Re: Stainless Steel - Real Recruitment / Real Combat
Fakt, że z najnowszą wersją RC/RR wydaje się, że coś pozmieniali z dochodami w pierwszej kampanii (early).
Grając na m/m Francją nie walcząc z nikim poza Egiptem w wyniku krucjaty i przerabiając niektóre zamki na miasta około 50 tury dorobiłem się ponad 200,000 :lol:
Z drugiej strony grając moja właściwa kampanie vh/m Bizancjym ledwo wyrabiam na 20,000 walcząc już od kilkudziesięciu tur na trzech frontach. I mam tę kasę tylko dlatego, że chwilowo nie rozbudowuje zamków w fortece (za to wcześniej przerobiłem kilka pierwszopoziomowych zamków na miasta). Jak pomyśle, że jeszcze po zbudowaniu zamków miałbym dalej inwestować po kilkanaście tysięcy na turę w kolejne budynki nie wspominając o tym ile kosztują np. najlepsze mury w miastach...
Im dalej w grze tym wydatki na infrastrukturę rosną dramatycznie. Tyle, że przez to, że tura ma teraz jeden rok w early później pojawiają się możliwości rozbudowy, a kasa czeka.
Inna sprawa, że kasa ponad 50,000 ma swoje minusy. Już w podstawowym Medku im więcej kasy w skarbcu tym większe prawdopodobieństwo, że nasi gubernatorzy zaczną zdobywać coraz to gorsze cechy przez zbyt wystawne życie :twisted:
Dla sprawdzenia zagrałem równorzędnie kilka tur tą samą frakcją w late campain. Wiadomo,.... droższe elementy infrastruktury oraz profesjonalne jednostki. I tutaj złota ciągle za mało, żeby w każdej kolejce móc prowadzić rozbudowę miast.
Może rzeczywiście projektanci moda dopuścili móżliwośc zebrania pokaźnego zapasu gotówki na późniejsze - chude lata ;) . Chociaż na pierwszy rzut oka wyglada to na niedopatrzenie z ich strony. Jak tylko sprawdziłem bilans wydatków, na utrzymanie armii wydaję w tej chwili 2700 rocznie. A zyski co roku to juz 5000 gold. No ale przecież na początku można rekrutować prawie tylko milicję, więc co się tu dziwić ;) .
Gram na hotfix'sie z lutego i grając Cesarstwem Rzymskim (potocznie zwanym Bizancjum) jakiś fajerwerków budżetowych nie odczuwam ;) . Z drugiej strony jednak posiadam najliczniejszą armię i stać mnie na ciągłą rozbudowę miast i zamków, więc faktycznie jest trochę za łatwo.
http://img717.imageshack.us/img717/117/0006c.th.jpg
ps wiecie może czemu gra pomniejsza mi zrzut do rozmiarów jak wyżej?
http://img444.imageshack.us/img444/4233/0000x.th.jpg
(Mi też skaluje screen`y do niższej rozdzielczości jak robię za pomocą gry.)
Różnica miedzy hotfixem z marca, a poprzednimi jest dosyć znacząca.
Wystarczy porównać daty i tury na naszych screen`ach.
Wcześniej było 1,5 roku na turę teraz jest 1 rok na turę.
Pograłem jeszcze trochę i w kwestii finansów jest dosyć łatwo. Po podbiciu jednego miasta można liczyć na bardzo wyraźny wzrost gotówki w następnych turach. Jednak jeśli przez kolejne nic się nie zdobędzie, a będzie się cały czas rozbudowywać kasa znów zaczyna spadać, ale o bankructwie nie ma mowy.
Jednak jest przez to trochę za łatwo :roll:
A tak poza tym jako, że też grasz Cesarstwem Rzymskim 8-) jak u ciebie zachowują się Turcy, bo w moich kampaniach z reguły przechodzą do głębokiej defensywy. Jak tylko zacznę im zajmować kolejne osady to zamiast sklecić jakiś kontratak cofają się na wschód i dopiero po dłuższym czasie zaczynają jakieś ofensywne ruchy wykonywać (jak już jest dla nich za późno).
Widać komp gubi się w górach :lol:
Jeżeli chodzi o aspekt kasy, to przynajmniej jest sprawiedliwie bo komp również opływa w bogactwo 8-) . Plus tego taki, że możemy liczyc na sporą ilośc bitew z duża ilością wojsk :twisted: . Przynajmniej ja tam mam. Zdobyłem Londyn, grając Danią i angole ciągle cisną na to miasto pełnymi kompletami armii. Faktem jest że przy 60 turze, większośc wojsk stanowi milicja. Jestem więc ciekaw czy komputer będzie poprawnie wykorzystywał nowy system rekrutacji wojsk, w którym z tego co wiem sporo zalezy od umiejętności generałow.
Cytat:
Różnica miedzy hotfixem z marca, a poprzednimi jest dosyć znacząca.
Wystarczy porównać daty i tury na naszych screen`ach.
Wcześniej było 1,5 roku na turę teraz jest 1 rok na turę.
Zapisy stanu gry będą kompatybilne z tym hotfix'em? Zgaduje, że raczej nie :(
Cytat:
A tak poza tym jako, że też grasz Cesarstwem Rzymskim 8-) jak u ciebie zachowują się Turcy, bo w moich kampaniach z reguły przechodzą do głębokiej defensywy. Jak tylko zacznę im zajmować kolejne osady to zamiast sklecić jakiś kontratak cofają się na wschód i dopiero po dłuższym czasie zaczynają jakieś ofensywne ruchy wykonywać (jak już jest dla nich za późno).
Widać komp gubi się w górach :lol:
U mnie to samo. Ma to jednak pewne uzasadnienie historyczne. Sułtanant Wielkich Selżuków nigdy nie był przesadnie scentaralizowany, a okres rozkwitu przypadł na panowanie Tughril Beg'a i Alp Arslan'a. Potem było już tylko gorzej. W Anatoli wyłonił się Sułtanat Rum (Rzymski) - szkoda, że w modzie go nie ma, a w połowie XII w. państwo Wielkich Seldżuków się rozpadło. Także kunktatorstwo kompa można podciągnąć pod wyżej podane fakty. W każdym razie będzie łatwiej przywrócić blask wiecznemu Cesarstwu Rzymskiemu.
Cytat:
Zamieszczone przez karczmiarz
Jeżeli chodzi o aspekt kasy, to przynajmniej jest sprawiedliwie bo komp również opływa w bogactwo
Tu nie chodzi o sprawiedliwość tylko o wyzwanie ;)
Cytat:
Plus tego taki, że możemy liczyc na sporą ilośc bitew z duża ilością wojsk
A dla mnie to minus. Po prostu mnie to nudzi. Ale każdy ma inny gust ;)
Cytat:
Zamieszczone przez karczmiarz
Jestem więc ciekaw czy komputer będzie poprawnie wykorzystywał nowy system rekrutacji wojsk, w którym z tego co wiem sporo zalezy od umiejętności generałow.
Jednym z celów RC/RR jest właśnie to żeby zmusić kompa do tworzenia jak najlepszych jakościowo armii. Więc sądzę, że im dalej w grze tym będzie ciekawiej 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Zapisy stanu gry będą kompatybilne z tym hotfix'em? Zgaduje, że raczej nie
Niestety...
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
U mnie to samo. Ma to jednak pewne uzasadnienie historyczne. Sułtanant Wielkich Selżuków nigdy nie był przesadnie scentaralizowany, a okres rozkwitu przypadł na panowanie Tughril Beg'a i Alp Arslan'a. Potem było już tylko gorzej. W Anatoli wyłonił się Sułtanat Rum (Rzymski) - szkoda, że w modzie go nie ma, a w połowie XII w. państwo Wielkich Seldżuków się rozpadło. Także kunktatorstwo kompa można podciągnąć pod wyżej podane fakty. W każdym razie będzie łatwiej przywrócić blask wiecznemu Cesarstwu Rzymskiemu.
Dobrze wiedzieć, że "niekoniecznie sensowne zachowania AI" można podciągnąć pod historyczne realia :twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
Niestety...
No cóż, gra mnie i tak wywala po roku 1188/1190 lub zapisy gry nie chcą się ładować :evil: , więc chyba podinstaluje ostatniego hotfix'a. Ale pewnie nic to nie da. Mam coś skopane. Pewnie się nie obejdzie bez reinstalki gry i SS :?
Kiedyś na czystym SS wywalało mnie ok 1380 r. Nie mam szczęścia do tego moda.
Polecam kampanię Bizancjum ale tę, która się zaczyna w 1220 r. Jest trudniej, a odbić Konstantynopol z rąk Łacinników - bezcenne ;) .
Takie pytanko jeszcze ... do czego służy umiejętność Shield Wall? :roll: Bo zauważyłem (albo mi sie zdaje), że w tej formacji jednostki lepiej "przepychają się" przez np. bramę wejściową miasta podczas szturmu, czy też w starciach na mostach.
pomocy!!
mam ss 6.1 kopiuje 2 foldery data i mods wg zalecen do folderu glownego, a gra nei dziala.
pojawia sie okienko wiersz polecenia i tam sie zmieniaja pliki jakeis czyta jakies skrypty poczym pisze ze odpowa dostepu co ktorys plik po czym okno znika i gra nie dziala...
prosze o pomoc