Moi drodzy, robiłem wszystko jak pisaliście, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i niestety Kozaccy Muszkieterzy nie działają u mnie na modyfikacji :(
Wersja do druku
Moi drodzy, robiłem wszystko jak pisaliście, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i niestety Kozaccy Muszkieterzy nie działają u mnie na modyfikacji :(
Czy komukolwiek udało się dodać mapę specular? Oprócz normalnej textury oraz normal mapy i gloss oczywiście :) Jeśli tak to prosił bym o prostą instrukcję.
Moje poszukiwania tak dość banalnej rzeczy zakończyły się fiaskiem a jedynie udało mi się znaleźć wzmianki, że istnieje taka możliwość.
Mam kolejna sprawę. W prawdzie chodzi o Rome, ale plik raczej za bardzo się nie różni.
Chcę zabrać Rzymianom kilka budynków w miastach, które maja od początku, bo za bardzo koszą :D Próbowałem na własną rękę, ale nie wiem za bardzo jak dokładnie "wycinać" te budynki ;)
Przykładowe miasto:
Czyli jak mam dokładnie wycinać poszczególne budynki?Cytat:
settlement
{
level large_town
region Etruria
year_founded 0
population 500
plan_set default_set
faction_creator romans_julii
building
{
type barracks militia_barracks
}
building
{
type core_building governors_villa
}
building
{
type port_buildings port
}
building
{
type defenses wooden_pallisade
}
building
{
type hinterland_farms farms
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}
Usuwasz na tej zasadzie co zaznaczyłem(czerwonym)Cytat:
settlement
{
level large_town
region Etruria
year_founded 0
population 500
plan_set default_set
faction_creator romans_julii
building
{
type barracks militia_barracks
}
building
{
type core_building governors_villa
}
building
{
type port_buildings port
}
building
{
type defenses wooden_pallisade
}
building
{
type hinterland_farms farms
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}
Czyli jak mam dokładnie wycinać poszczególne budynki?
To jest liczba odpowiedzialna za stosunki pomiędzy państwami (max. 1= najlepsze), nie odpowiada za sojusze.Cytat:
Sprawdziłem. Nie działa. Dałem relacje między Polską a Węgrami na 0.6 (po obu stronach) i nie ma sojuszu.
Żeby mieć sojusz od poczatku kampanii musisz użyć takiej komendy(dla obu stron):
Teraz ja mam pytanie. Wie ktoś co oznacza ten wiersz w export_descr_unit???Cytat:
faction_relationships jerusalem, allied_to antioch
Cytat:
recruit_priority_offset 15
Mam kolejna sprawę ^^'
Czy da się jakoś "przywiązać" jednostki do jakiegoś miasta? Mam na myśli to, żeby AI nigdy nie wyciągał ani nie rozwiązywał danych jednostek z miasta.
Bo widzi mi się, żeby komputer miał stolice które bardzo ciężko zdobyć. np. chciałbym, żeby Konstantynopol był początkowo miastem praktycznie nie do zdobycia, żeby nie uległo zbyt szybko.
Bo denerwuje mnie to, że często można bez trudu zdobyć wrogą stolicę praktycznie nie chronioną. Chciałbym to zmienić. Czy jakiś weteran moddingu może coś zasugerować? :D
Witam, jak mogę zmienić zasięga armii na mapie kampanii? Szukałem na Twcenter i dowiedziałem się że muszę edytować plik "descr_campaign_db" i wstawić mniej więcej coś takiego:
.Cytat:
<misc>
<allow_resource_forts bool="false"/>
<fort_devastation_distance uint="20"/>
<army_devastation_distance uint="20"/>
<fort_devastation_modifier float="1.0"/>
<army_devastation_modifier float="1.0"/>
<enable_hotseat_messages bool="true"/>
<enable_unit_accent_overrides bool="true"/>
<infantry_movement_points_modifier float="1.00"/>
<cavalry_movement_points_modifier float="1.75"/>
<siege_movement_points_modifier float="0.8"/>
</misc>
Z tym że to nic nie daje, mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi i jak zmienić zasięg jednostek na mapie kampanii?
Witam, Jestem ciekaw czy jest możliwość w M2tw przebudowania wielkiego miasta na cytadelę ? Cytadelę na huge_city jest łatwo ale w drugą stronę już konwersja muru nie działa, pomimo że odpowiednio zmieniłem kod pliku export_descr_buildings, mianowicie:
building core_building
{
convert_to core_castle_building
levels wooden_pallisade wooden_wall stone_wall large_stone_wall huge_stone_wall
...
(Nie będę wklejał całej zawartości export descr buildings, bo mój post będzie na całą stronę)
...
huge_stone_wall city requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, }
{
convert_to 4
capability
{
recruit_pool "Swiss Guard" 1 0.5 5 0 requires factions { papal_states, }
wall_level 4
tower_level 1
gate_strength 5
free_upkeep bonus 20
happiness_bonus bonus 3
recruitment_slots 5
}
material stone
construction 1
cost 25000
settlement_min large_city
upgrades
{
}
}
}
plugins
{
}
teoretycznie linijka "convert_to 4" powinna oznaczać konwersję muru cytadeli na ogromny kamienny mur miasta, jednakże po odpaleniu gry z tak zmodyfikowanym plikiem, brak jakiegokolwiek oczekiwanego rezultatu. Próbowałem odpalać z parametrem "convert_to citadel" , jednakże również bez oczekiwanego rezultatu. Może ktoś z was miałby pomysł jak ominąć idiotyczne ograniczenia twórców gry ?
Domyślam się, że kluczami są te "1.00", "1.75" i "0.8" w pogrubionym tekście. Jak je zwiększysz to zapewne otrzymasz pożądany efekt.Cytat:
Zamieszczone przez albert875
1.00 to zapewne domyślna odległość podróży tożsama z piechotą.
1.75 to odległość którą pokonuje konnica w porównaniu do piechoty - czyli o 3/4 więcej
0.8 to modyfikator dla machin jak balisty, katapulty i działa.
Nie jestem tego pewien, tyle wywnioskowałem z tego, co tu zacytowałeś.
Też na to wpadłem. Problem w tym że jak bym nie zmienił tych wartości to nic nie daje, zasięg dalej jest taki sam. Może w podstawce zmienia się to inaczej bo zauważyłem że taki wpis jest w Third age, ale już nie w Broken crescent który jest na podstawke, a tam zasięg armii jest wyraźnie większy.
O ile dobrze myślę, to potrzebujesz jeszcze jakiejś wartości. Te pogrubionym drukiem to są stosunki do tej wartości (piechota ma 1, konnica 1,75, a artyleria 0,8) samo zwiększenie ich raczej ci nic nie da. Musisz znaleźć liczbę, która odpowiada za punkty ruchu, ale w tym Ci już nie pomogę bo na tym się nie znam :(