Oczywiście, że niemożliwe. Jak przez ileś tam tur nikt nie zajmie to się kończy tak samo jak Jihad
Wersja do druku
Oczywiście, że niemożliwe. Jak przez ileś tam tur nikt nie zajmie to się kończy tak samo jak Jihad
Dziwne, bo u mnie póki była jedna armia biorąca udział w tej wyprawie to tak długo trwała krucjata.
gdzie znajdę papieża ? bo chce podpisać z nim sojusz, ale on nie ma zadnej prowincji , wiem że tylko jest to węgierski papież ale nigdzie na wegrzech go nie ma
wpisz kod na zniknięcie mgły wojny( chyba toggle_fow) i poszukaj jego armii ;)
Co do krucjaty trwa dopóki chodź jedno państwo ma zamiar podbić dane miasto i wysyła armie z tym krzyżykiem... Grając Egiptem szły 4 państwa (2 doszły) Polacy po 3 próbie zawrócili i odłączyli się od krucjaty jednocześnie ją kończąc. Przy każdej turze ściągałem mgłe bo byłem ciekaw jak komputer robi te swoje krucjaty ^^ i nie powiem bo z 50 tur to im zajeło...
Więc krucjata trwa dopóki jest jedna armia a okres zbierania tam wojsk (te 7 tur po ogłoszeniu krucjaty minie :P)
U mnie Tatarzy zajeli osade Mongolii (Na którą była wyprawa) i krucjata trwała dalej.Cytat:
Zamieszczone przez Wald
MichalKruk, to akurat mnie by za bardzo nie zdziwiło. I to, i to Islam. ( Chyba islam :P ). Gdyby frakcja przykładowo prawosławna zajęła osadę krucjata zakończyłaby się.
Oczywiście jeszcze innym powodem zakończenia krucjaty może być odparcie przez daną osadę wszystkich armii które do takowej krucjaty dołączyły.
mam pytanie jak sprawdzać ustawienie wojsk podczas bitwy ?
np. ustawiam sobie wojska i gdy ustawiam np. kolejny oddział to chce zobaczyć gdzie będzie stał poprzedni tak żeby ten ustawić obok niego
chodzi mi o te fioletowe "kulki" :) którym klawiszem się to sprawdza
nie wiem czy dokladnie to wytlumaczylem
Klikasz na dana jednostke :arrow: prawy przycik myszy :arrow: mozesz sie bawic w dowolny kat oraz liczbe szeregow dostepnych dla tejze jednostki ;)
Jemu chyba chodzi o to jak sprawdzić cel "podróży" oddziałów.Cytat:
Zamieszczone przez zajac
Dokąd który oddział idzie sprawdfzasz Którymś z klawisz: Spacja, alt albo Shift :)
chodzi mi o cel podróży i w którym miejscu i jak żołnierze się ustawią po przybyciu
jak nacisknie się prawym przyciskiem myszy i przesuwa się na bok to wyskakują takie kulki fioletowe i można ustawienie zrobić czy będą stali w linii ni np. w takim kwadracie z żołnierzy
jak im każę iść w jakieś miejsce i ustawić się jakoś to zanim dojdą to chce widzieć ich cel podróży i jak ustawią się gdy tam dojdą :)
już chyba lepiej nie umiem tego wytlumaczyć
O ile dobrze Cię rozumiem, to robi się to wciskając Prawy Shift
Witam...
Piszę gdyż nie znalazłem nigdzie w innym miejscu takiego tematu i opracowania... Jeśli przegapiłem coś to przepraszam, przeglądałem zarówno nasze forum jak i google, ale tylko w języku polskim (nie przeglądałem stron angielskojęzycznych bo pewnie i tak neiwiele bym z tego wywnioskował...), otóż prosiłbym o opracowanie i rozpis - wszystkich budynków, oraz Świty (nauczyciele, doradcy, os. tow.) jakiejkowleik nacji (dla przykładu niech będzie Wenecja (jakieś mające możliwość dużego rozwoju handlowego lub kulturowego, więc wenecja byłaby dobrym przykładem, lub inne Włoskie). Jest to dla mnie porządane i w przypadku zebrania takiej wiedzy, może uporządkuje to wszystko razem i przedstawie to graficznie. Mile widziany także rozpis jakie budynki gwarantują jaką nową świte i rozpis wszystkich do jakich mozna dojść grając w TW bez końca. Ale najbardziej mi zależy wogóle na samym spisie całej świty i/lub budowli.
Jeśli temat był już wcześniej to przepraszam,, jak wspomniałem na początku, szukałem, nie znalazłem.
Ponizszy link z pewnoscia bedzie wielce pomocny ;)Cytat:
Zamieszczone przez Raskolnikovv
http://totalwar.honga.net/faction.php?v=m2tw&f=venice
no dzięki... są wszystkie budynki, jednak chodzi też głównie o świte, cała świta dostępna w grze, oraz jakie budynki odblokowują możliwość pozyskania następnej nowej świty. Jak ktokolwiek ma spis/opis świty, lub budynków które je odblokowują byłoby przydatne. Przypominam, że świta to co innego niżeli jednostki.
jeśli masz oryginalną wersje gry, to w drugiej płycie "bonus Cd" jest mapa przedstawiająca to co jest w linku, który nadesłał ci twój poprzednik ;)
no i know, ale jak wczesniej - chodzi o członków świty (czyli kapitan najemników itp itd, jacyś nauczyciele którzy są odblokowani po budowie akademiii czy unikalny personel pojedyńczych frakcji itp itd).
A do tego to już byś musiał rozpakować pliki. Pełny wykaz świty i warunki jej uzyskania są w pliku export_descr_ancillaries.txt Nie tylko budynki wpływają na pojawianie się świty.
o... tego potrzebowałem. Dzięki wielkie, pobrałem gotowy wypakowany plik w formie kopii do wglądu z serwera
w jakim modzie do medievala jest Polska Husaria?
Ogniem i Mieczem II, Renesans TW, Polish Kingdom, popatrz sobie w zbrojowni, a znajdziesz ją na pewno :D
a mam jeszcze jedno pytanko bo zauważyłem że są mody przenoszące nas na bliski wschód czy np. mody które przenoszą nas do Skandynawii czy jest mod w którym walczymy tylko we "Włoszech" plemionami włoskimi itd ?
Ja takiego moda nie znam, ale możesz popatrzyć na Total War Center, o ile znasz trochę angielski, to chyba największa baza modów pod każdego Total Wara.
ok dzieki poszukam
Ile do ataku i obrony dostaje komputer w zależności od poziomu trudności?( w podstawce i kingdoms)
Witajcie. Chciałbym w tym miejscu wszystkich nowych graczy chcących poznać zasady funkcjonowania gry Medieval II Total War jak również i starych wyjadaczy na mój kanał na youtubie gdzie to zacząłem prowadzić serię z tej gry. Nowi gracze z pewnością znajdą odpowiedzi na często zadawane pytania na forum, a starsi mogą ocenić moją pracę i moje spojrzenie na gre. Jeżeli administracja uzna, że mój post nie wnosi nic nowego do dyskusji lub też jest w jakiś sposób niezgodny z regulaminem jako, że jest to pewnego rodzaju reklama to jeżeli zajdzie taka potrzeba proszę go usunąć jednakże ja ze swojej strony nie mam złych intencji. Dziękuję za każdą możliwą ocenę i komentarz i pozdrawiam.
http://www.youtube.com/user/BlueNiko17?feature=mhee
Witam, mam pytanko jak się robi to co jest na tym filmiku http://youtu.be/sn-zRjLxkwY zaczyna się od 4:20 ustawia wojsko a potem tak migają te kropki i widać gdzie będzie stał oddział
chodzi mi o to miganie, jak się to robi
Cytat:
Zamieszczone przez devil162
trzymaj spację, i to nie powinno chyba migać :) przynajmniej u mnie nie miga...
dzięki :) już uzyskałem odpowiedz od autora filmiku :)
Mam dwa pytania (co stało się już tradycją):
1.Co zrobić, by podczas oblężenia zlać na taran wroga wrzący olej?
2.Czy Francja musi posiadać Edynburg żeby móc szkolić Gwardię Szkocką?
1. Olej wylewa się automatycznie i nie pamiętam by kiedykolwiek podpalił on taran w rome/medival ;). By mieć taki bajer musisz mieć mury na odpowiednim poziomie. Chyba już pierwsze kamienne mury mają wrzący olej nad bramami.
2. Hmm? W medku możliwość szkolenia danych jednostek zależy od kontrolowanych regionów? Od kiedy to tak?
Widocznie rozgrywasz mało oblężeń.
Trzeba też na bramie ustawić wojaków, bo któż będzie ten olej wylewał? ;)
Z tym że nie w podstawce. Wrzący olej masz tylko w dodatku/modach.Cytat:
Zamieszczone przez nowy2142
1. Ja rozgrywam dużo oblężeń, i jeszcze ANI RAZU niezlał mi się wrzący olej. Tak więc zgadzam się z Asuryanem.
2. Przecież, aby mieć np. Łuczników ze Sherwood czy Giermków z Trypolisu trzeba mieć to miasto/ten region.
Co do giermków zgoda, ale owi łucznicy nie są uzależnieni w podstawce od regionu, a tylko od odpowiedniej gildii. Inna regionalną jednostką jest gwardia Waregów.Cytat:
Zamieszczone przez Krzyżak2
Co do gwardii szkockiej - ostatni poziom murów w mieście, równie dobrze może być Paryż, gdy będzie maksymalnie zaludniony i miał owe mury.
Dzięki za odpowiedź...
Jak dokonać edycji statystyk jednostek>jakich programów potrzeba by tego dokonać?
Jak chcesz zmienić statystyki to musisz najpierw wypakować Medka, szczegółową instrukcję jak to zrobić znajdziesz w poradnikach modowania do M2 do których odsyłam, jak już to zrobisz wchodzisz w datę Medievala następnie szukasz export_descr_unit i tam zmieniasz co chcesz.
dzięki
niestety dalej nie wiem jak. :(