Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Skoro nie możesz atakować żadnej z rodzin to sprawa jest prosta. Ja przy około 30 prowincjach mogłem zaatakować Rzym ale sobie na kilka tur to odpuściłem żeby armie powiększyć. Nie podbijałem prowincji i spadła mi popularność wśród ludu a po podbiciu kilku wioch znowu wzrosła i atak był możliwy 8-) Popularność wśród ludu zależy chyba głównie od zadowolenia w miastach + podbite tereny (i tu mi się wydaje jest tak, że liczy się stosunek do terenów podbitych przez inne rodziny rzymskie, dlatego jeżeli np. gdy scypionami kilka tur nie podbijałem a brutusi za to podbijali to spadła moja popularność)
Rowniez wczesniej nie uderzylem na Brutusow, bo przygotowywalem sie do inwazji tworzac armie.
W takim razie pokombinuje z ta cholerna popularnoscia.
Dzieki serdeczne wszystkim za pomoc ! :)
Edit: Uf, udalo sie. Podnioslem wszystkim miastom zadowolenie na maxa i juz w nastepnej turze moglem rozpoczac "pochod na Rzym". :D
Jaki jest aktualny najwyższy poziom patcha pod ROME?
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
Jaki jest aktualny najwyższy poziom patcha pod ROME?
1.5 romek i 1.6 BI. Alka nie wiem ;)
Ok to dlaczego nie mogę zagrać w BI na multi? mam wersję właśnie 1.6.
Pamiętaj, że mało osób gra na BI. Wszyscy są na podstawce.
No dobra, ale ostatnio chciałem zagrać w BI, zalogowałem się, a tu pupcia, wszyscy na czerwono, do żadnej gry nie można się podłączyć, nic o co cho? pamiętam, ze czasem wersja się może nie zgadzać, stąd pytanie.
A jeszcze jedno, czasem mi się komp zawiesza jak loguje się na podstawkę :D ciekawe czemu?
Przecież Jarl "wyraźnie" napisał, że na BI gra niewiele osób, jeżeli ktokolwiek, a to oznacza, że nie możesz dołączyć do gracza, który jest na podstawce będąc na dodatku. Obaj musicie być na BI albo obaj na RTW.
Witam, mam parę pytań:
Gram od już dość dawna Juliuszami, zająłem praktycznie całą Europę, została jeszcze Brytania i pozostałe rody rzymskie oraz parę innych, mało znaczących kraików w Azji mniejszej. Tu pojawia się problem z buntami: co zrobić by ich uniknąć, czy zwiększać garnizony, by stłumić niezadowolenie, czy raczej zmniejszać dzięki czemu miasto nie musi utrzymywać armii i może będzie lepiej prosperowało?
I jeszcze: mnóstwo denarów pożerają mi "korupcja i inne". I tu pytanie skąd ta korupcja (czy ma to związek z tym, że przy moich miastach stoją dyplomaci innych państw i robią jakąś akcję, pewnie propozycję łapówki? W końcu chyba im się to nie udaje, skoro miasta te są wciąż pod moją kontrolą), jak ją zmniejszyć i co to są te "inne" i również jak zniwelować te koszty?
Korupcja zapewne ma związek z "prawem" w miastach (niektóre świątynie je podwyższają) oraz ważny jest namiestnik. (niektórzy mają cechy które zapewne mają wpływ na korupcję)
Im dalej od stolicy i im większe jest miasto tym większe niezadowolenie. Polecam rozbudować miasta do ostatniego poziomu (od 24k ludności) a potem regularnie pozwalać im się buntować i wyżynać ludność. Na parę lat będziesz miał spokój ;)