A nie możesz ustawić napięć na sztywno?
Wersja do druku
A nie możesz ustawić napięć na sztywno?
To czekamy aż odpisze jak to działa. Tak by the way, model posiadanych przez niego pamięci jest na liście QVL tej płyty co oznacza, że działanie pamięci było testowane.
Witam . Grałem wczoraj i dziś i narazie żadnej zwiechy nie miałem co mnie bardzo cieszy ale zoabczymy jeszcze przez pare dni ...
Od początku miałem takie kości : Kingston HyperX 2x2GB KHX1600C9D3K2/4G 1.7-1.9V
a dokupiłem taką : Kingston HyperX 2GB KHX1600C9AD3B1/2G 1.65V .
Włóż z powrotem tamtą kość, wejdź w BIOS w sekcje Frequency/Voltage Control i zrównaj w DÓŁ wartości w RAM Voltage(jeśli się da). Sprawdź zachowanie takiej konfiguracji.
Nie eksperymentuj ze zrównywaniem w górę.
Masz 3 kości po 2GB ?! Zostaw pierwsze dwie, trzecią olej. Jak chcesz dorzucić więcej to albo 2x1GB albo 2x2GB nie inaczej. Takim sposobem zabiłeś dwukanałowość więc przepustowość spadła-> ogólna wydajność również.Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Własnie zmówiłem dwie kości identyczne z tymi pierwszymi 2x2GB wsumie bede miał cztery kośći 8GB . Pytam z własnej ciekawości : czyli nie mogą być 3 kości włożone ? .
Mogą, ale nie będzie wtedy działał dual channel.
i np. moga być kłopoty z restartem kompa w czasie grania ?
Nie powinno być wtedy kłopotów podczas grania, jak już powiedziano spada tylko przepustowość pamięci, bo Dual Channel przestaje działać(aż tak dużego wpływu na wydajność to nie ma w rzeczywistości). Problem może być, jak pamięci nie są zgrane napięciowo.
Chyba, że masz 1366 - wtedy działa tripple channel.
Pewnie nie ma, bo musiałby sam kombinować z zegarem pamięci.
Niestety dzisiaj znowu czarny ekran z pasami potem niebieski i restart ;/ ;/ Już nie mam pomysłów ;/
Może płyta główna jest walnięta ?
Dzisiaj porobiłem testy mem testem i wszystko git. Ale jak probwałem włączyć kompa z kością na drugim slocie nie włączył sie komp zaczął pipczeć i nic potem wpinałem kość na inne sloty i sie włączał wpiąłem znowu na drugi i sie uruchomił . Tera wpiąłem ramy wszystkie ale drugi slot został wolny może cos na tym drugim slocie nie łączy czasem i go wywala . Zobacze teraz co będzie sie działo .
Znowu restart zawiozłem kompa na gwarancje powiedziałem , że wszystko posprawdzałem i zostały dwie możliwości procek lub plyta glowna . zobaczymy czego to byla wina .
Mam pytanie kupiłem sobie Windowsa 7 64 bit ale mam program antywirusowy Avast 4.8 pod architekturę 32 bit czy będzie mi działał pod Windowsem 7 może ktoś z was wie ?
Powinien działać. Mam 7 i wiele programów z 32 bit chodzi bez problemów.
Będzie działał. Jak spojrzysz na dysk systemowy, to zobaczysz, że są tam dwa katalogi:Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
pliki programów (x86)
program files
W jednych instalujesz 32bitowe aplikacje a w drugim 64bitowe :)
Ronin, antywira to raczej najnowszego oplaca sie miec
Jeśli już nowszego antywira, to zdecydowanie nie avasta :)
mi tam Avast wystarcza po za tym mam darmowego i nie muszę upgrade-ować co 12 miesięcy jak Kacperskiego czy inne tego typu. Dzięki za info.
F-secure najlepszy zdaniem moich znajomych informatyków. Najlepszy , mimo ze kilka "poważnych" czasopism komputerowych całkiem pominęło go w testach - w ogóle go nie sprawdzali!!!.
No cóż - w tych samych "poważnych" czasopismach widywałem porady w stylu "posmaruj łożysko wiatraczka czymkolwiek - choćby kuchennym olejem do smażenia" :lol:
:evil: :evil:
Czy ktoś jeszcze ostatnio porzucił Firefoxa? U mnie wersja 6.0.2 łapie zwiechy co jakiś czas. Denerwujące :evil:
Też zauważyłem zawieszanie się firefoxa ale na Viście.W pracy mam xp i jest git.Wersję mam tą samą 6.0.2.
Na 7 64 bit działa jak należy. Chyba że tydzień nie był restartowany, no to wtedy się mu zwiechy zdarzają.
Zresztą spora część zwiechów to wina jakichś Flashy czy innych Silverlightów na stronach, a nie crashy przeglądarki jako takiej.
Heh no ja akurat mam Win7 64b i nie działa jak należy. Dziwnym trafem przed tą aktualizacją było wszystko ok.Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Też mam z tym problem. Potrafi zawiesić się już na stronie startowej... Jest jakaś stabilna przeglądarka z możliwością blokowania reklam?
Chrome ma Adblocka: http://adblockplus.org/en/chrome
Dobra, może ktoś mi pomoże.
Mam Acer Aspire 5740g z windowsem 7 home 64 bity.
Moją stację dysków... otóż prosto i szybko: Zaczyna strzelać fochy.
Wczytuję tylko niektóre płyty. Starego Medievala II po dłuższej chwili, płyty z Ospreyów od razu. Ale takiego World in Conflict, którego kupiłem wczoraj - nie. Podobnie płyty z CDA, Napoleona, Wiedźmina 2... ale Overlorda nadal wczytuje.
Sęk w tym iż jeszcze 2-3 miesiące temu wczytywał mi wszelkie płyty.
Wkładam płytę. Miga dioda. Przez kilka sekund słyszę jak się zbiera (YYY....uuuuu.... yyyy.... uuuu... tra ta ta ta.... tra ta ta ta... ( z z 30 razy)... szru szru szru szru benc (razy 3).... rozruch trwający z 3 sekundy, tra ta ta ta, rozruch, tra t\a ta ta... stoi)
Stacja dysków w laptopie, 14 miesięcy, użytkowana jako tako (np. maj cały se odpoczywała w kochanych czechach, gdzie jest serwis Acera). Ma ktoś jakieś pomysły?
Kurczę, też mam Acera. Co prawda Aspire 5735Z, ale strzela takie same fochy. Obawiam się, że w tych laptopach to normalne. Mój po gwarancji przestał się włączać i zaczęły szwankować przyciski od touch pada.
Mój ma jeszcze gwarancje, ale jak pomyślę iż najbliższy serwis jest w Czechach to mnie krew zalewa. Ostatnim razem nie miałem laptopa przez 6 tygodni, tyle było z tym wszystkim załatwiania... i dałem jeszcze 600 złotych, bo uznali iż uszkodzenie LCD jest z mej winy (aczkolwiek płyta główna i dysk twardy było już wada fabryczną).
Jak trzeba będzie to wyślę, ale wolałbym tego uniknąć. Jeżeli u ciebie też tak robi to może jest to wina oprogramowania. Aktualizuje się samo, to może coś schrzanili jakiś czas temu...
Wyczyśćcie laser, wacik kosmetyczny z BEZ acetonowym zmywaczem, spirol techniczny(ew zwykły tudzież wódka jak nie szkoda wam) też może być, jest świetny do tego. Powinno pomóc. Aczkolwiek to jest Acer i cholera wie jak to na niego podziała :D Jeśli nie, no cóż Acerów się nie naprawia tylko od razu wyrzuca :) Bo wszystko jest OK dopóki toto się nie zacznie psuć.
Ale może to też być kwestią programu do wyciszania napędu. Swego czasu Toshiba promowała ten syf, nie wiem jak u innych.
Program do wyciszania napędu? Cóż to jest i jak wymienić?
Jeżeli Bios to coś takiego już miałem...
Przeczyściłem. Medievala Kingdomsa wczytuje mi od razu. WiC dalej nic...
Dobra, po przeczyszczeniu ściereczkami do LCD wszystkie inne płyty wczytuje. Na WiC musiałem użyć Pana Młotka i skapitulował. Dziękuję. ;)
W sklepach komputerowych jest też krążek do czyszczenia CD-ROM / DVD - taki ze "szczoteczką" na stronie czytanej. Można i tym.
Można też spróbować otworzyć kieszeń i przytknąć do niej rurę ssącą od domowego odkurzacza. Czasem zassa trochę kurzu z wnętrza i czasem to coś daje.
Bywa że "cuda" czyni otwarcie kieszeni i pozostawienie w ciepłym suchym miejscu tak na pół dnia. (np blisko kaloryfera). Nie róbcie tego w miejscu gdzie lata w powietrzu sporo kurzu.
kirlan, ... Daj sobie może na wstrzymanie. Bo potem ludzie zrobią kuku sprzętowi stosując się do "porad" albo zmarnują kasę.
Witam po 3 tygodniach dali mi nową płyte główną i ramy i narazie wszystko git. Mam takie pytanie mam wentylator z przodu obudowy i z tyłu chciałbym zamontowac wentylator z boku obudowy ale nie wiem czy dać wyciągowy czy wlotowy ? Może mi ktoś podpowie :)
A w jakim sklepie kupowałeś?
Na cholerę Ci z boku ? Ewentualnie jak masz tunel to nawiew na procesor, ale tak to w sumie bez sensu. Chyba że masz dwie grafy, to wtedy nawiew na grafy.Cytat:
Zamieszczone przez AlGhouti
Jak już koniecznie chcesz mieć 3 wentylatory to możesz zrobić drugi wyciągający u góry obudowy albo nawiewający na grafę. Ale wg mnie to niepotrzebne kombinacje są :)
Z wentylatorami przerabiałem różne opcje w CM 690 II Adv. Od 5-6 do 2. Co mogę powiedzieć? W zupełności wystarczą 2.
W Starcomie. Mam na procku http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fr ... 103_78_154 z tyłu : http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fa ... gory=30_67 i z przodu : http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fa ... gory=30_67 . Mam Grafe Radeona HD 6970 Asusa i w stresie temperatura jest ponad 70 stopni wiem ze ona grzeje sie nawet do 86 czytałem na stronie producenta a gosci w sklepie mi powiedział zebym sobie zamontował dodatkowo wentylator z boku obudowy ze powinno zmniejszyc temperature troche dla tego też pytam tu o zdanie .
Jak ja sobie zamontowałem, to chyba nic mi to nie dało. Może 1 stopień.
70 stopni to nie jest zła temperatura. Karty najlepiej kupować z jakimś dobrym chłodzeniem (Cyclone, Hawk, Windforce?).