Mnie interesuje tylko:
a) czy będzie postęp w mechanice gry, funkcjach od czasów shoguna2?
b) na ile to co otrzymujemy w formie"screenów" nimi jest
Wersja do druku
Mnie interesuje tylko:
a) czy będzie postęp w mechanice gry, funkcjach od czasów shoguna2?
b) na ile to co otrzymujemy w formie"screenów" nimi jest
To co dostajemy przy previewach frakcji na 100% jest screenami, a jest na nich za dużo mechanicznych błędów.
Wiecie, nie rozkminiajcie czym się sugerowali ludzie z CA, bo oni naprawdę nie wnikali czy kolczuga była wtedy noszona czy nie. Oni skopiowali to z rysunków Ospreyowych tak jak potrafili, nie zastanawiajac się nad fizyką czy materiałami z jakich wykonano te zbroje.
Pech...akurat z "jedynki" nie lubiłem Partów(i Scytów), a z tego obrazka też mi się nie podobają...
Więc jako ósma frakcja bedzie Egipt Lub Seleucydzi, liczyłem że będa odrazu obie te frakcje, ale pozostaną jeszcze mody, niesławne dlc itp...
Tak, też mi sie wydaje że Egipcjanie to potężny konkurent Selediuków (Dobrze napisałem?) i Ptolemeuszy następną frakcje zobaczyny prawdopodobnie za tydzień więc okaże się która frakcja będzie ostatnia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
Ptolemeusze to Egipcjanie ;P
Wtopa :oops: Nie wiedziałem, Sorrki :oops:
Jeśli Cię to interesuje to poczytaj o Diadochach choćby w wiki :) ... Od razu można dowiedzieć się wile o pochodzeniu choćby nazw tamtejszych mocarstw czy dynastji..Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
Oby Seleukidzi... powtarzam - jeśli będą Lagidzi, a nie Seleucja to CA może być pewne, że ja tej gry nie kupię. Już się wściekłem, że kosztem niewiele wartych - politycznie w epoce - Germanów, Galów i Brytów możemy stracić Seleucję - nie wspominając o Poncie czy Armenii - a teraz moje obawy zaczynają się potwierdzać.
Cóż, CA na tym nie straci raczej, a Ty nie zyskasz możliwości pogrania w, jak się zapowiada, całkiem fajną grę. ;) Obstawiam jednak, że Seleucydzi będą dodatkową, preorderową nacją.
Btw: Odpaliłem sobie właśnie dla porównania Rome 1 w wersji vanilla, której przez mody nie widziałem już ładnych parę lat i oniemiałem. Tak ohydnej, totalnie ahistorycznej mapy (w 270 roku p.n.e Partowie rozwinięci na kilka olbrzymich obszarów, terytorialnie niewiele mniejsi od 6-prowincjowych Seleucydów, za to Epir reprezentowany przez jedną maleńką, praktycznie niebronioną rebeliancką wioskę, zjednoczone Brytania, Galia, Germania, Rzymianie na Sycylii, Numidowie obok Egiptu, można tak długo wymieniać) się nie spodziewałem! A my w to graliśmy z wypiekami na twarzy, ach wspomnienia. ;) Wniosek: jakkolwiek Rome 2 na pewno nie ustrzeże się wielu błędów, to chociażby pod względem wierności historycznej będzie co najmniej kilka(-naście?) klas wyżej, niż jej poprzednik. ;)
Być może, ale jeśli wracając do tradycji, zapomną potędze nr 3 w basenie Morza Śródziemnego - Seleukidach, to ta gra straci wiele na uroku. Ale niech zrobią porządnie przynajmniej Macedonię.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Na pewno nie zapomną - kwestia tego, czy wydadzą ją w wersji podstawowej, czy w jednym z pierwszych DLC - tak czy siak na pewno będą lepiej odwzorowani, niż w części pierwszej. Gorzej z modami do jedynki, te wysoko zawiesiły poprzeczkę. ;)
Zgadzam się. Na przykład taki XC.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Człowiek czeka na piątek, a tu niespodzianka w czwartek ogłaszają nową frakcję. Szkoda że tak słabo wyszło. Po trzech w miare dobrych prezentacjach dali coś bardzo nijakiego. Ci katafrakci są jacyś dziwni, bardzo niedopracowani i na bakier z historią. Jedyne co cieszy to że nie są różowi ;)
Jej Partia! Ale te pozginane tekstury pancerza na koniach. Uhhh... I w ogóle ta kawaleria jakoś na "royal" nie wygląda.
Selukidzi potęgą nr 3 w tamtych czasach chyba podczas schyłku cesarstwa, 230 p.n.e prócz Rzymu, Kartaginy moim zdaniem trzecią potęgą była Syria a nie Persja, ani Macedonia
Co do Partii to liczyłem głównie na Egipt jeśli chodzi o państwa wschodnie. Teraz stawiam,że ósmą frakcją będą Iberowie
Wątpie, bo kryterium wyboru nacji jest inne. Po pierwsze kasa, czyli nacje znane z popkultury, albo leżące na terenach bogatych państw europejskich ( Francja, Niemcy, Anglia ). Po drugie, znani przeciwnicy Rzymu ( dla tego Partia i Swebowie ). Stawiam na Ptolemeuszy. No chyba, że jako nacje ciekawszą dla niedzielnego gracza, dadzą ją w preorderze ( bo na Seleucydów skusiłoby się mniej osób ).
@royal 1410 Jeżeli nie jesteś trollem, to proponuję grzecznie - najpierw poczytaj, potem pisz posty. ;)
Na początek wystarczy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Seleucydzi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ptolemeusze - to nie frakcja 'wschodnia', a hellenistyczna.
Jaka Syria?
Z tego co kojarzę to właśnie ten obszar był areną zaciętych zmagań pomiędzy Seleucydami i ptolemejskim Egiptem i nie stanowiła jakiegoś oddzielnego organizmu państwowego.
Pierwszy od prawej bardziej mi przypomina hiszpańskiego konkwistadora niż partyjskiego katafrakta ;).
Ale jeśli obrazek z mapą odpowiada temu jaka ma być to widzę mały promyk nadziei - będzie co najmniej do Baktrii :D a może i dalej.
A co do ostatniej frakcji to podejrzewam, że będą to Ptolemeusze, a Seleucydzi tylko jako bonus w przedsprzedaży, co jest trochę smutne.
Syrią się nazywa często w skrócie Państwo Seleucydów, było to centrum państwa (Antiochia) i w zasadzie najdłużej (bo do końca) utrzymywany teren.Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Jeszcze w życiu się z takim określeniem nie spotkałem.
Zauważ, że royal 1410 używa określenie "Syria" w kontekście państwa innego niż państwo Seleucydów.
Ja się cieszę że dali Partię, dobrze że jest jedna frakcja wschodnia. I to jedna z moich ulubionych ogólnie.
Pardon pomyliłem Selucydów z Persami.Sorry
Ptolemeusze to Grecy. Macedończycy, którzy panowali w Egipcie. MODerator a tu taki błąd ... Kamilku nie przejmuj się, teraz będzie już tylko lepiej (bo gorzej być nie może).Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
.................................................. ...Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Brak słów.....
Skoro Ptolemeusze panowali w Egipcie to nacja w grze będą Egipcjanie a ja nie wiedziałem że ludzie tu pisząc Ptolemeusze mówią o frakcji Egiptu.... Więc kolega mi wyjaśnił że Ptolemeusze to Egipcjanie (jako frakcja) a nie czy to są Grecy, Macedończycy, Rzymianie czy Chinczycy.....
Pisząc Ptolemeusze mają na myśli państwo założone przez Ptolemeusza jednego z generałów Aleksandra Wielkiego zajmujące tereny Egiptu, Palestyny, Cypru, wyspy morza Egejskiego i kilka miast na wybrzeżu trackim. Większość ludności to byli Egipcjanie ale osiedliło się tam wielu greków i Macedończyków którzy stanowili trzon armii Ptolemeuszy. ;)
Ptolemeusze to władcy Egiptu, tak, jak później np. Mamelucy. Jak starasz się kogoś poprawiać, to rób to dobrze.Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Dlatego też można powiedzieć, że Ptolemeusze to Egipt, bo nie mówimy o przynależności etnicznej a o frakcji politycznej.
Ale to jest Egpit, a władcą jest Ptolemeusz (jak jest w EU Rome :P). Jakby prezydentem Polski został Obama (bo chyba to możliwe, ale nie wiem :P), to na mapach zamiast Polski, pisalibyśmy "Obamy"?
Chociaż wiem, że w Europie nazwa państwa się nie zmieniała, nie ważne kto panował, natomiast w tych państwach wschodnich (czyli już na południowy-wschód od Konstyntanopola), panowała taka moda, co jest dobrze pokazane w CK2 - jak Polską byśmy zdobyli Egpit, to tam będzie sułtanat Egiptu, a jak muzułmanie tam rządzącą to jest np. Fatimmid Sultanat, albo obok Seljuk Sultanat (jak się u mnie zmienił panujący, to i nazwa państwa na Annonid Sultanat :P).
Cytat:
Ptolemeusze to władcy Egiptu, tak, jak później np. Mamelucy. Jak starasz się kogoś poprawiać, to rób to dobrze.
Dlatego też można powiedzieć, że Ptolemeusze to Egipt, bo nie mówimy o przynależności etnicznej a o frakcji politycznej.
Czego nie rozumiesz? Nie dość, że nieudolnie powtarzasz co napisałem to jeszcze piszesz jakieś bzdury o "frakcji politycznej".Cytat:
Ptolemeusze to Grecy. Macedończycy, którzy panowali w Egipcie.
Monarchia Lagidów. Grecy musieli tłumić zamieszki w kraju ciapatych. Ciapate do momentu pojawienia się Greków nie wiedziały co to jest podatek płacony w pieniądzu. Na czele jednostek administracyjnych stali Grecy i Macedończycy. Dla Egipcjan pozostawiono najniższe szczeble administracji. Nie rekrutowano też ciapatych do armii do końca III p.n.e. Jedyne co mogli Egipcjanie robić po swojemu to modlić się w świątyniach. Niemniej było bardzo dużo antygreckich buntów.
Reasumując Kamilek źle napisał o czym mowa wcześniej.
Kamilek błędu nie popełnił, tylko ktoś jak zwykle próbuje przeinaczać cudzą wypowiedź licząc na tanią prowokacje :) - K A M 2150
Nie rozumiem, po co w ogóle dyskutujecie z trollem, który zaśmieca temat zaczepkami. ;) Swoją drogą nawet w hiperpoprawnej pod względem nazewnictwa Europie Barbarorum frakcja egipska nazywa się Ptolemaioi...
A inna nazwa tej dynastii to Lagidzi. Mało ważne, wszyscy dobrze wiemy, że chodzi o Egipt pod berłem tejże dynastii.
Cały problem polega na tym,że przeciętny gracz który jest nieobeznany z historią bądź nowy na forum gdy słyszy Egipt, to już mu się to kojarzy z Egipcjanami z 1 (i ogólnie mieszkańcami Doliny Nilu) a gdy słyszą Ptolemeusze/Lagidzi to kojarzy im się to z Grekami. Zresztą ciekawe jak to rozwiąże CA - czy oddziały będą wyłącznie helleńskie, czy np wojsko o twarzach egipskich ale w umundurowaniu i uzbrojeniu helleńskim? Może mieszane? (te i te)
Tego to nie wiadomo. Ale jak dla mnie powinni dać parę jednostek typowo egipskich, a nie wszystkie hellenistyczne.
Powinno być na zasadzie M2TW, czyli "egipskie" będą rodzajem brańców, a "grecy" odpowiednikiem rycerstwa
Widzę więcej argumentów za Seleucydami niż Ptolemueszami. Jednak wg graczy z TWC jeden przemawia za Ptolemeuszami - Partia będzie graniczyć z Seleucydami, a CA nie dało frakcji położonych bezpośrednio obok siebie. Moim zdaniem jeśli tym kieruje się CA to głupota, bo wtedy w NTW nie mogłoby być w kampanii grywalnych frakcji tj. Rosja, Prusy, Austria ze względu na bezpośrdnie przyleganie. Przenosząc to na czasy Rome 1 można śmiało powiedzieć, że Seleucydzi to taka monarchia habsburska, której nie powinno zabraknąć. W końcu DLC z Kleopatrą miałoby niesamowitą popularność.
Tylko, że wszyscy wiedzą co to Egipt, a o Selucydach nie wie sporo osób.
Z drugiej strony będzie to jawny skok na kasę. W przypadku Seleucydów świadomość wśród graczy że zabrano kogoś ważnego będzie mniejsza. No i bardziej od Ptolemeuszy na materiał na dobrze sprzedające się DLC nadawałoby się być może to plemię Brytyjskie a jednak je "dostaliśmy" od razu. Za Ptolemeuszami wciąż najbardziej przemawiają raczej bitwy morskie.
Jedno jest pewne,niezależnie od tego czy CA da Ptolemeuszy czy Seleucydów przegrany z tej pary będzie w edycji kolekcjonerskiej lub pre orderze.
I to jest argument popierający tezę, zawartą w ostatnim zdaniu w poście KLACytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
Wiem. I w pewnym sensie jest to argument przemawiający za dodaniem Selucydów, a nie Egiptu w podstawowej wersji. Jak ludzie zobaczą DLC z Selucydami to zapytają się kto to jest i przejdą do następnego DLC (no chyba że CA bardziej ich zareklamuje). A jak zobaczą Egipt to poważnie zastanowią się nad kupnem.