Re: Bellum Crucis 6.3 AI 3.1 (nowa sztuczna inteligencja)
1) Nieoceniony Araven wielkie dzięki waszmości! Czy plik descr_faction_standing.txt wypakowany z dfs120912.rar można też stosować z AI od Piter, czy ktoś już to sprawdził?
2) Czy wersja 4.0 (beta) AI od Piter powinna być wgrana na wersję 3.1 (bo tam jest tylko 1 plik) i czy trzeba zaczynać kampanię od nowa?
Nowa kampania jest potrzebna, nie trzeba na 3.1 ale można, ten plik działa z moim. Dzięki za opinie.
Ja gram na tym nowym dfs z 12.09.2012 z ai Pitera. 4.0 nadpisuje plik ai 3.1 i jak napisał Piter, konieczna nowa kampania. Najlepiej usunąć z katalogu moda plik map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i tej kampanii w jaką grasz. Jak grasz w rózne kampanie to usuń ten plik ze wszystkich.
Wywaliłem wersję 4.0, trzeba ją dopracować.
Piter czy w wersji 4.0 znalazłeś jakiś poważniejszy błąd lub po prostu uznałeś,że to nie jest to czego oczekiwałeś?Pytam,gdyż nie wiem czy jest sens grania mojej obecnej kampanii,którą rozgrywam na wersji 4.0.Może podzielę się też swoimi spostrzeżeniami.Gram kampanię Polską na vh/vh z money scriptem,z submodem na nowe statystyki jednostek oraz z plikiem na poprawę stosunków dyplomatycznych( descr_faction_standing).Rozegrałem około 70 tur i wydaje mi się,że nadal występuje problem z agentami,gdyż Ai nadal za mało ich rekrutuje.Przykładem niech będzie,że przy wyborze papieża mam 6 lub 7 głosów.Kupców też za dużo nie widzę na mapie,a więc tu też może być problem.Zauważyłem też niezbyt mądre ataki Ai na mnie.Węgry z którymi mam sojusz i stosunki 9/10 wywołują ze mną wojnę atakując moją krucjatę,pomimo że prowadzą wojnę z HRE ora Bizancjum.Następny pzykład to Norwegia z którą mam sojusz i stosunki 8/10,a także mamy wspólnego wroga Danię atakuje mojego generała,którego dopiero co od nich pozyskałem dzięki mojej księżniczce.Poprzez te ataki Węgry oraz Norwegia straciły natychmiast po jednej prowincji,gdyż nie były one wogóle przygotowane.Jeśli natomiast chodzi o trudność tej rozgrywki(przynajmniej jak do tej pory),to trudniej mi się grało np. Aragonią na ai z czystego Bellum.To może mieć związek tym plikiem na poprawę stosunków dyplomatycznych,gdyż teraz jest dużo mniej wrogów,a to się wiąże z mniejszą ilością wojen.Zaznaczam,że to są moje odczucia po rozegraniu tylko 70 tur.
Na wersji 4.0 zdarzają się dziwne ataki samej floty na port, wcześniej tego nie uświadczyłem.
wywaliłem, bo uznałem, że muszę ją dopracować, tyle, komp jest trochę zbyt pasywny i jest sporo małych błędów.
Jeśli chodzi o blokadę portów to masz na myśli wypowiedzenie przez tą blokadę wojny?
Tak, nie byłoby w tym nic dziwnego, że to były jedyne ofensywne działania kompa.
W wersji 3.1 gram Portugalią i Maurowie odkąd widzą, że państwo mam bardziej rozwinięte od nich (więcej miast i ludzi) to też ograniczają się do cofania swoich wielkich armii na swoje terytoria. Zdobycie czegokolwiek jest więc dość trudne, ale właściwie nie ma zagrożenia z ich strony dla już zdobytych miast w Afryce (przeważnie desantem z morza). Zdobycie ostatnich 2 zamków Maurów okupiłem śmiercią 2 generałów i króla, ponieważ wszystkie ich wojska cofnęły się na ostatnie skrawki własnego terytorium. Coś mi się wydaje, że komputer atakuje prowincje wroga tylko, gdy "PKB" ma większe od przeciwnika, brakuje mu jakiejś koncepcji odzyskania utraconego terytorium mimo licznych armii jakie posiada. Mi to nawet odpowiada, bo akurat nie lubię ciągłych wojen bez szans na rozwój.
Pracuję nad wersją 3.2 gdzie komp dalej będzie się potrafił lepiej bronić niż w bellum i będzie też agresywniejszy niż na 3.1 nawet przy mniejszym "pkb"