No ale też nie muszą mieć okrągłych tarcz i włóczni kawaleryjskich jak jest to u Rusi
Wersja do druku
No ale też nie muszą mieć okrągłych tarcz i włóczni kawaleryjskich jak jest to u Rusi
Ahhh jak bardzo czekam na premierę tego moda Ahhhhhh
Będą konni, ale nie będzie pieszych. Odpowiednikiem pieszych Braci dobrzyńskich będzie Arma patrina.Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
Będą, tyle że wyłącznie dla Cesarstwa Niemieckiego i Krzyżaków. U Polaków zrezygnowałem z nich ze względu na wykonywanie tylko mało efektownych pchnięć halabardami przez żołnierzy (na co słusznie uwagę zwrócił EliminatorT) oraz dodanie nam Polskiej Gwardii.Cytat:
Zamieszczone przez HellVard
Konkretnie nie było takiej formacji, aczkolwiek słyszałem, że walczący pieszo ciężkozbrojni rycerze i najemnicy niejednokrotnie sięgali po taką broń. Zatem tacy lub podobni "gwardziści" istnieli w niedużej liczbie w Królestwie Polskim, pomiędzy XV i XVI wiekiem. Tylko problemem były ich zbroje - za ciężkie i zbyt nie wygodne, by walczyć oburęcznymi mieczami. Stąd wzięli się u nas zaciężni Landsknechci z zachodu, którzy niejednokrotnie używali takiej broni, ale pancerza nie nosili w ogóle albo był on znacznie lżejszy. Polska Gwardia jest więc w jakimś stopniu moją fantazją ;) .Cytat:
Zgonie z prośbą dodałem Polsce nowy wygląd wczesnej Straży przybocznej. Jest on bardziej "wschodni" i odróżnia się od wszystkich innych ;) .Cytat:
Jutro wrzucę wersję RC moda i choć nie jest w 100% ukończona, to można swobodnie rozgrywać bitwy i rozpoczynać kampanię :) . Ukończona jest też Szwecja, choć nie obyło się bez perturbacji :/ . Obecnie moim problemem jest czas. Pracuję w rodzinnej firmie, uczę się na studiach, dokańczam modele w WWmwE no i poprawiam mojego moda. Ciężko jest mi to wszystko ze sobą pogodzić, dlatego tyle było tych przesunięć w czasie :( , za co was serdecznie przepraszam :oops: . W ciągu 2 - 3 tygodni powinienem uwinąć się z pozostałymi poprawkami i konwersją na podstawkę medka, ale jeśli znajdą się nowe pomysły do wprowadzenia do moda, to czas ten znów może się wydłużyć :/ . Na pocieszenie mogę dodać, że później pojawi się jeszcze parę patchy, które oprócz redukcji błędów będą też włączały coś nowego/świeżego do moda.
Medieval II Teutonic - Królestwo Polskie 1.05 (RC)
http://download.hellshare.pl/polish-kin ... e/9510201/
http://depositfiles.com/files/mkvveamv4
fajnie już ściągam
jest problem polskim rycerzom spieszonym i chyba konnym nie widać tego pancerza prosze niech ten trzeci pancerz wygląda jak ten którzy mają spieszni rycerze gotyccy
ok u konnych jest u pieszych nie jest ten trzeci pancerz tylko trochę brzydki daj ten który mają spieszni gotyccy polskim spiesznym recerzom też ten pancerz
Aramegil gratulacje, świetna robota, naprawdę jestem pod wrażeniem :shock: Nie spodziewałem się aż tak dużych zmian dla Polski. Najbardziej zaskoczyły mnie (oczywiście pozytywnie) jednostki kmieci i hajduków oraz serwientów i żeglarzy śródziemnomorskich dla zakonów. Ciekawym pomysłem jest "przemiana" husarzy w husarię po ulepszeniu im pancerza, oba poziomy ulepszenia wyglądają wyśmienicie. Nieźle wygląda milicja włócznicza, podoba mi się także usunięcie spieszonej szlachty polskiej, mamy już wystarczająco dobrej piechoty walczącej w zwarciu. Ciekawi mnie, dlaczego dawnej polskiej szlachcie nadałeś łacińską nazwę lanciarii, wszak wszystkie inne mają polskie nazwy. Fajnie, że dodałeś pieszą jednostkę Braciom Dobrzyńskim, nowy wygląd dla gwardii generalskiej nie działa w kampanii, ale to pewnie jeszcze zmienisz. Jak już napisał EliminatorT, Polscy Rycerze maksymalnie ulepszeni mają zbroje gotyckie, natomiast brak ich spieszonej wersji tej jednostki. Ale z drugiej strony zastanawiam się czy nie za dużo w Polsce tych gotyckich zbroi, chyba nie były u nas aż tak rozpowszechnione. Na razie to tyle o Polsce, rozegrałem na razie tylko kilka szybkich bitew.
Oczywiście najpoważniejszą zmianą w modzie jest wprowadzenie Szwecji i patrząc na mapę, zastanawiam się czy Norwegia nie będzie teraz za słaba, ma tylko jeden zamek i jedną wioskę, podczas gdy Szwedzi i Duńczycy mają po kilka prowincji. Szwecja ma ciekawą armię, ale to, co mi się nie podoba, zarówno w niej, jak i w pozostałych skandynawskich nacjach, to armie klonów, czyli kilka rodzajów jednostek używających identycznego typu pancerza, np. huskarlowie, ulepszeni kusznicy i wikingowie, itd. Wiem, że to nie Twoja wina, po prostu korzystałeś z gotowych modeli. Zamierzasz wprowadzić jakieś zmiany w tej kwestii? Trochę się zdziwiłem, widząc u Szwedów Gwardię Wareską, jednostka pod taką nazwą istniała chyba tylko w Bizancjum? Sam oddział możesz zostawić, ale przydałoby się zmienić jego nazwę (chyba, że się mylę). Fajnie byłoby wprowadzić dla Szwecji jakąś całkiem oryginalną jednostkę, której nie ma żadna inna frakcja w Medievalu.
Co do Litwy, nigdy nie grałem nią za dużo, dlatego zapytam: Miała ona wcześniej oddziały takie jak Synowie Bojarów, Konnica Dworska i inne ruskie jednostki? Wydaje mi się, ze nie, ale wolę się upewnić. Nie wiem czy planujesz jakieś zmiany względem Litwy, ale jeśli tak, to przydałoby się usunąć/przerobić jednostki wyglądające jak typowo zachodni feudalni, można się kłócić czy byli tak wyglądający rycerze w Polsce, ale na Litwie nie było ich na pewno.
Zauważyłem drobne zmiany u innych frakcji, zamierzasz je pogłębić? Nie wiem, jaki wyznaczyłeś sobie cel, jak bardzo ma być ten mod rozbudowany, ale oto kilka pomysłów, które warto byłoby moim zdaniem wprowadzić:
-dodanie wzorem BC czy SS chorążych i kapitanów do każdego oddziału
-zmiana wyglądu polskich kapitanów i generałów oraz innych nacji, szczególnie rażą w oczy typowo zachodni dowódcy u Litwinów i Rusinów
-dodanie nowych jednostek dla Nowogrodu i Litwy np. z modu Russichi (nie wiem czy trzeba mieć na to zgodę twórców oraz jak się zapatrujesz na pożyczanie jednostek od innych)
-dodanie chociaż kilku nowych budynków dla każdej frakcji
-dodanie kilku "kawałków" do ścieżki dźwiękowej
-uzależnienie rekrutacji wojska od poziomu kuźni - czyli np. feudalnych możemy rekrutować wyłącznie posiadając płatnerza, a do jakichś podstawowych włóczników warsztat garbarski, a do konnych łuczników/kuszników potrzebowalibyśmy zarówno kuźnię na odpowiednim poziomie, jak i łuczarza oraz stajnię
-poszerzenie mapy, tj. zostawienie jej w obecnych granicach, ale niejako jej rozciągnięcie, dzięki czemu w obecnych granicach świata można by dodać więcej prowincji i np. dodatkowo Ruś Kijowską lub nawet powiększyć mapę bardziej na południe, dało by to możliwość dodania Czech i Węgier, z którymi Polska utrzymywała przecież intensywne kontakty.
Być może poniosła mnie teraz fantazja, wiem, ze te zmiany wymagają dużego nakładu pracy i że pracujesz sam, ale jak już napisałem, nie znam Twoich ambicji co do tego moda. Nie mniej jednak - do tej pory już odwaliłeś kawał dobrej pracy :)
Jedno pytanie, jak to zainstalować?
Domyślna lokalizacja w instalatorze to główny folder Medka na dysku C, zmieniam na swój główny folder i dostaje coś takiego \Medieval 2\Medieval II Teutonic Total War - Polish Kingdom Mod (Ver. 1.05) i tam w środku folder mods i teutonic. Skrót tworzący się na pulpicie nie działa. Coś zepsułem? Nie zauważyłem żadnego pliku typu bat żeby utworzyć od niego skrót, kopiowanie folderu teutonic z folderu moda do oryginalnego teutonic także nie działa.
Dobrze by było jakby ktoś napisał jaka jest dobra lokalizacja folderu z modem ;)
Ja wkleiłem folder teutonic z tego moda do folderu mods, pozamieniałem pliki i wszystko działa.
Przede wszystkim trzeba określić jak nazywa się partycja systemowa (dysk) na którym masz zainstalowaną grę. Domyślnie jest wpisany dysk "C:\". Jeśli Twoja nazywa się inaczej, np. "D:\" , to w okienku instalacji zamiast "C:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War" trzeba oczywiście wpisać "D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War" :) . Natomiast jeśli to się nie uda, to wystarczy zrobić tak jak poradził HellVard ;)Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Dobra, dałem sobie już radę ale musiałem pewien patent zastosować:
a)rozpakować teutonic
b)skopiować foldery z moda do teutonic i nadpisać
c)utworzyć plik teutonic.cfg z linijką "[features] mod mods/teutonic" a następnie plik teutonic.bat z odnośnikiem do kingdoms.exe i teutonic.cfg w treści pliku
d)usunąć pliki .sd z folderu UI z modem
Nie wiem czym to było spowodowane ale zwykłe nadpisanie plików zarówno na wersji spakowanej jak i rozpakowanej powodowało ctd w czasie ładowania i dopiero stworzenie pliku .bat pozwoliło prawidłowo uruchomić mod. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedzi ;)