Re: Europa Universalis III
Co prawda, grę Moskwą już skończyłem, ale dorzucę tu kolejną ciekawostkę (?). Poszukując casus belli na muzułmańskich sąsiadów, przyjąłem tytuł "obrońca wiary". No i zacząłem otrzymywać... casusy z najbardziej egzotycznych miejsc na Ziemi (najczęściej z Afryki :lol: ) Natomiast na muzułmańską Ordę ani razu! :shock: Dla porządku dodam, że miałem tradycyjne prawosławie.
Dobra Panowie, zakończyłem wojnę z Chorwacją i nagle mój kraj napadły zewsząd bunty, ale wczytałem wcześniejszy zapis i inaczej to rozegrałem. W ogóle przyjąłem doktrynę tolerancji herezji i nawet teraz po wojnie, gdy było naprawdę czerwono, wszystko szybko wróciło do normy.
Mam teraz taki dylemat. Na zachodzie jest rozbita Francja i nadal wiele niemieckich państewek, a na wschodzie potężna Rosja. O północy nawet nie mówię, bo tam wytworzyła mi się Skandynawia, która zajęła Inflanty i jeszcze kawałek dawnych ziem Krzyżaków, i jak na złość trzyma tam największe oddziały... Myślałem, czy aby nie ruszyć na Rosję, która bardzo długo mobilizuje wojsko, a w końcu ja sam jestem najlepiej rozwinięty militarnie, ale czy na wschodzie prowincje przyniosą mi takie zarobki, jakie miałbym na zachodzie?
Chciałbym się jeszcze zapytać czy Pustkowia po pewnym okresie są możliwe do skolonizowania.
Jeszcze jedno :), czy możliwe jest podbicie całego świata jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=c6hQpUopH2Y
bez żadnych wspomagaczy? :)
1) Podbijaj co uważasz za stosowne, tylko pilnuj wskaźnika BB i nie trać za dużo ludzi w polu oraz z rezerw, bo się na Ciebie rzucą.
2) Zależy jaki wschód mamy na myśli. :)
3) Nie, pustkowia to pustkowia i pozostaną nieaktywne do końca gry.
4) Według mnie nie. Spójrz jaki on ma wskaźnik BB. 216? 216? 240? Przeciętne państwo na czerwony wchodzi w okolicach 40. Gdy wejdziesz na czerwony, to co i rusz ktoś Ciebie atakuje. A rok? 1765. Bez szans panowie, chyba że przeniósł zapis gry z CK1 Mroczne wieki do EU3.
Mam jeszcze kilka pytań.
Słyszałem o modzie, który daje możliwość nieograniczonego grania na danym save. Może ktoś przytoczyć nazwę?
I czy jak go wgram, to zadziała on dopiero na nowym save, czy na mój obecny też zadziała i będę mógł grać po 1821r.?
Dlaczego często, gdy oba kraje prowadzą wojnę, to nie przeprowadzają żadnych działań? Miałem tak ostatnio ze Skandynawią i Rosją. Toczyły wojnę, ale żadne nawet nie spróbowało zająć prowincji drugiego.
Jak mi się coś jeszcze przypomni, to dopisze. :)
Mogły nie mieć ze sobą żadnego połączenia, tudzież floty do transportu. Teoretycznie po jakimś czasie bez walk zawierany jest biały pokój (bodajże po 36 miesiącach), ale... Pamiętam wojnę Moskwy ze Szwecją, Szwedzi zajęli jakąś oddaloną prowincję z Moskwą, a Moskwa nie miała jak tam dotrzeć, przez co tylko rekrutowała armię, podobnie Szwedzi. Długo tak sobie wojowali ułatwiając mi późniejszy podój. :)
Jestem prawie pewny, że Skandynawia miała możliwość przejścia przez moje terytorium, które dzieli te dwa kraje.
No, ale cóż... miałem sytuacje, gdzie nawet bez pozwolenia mi się pchali na terytorium, więc... :) Różnie to bywa.
A jeszcze wracając do tego moda. Zna ktoś dokładną nazwę moda, który przedłuża rozgrywkę? Nie mam pojęcia co wpisać, żeby go znaleźć.
Wystarczy, że odpowiednio zmienisz wartości w common/defines. Nie potrzeba na to moda.
Europa Universalis III Złota Edycja za 10zł będzie od jutro w Biedronkach. Nie wiem co to za złota wersja, dlatego radzę sprawdzić czy posiada wszystkie dodatki!
Za dychę?! :lol: To na pewno będzie tylko wersja Complete.