Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Chodzi o klasztory na mapie strategicznej kampanii jak np. blisko Krakowa. Nie o te budowane w zamkach jak benedyktyni, cystersi czy inni. A klasztory zakonne w zamkach dają niekiedy bonus do handlu, rolnictwa, i religijności oczywiście. Poza tym szkoleni tam mnisi to nieźli łowcy czarownic i heretyków zwłaszcza cystersi.
Wacając do tego srebra i złota. Ja wnioskuję, że złoto jest mniej cennym surowcem niż srebro. Porównując do oryginału jest to dziwne bo ja wysyłałem kupców od razu do afryki zachodniej po złoto i kość słoniową. Były z tego ogromne zyski.
To nie tak. Złoto jest generalnie cenniejsze niż srebro ale dla Polski z Krakowa na Słowację jest bardzo blisko a to wpływa na dochód z handlu złotem, poza tym srebro w Pradze to wyjątek, bo jako podwójne złoże daje 2x tyle kasy co pojedyńcze srebro w innej prowincji. Decyduje kilka czynników odległość od naszej stolicy i wartość danego surowca, poziom handlu w danej prowincji, posiadanie albo i nie praw handlowych, cechy kupca. Po przeniesieniu stolicy może się to mocno pozmieniać.
Wino ja wiem dużo o Bellum, ale napewno nie wszystko. Odpowiadam zawsze wg stanu mej wiedzy.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mietek77 te bonusy finansowe i handlowe są w export_descr_buildings czy w jakimś innym pliku? Z tymo ograniczeniami rekrutacji trzeba uważać, fajnie sie gra na ostatnim pliku Twoim co Wino niedawno wysłałeś. Dałem go dziś w ograniczonej rekrutacji jako ew. dopdatek do megasubmoda.
Edit: Mietek77 może na półwyspie Iberyjskima dać na dzień dobry sojusz Hiszpanii, Portugalii i Aragonii i każdemu z nich wojnę z Maurami? To bardziej historyczne niż wchłanianie Portugalii przez Hiszpanię lub odwrotnie, Albo Aragonnii przez Hiszpanię. To taki początek rekonkwisty byłby.
Dlatego napisałem, że do pewnych ograniczeń rekrutacji trzeba będzie podejść ostrożnie. Sojusz tak, ale wojna to raczej nie. Nie było wtedy wojny, dlatego nie twórzmy jej na siłę. Tak te bonusy są export_descr_buildings. Wieczorem wyślę to zobaczysz jak to wygląda w grze. By wszystko zadziałało trzeba skasować plik map.rwm
Araven, spoko, tak tylko nawiązałem że już coś mi się takiego zdarzyło, sam nie byłem przekonany że tak jest, ale skoro ktoś potwierdził to znaczy że to prawda :)
EDIT: wieczorem znajdę opis tego budynku i poprawię. Po prostu opis tego budynku jest mało zrozumiały, tak pewnie już dawno byśmy o tym działaniu klasztorów wiedzieli.
Ok Mietek77 to czekam na te bonusy, nową kampanię zacznę jutro na pliku od Ciebie jak go dasz radę wysłać wieczorem. Odpowiedz też na moje PW w miarę możliwości ok?.
Sugerowane zmiany w dyplomacji. Trzeba ogarnąć dyplomację lepiej startową poza Półwyspem Iberyjskim też by trzeba nieco zmian zrobić. W 1157 roku Bolesław Kędzierzawy złożył hołd cesarzowi Barbarossie, sojusz dla Polski z Niemcami ew. można rozważyć (sugestia Gnejusza), tak samo jak z Węgrami. Jakies inne pomysły? Seldżucy nie kochali się z Nura ad Dinem i jego Syrią, historycznie Nur ad Din był atabegiem Mosulu i kontrolował też część dzisiejszej Syrii, zdobył Edessę na Krzyżowcach, ew. wojna między nimi a sojusz Syrii z Bizancjum, w czasie startu moda Nur ad Din miał dobre relacje z cesarzem Bizancjum. Ew. wojna Egiptu z Syrią też by mogła być. Co myślicie?
Ja u siebie poprawiałem jeszcze zaawansowanie rozwoju w kilku miastach - stolicach. W modzie są zbyt ubożuchne a w rzeczywistości powinny być o poziom - dwa wyższe. Zwłaszcza kościoły, które często trzeba budować od podstaw a były już w XII wieku słynne na cała Europę w kilku miastach. Nie wiem czy zrobię mądry krok ale chyba pomimo spalonych 3 podejść (ze względu na bug z pieniędzmi) wrócę do Bellum i zagram w tego nowego submoda.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Sugerowane zmiany w dyplomacji. Trzeba ogarnąć dyplomację lepiej startową poza Półwyspem Iberyjskim też by trzeba nieco zmian zrobić. W 1157 roku Bolesław Kędzierzawy złożył hołd cesarzowi Barbarossie, sojusz dla Polski z Niemcami ew. można rozważyć (sugestia Gnejusza), tak samo jak z Węgrami. Jakies inne pomysły? Seldżucy nie kochali się z Nura ad Dinem i jego Syrią, historycznie Nur ad Din był atabegiem Mosulu i kontrolował też część dzisiejszej Syrii, zdobył Edessę na Krzyżowcach, ew. wojna między nimi a sojusz Syrii z Bizancjum, w czasie startu moda Nur ad Din miał dobre relacje z cesarzem Bizancjum. Ew. wojna Egiptu z Syrią też by mogła być. Co myślicie?
Popieram, w dodatku warto pomyśleć jak silne sojusze >8, czy <8?