio decoder configuration
Video decoder configuration
Wybieram w pojawiającym się okienku DirectShow control i w linijce o nazwie: Don't use ffdshow in wpisuję odpowiednie pliki, czyli w tym momencie shoguntw.exe czy medievaltw.exe.
Jak widzisz nic nie wyłączam, wszystko działa normalnie, a program sam wykrywa kiedy ma się nie odzywać. ;)
Oglądam film - działa, chce pograć - nie działa. :P
ja w ogóle używałem ffdshowa, bez K-lite, gdy wyłączałem właśnie w podobnej sytuacji to medek mi się nie załączał. Dopiero jak pogrzebałem i jakiś kodek włączyłem to zadziałało, tylko już nie pamiętam jaki :D
Jak widać pewnie też ważna jest data wydania paczki. Obecnie nie mam żadnej paczki, ale gdzieś wyczytałem, że ludzie używający najnowszego k-lite wracają do starszych paczek, także kombinacji jest wiele, jednemu może zadziałać, drugiemu nie.
Cytat:
Zamieszczone przez Dunkel
Cytat:
Zamieszczone przez STRONGer
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Jakiego masz? jak karta grafiki?
Medieval Total War Złota Edycja. Karta graficzna: NVIDIA Geforce GTS 250 (Mam także zainstalowaną łatkę pozwalającą na grę na nowych kartach graficznych)
no to Nvidia nie ma dobrej reputacji, może w ogóle Ci nie wystartować gra...
próbuj z sterownikami, kodekami. Przeczytaj dokładnie ten temat, bo tu były różne dyskusje, może coś Ci pomoże.
To znaczy że brak możliwości ustawienia wyższej grafiki spowodowana jest rodzajem karty graficznej?
albo ekran, który nie obsługuje większych rozdzielczości :lol:
myślę, że spróbuj ze sterownikami pokombinować. Niektóre karty graficzne Nvidii w ogóle nie współpracowały z medkiem. Poczytaj ten temat, chyba też było coś o jakimś fixie, masz go?
STRONGer - na 7 stronie tego tematu masz link do fixa i kilka moich porad. Co do rozdzielczości - gra może po prostu nie rozpoznawać zupełnie Twojej karty dlatego pozwala tylko na takie małe rozdzielczości. Możesz spróbować naprawić to programem PowerStrip. Daje on możliwość dodania do sterownika niestandardowych rozdzielczości. Ja np. mam monitor 1440x900 i MTW pozwala mi max na 1024x768 bo taką znajduje w sterowniku karty. Używając Powerstrip'a dodaję sobie rozdzielczość 1200x900 i wtedy MTW tez ją wykrywa. Dzięki temu mogę grać z nierozciągniętym i nierozmazanym obrazem. Czarne paski po bokach to nie jest wielki problem. Szanse, że ta metoda zadziała w Twoim przypadku są raczej niewielkie no ale warto spróbować.
Dobra, poddaje się, grafikę poprawiłem poprzez ustawienie proporcji ekranu monitora. Thx za pomoc!
Goblin_Wizard - Już dawno wgrałem tego fix'a gdyż bez niego kampania mi nie działała. PowerStrip tez nic nie daje (lub nie umiem się nim posługiwać)
Witam. Wiem z czym mam problem(prawdopodobnie) ale nie wiem jak go rozwiązać. Na starym komputerze jak zwykle wszystko pięknie chodziło. Teraz mam wszystko wymienione chociaż nie na nowości. Obawiam się że to wina mojej karty. Wcześniej miałam gf fx 5200 teraz mam radeona 9800pro 128mb. I po około godzinie gry Medieval najpierw na chwilę się zacina a później resetuje mi się komputer. jest to bardzo irytujące. Mam win xp sp3 i 1 gigb ramu. Zmieniałam rozdzielczości itd ale nic nie pomaga. Bardzo trudno znaleźć do tej karty odpowiednie sterowniki. Obecnie mam Omega 3.8.330. Wcześniej miałam jakiegoś catalysta ale przy każdym uruchomieniu komputera na pulpicie jakiś komunikat wyskakiwał że nie są zgodne czy coś więc zmieniłam. Proszę o dobrą radę:)
Spróbuj nowszych sterowników omega 4.8.442. Sprawdź też chłodzenie karty. Reset może być spowodowany przegrzaniem karty lub płyty jeśli masz słabe chłodzenie wewnątrz obudowy. Ja testowałem kiedyś medka na 9600 pro i chodziło bez problemu.
juz chcialam pisac ze jest ok ale jednak się zresetowal. Co więcej te sterowniki zainstalowalam ale jakby nie zalapaly i mam inne ustawienia po ponownym włączeniu kaomputera. tak jakby byly ale nie dzialaly:/