-
Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Spokojnie wersja Megasubmoda III będzie jak II co do Instalki, tylko damy dużo więcej plików alternatywnych ograniczona rekrutacja, brak free_upkeep i inne takie, ale to osobno w poście nr 2 w temacie z Instalką. Będzie ok.
Qtango - właśnie dlatego w Megasubmodzie zmienimy skrypt od Krucjat na inny. Czasami krzyżowcy się motają, czasami idą do celu krucjaty, ale nie działa to jak należy.
-
A usuniecie irytującą sprawę dezercji?
-
darius_d przyjrzę się twoim uwagom. Być może odpowiedzialny jest za to nowy money script który jest bardziej łaskawy dla dużych frakcji niż wcześniej.
Sojusze na półwyspie iberyjskim i szybki podbój maurów -zgoda trzeba to zmienić. Co do money scriptu to ja go nie robiłem tylko zaimlementowałem. Twórcy moda twierdzili że nie kradnie kasy ( lub mniej kradnie ) i ma być w wersji BC 7.0. Zewsząd były głosy o kradzież kasy dlastego został dodany. Przyjrzę się zatem mu, napewno mozna go poprawić, a w ostateczności wrócić do starego skryptu. Ja cenię konstruktywną krytykę i bardzo za nią dziękuje. Zresztą sam o nią wielokrotnie prosiłem. :) Zaraz zernę na Sycylię.
-
Panowie, ale to dormowe utrzymanie to nie problem :D Niech edb zostanie tak jak jest. Obecnie w czystym EDU jak i na moich statach wszystkie jednostki maja free_upkeep, więc w pare minut dorobię dwa EDU bez tej cechy, albo zostawić ją milicji. Wtedy w instalce będzie do wyboru czyste EDU bez darmowego utrzymania, moje EDU z i moje EDU bez darmowego utrzymania. Jak się nic z tego nie zaznaczy to po prostu czyste EDU z darmowym będzie.
-
W instalatorze mogą być tylko dwa EDU. Stary z Megasubmoda II od Włochów i nowy Twój. Free_upkeep załatwimy wpisami w buildings.
-
Oba wyjścia na dobrą sprawę są podobne, bo instalka tego nie przetrawi i będzie trzeba dodawać różne wersje czy to EDU czy to EDB osobno.
-
Kolejne EDU wysłane do testów ;D Myślę, że jeszcze z 2 wersje i będzie już całkiem dobrze :) Do końca przyszłego tygodnia powinno już być wszystko zbalansowane jak powinno :D W ogóle siedząc teraz w jednostkach regionalnych byłem w szoku jaki dziwny balans Włosi zrobili, jakieś chłopstwo z szmatach prawie 1000 kosztu rekrutacji i 400 utrzymania, rycerze w dobrych zbrojach 600 rekrutacji i 170 utrzymania o_0 Albo dwie takie same jednostki fanatyków, praktycznie te same staty, ale jeden oddział kosztuje w kampanii 37 rekrutacji i trochę ponad 100 utrzymania, podczas gdy ten drugi oddział już kilkaset kosztu rekrutacji plus 370 utrzymania. Jakaś pustynna jazda na kucykach ponad 500 utrzymania, a rycerze w płytach trochę ponad 300. Skąd im to się wzięło ; P
-
Takie pytanie odnośnie tego nowego EDU czy liczebność jednostek w odziale sie zmieni?
-
KAM, a może warto jakbyś osobny wątek otworzył o tym EDU? Można by tam podyskutować, wypisałbyś jakie są jego założenia (np. co zmieniasz, co balansujesz, co poprawiasz itp.). Nie mam czasu na testowanie niestety (w ogóle prawie w Bellum nie gram), ale z tego co czytam to widać, że zapowiada się to bardzo ciekawie.
Nie ukrywam, że coraz bardziej mam ochotę porzucić projekt megasubmoda w takiej postaci jak sobie na początku założyłem, czyli że nie powinien ingerować w rozgrywkę, a to co ingeruje dawać jako opcję. Po tym co piszesz, to rzeczywiście aż dziwne, że EDU w BC jest tak masakrycznie zwalone. Więc to co robisz to zmiana na lepsze. Ograniczona rekrutacja Mietka też jest chwalona. Dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie odbić w kierunku takim, aby powstał Polski Megasubmod z prawdziwego zdarzenia, czyli Twój EDU + rekrutacja made by Mietek (oczywiście wraz z wszystkimi poprzednimi zmianami Mietka) jako podstawa submoda, a nie dodatek. Oczywiście trzeba by to wcześniej potestować dobrze.
-
Tak, było to już podawane. Nie będą to jednak aż tak drastyczne zmiany jakie zrobiłem w MXL. Jednostki piesze występują w takich liczbach: 150, 125, 100, 75. Jazda w takich: 80, 70, 60, 50, 40.
EDIT: Czyste EDU z Bellum też bym jakoś zostawił w standardzie, albo do wyboru. Jednak jak ktoś lubi tamte staty to niech na nich gra, tam raczej trochę szybciej się gra niż na moich statach. Chociażby ekonomia u mnie strasznie zwolni, a nie każdemu może się to podobać. Nie ukrywam, że wolę realizm, ale jedną z rzeczy, które mi się w Bellum spodobały to to, że grało się dosyć szybko, przez co była odskocznia od reszty modów, gdzie dążono do spowolnienia rozgrywki :) Teraz to najgorzej z czasem na modowanie, w megasubmoda nawet nie miałem okazji zagrać, robienie bitew gracza na przyśpieszonym czasie, aby testować jednostki nie liczę ;P U mnie chęci to robienia poprawek są wielkie, tylko najzwyczajniej nie jestem w stanie się fizycznie z tym wyrobić, bo za dużo na głowie.
-
W okolicach 17 maja 2013 może się uda dokończyć Megasubmoda III. Pomysł Wino mi się podoba, raczej Ograniczona rekrutacja + pliki Kama (units, projectile i mounts) będą standardem. Osobno będą pliki z normalną rekrutacją i poprzednim unit itp. Na początku wyzeruję jednak wszystkie wojny i sojusze, znaczy nikt nie będzie miał wojny ani sojuszu na starcie. Megasubmod III uwzględnia większość zgałąszanych w odpowiednim temacie poprawek, także w plikach tekstowych, dodanie Falndrii, zmiana Ligi Baronó na Lige Możnych. Pełny wykaz zmian ukaże się wraz z nowym Megasubmodem III, w nim m.in. poprawione krucjaty i ai Pitera wersja 3.7 (nieatakowanie papiestwa i inne usprawnienia). Jeszcze pomyślimy co i jak. Opinie mile widziane.
Decyzja zapadnie po testach.
-
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
Statystyki w Bellum zawsze uważałem za idiotyczne choć zbierałem za to cięgi, miałem zrobić kompleksowe z cenami rekrutacji i zmianą liczebności oddziałów ale nie potrafię pozamieniąć innych parametró niż te widziane w okienku rekrutacji. Widzę, że te które dostaniemy będą o wiele lepsze.
Przypomnę o dwóch rzeczach które w mojej kampanii są inne niż w założeniach;
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
2. Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
Jeszcze co do statystyk - czy nie rozważałeś wzorem TATW dać większą liczbę żołnierzy w oddziałach dla nacji muułmańskich a w zasadzie dla ich "pastuszych" oddziałów.
Problem jest też z jednostkami łuczników które mają często zaniżony atak dystansowy a zawyżony atak wręcz - atak 3 z dystansu to zbyt mało - atak wręcz 5-6 dla jednostki wyposażonej w noże to znowu za dużo. W ogóle te śmieciowe oddziały mogłyby nadrabiać liczebnością choć z tego co widzę już o tym pomyślałeś.
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
Edit:
Kednostki szlacheckie - nobile często utrzymaywały się same lub pokrywały większą częś swojego utrzymania. Dałbym im b. drogą rekrutację ale zmniejszył znacząco koszty utrzymania.
-
Cytat:
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
liga baronów - to dotyczy całej europy, więc Rokosz Możnych nie bardzo. A nie da się wyodrębnić różnych lig baronów.
Cytat:
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
fajnie by było, jakby ktoś czasem zajrzał do wątku z instalką.
Cytat:
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
ile osób tyle opinii, więc ciężko wybrać. Ja uważam, że skoro mamy dyplomatów oraz gramy w grę, to należy ich wykorzystać. Jakby tak porobić historyczne sojusze i wojny każdej nacji, to znaczenie dyplomatów było by znikome, a to jest bez sensu.
Cytat:
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
doskonały przykład na to, że aby móc wydać w miarę rozsądną opinię o megasubmodzie to należy najpierw rozegrać każdą nacją przyjamniej 10 kampanii. A co niektórzy wypowiadają się o balansie po rozegraniu jednej kampanii jedną nacją. Zaznaczam, że chodzi mi o opinie co do balansu, bo opinie oczywiście są ważne, ale o balansie wypowiadać się po rozegraniu jednej kampanii to no comment. Przecież każda kampania może pójść inaczej. A jak widać z Twojej opinii nie zawsze Maurowie są słabi, co ktoś wcześniej sugerował.
Cytat:
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
chyba Mietek się temu przygląda, w każdym razie jest plan to poprawić :)
-
Cytat:
Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
To mnie zastanawia, mam wgranego megemoda II z ograniczona rekrutacją, u mnie pieszą drużynę książęca moge rekrutowac we wszystkich prowincjach natomiast nie mam dostępu do tej jednostki konno. :?: Nie mam wgranej ostatniej aktualizacji do ograniczonej rekrutacji - czy w tym tkwi problem?
-
Witam,
Ciut mnie nie było na forum, ale gram w miarę na bieżąco. Właśnie testuję Megasubmod 2 z oficjalnymi poprawkami (oprócz ograniczonej rekrutacji - gram na auto bitwach i mam za duże straty :D ). Gram HRE na poziomie Hard / Easy (ze względu na bitwy z automatu) z free_upkeep i aktualnie doczłapałem się do 110 tury.
Powiem tak, kasa może na początku nie stanowi problemu, ale potem koszty za prowincje są naprawdę duże. Żeby osiągnąć zwycięstwo trzeba potem bulić 80 tys. za ruch. To mało niby? 2500 kary za zamek który przynosi 500 z podatków? Jest naprawdę trudno. Oczywiście nie jak w oryginale ale zauważmy jedną rzecz - Włosi naprawdę podpakowali włoskie nacje. Grałem kiedyś Sycylią i powiem, że kasa leci w bród - państwa położone w regionach nadmorskich mają dużo łatwiej. HRE jest mocne militarnie ale niezbyt gospodarczo. Ja pierwsze co robię to sojusze z sąsiadami i staram się kupić (!) jak najwięcej regionów na początku. Stawiam na Europę centralną - zwykle w początku kampanii można kupić od Francji oba zamki (trybut 5k przez 20 tur), podobnie jak od Anglii (oba zamki z terenów Francji za podobne pieniądze). Grając Francją można od HRE kupić (są naprawdę hojni), Staufen, Thun, Kolonię i Bremen lub Utrecht (cena 10k przez 20 ruchów to promocja). Resztę szarych prowincji zdobywam systematycznie. Niestety ta taktyka wymaga dobrych stosunków z sąsiadami - sojusze to podstawa bo do ok 30-40 ruchu jesteśmy na dużym minusie ;) i nie możemy rekrutować wojska ani budować. Przy okazji polecam ożenić księcia z księżniczką sąsiada i poprzez zabójców pokojowo przejąć państwo (udało mi się grając HRE Danię a potem Francję). Pilnować rodu! Nie żenić rodów nie z linii panującej - niech wyginą - lojalność to podstawa. W żadnym wypadku nie adoptować generałów do drzewa genealogicznego i nie akceptować ożenków od komputera! Co do dezercji w krucjatach jest bardzo prosty sposób który jest znany już od lat. Wystarczy przed zakończeniem tury postawić generała obok armii (w zasięgu jednego pola) i nie będzie dezercji. Jak łatwo policzyć 1 generał może się "opiekować" do 8 armiami na raz! Może bugabuse - ale AI nie doświadcza dezercji więc decycza należy do was.
Kilka rzeczy / bugów do poprawy (nie wiem czy ktoś poruszał - wybaczcie):
- można zaproponować płacenie trybutu za prowincje a potem po ich otrzymaniu spokojnie anulować płacenie trybutu - powinno to oznaczać automatycznie wojnę w przeciwnym razie, można w 20-30 tur mieć 1/3 mapy. Aktualnie powoduje to spadnięcie relacji np z 8/10 do 5/10 i nawet nie jest zrywany sojusz; do dużej poprawy
- nie wiem czy coś nie pokiełbasiłem ale w nowej wersji submoda nie działa mi nadawanie następcy - tytuł mogę przekazywać ale nie powoduje on wybrania następcy - zaznaczam, że wiem jak on działa (używałem wielokrotnie) - chodzi o normalną sytuacje umiera król - nowym następcą zostaje syn nowego króla zamiast wybrany przeze mnie - po 110 turach już mam 3 pokolenie więc to nie przypadek
- nie wiem czy to jest do zrobienia, ale jeśli papież będzie się wywodził z naszego państwa dobrze byłoby aby trybut od chrześcijan zasilał naszą kasę - nie wiem czy to jest do oprogramowania
Ogólnie odczucia bardzo pozytywne - jest dużo trudniej niż na oryginale, kasa jest bardziej zbalansowana - mimo że dużo ubywa nie ogranicza chęci do podboju. Z niecierpliwością czekam na kolejną wersję. Jak coś mi się przypomni to Wam napiszę.
-
Też mi się mażą staty podobne do tych z TATW gdzie chołota (słabsze jakościowa jednostki) mają w oddziale 200 a nawet 250 ludzi.
-
K A M 2150
Oglądałem część twojej pracy, gdy szukałeś błędu w pliku. Ogólnie jestem jak najbardziej za i trzymam kciuki.
To jest dla mnie chore w oryginale. Jednostka tak dobra jak "Szwabscy Miecznicy" tak mało kosztuje.
type Swabian Swordsmen ;AOR;
dictionary Swabian_Swordsmen ; Zwei Hander
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier swabian_swordsmen, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_svevi
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, frighten_foot, can_withdraw, mercenary_unit
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 13, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, sword, 25, 1.3
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 2, metal
;stat_armour_ex 7, 8, 0, 0, 4, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 5
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 14, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 410, 187, 103, 82, 700, 4, 170
stat_stl 4
armour_ug_levels 2, 3
armour_ug_models swabian_swordsmen, swabian_swordsmen
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european
era 2 hre
recruit_priority_offset 24
;unit_info 14, 0, 11
a np. "Najemna niemiecka piechota" tak dużo, a w cale nie jest chyba dużo lepsza od poprzedniej.
type Dismounted Mercenary German Knights ;MERC
dictionary Dismounted_Mercenary_German_Knights ; Dismounted Mercenary German Knights
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Dismounted_Mercenary_German_Knights, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_germfan
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, mercenary_unit, mercenary
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 10, 3, no, 0, 0, melee, melee_simple, blunt, mace, 25, 1.2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 0, 0, 0, 3, 6, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 13, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1100, 417, 275, 220, 600, 4, 140
stat_stl 4
armour_ug_levels 4
armour_ug_models Dismounted_Mercenary_German_Knights
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european,
era 0 hre, normans, sicily
era 1 hre, normans
recruit_priority_offset 70
;unit_info 9, 0, 17
-
Witaj Avalanche. Wyjątkowo może nie działać wyznaczanie następcy, czasami gra narzuca swego. Jak dostaje on np. cechę regent albo wyznaczony spadkobierca. Zabijaj niechcianych książąt, nim to uczynisz daj tytuł następcy tronu temu komu chcesz by nim został, potem zabij aktualnego księcia jak jest stary np. i zadziała wskazanie następcy. Mnie działa w 90% wyznaczanie następcy. Dzięki za info jak radzić sobie z dezercją w czasie krucjat.
Gnejusz - Bracia dobrzyńscy są poprawieni i rekrutowani z kościołów i kaplic post nr 2 w Instalce Megasubmoda dawno już to poprawiłem. Z konną i pieszą drużyną to świadomy zabieg.
Marko1805 - Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Edit: Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi, rekrutacja z kaplic i kościołów - reszta zaś jak w pliku od Mietka77. Gra nabiera rumieńców, trzeba dbać o wojsko i kasę, dużo bardziej niż wcześniej. Bardzo mi się to podoba.
-
Cytat:
Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Uff ulżyło mi, myślałem że coś spaprałem u siebie.
Cytat:
Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi.
Trzecia wersja zapowiada się więc bardzo ciekawie.
-
Witam. Jestem nowy na forum i z góry przepraszam jeżeli coś zrobię nie tak ;) Każdy uczy się na błędach.
Na początku chciałem pogratulować wszystkim twórcą Megasubmoda za to co stworzyli bo to rewelacja-naprawdę panowie chapeau bas.
I w związku z tym z nie lubię czytać chciałbym zadać dwa pytania:
1. Jakie regiony są dodane po wgraniu Submoda? Czytałem gdzieś ze Mietek bodajże wgrywał nowe min. Podlasie. Czy poza tym też jakieś?
2. Mam często tak ze po wyjściu z bitwy (nie rozegrałem jej bo się rozmyśliłem) i kliknąłem na kampanie gra mi crash-uje i wywala do pulpitu. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
-
1. Doszło Podlasie (Grodno) i startowo masz Szczecin grając Polską.
2. To nie jest normalne. Jaki masz system operacyjny? Gdzie zainstalowana gra? Używasz programów do poprawy wydajności kompa? Np. stąd: viewtopic.php?f=367&t=11404
-
System to Windows XP, lecz na win 7 ten problem także się pojawiał.gra zainstalowana na dysku D: nie używam żadnych programów.
Z góry dziekuje za pomoc :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Yakamura
2. Mam często tak ze po wyjściu z bitwy (nie rozegrałem jej bo się rozmyśliłem) i kliknąłem na kampanie gra mi crash-uje i wywala do pulpitu. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
To jest normalne :D Chodzi zapewne o przejście z bitwy gracza do menu kampanii? :) Większość modów przy tym wywala ;)
-
No dokładnei tak. Dziekuje za pomoc :)
-
Ups. Ja myślałem, że Ci wywala z kampanii. Nie można za wiele grymasić przy wyborze nacji. :mrgreen:
-
No ja już tak mam :D
A jeszcze jedno - dlaczego w Submodach nie działają kampanie feudalne?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Yakamura
No ja już tak mam :D
A jeszcze jedno - dlaczego w Submodach nie działają kampanie feudalne?
Bo w kampaniach feudalnych są forty na stałe, a ai słabo sobie z nimi radzi.
-
Do osób, które pisały o rozgraniczeniu liczebności. Tak, jednostki wschodnie lub motłoch mają większe oddziały :) Takiej jazdy wschodu jest więcej niż jazdy zachodniej, wschodnia ma także przeważnie lepsze pancerze, lecz same umiejętności bojowe są gorsze, więc zachodnia jazda i tak wygrywa, zwłaszcza szarżą.
Co do oddziałów po 200-250. Na początku chciałem takie dać, bo takie mam w moich statach do MXL, jednak tutaj dałem mniejsze, bo jednak Bellum ma trochę szybsza rozgrywkę. Jak będzie dużo chętnych to mogę zrobić kiedyś dodatkowe EDU w którym zwiększę wszystkim jednostkom obecną liczebność o około 60-66%, wtedy włócznicy, milicje i inne lekkie będą mieć zamiast 150 aż 250 ludzi, ciężka jazda zamiast 60 aż 100 itd :)
-
Co do kolejnej wersji megasubmoda to pozwolę sobie wyrazić moje oczekiwania jako zaawansowanego użytkownika (fana Królestwa Jerozolimy):
1) Wszystkie opcje, które się sprawdziły (a gram na wszystkich) powinny się stać standardem, a nowe pomysły jako opcje w kolejnym wydaniu megasubmoda.
2) Sytuacja dyplomatyczna i gospodarcza oraz terytorialna w roku rozpoczęcia gry powinna być jak najbardziej historyczna - chodzi o tworzenie alternatywnej historii, a nie całkowitej fikcji!
3) Koszty jednostek, o ile to możliwe, powinny również odzwierciedlać historyczne uwarunkowania, a nie realną siłę - patrz punkt nr 2. Choć z drugiej strony polska piesza drużyna książęca wydaje się zbyt droga.
4) Proszę nie przesadzać z ilością żołnierzy w oddziałach - gram na laptopie i nie chciał bym doświadczać spadków wydajności...
Będę niezmiernie wdzięczny i szczęśliwy jeżeli choć po części moje oczekiwania zostaną spełnione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez radax
4) Proszę nie przesadzać z ilością żołnierzy w oddziałach - gram na laptopie i nie chciał bym doświadczać spadków wydajności...
To sobie zmień w opcjach rozmiar jednostek na mniejszy.
-
Oczywiście, że teraz mam ustawione na normalną/standardową ilość żołnierzy w oddziałach, ale czytałem na poprzedniej stronie, że są plany zwiększenia tej ilości odgórnie i zrozumiałem, że to ma być w MEGASUBMODZIE, jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie...
-
Spokojnie, najpierw musi powstać kompletny nowy unit do Megasubmosda III, jaki Kam2150 nadal opracowuje. Po testach, czyli po wydaniu Megasubmoda III, jak ludzie pograją na nim i będą szersze opinie co ew. poprawić, powstanie ostateczna wersja pliku unit. Dopiero wtedy jak unit będzie przetestowany i w wersji ostatecznej, ew. Kam2150 zrobi jego wersję z większą liczebnością obok tej jaka jest obecnie.
Edit: Co myślicie o ew. skróceniu w Megasubmodzie III czasu budowy o 2 tury każdego budynku? Minimimalny czas budowy to 1 tura oczywiście.
-
Trochę to będzie za łatwe, nie można zrobić jak pisałem?:
-Miasto lub zamek z drewnianym murem - budujemy jeden budynek
-Miasto lub zamek z kamiennym murem - budujemy dwa budynki jednocześnie
-Miasto lub zamek na przed i ostatnim stadium rozwoju - budujemy 3 budynki jednocześnie.
Coś z tą budową trzeba jednak zrobić, bo zanim doprowadzę prowincję do takiego stopnia, że mam z tego bonusy militarne to granice mam już na tyle oddalone, że traci ono militarne znaczenie. Ciężko jest zrobić jak w RTW? - kilka budynków stawianych równocześnie? problemem będą wtedy tylko pieniądze a realia zostaną zachowane jak najbardziej bo prowincje bardziej rozwinięte mają więcej ludnośći i jest więcej inwestycji - to się nie zmieniło od starożytnośći.
Aravenie - napisz jasno, bo to już 3-ci lub 4-ty raz gdy to proponuję. - Jest wykonalne bez dużego wkłądu pracy czy nie?
-
Odpowiadam jasno, wg mojej wiedzy to co proponujesz jest niemożliwe do wprowadzenia na silniku Medka (konsultowałem się z Mietkiem77). Jeśli jednak jest to możliwe to nie wiemy jak to zrobić.
-
Gnejusz, niestety Twoja propozycja jest niemożliwa do wykonania. Od kiedy w RTW można stawiać kilka budynków jednocześnie?
Mam inne rozwiązanie, a może dodać budynek, który by po prostu skracał budowę? Np: cech murarzy = wszystkie kamienne budowle -15% do budowy. Chyba to jest wykonalne, bo zdaje mi się, że już takie budowle widziałem w jakimś modzie. Budynek sam by nie generował dochodów tylko skracał sam czas stawiania, swoje mógłby też kosztować i miały kolejne poziomy, np na I 5% mniej, na II już 10% mniej itp.
Co do powiększonych oddziałów - zrobię to tylko jak będzie sporo próśb o coś takiego, ale nie będzie to integralną częścią moda. Jak ktoś będzie chciał to sobie stąd ściągnie i tyle ;)
-
Tylko chyba nowy cech wymagałby nowego budynku a limit chyba już osiągnięto dzielnice ormiańskie bodajże wpłynęły na usunięcia zakonu Thau
-
Takie bonusy w postaci szybszej budowy są z Gildii masonów, hm można by je dodać jako bonus do trybunału królewskiego, tego w stolicy np. I szy poziom -20% czasu budowy a II poziom trybunału -40% globalnie na całe państwo. A w gildii masonó zmienię by taniej budowała a nie szybciej jak obecnie i git będzie.
-
A Masoni nie dają tylko tańszego kosztu budowy? W każdym bądź razie tak było w zwykłym medku, więc tutaj może właśnie widziałem ten skrócony czas budowy :D
Dobry pomysł z tym trybunałem i krótszą budową :)
Nawet nie wiedziałem o limicie budynków, zwłaszcza po tym co widziałem w 1648 xD Ale tam jak dla mnie źle to zrobili, bo jest aż przesyt, na dzień dobry ma się kilkadziesiąt budynków, dobre kilka linijek ikonem z budynkami w każdym mieście.
-
Ale -10% do czasu budowy to nawet nie jest jedna tura dla budynku, który buduje się 5 tur. Zbyt wiele to chyba nie poprawi?
-
To się da taki bonus, żeby coś dawało ;)