-
Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Problem polega na tym, że Muzułmanie nie chcą się asymilować, nie chcą przyjąć naszej kultury, lecz krzewią swoje poglądy i zagrażają Europie od wewnątrz. Mówię o nich jak o zagrożeniu, bo tak o tym należy mówić.
U nos na Śląsku... w sumie to mam podobnie z Polakami. Polacy na Śląsku nie chcą się asymilować, nie chcą przyjąć naszej kultury ani języka. Od wielu wielu lat bez pardonu krzewią swoje poglądy i zagrażają Śląskowi od wewnątrz! Faktycznie, chyba powinienem myśleć o nich jak o zagrożeniu, chyba tak powinienem o tym mówić...
Widzisz - to działa zawsze i wszędzie. I jakoś trwa - silna kultura powinna przetrwać - to wszak w ogniu hartuje się stal...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
1. Co ma jedno do drugiego ? Ja mówię o przypadku asymilacji muzułmańskiej, przykład której mamy we Francji.
2. Co mnie interesuje prawdziwy papierowy islam ? Liczą się czyny - nie słowa, a prawda jest taka, że fundamentaliści mają znaczne wpływy wśród skromnego ludu, że od lat szerzą swoją wizję religii i świata. Podałem Ci przykład z przed paru dni z wizyty przywódcy Libii we Włoszech. Oczywiście niewygodnych przykładów nie warto komentować - rozumiem.
3. Takie wydarzenia świadczą właśnie o zagrożeniu, jakie niesie z sobą zbyt liberalna polityka imigracyjna.
4. Nie rozmawiamy o wierze, tylko o stanie faktycznym. Masz jakieś argumenty przemawiające za swoją tezą ? Potrafisz wykazać, że nie ma ludzi którzy zerwali na stałe ze swoją tradycją i w pełni wtopili się w 'nowe' środowisko ? Odpowiem za Ciebie - nie potrafisz.
5. A o czym rozmawiamy ? O USA z początku drugiej połowy XX wieku, czy obecnej Europie i problemie muzułmańskich imigrantów, którzy żyją w nowym świecie na starych zasadach ?
6. A kto mówi o fortecy ? Swoją drogą po raz kolejny nie odpowiedziałeś na niewygodny argument, no ale ok... Problem polega na tym, że Muzułmanie nie chcą się asymilować, nie chcą przyjąć naszej kultury, lecz krzewią swoje poglądy i zagrażają Europie od wewnątrz. Mówię o nich jak o zagrożeniu, bo tak o tym należy mówić. Tak się przykro składa, że Żydzi, Zielonoświątkowcy, Buddyści i inni, nie mają w zwyczaju wysadzać się na życzenie regionalnego przywódcy religijnego, jak również planować narzucenie w przyszłości swojej kultury innym.
1. sam pisałeś, że
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Muzułmanie w znacznej mierze asymilują się w Europie podobnie jak barbarzyńcy w starożytnym Rzymie
czy muszę bardziej wyjaśniać? może akurat asymilacja algierczyków przebiega negatywnie, gdyż glaca wymienił te problemy już wcześniej? są w polsce takie osiedla, że naprawdę niewiele brakuje, by ludzie zaczęli tam palić samochody. druga sprawa - senegalczycy też są muzułmanami, a o ile się nie mylę, to połączenie francuzów i s. nastąpiło jak najbardziej poprawnie
2. spójrz na usa - ich politycy, na ostrzach bagnetów, rozprzestrzeniają świat, jaki dla niektórych jest nie do zaakceptowania! ja też coraz bardziej denerwuję się na to całe gówno, które zmienia punkt widzenia wielu ludzi, a hamerykanie z radością eksportują to na cały świat. czy nie jest tak, że jak któreś państwo sprzeciwia się Samowi, to Sam wysyła na nie lotniskowce? powiedz, w czyim to jest interesie? całego świata, poszkodowanego, tych którzy się z poszkodowanym solidaryzują, czy tylko w interesie Sama? co mnie obchodzi jakiś libijski przywódca, który sobie mówi coś? czy trzeba go traktować na serio? czy za jego zdaniem przemawia argument siły? no i nie panikuj tak, przed pakistańczykami chronią nas Indie, przed Iranem Izrael, więc szalom. na moje pytanie nie odpowiedziałeś, tylko próbowałeś się sprytnie wyminąć, więc je ponawiam. czy uważasz, że wojna prewencyjna, czyli de facto atak, jest formą obrony?
3. nie rozumiem kontekstu imigracji a choroby psychicznej. poczytaj więcej na ten temat, a nie pleciesz 3po3.
4. ależ owszem, potrafię! auld lyng syme, grane przez dudziarzy w kiltach, najczęściej nie jakichś Zielinskich czy van Dyke'ów, ale MacManara. albo świętego Patryka czczone chyba huczniej w NY niż w Dublinie czy Ulsterze.
5. po zwolnieniach w GM, Ford i Chryslerze samochody palone są niemal codziennie. to miasto ma najwyższą stopę biedy w USA i chyba najwyższą stopę bezrobocia..
6. na co miałem odpowiedzieć? na stwierdzenie? to Ty nie odpowiedziałeś na moją tezę o stworzeniu Fortecy Europa oraz zakazie imigracyjnym dla afryki, azji i ameryki s.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Tak długo, jak Muzułmanie będą zakładać w Europie swoje getta, zajmować się rozszerzaniem swojej kultury i izolacją od reszty, będzie trzeba traktować ich jako potencjalne zagrożenie.
jak można rozpowszechniać swoją kulturę, kiedy żyje się w getcie, i izolacji? to, że całe dzielnice są zamieszkane przez turków, algierczyków, senegalczyków, hindusów czy pakistańczyków to wina nasza, czy ich? naszą winą, a właściwie polityków krajów zachodnich, że nie kładli nacisku na asymilację, np. do tej pory jest wielu turków RFN, którzy ani słowa po niemiecku nie potrafią, bo gardzą tym krajem. a w nim żyją, i mają się dobrze... nie wiem, kto jest gorszy.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
A z czyjej woli jak nie z własnej ? Czy ktoś zabrania im podjęcia pracy ? Czy ktoś zabrania im przystosowania się do nowego otoczenia ?
tak, Ty i inni Tobie podobni.
-
Cytat:
1. sam pisałeś, że
Witia napisał(a):
Muzułmanie w znacznej mierze asymilują się w Europie podobnie jak barbarzyńcy w starożytnym Rzymie
czy muszę bardziej wyjaśniać? może akurat asymilacja algierczyków przebiega negatywnie, gdyż glaca wymienił te problemy już wcześniej? są w polsce takie osiedla, że naprawdę niewiele brakuje, by ludzie zaczęli tam palić samochody. druga sprawa - senegalczycy też są muzułmanami, a o ile się nie mylę, to połączenie francuzów i s. nastąpiło jak najbardziej poprawnie
2. spójrz na usa - ich politycy, na ostrzach bagnetów, rozprzestrzeniają świat, jaki dla niektórych jest nie do zaakceptowania! ja też coraz bardziej denerwuję się na to całe gówno, które zmienia punkt widzenia wielu ludzi, a hamerykanie z radością eksportują to na cały świat. czy nie jest tak, że jak któreś państwo sprzeciwia się Samowi, to Sam wysyła na nie lotniskowce? powiedz, w czyim to jest interesie? całego świata, poszkodowanego, tych którzy się z poszkodowanym solidaryzują, czy tylko w interesie Sama? co mnie obchodzi jakiś libijski przywódca, który sobie mówi coś? czy trzeba go traktować na serio? czy za jego zdaniem przemawia argument siły? no i nie panikuj tak, przed pakistańczykami chronią nas Indie, przed Iranem Izrael, więc szalom. na moje pytanie nie odpowiedziałeś, tylko próbowałeś się sprytnie wyminąć, więc je ponawiam. czy uważasz, że wojna prewencyjna, czyli de facto atak, jest formą obrony?
3. nie rozumiem kontekstu imigracji a choroby psychicznej. poczytaj więcej na ten temat, a nie pleciesz 3po3.
4. ależ owszem, potrafię! auld lyng syme, grane przez dudziarzy w kiltach, najczęściej nie jakichś Zielinskich czy van Dyke'ów, ale MacManara. albo świętego Patryka czczone chyba huczniej w NY niż w Dublinie czy Ulsterze.
5. po zwolnieniach w GM, Ford i Chryslerze samochody palone są niemal codziennie. to miasto ma najwyższą stopę biedy w USA i chyba najwyższą stopę bezrobocia..
6. na co miałem odpowiedzieć? na stwierdzenie? to Ty nie odpowiedziałeś na moją tezę o stworzeniu Fortecy Europa oraz zakazie imigracyjnym dla afryki, azji i ameryki s.
1. Oczywiście kontekst historyczny i polityczny nie będzie brany pod uwagę, jeżeli omawiamy kwestię 'naturalnego' połączenia Francuzów i Senegalczyków ? O jakim połączeniu mówisz, tzn w jakich latach się odbywało ? Bierzesz pod uwagę, od kiedy tak naprawdę istnieje terroryzm islamski i od kiedy zaczął się Jihad przeciwko zachodowi ?
2. Nie dostrzegłem przedtem pytania - wybacz. Ze stricte militarnego punktu widzenia jest oczywiste, że wojna prewencyjna może być formą obrony, likwidacji potencjalnego zagrożenia. Chyba nie muszę Ci tłumaczyć ile razy w historii świata atak prewencyjny zmienił bieg wydarzeń ( bądź mógł je zmienić ) ?
Tak właściwie to nie rozmawialiśmy chyba o problemie amerykańskiej polityki zagranicznej, prawda ? Rozmawialiśmy o człowieku który już nawet nie bał się otwarcie mówić o zamiarach ludzi jemu podobnych. Powiedz mi, czy Ty naprawdę nie widzisz zagrożenia ? Potencjalnego oczywiście. Czy muszę wyjaśniać co może się stać, jeżeli muzułmanów będzie u nas zbyt dużo, a następnie na podatny grunt trafią hasła o islamizacji Starego Kontynentu ?
3. Nic nie plotę. To nie była kwestia choroby psychicznej, tylko facet poczuł odzew islamu w swojej duszy. Z tego co pamiętam napisał list.
4. No widzisz, jednak nie potrafisz wykazać. Ale nie martw się, udowodnienie takiej tezy jest niemożliwe.
5. Oczywiście na tą samą skalę co we Francji ? W przeliczeniu straty na dobę ? Tak poza tym, czy tamtejsi mieszkańcy mają w zwyczaju wysadzać się pod czołgami, bądź głosić hasła o zniszczeniu świata zachodniego ?
6. Nie, nie. Jeszcze raz. Ty imputowałeś mi coś, czego nie powiedziałem, więc nie rób teraz przedstawienia.
Na fragment nadal nie odpowiedziałeś.
Cytat:
jak można rozpowszechniać swoją kulturę, kiedy żyje się w getcie, i izolacji? to, że całe dzielnice są zamieszkane przez turków, algierczyków, senegalczyków, hindusów czy pakistańczyków to wina nasza, czy ich? naszą winą, a właściwie polityków krajów zachodnich, że nie kładli nacisku na asymilację, np. do tej pory jest wielu turków RFN, którzy ani słowa po niemiecku nie potrafią, bo gardzą tym krajem. a w nim żyją, i mają się dobrze... nie wiem, kto jest gorszy.
No tak, to państwo i kapitaliści zmusili ich do życia w gettach ? To Francja nie pozwoliła im dostosować się do nowych warunków ? Ty chcesz podważyć fundamentalne zasady. Jak Polak jedzie do Anglii, to nie może oczekiwać, że Anglicy na swojej własnej ziemi zaczną imitować ojczyznę gościa, żeby żyło mu się wygodniej. Zejdź na ziemię...
Cytat:
tak, Ty i inni Tobie podobni.
:D Tu już definitywnie przegiąłeś.
Zachowanie Muslimów w gettach jest problemem z zakresu 'jak zrobić zakupy nie wychodząc z domu'.
Zastanów się nad tym
-
Skoro mowa o islamie, wtrącę offtopicznie hehe, proszę o wybaczenie, znalazłem, to kiedyś w necie, w jakiś sposób odpowiada, na ileś postów tym temacie i nie tylko- odnośnie muzułmanów.
Islam nie jest ani religią, ani kultem - jest
pełnym, kompletnym ustrojem.
Islam ma religijne, polityczne, ekonomiczne oraz
militarne komponenty.
Komponent religijny jest podstawą dla wszystkich
innych komponentów.
Islamizacja następuje, kiedy w danym kraje jest
wystarczająco dużo muzułmanów,
aby zaczęli się domagać swoich tak zwanych "praw
religijnych". Kiedy poprawne
politycznie i multikulturalne społeczeństwa
zgadzają się na "rozsądne"
muzułmańskie żądania o ich "prawa religijne", po
cichu przechodzą także
pozostałe komponenty. Tak właśnie to działa:
(Źródło danych procentowych -
CIA: The World Fact Book (2007)).
Dopóki populacja muzułmanów pozostaje w okolicach
1%, są oni postrzegani jako
miłująca pokój mniejszość. W artykułach prasowych,
filmach podkreślana jest
ich barwna odmienność:
USA -- muzułmanów 1.0%
Australia -- muzułmanów 1.5%
Kanada -- muzułmanów 1.9%
Chiny -- muzułmanów 1% -2%
Włochy -- muzułmanów 1.5%
Norwegia -- muzułmanów 1.8%
W zakresie 2% do 3% muzułmanie zaczynają odróżniać
się od innych mniejszości.
Zaczynają być widoczni jako członkowie gangów
ulicznych iw więzieniach.
Pojawiają się pierwsze symptomy nadużywania
środków z pomocy społecznej.
Dania -- muzułmanów 2%
Niemcy -- muzułmanów 3.7%
Wlk. Brytania -- muzułmanów 2.7%
Hiszpania -- muzułmanów 4%
Tajlandia -- muzułmanów 4.6%
Powyżej 5% zaczyna być zauważalny silny
(nieproporcjonalny do ich liczebności)
wpływ na społeczeństwo. Naciskają na wprowadzenie
żywności halal (czystego wg.
islamskich standardów), dzięki czemu wymuszają
pojawienie się dużej liczby
miejsc pracy dla muzułmanów. Pojawia się seria
żądań do sieci handlowych o
wprowadzenie tej żywności na rynek, często
wzmocniona groźbami.
Francja -- muzułmanów 8%
Filipiny -- muzułmanów 5%
Szwecja -- muzułmanów 5%
Szwajcaria -- muzułmanów 4.3%
Holandia -- muzułmanów 5.5%
Trynidad & Tobago -- muzułmanów 5.8%
Powyżej 10% rząd państwa zmuszany jest do uznania
ich prawa do sądów Sharii
czyli wg. prawa islamskiego. Docelowo Islam dąży
do tego, aby cały świat był
sadzony wg. prawa Sharii. Wyraźny wzrost
bezprawia, pojawiają się muzułmańskie
getta, gdzie nawet uzbrojone patrole policji boją
się zapuszczać. Rząd zaczyna
tracić kontrolę nad sytuacja. Jakikolwiek pretekst
może doprowadzić do
rozruchów, palenia samochodów i napaści na
nie-muzułmanów.
Gujana -- muzułmanów 10%
Indie -- muzułmanów 13.4%
Izrael -- muzułmanów 16%
Kenia -- muzułmanów 10%
Rosja -- muzułmanów 10-15%
Powyżej 20% zaczynają się demonstracje siły,
podpalenia szkół, szpitali,
samochodów, synagog i kościołów. Większość
osadzonych w więzieniach to
muzułmanie. Dotychczas sporadyczne grupy
para-militarne dżihadystów zaczynają
działać w świetle dnia, często wypierając na
terenach zamieszkania muzułmanów
lokalne siły porządkowe.
Etiopia -- muzułmanów 32.8%
Powyżej 40% można się spodziewać regularnych
masakr i ataków terrorystycznych.
Organizacje para-militarne rządzą niektórymi
terenami wg. własnego widzimisię.
Trwają także uprowadzenia niewiernych kobiet,
gwałty oraz utajone jeszcze
niewolnictwo.
Bośnia -- muzułmanów 40%
Czad -- muzułmanów 53.1%
Liban -- muzułmanów 59.7%
Powyżej 60% następują niczym nie ograniczane
prześladowania niewiernych,
sporadyczne masowe mordy, wprowadza się prawo
Sharii w skali całego kraju.
Niewierni są zmuszani do płacenia podatku "za
ochronę" tzw. Jizja, często
rekwirowany jest ich majątek. Masowy exodus
nie-muzułmanów z kraju.
Albania -- muzułmanów 70%
Malezja -- muzułmanów 60.4%
Katar -- muzułmanów 77.5%
Sudan -- muzułmanów 70%
Powyżej 80% pojawiają się czystki i mordy
kierowane z poziomu państwowego.
Bangladesz -- muzułmanów 83%
Egipt -- muzułmanów 90%
Gaza -- muzułmanów 98.7%
Indonezja -- muzułmanów 86.1%
Iran -- muzułmanów 98%
Irak -- muzułmanów 97%
Jordania -- muzułmanów 92%
Maroko -- muzułmanów 98.7%
Syria -- muzułmanów 90%
Tadżykistan -- muzułmanów 90%
Turcja -- muzułmanów 99.8%
Zjednoczone Emiraty Arabskie -- muzułmanów 96%
W pobliżu 100% następuje tzw. muzułmański Pokój
(stad Islam jest znany jako
"Religia Pokoju") czyli "Dar-es-Salaam", co znaczy
"Islamski Dom Pokoju". Wg.
wojennej doktryny islamu powinien być wtedy pokój,
gdyż wszyscy są już
muzułmanami i nie ma powodów do walki.
Afganistan -- muzułmanów 100%
Arabia Saudyjska -- muzułmanów 100%
Somalia -- muzułmanów 100%
Jemen -- muzułmanów 99.9%"
Oczywiście tak się nie dzieje. Aby spełnić swoją
rządzę krwi, muzułmanie
zaczynają mordować siebie na wzajem z różnych
powodów.
"Zanim miałem 9 lat, nauczyłem się podstawowego
kanonu życia Araba. Ja
przeciwko mojemu bratu; ja i mój brat przeciwko
naszemu ojcu; moje rodzina
przeciwko naszym kuzynom i klanowi; klan przeciwko
plemieniu; plemię przeciwko
światu, i wszyscy spośród nas przeciwko
niewiernym. Leon Uris, The Haj"
Dobrze jest pamiętać, że w wielu, wielu krajach,
takich jak Francja, populacja
muzułmańska skoncentrowana jest w gettach,
określonych przez ich pochodzenie
etniczne. Muzułmanie nie integrują się ze
społeczeństwem w ogólności. Tym
samym, uzyskują miejscami znacznie większe wpływy
niż ich krajowy odsetek
mógłby wskazywać.
Te dane zmieniają się cały czas na niekorzyść innowierców..jak nazywają wszystkich innych islamiści
-
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Te dane zmieniają się cały czas na niekorzyść innowierców..jak nazywają wszystkich innych islamiści
hmm w takim razie należałoby coś z tym zrobić ale co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
1. Oczywiście kontekst historyczny i polityczny nie będzie brany pod uwagę, jeżeli omawiamy kwestię 'naturalnego' połączenia Francuzów i Senegalczyków ? O jakim połączeniu mówisz, tzn w jakich latach się odbywało ? Bierzesz pod uwagę, od kiedy tak naprawdę istnieje terroryzm islamski i od kiedy zaczął się Jihad przeciwko zachodowi ?
2. Nie dostrzegłem przedtem pytania - wybacz. Ze stricte militarnego punktu widzenia jest oczywiste, że wojna prewencyjna może być formą obrony, likwidacji potencjalnego zagrożenia. Chyba nie muszę Ci tłumaczyć ile razy w historii świata atak prewencyjny zmienił bieg wydarzeń ( bądź mógł je zmienić ) ?
Tak właściwie to nie rozmawialiśmy chyba o problemie amerykańskiej polityki zagranicznej, prawda ? Rozmawialiśmy o człowieku który już nawet nie bał się otwarcie mówić o zamiarach ludzi jemu podobnych. Powiedz mi, czy Ty naprawdę nie widzisz zagrożenia ? Potencjalnego oczywiście. Czy muszę wyjaśniać co może się stać, jeżeli muzułmanów będzie u nas zbyt dużo, a następnie na podatny grunt trafią hasła o islamizacji Starego Kontynentu ?
3. Nic nie plotę. To nie była kwestia choroby psychicznej, tylko facet poczuł odzew islamu w swojej duszy. Z tego co pamiętam napisał list.
4. No widzisz, jednak nie potrafisz wykazać. Ale nie martw się, udowodnienie takiej tezy jest niemożliwe.
5. Oczywiście na tą samą skalę co we Francji ? W przeliczeniu straty na dobę ? Tak poza tym, czy tamtejsi mieszkańcy mają w zwyczaju wysadzać się pod czołgami, bądź głosić hasła o zniszczeniu świata zachodniego ?
6. Nie, nie. Jeszcze raz. Ty imputowałeś mi coś, czego nie powiedziałem, więc nie rób teraz przedstawienia.
Na fragment nadal nie odpowiedziałeś.
1. kiedy zaczął się Jihad przeciwko zachodowi? ciężko to stwierdzić. jedni powiedzą, że było to w VII wieku, inni że wraz z nastąpieniem panowania Seldżuków na bliskim wschodzie, a jeszcze inni, że w 1947, wraz z powołaniem państwa Izrael.
jednakże ja uważam, że Dżihad to po prostu przedłużenie wojny Wschodu z Zachodem. bili się już egipcjanie z hetytami, toczyli ją Achajowie pod Maratonem, toczył ją Aleksander, toczyli ją rzymianie z Kartagińczykami, toczyli ją bizantyjczycy z Sasanidami, a później z Arabami, toczył ją Karol Młot. ona trwa ciągle, od zarania dziejów, lecz przybiera różne formy. przez IV tysiące lat nie było zwycięzcy, czasami tylko jedna strona przechylała szale zwycięstwa na swoją stronę (tak jak miało to miejsce w IIIw pne czy w okresie po wynalezieniu ruchomej czcionki), lecz ona ciągle trwa, i ma się bardzo dobrze.
2. dobra, a więc doszliśmy do wniosku, że atak prewencyjny, mimo że to jawne naruszenie jakichkolwiek konwencji, jest formą wojny obronnej. czy nie uważasz, że takim stanowiskiem można usprawiedliwić każde uderzenie, w dowolnego obywatela/organizację/państwo, na całym świecie? tak, usprawiedliwia wspaniale. oto po 9/11 zaatakowano afganistan (nie mówię, że talibom się nie należało, ale na pewno nie w taki sposób), później oberwał irak (pod pretekstem posiadania broni biologicznej, której prawdopodobnie nie miał od bardzo dawna), zaś teraz na celowniku jest jemen. kto następny? Jordania? Pakistan?
4. ech...
5. problem mamy generalnie taki, że media coraz częściej pokazują nam tylko to, co się lepiej sprzeda. co lepiej się sprzedaje, potomkowie algierskich imigrantów palących samochody bogatych francuzów, czy zwolnieni z dnia na dzień pracownicy fabryk samochodów, robiących dokładnie to samo? albo zamieszki w Atenach? albo górę śmieci w Neapolu? oczywiście, że to pierwsze, gdyż porusza strunę narodowego szowinizmu, zaś pozostałe to raczej wstyd... chociaż w zasadzie wszystkie dotyczą podobnych problemów.
6. nie robię przedstawienia, tylko ciągle migasz się od wyjaśnienia mi zdania
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Wizja społeczeństwa bez barier i granic jest utopią. Państwa narodowe będą istnieć zawsze, a łagodzenie prawa migracyjnego paradoksalnie zwiększa ryzyko ostrych tarć w przyszłości. Zwiększa szansę, że w końcu europejczycy się wkurzą i zaczną oddawać głosy na partie narodowe, a potem już tylko krok od dojścia do władzy kolejnych Adolfów, którzy wyrosną jak grzyby po deszczu na skrajnie narodowej retoryce walki z obcymi.
to jest retoryka zwolenników Fortress Europe
1) Europa jest silna jako zbiór starych narodów
2) Europa jest silna jako całość; gospodarczo i militarnie
3) Chrześcijaństwo jest jedyną słuszną religią w Europie
4) Europa musi się zjednoczyć w walce z wrogiem, którego sposobem na Jej zniszczenie jest powolne napływ i zmiana starej kultury od środka
5) należy zamknąć granice Europy na imigrantów z krajów "niecywilizowanych"
6) obecnych już imigrantów należy deportować, jeżeli nie chcą przyjąć naszej kultury
7) możemy eksploatować surowce afryki i azji do woli, bez jakichkolwiek zobowiązań wobec tamtych ludzi
8) nie jesteśmy im nic winni.
to jest tylko przykład konstytucji takiego państwa. przyznam się szczerze, że ja jestem wielkim zwolennikiem takiej idei, i że ze względu na czynniki jak napływ idiotów i nierobów, ziści się jeszcze za mojego życia. obecne wydarzenia we Francji (deportacja Cyganów) jest dla mnie jak jaskółka nadziei. jednakże rządy wielu państw nie mają tyle jaj, by sprzeciwić się poprawności politycznej, i sami czekają, jak pojawią się "nowi Adolfowie" (jak napisałeś), którzy oprócz imigrantów, będą chcieli także posprzątać Stare Narody.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
No tak, to państwo i kapitaliści zmusili ich do życia w gettach ? To Francja nie pozwoliła im dostosować się do nowych warunków ? Ty chcesz podważyć fundamentalne zasady. Jak Polak jedzie do Anglii, to nie może oczekiwać, że Anglicy na swojej własnej ziemi zaczną imitować ojczyznę gościa, żeby żyło mu się wygodniej. Zejdź na ziemię...
ja o niczym takim nie pisałem. chciałem tylko zauważyć, że jak Polak jedzie do Anglii, to zazwyczaj mieszka w dzielnicach, gdzie już jacyś polacy żyją, mimowolnie tworząc 'getta'. kultura nasza i angielska nie różnią się tak bardzo, albo po prostu my jesteśmy spokojniejszymi nacjami, i nie musimy wyłazić na ulicę z kałachem w ręku, kiedy tylko wydarzy się jakaś większa okazja. może po prostu ci przyjezdni są sfrustrowani gorącem, i ta złość musi z nich ulecieć w ciągu kilku pokoleń? ;)
a i jeszcze na koniec. nie ma kogoś takiego jak "islamista" czy "islamiści". jest "muzułmanin" i "muzułmanie".
-
Cytat:
1. kiedy zaczął się Jihad przeciwko zachodowi? ciężko to stwierdzić. jedni powiedzą, że było to w VII wieku, inni że wraz z nastąpieniem panowania Seldżuków na bliskim wschodzie, a jeszcze inni, że w 1947, wraz z powołaniem państwa Izrael.
jednakże ja uważam, że Dżihad to po prostu przedłużenie wojny Wschodu z Zachodem. bili się już egipcjanie z hetytami, toczyli ją Achajowie pod Maratonem, toczył ją Aleksander, toczyli ją rzymianie z Kartagińczykami, toczyli ją bizantyjczycy z Sasanidami, a później z Arabami, toczył ją Karol Młot. ona trwa ciągle, od zarania dziejów, lecz przybiera różne formy. przez IV tysiące lat nie było zwycięzcy, czasami tylko jedna strona przechylała szale zwycięstwa na swoją stronę (tak jak miało to miejsce w IIIw pne czy w okresie po wynalezieniu ruchomej czcionki), lecz ona ciągle trwa, i ma się bardzo dobrze.
2. dobra, a więc doszliśmy do wniosku, że atak prewencyjny, mimo że to jawne naruszenie jakichkolwiek konwencji, jest formą wojny obronnej. czy nie uważasz, że takim stanowiskiem można usprawiedliwić każde uderzenie, w dowolnego obywatela/organizację/państwo, na całym świecie? tak, usprawiedliwia wspaniale. oto po 9/11 zaatakowano afganistan (nie mówię, że talibom się nie należało, ale na pewno nie w taki sposób), później oberwał irak (pod pretekstem posiadania broni biologicznej, której prawdopodobnie nie miał od bardzo dawna), zaś teraz na celowniku jest jemen. kto następny? Jordania? Pakistan?
4. ech...
5. problem mamy generalnie taki, że media coraz częściej pokazują nam tylko to, co się lepiej sprzeda. co lepiej się sprzedaje, potomkowie algierskich imigrantów palących samochody bogatych francuzów, czy zwolnieni z dnia na dzień pracownicy fabryk samochodów, robiących dokładnie to samo? albo zamieszki w Atenach? albo górę śmieci w Neapolu? oczywiście, że to pierwsze, gdyż porusza strunę narodowego szowinizmu, zaś pozostałe to raczej wstyd... chociaż w zasadzie wszystkie dotyczą podobnych problemów.
6. nie robię przedstawienia, tylko ciągle migasz się od wyjaśnienia mi zdania
1. Obecnie rozumiany terroryzm islamski, a konkretnie ten odłam, który za cel obrał sobie walkę z zachodem, wywodzi się bezpośrednio od Al-Kaidy, od bojowników weteranów z wojny Afgańskiej. Ci ludzie to fundamentaliści i fanatycy, którzy w wyniku masowego prania mózgu uznali zachód z USA na czele za przyczynę wszelkiego zła tego świata. Obecnie to właśnie oni stanowią trzon i główną siłę terroryzmu, oni indoktrynują w krajach muzułmańskich biednych niewykształconych ludzi.
Dlatego wracając do tematu, nie rozumiem co mają oni do Senegalczyków, jeśli chodzi o asymilację. Ale to Ty poruszyłeś temat więc może go rozwiniesz.
2. Afganistan był naturalną konsekwencją 11/9. Ja wiem, że teraz jest cała masa 'oświeceniowych' filmików na YT, które doszukują się spisków nawet w sprzedawaniu wody mineralnej w warzywniaku, ale to nie zmienia faktu, że akurat ta interwencja była usprawiedliwiona. Była realną potrzebą, próbą odbicia ogromnej bazy mobilizacyjnej ludzi, którzy za WTC odpowiadali.
Irak to zagrywka polityczna, z oczywistych przyczyn.
5. Media pokazują wszystko, tylko trzeba oglądać odpowiednie kanały i korzystać z odpowiednich źródeł. Jeżeli ktoś operuje na TVP i TVP2 to sorry ;) Może mamy różne poczucie estetyki, ale dla mnie góra śmieci w Neapolu nie umywa się do podpalania samochodów przez bojówki rozwścieczonych małolatów. Już Grecja prędzej, ale oni taki burdel mają tak naprawdę od zawsze.
6. To może zadaj pytanie jeszcze raz, bez wmawiania mi dziecka w brzuchu, bo pojawiło się tyle wątków, że czasami trudno się połapać.
Cytat:
to jest retoryka zwolenników Fortress Europe
1) Europa jest silna jako zbiór starych narodów
2) Europa jest silna jako całość; gospodarczo i militarnie
3) Chrześcijaństwo jest jedyną słuszną religią w Europie
4) Europa musi się zjednoczyć w walce z wrogiem, którego sposobem na Jej zniszczenie jest powolne napływ i zmiana starej kultury od środka
5) należy zamknąć granice Europy na imigrantów z krajów "niecywilizowanych"
6) obecnych już imigrantów należy deportować, jeżeli nie chcą przyjąć naszej kultury
7) możemy eksploatować surowce afryki i azji do woli, bez jakichkolwiek zobowiązań wobec tamtych ludzi
8) nie jesteśmy im nic winni.
Wszystko ok, tylko ja nie prezentuje takich przekonań ( nie wszystkie ) więc jeśli pozwolisz, nie będę się zgadzał na nazywanie mnie zwolennikiem koncepcji 'Fortress Europe'.
Ale po kolei:
1) a nie jest ?
2) owszem - jest
3) nie jedyną słuszną, tylko tą na której Europa się utworzyła
4) tu nie chodzi o jednoczenie, tylko zauważenie problemu i zagrożenia, jakie niesie za sobą nieodpowiedzialna polityka migracyjna
5) bzdura
6) ja wolałbym gdyby po prostu nie pozwalano na tak łatwą imigrację nowych
7) i 8) :D jak kupuje od pani w sklepie batonika, to jedyna rzecz jaką jestem jej winny, jest mała okrągła i ma wygrawerowane "2 PLN"
Cytat:
to jest tylko przykład konstytucji takiego państwa. przyznam się szczerze, że ja jestem wielkim zwolennikiem takiej idei, i że ze względu na czynniki jak napływ idiotów i nierobów, ziści się jeszcze za mojego życia. obecne wydarzenia we Francji (deportacja Cyganów) jest dla mnie jak jaskółka nadziei. jednakże rządy wielu państw nie mają tyle jaj, by sprzeciwić się poprawności politycznej, i sami czekają, jak pojawią się "nowi Adolfowie" (jak napisałeś), którzy oprócz imigrantów, będą chcieli także posprzątać Stare Narody.
Wybacz za komentarz, ale...:
? ?
Cytat:
ja o niczym takim nie pisałem. chciałem tylko zauważyć, że jak Polak jedzie do Anglii, to zazwyczaj mieszka w dzielnicach, gdzie już jacyś polacy żyją, mimowolnie tworząc 'getta'. kultura nasza i angielska nie różnią się tak bardzo, albo po prostu my jesteśmy spokojniejszymi nacjami, i nie musimy wyłazić na ulicę z kałachem w ręku, kiedy tylko wydarzy się jakaś większa okazja. może po prostu ci przyjezdni są sfrustrowani gorącem, i ta złość musi z nich ulecieć w ciągu kilku pokoleń? ;)
Starasz się bagatelizować ?
Na koniec, post Eutychesa jest mistrzowski ;) Genialnie obrazuje problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
1. Obecnie rozumiany terroryzm islamski, a konkretnie ten odłam, który za cel obrał sobie walkę z zachodem, wywodzi się bezpośrednio od Al-Kaidy, od bojowników weteranów z wojny Afgańskiej. Ci ludzie to fundamentaliści i fanatycy, którzy w wyniku masowego prania mózgu uznali zachód z USA na czele za przyczynę wszelkiego zła tego świata. Obecnie to właśnie oni stanowią trzon i główną siłę terroryzmu, oni indoktrynują w krajach muzułmańskich biednych niewykształconych ludzi.
Dlatego wracając do tematu, nie rozumiem co mają oni do Senegalczyków, jeśli chodzi o asymilację. Ale to Ty poruszyłeś temat więc może go rozwiniesz.
2. Afganistan był naturalną konsekwencją 11/9. Ja wiem, że teraz jest cała masa 'oświeceniowych' filmików na YT, które doszukują się spisków nawet w sprzedawaniu wody mineralnej w warzywniaku, ale to nie zmienia faktu, że akurat ta interwencja była usprawiedliwiona. Była realną potrzebą, próbą odbicia ogromnej bazy mobilizacyjnej ludzi, którzy za WTC odpowiadali.
Irak to zagrywka polityczna, z oczywistych przyczyn.
5. Media pokazują wszystko, tylko trzeba oglądać odpowiednie kanały i korzystać z odpowiednich źródeł. Jeżeli ktoś operuje na TVP i TVP2 to sorry ;) Może mamy różne poczucie estetyki, ale dla mnie góra śmieci w Neapolu nie umywa się do podpalania samochodów przez bojówki rozwścieczonych małolatów. Już Grecja prędzej, ale oni taki burdel mają tak naprawdę od zawsze.
6. To może zadaj pytanie jeszcze raz, bez wmawiania mi dziecka w brzuchu, bo pojawiło się tyle wątków, że czasami trudno się połapać.
1. al-Qaeda, to islamscy terroryści. IRA to irlandzcy terroryści. ETA to baskijscy terroryści. Cosa Nostra to sycylijscy terroryści, dla nazistów AK to byli polscy terroryści etc etc etc. każdy walczy o swoje, każdy różnymi metodami. a że 'ciężkie czasy wymagają twardych metod'... cóż. niestety muzułmanie, poprzez bandę idiotów, kierowanych przez kompletnego debila, wywołali wojnę, która moim zdaniem będzie ciągła się jeszcze ponad naszym życiem. może koło 2080-2090 zakończy się totalną eliminacją jednej ze stron. (ale odchodzimy od tematu)
Senegalczycy to muzułmanie, a ich asymilacja we Francji przebiegła jak najbardziej pozytywnie. wielu z nich to znani i uznani sportowcy etc. nie pozbyli się całkowicie swojej kultury, ale i sprawnie i przyjaźnie inkorporowali do kulturalnego tygla Francji. to, że algierczycy mają z tym problem... cóż. francuzi z algierczykami mieli problem od dawna (podobnie włosi z Libijczykami), ciągnie się nadal.
6. więc po raz wtóry ponawiam pytanie: czy uważasz, że wprowadzenie idei Fortecy Europa teraz, kiedy mamy jeszcze czas, jest dobre lub złe? w następnym zdaniu
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Wszystko ok, tylko ja nie prezentuje takich przekonań ( nie wszystkie ) więc jeśli pozwolisz, nie będę się zgadzał na nazywanie mnie zwolennikiem koncepcji 'Fortress Europe'
odpowiadasz na zadane przez siebie pytanie.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
7) i 8) :D jak kupuje od pani w sklepie batonika, to jedyna rzecz jaką jestem jej winny, jest mała okrągła i ma wygrawerowane "2 PLN"
widzisz, tu jest olbrzymi problem. nasze korporacje wydobywcze jeżdżą tam, wypłukują każdy metr kwadratowy tych państw ze wszystkiego, co stanowi jakąkolwiek wartość materialną, i odjeżdżają. kali dostał za to kasę, kupił sobie wódę, samochód... ale tu się pojawia problem, bo w państwie kalego nie ma benzyny, ba! nie ma także rafinerii. nie ma autostrad, po których mógłby jeździć, bo (uwaga, najważniejsze) W KRAJU KALEGO NIC NIE MA, bo wszystkie cenne surowce mineralne już dawno zostały wywiezione, w dodatku za grosze, gdyż bracia kalego uznali je za całkowicie bezwartościowe dla Kalelandu. więc kali znowu klepie straszną biedę, lecz tym razem powód swojej sytuacji, a także frustrację, kieruje wobec bogatych białych, którzy okradli go z sur. mineralnych. ew. pracuje w kopalni diamentów lub rubinów, robiąc po kilkanaście godzin dziennie na głębokości kilku kilometrów w nieludzkich warunkach.
tak tamci ludzie nas postrzegają.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Starasz się bagatelizować?
staram się bagatelizować co? Czarni w USA i UK są od 500 lat. inne narodowości mieszały się przez od 200 do nie wiem... 3000 lat, jak to miało miejsce z cyganami? mniejsza z tym. algierczycy we francji, a turcy w niemczech mieszkają tam od może 40-50 lat. może potrzeba czasu, a my ten problem demonizujemy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mariooooo
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
hmm w takim razie należałoby coś z tym zrobić ale co?
Trzymać krótko za pysk,sprzeciwiać się czynnie i biernie,nie chcę meczetu w swoim mieście,żądam przeprowadzenia referendum itp.(Czy to jest możliwe?,nie jestem prawnikiem.) Popierać kościół katolicki lub inny jak kto woli dla przeciwwagi,na pewno nie ateizm.Nie pozwolić żeby weszli na nam na głowę.Popierać zbrojne działania USA i Izraela,choćby tylko wpisami w necie (a pomyśleć że kiedyś byłem anty,mój ojciec i ś.p. dziadek źle mówili o Żydach).Ale cóż islam to realne zagrożenie które może ściągnąć Europę do średniowiecza.Przeraża mnie to że ci wszyscy jaśnie oświeceni wolnoliberalnolewomyśliciele sądzą że w zetknięciu z ekspansywnym islamem będą mieli jakiś wybór,że siądą z muzułmaninem przy herbatce i wyjaśnią różnice poglądów.To reżim i tyrania a nie parady w centrum miasta pod ochroną świeckiego państwa.Nie,oni sie nie dostosują do nas,nigdy.
-
Jihad zaczął się wtedy, gdy jego zasady sformułował Mahomet - czyli jest on częścią religii muzułmańskiej. Dobry muzułmanin więc powinien nawracać "niewiernych", najpierw "po dobroci" a jak się nie da to siłą.
Cytat:
Islam nie jest ani religią, ani kultem - jest
pełnym, kompletnym ustrojem.
Bardzo celne sformułowanie. Dodam tylko, że jest to ustrój/system agresywny, nietolerancyjny i ekspansywny. Trochę może nas mylić to, że jako chrześcijanie jesteśmy "ludźmi księgi", doświaczenia historyczne dostarczają więc nam wiele przykładów na to, że możemy obok muzułmanów żyć i być przez nich tolerowani. Pamiętajmy jednak, że:
- nie na równych zasadach
- obecnie owa tolerancja dla "ludów księgi" idzie w niepamięć
Moje uprzedzenia wobec muzułmanów nie zaprzeczają tolerancji religijnej. Tym bardziej, że wiele sprzeczności z naszym systemem kulturowym, systemem wartości, przypisywanych religii muzułmańskiej tak naprawdę to kwestia zwyczaju - np. czador itp. Co jednak można powiedzieć o religii, która poddaje w wątpliwość człowieczeństwo kobiety? To już nie jest kwestia religijna tylko polityczna i społeczna.
-
Iron, na samym początku, jak skomentujesz post Eutychesa ? Pytam z ciekawości, bo oczywiście podane w poście dane i analizy mogą się tylko pozornie wydawać sensowne, tzn. zastanawia mnie, czy za tym dosyć trafnym opisem stoi jednak Islam, czy może coś innego ?
Cytat:
1. al-Qaeda, to islamscy terroryści. IRA to irlandzcy terroryści. ETA to baskijscy terroryści. Cosa Nostra to sycylijscy terroryści, dla nazistów AK to byli polscy terroryści etc etc etc. każdy walczy o swoje, każdy różnymi metodami. a że 'ciężkie czasy wymagają twardych metod'... cóż. niestety muzułmanie, poprzez bandę idiotów, kierowanych przez kompletnego debila, wywołali wojnę, która moim zdaniem będzie ciągła się jeszcze ponad naszym życiem. może koło 2080-2090 zakończy się totalną eliminacją jednej ze stron. (ale odchodzimy od tematu)
Nie. Dzisiejszy terroryzm islamski jest zupełnie specyficznym i nowym w historii świata. To on wykreował pojęcie zamachowców samobójców, to on potrafił objąć swoją skalą cały świat, to on wykorzystuje religię i uczucia do swoich celów. Zauważ, że pozostałe główne nurty terroryzmu, z którymi na szczęście nie mamy już zbytnio do czynienia, były oparte o ideologię i politykę. W przypadku muslimów mówimy o terroryzmie opartym na tym, co ludziom najbliższe, na czym najłatwiej manipulować.
Ten rodzaj terroryzmu nie skończy się jak terroryzm lewacki czy anarchiczny. To były tylko chwilowe ruchy powstałe w oparciu o konkretne wydarzenia społeczno-polityczne i skończyły się w raz załagodzeniem problemu, upadkiem pewnych idei, itd. Terroryzm islamski też powstał w oparciu o konkretne wydarzenia polityczne, ale obecnie przeniósł się na zupełnie inną płaszczyznę i osiągnął formę, która nie była do tej pory znana. Terroryzmu islamskiego nie da się zlikwidować tak długo, jak długo Islam jako religia będzie kontrolowany przez bandę radykałów i fundamentalistów, a bieda, wojny, głód, tylko sprzyjają krzewieniu się idei walki z kapitalistycznym zachodem. Myślisz, że Irak i Afganistan, wojny domowe w Afryce, nie są Al-Kaidzie i jej zwolennikom na rękę ? Mylisz się.
Cytat:
Senegalczycy to muzułmanie, a ich asymilacja we Francji przebiegła jak najbardziej pozytywnie. wielu z nich to znani i uznani sportowcy etc. nie pozbyli się całkowicie swojej kultury, ale i sprawnie i przyjaźnie inkorporowali do kulturalnego tygla Francji. to, że algierczycy mają z tym problem... cóż. francuzi z algierczykami mieli problem od dawna (podobnie włosi z Libijczykami), ciągnie się nadal.
Bo ich asymilacja zaczęła się w zupełnie innym czasie, zupełnie innych realiach politycznych i historycznych.
Cytat:
widzisz, tu jest olbrzymi problem. nasze korporacje wydobywcze jeżdżą tam, wypłukują każdy metr kwadratowy tych państw ze wszystkiego, co stanowi jakąkolwiek wartość materialną, i odjeżdżają. kali dostał za to kasę, kupił sobie wódę, samochód... ale tu się pojawia problem, bo w państwie kalego nie ma benzyny, ba! nie ma także rafinerii. nie ma autostrad, po których mógłby jeździć, bo (uwaga, najważniejsze) W KRAJU KALEGO NIC NIE MA, bo wszystkie cenne surowce mineralne już dawno zostały wywiezione, w dodatku za grosze, gdyż bracia kalego uznali je za całkowicie bezwartościowe dla Kalelandu. więc kali znowu klepie straszną biedę, lecz tym razem powód swojej sytuacji, a także frustrację, kieruje wobec bogatych białych, którzy okradli go z sur. mineralnych. ew. pracuje w kopalni diamentów lub rubinów, robiąc po kilkanaście godzin dziennie na głębokości kilku kilometrów w nieludzkich warunkach.
tak tamci ludzie nas postrzegają.
To już zupełnie inny temat i w zasadzie temat trudny. Afryka cierpi, bo oddaliśmy im władzę w ich własne dłonie ? czy może winą są ciągłe kolonialne zażyłości ? Jak to się stało, że RPA potrafiło wyjść na prostą, a większość innych państw nie ?
Cytat:
staram się bagatelizować co? Czarni w USA i UK są od 500 lat. inne narodowości mieszały się przez od 200 do nie wiem... 3000 lat, jak to miało miejsce z cyganami? mniejsza z tym. algierczycy we francji, a turcy w niemczech mieszkają tam od może 40-50 lat. może potrzeba czasu, a my ten problem demonizujemy?
Problem polega na tym, że traktujesz dzisiejszą asymilację Muzułmanów w Europie jak każdy inny tego rodzaju akt w historii. A to niestety błąd, bo ten konkretny proces jest procesem specyficznym.
-
Odnosząc się do postu Eutychesa
Problem polega na tym, że klasyfikujemy muzułmanów jako jedną jednolitą masę. Nie dostrzegamy różnic a są one znaczne. Problemy i doświadczenia państw Europejskich (i innych) z muzułmanami, wynikają z liczby muzułmanów w danym kraju, ale problem jest dużo bardziej złożony i każdy przypadek powinno się rozpatrywać indywidualnie, zaczynając od przynależności etnicznej muzułmanów i ich pochodzenia, a kończąc na szkole prawnej jakiej są przedstawicielami. Jeśli chodzi o np. Liban to nie słyszałem o tych praktykach jakie są w poście wymienione, nie słyszałem też o prześladowaniu chrześcijan, o czystkach i mordach w Egipcie też nie jest mi nić wiadomo, oddzielną sprawą są prześladowania mniejszości religijnych w tym kraju , ale ciężko,jest mi mówić o skali i o roli rządu w tym procederze oczywiście pojawiają się w internecie artykuły na ten temat, ale nie mówią one o intensywności zjawiska. (może na forum jest ktoś kto ma wiarygodne dane na ten temat i je przedstawi był bym wdzięczny). Natomiast jeśli chodzi o przykład Syrii to czystki etniczne w tym kraju nie miały miejsca. Przykładów jest bardzo dużo i ciężko jest mi się odnieść do wszystkich, po pierwsze nie mam tak szczegółowej wiedzy na temat każdego z wymienionych krajów, po drogie szczegółowa analiza sytuacji wewnętrznej chyba mnie przerasta. W każdym razie tekst wydaje się przesadzony, co nie zmienia faktu, że według mnie państwa powinny być w miarę jednolite narodowościowo, a każdy kto przyjeżdża do obcego kraju i chce zostać jego obywatelem, powinien zaakceptować i nauczyć się żyć w zastanej kulturze, a nie na odwrót. Np. w Polsce nie wolno budować meczetów, a w Arabii Saudyjskiej nie wolno odkrywać ciała, kto chce żyć w którymś z tych krajów niech to zaakceptuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mateusz91
Odnosząc się do postu Eutychesa
Jeśli chodzi o np. Liban to nie słyszałem o tych praktykach jakie są w poście wymienione, nie słyszałem też o prześladowaniu chrześcijan, o czystkach i mordach w Egipcie też nie jest mi nić wiadomo, oddzielną sprawą są prześladowania mniejszości religijnych w tym kraju .
To że nie słyszałeś to nie znaczy ze tego nie ma.Egipt - mordy na Koptach. Liban - wiekszość chrześcijan z Bejrutu wyniosła sie w te pędy w latach 90-tych.(Byli sprzymierzeni co mnie zdziwiło wcześniej z Żydami,ale teraz to rozumiem,mieli wspólnego wroga).Nie podam teraz linków ale idzie znależć.No i najnowsze - mordy chrześcijan w Indiach w 2009r,ale cóź tego nie ma na tvn i w ogóle w europejskich mediach za dużo,ponieważ... sam nie wiem,może oni mogą a my nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Iron, na samym początku, jak skomentujesz post Eutychesa ? Pytam z ciekawości, bo oczywiście podane w poście dane i analizy mogą się tylko pozornie wydawać sensowne, tzn. zastanawia mnie, czy za tym dosyć trafnym opisem stoi jednak Islam, czy może coś innego ?
tekst ten pochodzi z wykopu, nie mam najmniejszego zamiaru go komentować.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Nie. Dzisiejszy terroryzm islamski jest zupełnie specyficznym i nowym w historii świata. To on wykreował pojęcie zamachowców samobójców
Kamikaze
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
to on potrafił objąć swoją skalą cały świat
nie zaprzeczę
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
to on wykorzystuje religię i uczucia do swoich celów
a co obecnie nie wykorzystuje? walka pod krzyżem też ogranicza się do wykorzystywania religii i uczuć do własnych celów
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Zauważ, że pozostałe główne nurty terroryzmu, z którymi na szczęście nie mamy już zbytnio do czynienia, były oparte o ideologię i politykę.
IRA to katolicy, Anglicy to protestanci. to też był jeden z powodów do walki.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Terroryzmu islamskiego nie da się zlikwidować tak długo, jak długo Islam jako religia będzie kontrolowany przez bandę radykałów i fundamentalistów, a bieda, wojny, głód, tylko sprzyjają krzewieniu się idei walki z kapitalistycznym zachodem. Myślisz, że Irak i Afganistan, wojny domowe w Afryce, nie są Al-Kaidzie i jej zwolennikom na rękę ? Mylisz się.
a ja mówię, że nie są? kraje tamte toczy niewyobrażalna bieda, nakręcana przez sprytnych watażków, którzy zamieniwszy dzidy na AK, a kamienie na granaty, stali się potężniejsi niż kiedykolwiek! oni kontrolują rynek leków, żywności, wody i narkotyków. produkują wyłącznie nienawiść, która zaczyna nam się powoli odbijać. fakt, Islam tylko temu sprzyja, bo zakłada czynną obronę.
Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Problem polega na tym, że traktujesz dzisiejszą asymilację Muzułmanów w Europie jak każdy inny tego rodzaju akt w historii. A to niestety błąd, bo ten konkretny proces jest procesem specyficznym.
przekonamy się za kilkadziesiąt lat
-
Cytat:
Zamieszczone przez Fumanchu
To że nie słyszałeś to nie znaczy ze tego nie ma.Egipt - mordy na Koptach. Liban - wiekszość chrześcijan z Bejrutu wyniosła sie w te pędy w latach 90-tych.(Byli sprzymierzeni co mnie zdziwiło wcześniej z Żydami,ale teraz to rozumiem,mieli wspólnego wroga).Nie podam teraz linków ale idzie znależć.No i najnowsze - mordy chrześcijan w Indiach w 2009r,ale cóź tego nie ma na tvn i w ogóle w europejskich mediach za dużo,ponieważ... sam nie wiem,może oni mogą a my nie.
Chętne poczekam na jakieś dane, o dokonywaniu mordów na Koptach, na razie puki takich nie mam to nie będę się odnosił. W Libanie mniejszość chrześcijańska to chyba około 40% więc chyba jednak większość została ;)
-
W swej dyskusji panowie schodzicie na poziom szczegółów a tu trzeba zachować perspektywę. Oczywiście prawdą jest, że muzułmanie różnią się pomiędzy sobą i sami też są skłóceni, prawdą jest też, że skala takich czy innych "przypadków" (mordów, zamachów itd.) bywa bardzo różna. Rzecz jednak w tym, że zauważyć można pewne niebezpieczne tendencje - i tu tkwi problem.
Te tendencje to:
- radykalizowanie się grup opowiadających się za jihadem,
- wzrost liczby niezasymilowanych muzułmanów w Europie,
- wzrost wśród nastrojów radykalnych.
Zadajmy sobie pytanie: czy gdyby muzułamnie stali się w naszym kraju większością moglibyśmy od nich oczekiwać tolerancji? Niekoniecznie dla religii (tu sądzę, że tolerancja by została zachowana - bo jesteśmy "ludem księgi") ale dla pewnych wartości, które są niejako przypisane do naszej cywilizacji. Jeżeli sobie odpowiemy na to pytanie, że "tak", to nie ma problemu. Jeżeli odpowiemy "nie" lub chociaż zaczniemy mieć wątpliwości jak odpowiedzieć, to problem jest. Ja uważam, że jest.
-
Cytat:
Taka drobna dygresja. Własnie przeczytałem (oczywiście w GW ;) ) informację, że według raportu Eurostatu (Taxation Trends in European Union 2010), przeciętny poziom podatków w UE wynosi 26,8 % licząc podatki "czyste" i 39,3 % doliczając koszty (w praktyce też podatki) ubezpieczenia społecznego. W Polsce zaś te dwie wartości wynoszą kolejno 23 % i 34,3 % - są więc wyraźnie niższe. Co ciekawe, najniższe podatki mieliśmy za Belki - 31,5 % (razem z ubezpieczeniami) przy średniej unijnej 38,9 %. Z krajów UE 19 ma "czyste" podatki wyżesz (najwyższe Dania - 47,2 %) a 7 niższe (najniższe Słowacja 17,2 %). W przypadku uwzględnienia ubezpoieczen wygląda to nieco inaczej - dalej najwięcej płaca Duńczycy (48,2 %) a najmniej Rumuni (28 %), przy czym w 18 krajach są wyższe niż u nas a w 8 niższe.
Ważniejszy jest ogólny "rozmiar rządu", jako poziom wydatków. Co pokazuje nam ta statystyka:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/ta ... 3&plugin=1
Oczywiście jesteśmy tutaj nadal poniżej średniej unijnej, ale wśród ślepców jednooki jest królem ;) Faktem jest, że "rozmiar rządu" w III RP to 44,5%(za rządów "liberałów" z tendencją rosnącą) i jest to poziom absolutnie niedopuszczalny i gdzieś tak ze dwa razy za wysoki.
A co do muslimów - Europa Zachodnia już jest stracona, tylko to jeszcze trochę potrwa. Miny zachodnich "postępowych yntylektualistów" brędzących o multi-kulti itp., jak im "postępowi" muzułmanie będą kamieniować żony, a im ścinać głowy, będą pewnie bezcenne, ale wtedy będzie już za późno.
A reszta krajów cywilizacji zachodniej :?: No cóż, demografia jest bezlitosna. Jeśli jest małżeństwo "zachodnie", które ma 2 dzieci i małżeństwo muzułmańskie, które ma dzieci 5(albo i więcej), to relacja 1:1 już po 50 latach(gdy pojawią się dzieci i wnuki) zmieni się na 1:4. I to tyle w temacie. A Europejczykom odechciało się rozmnażać, bo dzieci to problemy, koszta, lepiej i prościej kupić sobie psa czy kota, a w końcu państwo i tak "ma zadbać" o każdego na starość, czy ma potomstwo czy nie, więc czym się pozornie przejmować...
Nie żebym coś miał do muzułmanów, ale nie chciałbym żyć w kraju, gdzie stanowią większość, a ton nadają wahabici, talibowie, ajatollahowie, itp.
-
http://www.youtube.com/watch?v=sg72rIfL ... r_embedded
Przypomina mi się również sytuacja z eRebublik, kiedy Niemcy podbiły Polskę. Polacy stanowili wtedy mniejszość etniczną w nowych Niemczech ale dzięki skutecznej akcji polskiej partii pod przywództwem spolonizowanego Szweda "Shoota" "rodziło się" coraz więcej ePolaków aż w końcu to oni stanowili większość w eRFN. Dzięki temu do władzy mogła dojść polska partia, a prezydentem zostać polak. Potem ci ludzie zaczęli podejmować strasznie głupie kroki. Ale było to celowe. Suma sumarum doprowadzili eNiemcy do bankructwa. Potem wybuchła polska wojna powstańcza i ePolska odzyskała niepodległość. Następnie wypowiedzieliśmy wojnę Niemcom i zajęliśmy ich tereny. No i przez pewien czas było zajebiście. Ale niestety za bardzo rozciągnęliśmy front i w czasie gdy razem z Hiszpanią zajmowaliśmy Francję oraz Niderlandy mieliśmy na karku wojnę z Anglią i powstanie niemieckie. To był styczeń 2010. Jak było potem - nie wiem. Znudziła mnie monotonia tej gry ale za to nauczyłem się pewnych socjologicznych i politycznych reguł. To co powyżej napisałem to przykład tego co się może zdarzyć gdy w kraju jest znaczna wrogo nastawiona mniejszość narodowa.
PS: Moim zdaniem, nie ma to żadnego znaczenia że jako przykład podałem grę. Ale MMOsy to nie są zwykłe gry. Nie konkurujecie ze sztuczną inteligencją tylko z żywymi ludźmi, którzy swoje poglądy i nawyki zabierają ze sobą do gry. To nie jest to samo co jednorazowa sesja Counterstika. Światy MMO to są żyjące i rozwijające się światy. Jest to swoiste laboratorium na którym możemy zaobserwować jak rozwija się społeczeństwo i na jakie bodźce jest podatne.
-
http://wyborcza.pl/1,88146,8309488,Fakt ... sokie.html - pewnie ten artykuł z "Wybiórczej" Napoleon miał na myśli. Powoływać się na taką osobę, jak Żakowski, to jak grać w trzy karty na bazarze ;) Choć pewne kwestie są zabawne:
"Wysokość podatków nie należy do dogmatów wiary." - czyli podatków na poziomie 0% albo 100% PKB redaktor Żakowski nie wyklucza :D
-
-
-
http://www.pardon.pl/artykul/12393/6_mi ... a_niz_irak
Po ostatnich miesiącach zaczynam coraz bardziej myśleć o opcji wyjazdu. Pal licho z patriotyzmem jak nie ma co do gara wsadzić bo praca jest tylko dla znajomków.
-
-
http://podatki.onet.pl/nowa-skladka-czy ... rasa-detal - no tak, wcześniej takich "wielkich reform" nie dawało się przeprowadzić, bo "prezydent blokował", ale teraz już można :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
http://www.rp.pl/artykul/9211,532329-Dyskusja-o-pieniadzach-dzieli-Europe.html :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jak przeczytałem pod tym wywiadem kim gość był w latach 1990-93 to mnie aż ścisło w żołądku...
CHwała Wszystkim Dzielnym Peowcom!
-
Cytat:
tekst ten pochodzi z wykopu, nie mam najmniejszego zamiaru go komentować.
Ok. Pytałem z ciekawości co odpowiesz ;) Czy sprawdzisz źródło czy podejmiesz jakąś polemikę w ciemno ;)
Ojjj... nie ryzykowałbym. Kamikadze to jednostki wojskowe.
Cytat:
a co obecnie nie wykorzystuje? walka pod krzyżem też ogranicza się do wykorzystywania religii i uczuć do własnych celów
Cytat:
IRA to katolicy, Anglicy to protestanci. to też był jeden z powodów do walki.
Chodziło mi o to, że terroryzm lewacki i anarchiczny opierał się o ideologię, a nie religię. Skutek był taki, że wraz z przeminięciem świetności pewnych idei politycznych, zamarł również odłam terroryzmu na nich się wzorujący. W przypadku terroryzmu islamskiego, sprawa jest inna, a w przypadku 'nowożytnego', czyli dzisiejszego terroryzmu islamskiego, sprawa jest wręcz posrana. To zamieniło się w nurt, ideologię, żywi się problemami społecznymi, politycznymi, religijnymi. Mój wykładowca od terroryzmu stwierdził, że obecnie Al Kaida stała się wizją, ideą, którą każdy może wyznawać.
Cytat:
Witia napisał(a):
przekonamy się za kilkadziesiąt lat
Iron postaraj się na sprawę spojrzeć 'z góry'. Asymilacja muzułmanów w dowolnym miejscu świata 40 lat temu jest zupełnie innym zjawiskiem, niż obecnie. Doskonale zdajesz sobie z tego sprawę. Musisz rozpatrzeć problem w konkretnym kontekście historycznym i politycznym. Wiesz, że różnice istnieją i są znaczne.
-
Cytat:
osobę, jak Żakowski, to jak grać w trzy karty na bazarze
Rozbrajające jest podejście do tematu! Podałem dane bez komentarza. Bo są moim zdaniem ciekawe. W rezultacie dowiaduję się, że trzeba je traktować ostrożnie, bo podał je Żakowski! :lol: Następnym razem Elrond, jeżeli będziesz sie powoływał na jakiekolwiek dane (bez względu na źródło - to w tym przypadku zostało przecież podane) też powiem: "Nie można tych danych traktować bez zastrzeżeń, bo przecież podał je Elrond - a z nim "to jak grać w trzy karty na bazarze". :lol:
-
Cytat:
Rozbrajające jest podejście do tematu! Podałem dane bez komentarza. Bo są moim zdaniem ciekawe.
Tzn. co w nich "ciekawego", oprócz tego, że mamy cholernie wysoki i zupełnie nie do zaakceptowania współczynnik "rozmiaru rządu" :?:
Cytat:
W rezultacie dowiaduję się, że trzeba je traktować ostrożnie, bo podał je Żakowski! :lol:
Czy ja pisałem, że "fakty podał Żakowski" :?: Fakty podawał Eurostat. Komentarz redakcyjny do danych był już Żakowskiego i to do jego interpretacji mam zastrzeżenia(nie Twojej, bo Ty nie interpretowałeś). Jedyny mój błąd, że Twoją opinię uznałem za identyczną z opinią towarzysza Żakowskiego, zanim to sprawdziłem - jeśli się nie zgadzasz z redaktorem, to się biję w pierś ;)
Cytat:
Następnym razem Elrond, jeżeli będziesz sie powoływał na jakiekolwiek dane (bez względu na źródło - to w tym przypadku zostało przecież podane) też powiem: "Nie można tych danych traktować bez zastrzeżeń, bo przecież podał je Elrond - a z nim "to jak grać w trzy karty na bazarze". :lol:
Dane podane przez jakieś międzynarodowe organizacje możesz sobie negować, Twój problem. A moje komentarze i tak negujesz regularnie, więc nic się nie zmienia :lol:
-
Cytat:
Czy ja pisałem, że "fakty podał Żakowski"
W GW je podał, powołując się na Eurostat. Więc w sumie podał je (konkretne dane, dokonał ich wyboru) Żąkowski... ;)
Cytat:
A moje komentarze i tak negujesz regularnie, więc nic się nie zmienia
Nie przesadzaj! W jednej czy dwóch kwestiach się kiedyś zgodziliśmy... :D
-
Cytat:
W GW je podał, powołując się na Eurostat. Więc w sumie podał je (konkretne dane, dokonał ich wyboru) Żąkowski... ;)
Przez "podał je" miałem na myśli autorstwo. Dane statystyczne są autorstwa Eurostatu. Gdyby to było opracowanie Żakowskiego, to faktycznie pewnie bym kręcił nosem ;)
Cytat:
Nie przesadzaj! W jednej czy dwóch kwestiach się kiedyś zgodziliśmy... :D
To bardzo miło, ale taki współczynnik zgodności mnie nie satysfakcjonuje ;)
-
Cytat:
To bardzo miło, ale taki współczynnik zgodności mnie nie satysfakcjonuje
Nic prostszego! Wystarczy żebyś się ze mną zgodził! ;) :lol:
Jedno forum, jedne poglądy, jeden "najwyższy autorytet"! Dla tych, którzy mają ciągotki do wszelkiego rodzaju autokratyzmów powinna to być kusząca propozycja 8-) :lol:
-
Cytat:
Nic prostszego! Wystarczy żebyś się ze mną zgodził! ;) :lol:
Jedno forum, jedne poglądy, jeden "najwyższy autorytet"! Dla tych, którzy mają ciągotki do wszelkiego rodzaju autokratyzmów powinna to być kusząca propozycja 8-) :lol:
Bardzo kusząca, nic prostszego, musisz jedynie mnie przekonać :lol:
http://biznes.onet.pl/banki-mnie-skusil ... rasa-detal - głupota ludzi jest porażająca, ale w tym przypadku osób prywatnych "każdy sobie rzepkę skrobie"; dużo smutniejsze jest to, że analogicznie zachowuje się pewna wielka, cudowna, niemalże nieomylna instytucja zwana "państwem", tyle że na dużo większą skalę. Ale skoro jego władze wybierają obywatele, którzy sami nie potrafią sobie często poradzić z własnymi finansami ;) Koniec ma szansę być taki sam - obsługa długu okaże się ponad możliwości, III RP wyprzeda cały swój majątek, rozłoży ręce i powie "ratujta nas jak Grecję, bo jak nie to grozi to naszej demokracji"...
-
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/rzad- ... omosc.html - u nas jeszcze pół roku temu po takim liście do naszego prezydenta byłby "autorytetem moralnym" i "obrońcą demokracji" :lol:
-
http://www.rp.pl/artykul/535744-Film-TV ... sieci.html - a TVN odchylenie prawicowo-nacjonalistyczne... Koniec świata :lol:
-
Koniec świata. Sąd pozwala Wałęsę nazywać Bolkiem, teraz TVN ma gotowy film o Bolku(były już "Plusy dodatnie i plusy ujemne", ale to przecież był "obrzydliwy paszkwil"). Film pewnie dlatego nie trafił do emisji, bo prezentował rzeczy "nieprawomyślne" i niezgodne z wizją jedynie słuszną, a do tego dodają, że był kapusiem już w wojsku...
-
Ha! Ciekawe, czy zatopią Wałęse. Będzie burza...
-
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Koniec świata. Sąd pozwala Wałęsę nazywać Bolkiem, teraz TVN ma gotowy film o Bolku(były już "Plusy dodatnie i plusy ujemne", ale to przecież był "obrzydliwy paszkwil"). Film pewnie dlatego nie trafił do emisji, bo prezentował rzeczy "nieprawomyślne" i niezgodne z wizją jedynie słuszną, a do tego dodają, że był kapusiem już w wojsku...
Prawdziwy dysonans poznawczy powstanie u niektórych dopiero jak kłamliwa, masońska, układowa, sterowana przez KGB, GRU i WSI itp. telwizja TVN ten film w końcu puści. Wtedy niektórym nie pozostanie nic innego jak uznać go za kłamstwo :lol:
-
No nie powiem film w obecnej postaci jest dość mocny... :lol:
-
Cytat:
No nie powiem film w obecnej postaci jest dość mocny...
W sumie niewiele nowego w stosunku do tego co wiemy od dawna z "nocnej zmiany" i "słów prawdy". Ale może dzięki temu filmowi prawda wreszcie dotrze do szerokich mas (wyłączając typ Napoleona7 i Paskudnego Pludraka).
-
Jak na Tusk Vision Network to jest to "mocny" film, ale generalnie to rzeczywiście nic nowego. Znów pojawiają się za to informacje, że Wałęsa to przestępca, ale jak zwykle nikt nic z tym nie zrobi...