Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Narazie gra nieco mnie rozczarowała.
System zadowolenia w miastach wydaje się beznadziejny, większość budynków generuje niezadowolenie(dlaczego? jaki w tym sens?), tworzeni bohaterowie tutaj niewiele pomagają, podczas gdy w shogunie potrafili ładnie opanować sytuację w kilka tur...tak więc mamy ciągle bunty, które łatwo stłumić ale wkurzają - są po prostu nudne i irytujące.
Gra na średnich ustawieniach graficznych wygląda naprawdę blado na mapie bitewnej, np Rzymscy welici mają rozmarzane kształty i cięzko np poznać ze okrywa ich wilcza skóra, podczas gdy w Rome I to lepiej wyglądało...
Narazie bitwy ladowe też nie są pociągające, są za szybkie, zołnierze jakoś dziwnie pomykają łamiąc szyk, przypomniała mi się stara gra strategiczna pt "Kozacy"...
Na dodatek w pierwszej mojej Kampanii gra zatrzymała się na 28 turze (przeklęty niech będzie trapezunt ) i nie chciała przejśc dalej :/
No cóż też muszę napisać że bitwy są rozczarowujące jak dla mnie grając Rzymem. Ale z kolei wczoraj włączyłem Partię i to jest już cud, miód i orzeszki. Mając samych konnych łuczników plus ciężką kawalerię gra się naprawdę przyjemnie.
No! Muszę Wam powiedzieć, że teraz gra mi się bardzo dobrze, a Rome 2 zyskuje w moich oczach. Nie, żeby była to zasługa CA... o nie!
Jak zwykle moderzy wzięli się do naprawiania tego śmiesznego arcade made by CA.
Polecam zainstalować sobie następujące mody :
Radious Battle Mod
Radious Campaign Mod
Radious No Dust Mod
2 turns per year / 4 turns per year by Iaius Statius Laurentius
Do tego polecam powiększyć sobie armie mnożnikiem 1.5 - jest to w sam raz- nie za dużo, nie za mało. :)
Ustawiłem sobie bitwę testową 1000vs1000 , exp nie ruszane, jednostki nie te najlepsze tylko początkowo-średnie i bitwa ta trwała ponad 10 min!
Był czas na manewry, używanie specjalnych umiejętności jednostek, przyglądanie się walczącym i reagowanie na sytuację w wyniku walk.
Naprawdę polecam! Rzym 2 zyskał teraz u mnie +2pkt do oceny :) I to wszystko jak zwykle dzięki pracy oddanych fanów...
Mam jednak obawy że 2 turns per year / 4 turns per year by Iaius Statius Laurentius rozwalą nieco całość gry bowiem do tego nie są przystosowane budynki i inne elementy gry.
Również co do adious Battle Mod mam wątpliwości, tam by bitwy trwale dłużej nie zmieniono statystyk a morale, wiec ginąć będzie tylko więcej ludzi zanim zaczną uciekać i przez to starcia są dłuższe :?
Natomiast cieszy mnie to że prędkość jednostek została w końcu zmniejszona i można zacząc stosować w końcu jakieś sensowne manewry.
Dobrze, że zaczynają powstawać mody bo ta gra w końcu zacznie nabierać racjonalnych kształtów, potencjał jest spory , trzeba to jednak móc wykorzystać.
Ja osobiście mimo że gra chodzi u mnie całkiem nieźle żałuję że kupiłem ją zaraz na początku, niestety mam nieodparte wrażenie, że gram ciągle jeszcze w betę.
Mam nadzieje że CA poradzi sobie w kńcu z optymalizacja , bo jesli nie, to te wszystkie DLC które mają przygotowane szlak trafi :lol:
Ja również jestem bardziej zawiedziony monotonią tej gry, wielością nie przydatnych, mało znaczących opcji niż bugami i płynnością które z czasem zapewne zostaną poprawione. Przede wszystkim jednak prezentowana grafika rozwoju miasta jest o wiele mnie ciekawa niż MTW2.
No Promulgacja zasłużył na duże piwo, R Battle Mod (obniża też szybkość ruchu jednostek w bitwie (lepien niż slower units mod) (dusta juz miałem), odpuściłem ten z turami na rok bo jak kolega wyżej zauważył budynki i reszta nie są do tego przygotowane poza tym on zmienia globalne usatwienie tur a mnie by pasowało w danej kampanii, jakoś do tego trzeba dojść ;).
Obczajam własnie R building moda i campaign moda. Jak obczaję to napiszę.
Ten campaign i building oraz graphic od radiousa jak dla mnie zbędne. Zbyt ułatwią grę a graphic radiousa usuwa chmury z mapy kampanii co zbrzydza grę (lepiej samego dusta zainstalować też od radiousa, robi to samo poza chmurkami).
Może noobskie pytanie ale podajcie mi instrukcję jak się zwiększa wymiar jednostek tym mnożnikiem. :)
Edytujesz save, który chcesz programem EsfEditor (jest na twcenter, najszybciej będzie jak zgooglujesz bo forum twcenter działa megawolno). Druga wartość od góry, jest też ponoć Radious Army Size mod własnie obaczajam ( o nie ma :) .
Z modami generalnie trzeba ostrożnie bo jest jeszcze wcześnie i większość z nich pierniczy balans.
Na prawdziwe duże i dopracowane modyfikacje przy którcyh popracuje sobie wesoło z 20 osób jak Total Realism dla Rome2 (który niedawno się ogłosił) poczekamy z rok, dwa.
Wielka szkoda że Total Wary nie mają profilu na Nexusie, najlepszym portalu moderskim ever. Usprawnia on niesamowicie wyszukiwanie i instalację modów, o wygodzie dla autora nie wspominając, w tej kwestii czuję się jak w latach 90tych :) jesli o mody do TW chodzi, korzystanie z forum TWcenter to męczarnia bo działa tak wolno że hej .
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Edytujesz save, który chcesz programem EsfEditor (jest na twcenter, jaszybciej będzie jak zgooglujesz bo forum twcenter działa megawolno). Druga wartość od góry, jest też ponoć Radious Army Size mod własnie obaczajam.
Z modami generalnie trzeba ostrożnie bo jest jeszcze wcześnie i większość z nich pierniczy balans.
Serdecznie dziękuje za pomoc. Zaraz się za to zabiorę i przetestuje. ;)
Ten mod na więcej tur na rok, chyba jednak się skuszę a niech tam (albo sam se zeedytuję w pliku - bo to przestawienie recordu tylko , tez ESFeditorem) , perspektywa dłużej żyjącego gienka jest zbyt kusząca ;) screw the balance :), przy ustawieniu 2 lub 3 tur na rok powinno być ok.
Link do opisu : http://www.twcenter.net/forums/showthre ... year/page2
ESF editor pobieramy stąd: http://sourceforge.net/projects/packfil ... p/download wersja 1.07
Można też zrobić to samemu w już istniejącej kampanii, idziemy do katalogu z sejwami otwieramy sejwa ESF Editorem i teraz, pykamy na:
CAMPAIGN_SAVEGAME>COMPRESSED_DATA > CAMPAIGN_ENV > CAMPAIGN_MODEL > CAMPAIGN_CALENDAR i podobnie jak na dole napisane, tez i tutaj zmieniamy pierwszy record od góry z 1 na tyle tur na rok ile chcemy .
Tak nawet lepiej bo nie zmieniamy "globalnego" ustawienia tur na rok a jedynie dla bieżącej kampanii, jak zaczniemy nową z głównego menu znowu będzie 1 tura na rok. Więc tak najlepiej.
PS.
Żeby to samemu zmienić dla każdej nowej kampanii na stałe, odpalamy ESFEditor i łotwieramy se pliczek
startpos.esf potem idziemy do
CAMPAIGN_STARTPOS nastęnie
COMPRESSED_DATA potem do
CAMPAIGN_ENV dalej hasamy do
CAMPAIGN_MODEL i doczołgujemy się do
CAMPAIGN_CALENDAR gdzie w pocie czoła robimy swój pierwszy własny mod do rome2 :)
zmieniając pierwszy record o wartości 1 na jaki chcemy np 2,3 lub 4 ( i to bedą nasze tury na rok)
zapisujemy i odpalamy Romka ciesząc się że rok trwa teraz np 12 miesięcy ;) czyli 12 tur (jak se damy wartość 12 :) :lol: hej !
Jak mawiał cesarz August "śpiesz się powoli" czy jakoś tak ;)
Gdyby tylko były pory roku ehhh...