Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Promulgacja pisze:Tu jest właśnie dobre pytanie - ile rdzeni potrafi wykorzystać Rome 2? Nie wiem czy zmieniać i5 2500k @ 4,5GHz na jakieś i7 które też bym podkręcił do tego poziomu. Chyba poczekam z decyzją do piątku, ew wypuszczenia sterów przez ATI.
Nie zmieniaj - ja mam Core i5 2500k 3,3 GHZ LGA 1155 BOX - i Rome 2 śmiga. Także procek masz ok, zastanowiłbym się nad dokupieniem RAM-u/zmiana karty graf, czy czymś tak banalnym jak zwiększenie pamięci wirtualnej...
Asuryan,jaka masz reszte sprzetu,ja mam i5 2500k krecony na 4.2,8 gb ramu i gtx 770,Rome 2 u mnie muli sie jak na atari,hehe.Gdzies wczoraj czytalem ze Warscape ma czasem problemy z kreconymi prockami,nie wiem ile w tym prawdy,jak bede mial chwilke to zobacze jak odzie na stockowych zegarach
Chciałbym poinformować, że na:
Intel core duo 2,5 Ghz
GeForce 260 GT 1024 MB
2 GB RAM
W XP sp2
Nie da się grać. Chociaż spełnia to minimalne to nawet przy najmniejszych ustawieniach mam crash windowsa jak zaczynam bitwę desantową, poprzedzone jest to całkowitym rozpieprzem grafiki. Nie wiem co dokładnie który czynnik jest powodem tego stanu.
czynnik lenistwa i nierzetelnosci panow z Ca
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Cytat:
Zamieszczone przez Promulgacja
Tu jest właśnie dobre pytanie - ile rdzeni potrafi wykorzystać Rome 2? Nie wiem czy zmieniać i5 2500k @ 4,5GHz na jakieś i7 które też bym podkręcił do tego poziomu. Chyba poczekam z decyzją do piątku, ew wypuszczenia sterów przez ATI.
Nie zmieniaj - ja mam Core i5 2500k 3,3 GHZ LGA 1155 BOX - i Rome 2 śmiga. Także procek masz ok, zastanowiłbym się nad dokupieniem RAM-u/zmiana karty graf, czy czymś tak banalnym jak zwiększenie
pamięci wirtualnej...
Karty graficznej raczej nie muszę zmieniać. Kupiłem chyba pod koniec tamtego roku Radeon 7970 Matrix Edition Platinum. Nie siedzę teraz za bardzo w sprzęcie ale chyba ta karta się już nie zestarzała?
Ramu mam 8 GB ddr3 Kingstone HyperX 1600 Mhz.
Grać mogę na ultra w zadowalającej ilości klatek ale wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia :)
w pazdzierniku Amd wypuszcza nowa serie kart,zobaczymyt co pokaza,wtedy moze 780tki stanieja,bo poki co ceny sa troche szalone
No dobra, to ja zamieszczę swoją konfiguracje.
Intel Core i7 3770 3,40 GHz
8GB DDR3 Ramu
GeForce with CUDA GTX 660Ti OC 2 GB
Gra śmiga na Ekstremalnych, ale zmniejszyłem filtowanie anizotropowe do 8 aby mieć więcej fpsów i jest płynnie. Jedyne spadki płynności odnotowałem naciskając spacje, gdy pojawia się znacznik miejsca docelowego dla wojska. Jest to spora strata fpsów. Mapa kampanii działa płynnie, tury mijają w jakieś 20 sekund, może mniej. Tak na oko patrzyłem. Grafika jest jednym słowem piękna, brakuje tylko krwi.
Moglibyście raczej podawać fps w czasie bitwy, a nie "płynnie". 20 fps to nie jest "płynnie".
Nie da sie, nie wiem czemu ale fraps mi nie pokazuje fpsów w Rome.
EDIT: Według Benchmarka od 41 do 28 fpsów.
ten benchmark to sciema mi pokazuje srednio 45 ale w realu mam 25
Cytat:
Zamieszczone przez ajax
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
Może i dwurdzeniowy ale 3.10GHz więc nie przesadzajmy a ja nie chcę grać na ekstremalnych czy nawet na Ultra... A rozdzielczość 1440 x 900, detale nie mają wpływu na fpsy w kampani, i na najniższych i na ekstremalnych wachają się od 10 do 20 ... żenada ;) zresztą obczaj wyniki bechmarka.
A to zwracam honor do kieszenie 1440 x 900 jest ok. Coś musi być nie tak bo u mnie na lapku na 1600x900 i średnich/wysokich detalach gra śmiga, aż miło. Co prawda oznaczenia sprzętu mam wyższe ale to jest komp przenośny więc wydajność gorsza.
Więc nie ma zasady co do sprzętu/fps/
@Promulgacja
Nie mam pojęcia ale ja z lapkowym i7 nie mam sporej liczby problemów opisanych przez graczy z 2 rdzeniami
No nic, dzięki za chęci :) fajnie że chociaż innym działa RTW II kampania, bo mówiąc szczerze dzisiaj rozegrałem spore "własne" bitwy na wysokich a potem Ultra detalach i było w miarę płynnie, szczęśliwy uruchomiłem kampanie i nadal mega ścinki na mapie kampanii a bitwy tak samo - tragiczne ;o .
Pytanie do graczy premierowych w ETW - jak wyglądała optymalizacja wtedy ? czy jest szansa że za kilka miesięcy będzie jakaś znacząca poprawa ? bo Empire kupiłem jak sama gra miała już ponad 9 miesięcy, Shoguna miesiąc po premierze ale tam było wszystko idealnie .