Mam pytanie. Grając Kartaginą otrzymałem informacje iż mogę wskazać cel dla sojusznika. Jak tego dokonać?
Wersja do druku
Mam pytanie. Grając Kartaginą otrzymałem informacje iż mogę wskazać cel dla sojusznika. Jak tego dokonać?
Okno dyplomacji, w lewym rogu tej zakładki z listą nacji masz taką czerwoną ikonkę ;) Klikasz i wybierasz na mapie cel, u mnie działa bardzo dobrze, mój protektorat z Etiopii zaatakował Ateny, które wskazałem jako cel :D
Shogun w dni premiery chodził u mnie gorzej niż Rome 2. Kampania w Shogunie potrafi w wybiórczych momentach lagować tak, że tylko wczytanie sejwa jest w stanie pomóc. Napek to wyjątek i chodzi dobrze, ale u mnie zawsze crashuje przy końcu pierwszej kampanii w Italii i nie mogę grać dalej ;PCytat:
Zamieszczone przez Bojaki
No właśnie teraz ulepszyli, bo wcześniej wszyscy narzekali na uciekanie, bo było zbugowane. Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli, baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających ;P Teraz bitwy kończą się z kilkuset jeńcami na koncie wygranej strony i przekłada się to na różne dostępne opcje.Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Mogliby jednak jeszcze trochę poprawić, bo dalej ciężko kawalerii wyłapać wszystkich, nie wiem czemu, ale sobie po prostu przebiegają obok nich uciekinierzy i trzeba przez całą mapę gonić jeden zasrany oddziałek. W M2 dobrze to działało.Cytat:
No właśnie teraz ulepszyli, bo wcześniej wszyscy narzekali na uciekanie, bo było zbugowane. Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli, baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających ;P Teraz bitwy kończą się z kilkuset jeńcami na koncie wygranej strony i przekłada się to na różne dostępne opcje.
Tofiki sa ulepszeniem? No daj spokoj. Tak w ogole, to te uciekanie w Szogunie2 przeciez bylo akceptowalne:) Lepszy gesiego i te pozy tofikow? :) Ogolnie z balansem jednostek tez jest cos nie tak. Kawaleria ginie od oszczepow(miotacze) a po kilku potyczkach z wrogiem nie stracila ani jednego woja. To samo tez z kilkoma innymi oddzialami. Dziwne. Albo jacys tam szermierze stracili 7 ludzi po starciu z 3 jednostkami motlochu, hoplitami i po ostrzale.
Bitwy Mp chyba slabo wygladaja przy takim balansie?
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".Cytat:
Oddziały rozbiegały się w kilkuosobowe grupki, a potem jazda zamiast gonić grupę 30 chłopa, to leciała za 2 którzy się odłączyli
Nigdy żadnych kółeczek w moich bitwach w Shogunie nie zaobserwowałem.Cytat:
baa najlepsze były tańce kawalerii jak się zaczynała w pościgu gubić i co chwilę biegała do przodu i do tyłu lub robiła kółeczka wokół uciekających
te wszystkie błędy były by do przełknięcia gdyby taka była mechanika gry a akcja działa się w kosmosie. ale jak widzę ze komputer podpala stalową bramę a potem nie może przez nią wejść?? na dodatek ja nie mogę go zaatakować bo jest jakaś niewidzialna ściana przy tej akurat bramie;/
To są bugi crapy to jest kpina. Nigdy nie kupie gry od tych panów bo jakby ktoś dostał samochód z popsutą kierownicą to by się zabił, a ze klientami sa także osoby młodsze i do tego to "tylko gra" to goście z CA myślą że można zwyczajnie okraść kogoś na 140 zloty i dać coś z inteligencją gierek budżetowych.
Zacząłem kampanie ale im dalej w las tym głupiej nie gram już w to. Tu nawet wyłączając aspekt historyczny gra jest niegrywalna.
Miałem coś podobnego - za pomocą onagerów rozwaliłem mur, jednakże była tam niewidzialna ściana i jednostki nie mogły przez ten zniszczony mur przejść.. ammo jednostki oblężnicze już nie miały, więc jedynym wyjściem był atak na bramę.. gdyby nie to, iż w CA jakis idiota wpadł na pomysł z nie ograniczonymi, i nie zniszczalnymi bramami lejącymi olej co 2-3s sekundy.. całe te bramy lejące olej to jeden wielki idiotyzm (są przesadzone), zniszczyć je można TYLKO przy pomocy sprzętu oblężniczego, podpalić to można tylko brame (czyt. brame przez którą się przechodzi, nie strukturę lejącą olej) w efekcie czego TRZEBA przejść przez punkt z którego co 2-3 sekundy, bez żadnego limitu leje się olej który zabija wszystko, z czym ma styczność.. nie ważne czy ktos na bramach jest, może nawet nikogo tam nie być, póki nie przejmie sie punktu kontrolnego bramy olej leci w hektolitrach, a punkt kontrolny bramy oczywiście chroni prawie cała armia wroga, 3/4 armii ginie zalanej olejem... a jak rozwali sie mur, i wpuści armie to moje oddziały są w stanie zabić 4k jednostek tracąc 300... Tak czy siak, jeżeli komp dochodzi do stanu w którym ma bramy z olejem, atak na te bramy (bez sprzętu oblężniczego który by je zniszczył) to czysta głupota, dzięki wspaniałemu pomysłowi CA, gdzie bramy leja co 2-3 sekundy bez zadnego limitu. Tylko wkurzyć się da dzięki temu systemowi...Cytat:
Zamieszczone przez pavulon666
Tak, dobrze że w grze są bramy z olejem, jednakże tym razem są one przesadzone znacząco w drugą stronę, niszcząc rozgrywkę. No, chyba że w tych czasach, według CA 3/4 armii w bitwach o miasto ginęło zalane olejem, którego obrońcy mieli hektolitry i wymieniali kadzie z olejem co 2-3 sekundy ;)
A to ciekawe, bo u mnie Shogun od początku śmigał aż miło, z lagowaniem też nigdy przenigdy nie miałem problemów. Tak samo kampanie Napoleona, ani jednego CTD przez 316 godzin które nabiłem :DCytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Kółeczka wokół uciekających - ok, zdarzało się (co powiesz na notoryczne kółeczka tańczących oddziałów w Romku?), ale w życiu nie narzekałem na takie rozwiązanie, chyba zgodzisz się, że było to bardziej realne niż lemingi biegające gęsiego.Cytat:
Niestety gra dopiero będzie szlifowana na diament. Sam musiałem odradzić 2-m osobom, które zachęcałem wcześniej, tą grę. Sam w sumie po części złożyłem pre-order by zaoszczędzić na DLC (bo i tak zamierzam mieć większość jeśli nie wszystkie DLC'ki). Z patcha na patch jest lepiej i będzie lepiej. Do końca tego roku gra powinna pozbyć się problemów z optymalizacją jak i większości problemów AI. Zastanawiam się czy w jakimś większym Patchu (może tym październikowym z Selucydami?) doczekamy się zakładki rodzina w menu frakcji. Flagi powinny zniknąć z single playera i pojawić się OPCJONALNIE w multiplayerze. Martwią mnie dokładnie te same bugi z pathfinding'iem i BAI w bitwach morskich jakie do dziś dzień są w S2TW - aka statki wpływające na czerwoną linię i kończące swoją aktywność w bitwie pomimo nie-zrejterowania. Balans flota-wojsko lądowe jest obecnie słaby. Zastanawiam się też po co niektóre okręty mają wieże bo obserwowałem je i nikt na tych wieżach się nie pojawiał by ostrzeliwać okoliczne statki z wysokości (tak jak pewien stateczek z podstawki Shoguna 2). Co do drzewka technologii to je mamy - w mniej czytelnej formie ale można się przyzwyczaić. Te rozwiązanie nie jest złe jeżeli chodzi o ekonomię miejsca na ekranie ale osobne menu na cały ekran też nie byłoby złe. Chciałbym też zwrócić uwagę na nową encyklopedię - moim zdaniem na chwilę obecną przegrywa pod względem funkcjonalności z tą starą. Po beta patchu, ładuje się co prawda szybciej ale dalej brakuje mi w niej kilku rozwiązań z tej szogunowej. Już nie mówiąc o sporadycznych błędach.
Pozdrawiam
WYglada na to,ze tworcy tej gry nie maja jakiegos glebszego pomyslu na nia.(Moze zmieniaja ciagle ekipe?) Wizji. Bo skoro powtarzaja te same bugi lub ich jest wiecej, zmieniaja, to co dzialalo dobrze na cos gorszego, to dla mnie to oznacza. W jednej serii juz cos naprawili by w nastepnej czesci znowu wprowadzic cos gorszego. KUrcze, to nie 2 czesc a juz z 8 razem z dodatkami.Albo i lepiej.
P.S. Wczoraj zmordowalem wreszcie obrone miasta z murami. Raz Ai nie ruszalo sie, raz wybilem Ai ale galera utknela na skale i musialem czekac az sie czas skonczy bo nie moglem zalatwic tego woja a ono nie moglo opuscic tej galery. Niestety gdy dalem wyglad okna, to sie tam cos namieszalo i gra przestala dzialac :D. Za kolejnym podejsciem bylo to samo. Znowu wycinanie woja(samo w sobie meczace bo Ai ucieka szybko i znowu wraca wiec musialem po 2-3 te same oddzialy klepac)w trakcie tych starc widac,ze cos jest nie tak z balansem. Jednostki albo zadaja za duze straty albo za male. Albo morale traca raz dwa. Nawet jak nie walcza,bitwa wygrana, to potrafia nagle zaczac uciekac.Tym razem dwie galery utknely na skalach ale siedzialem grzecznie i czekalem az godzina minie:D No i udalo sie!
A i jak chodzilem moja ekipa po miescie i wycinalem AI , to mialem wrazenie ,ze gram w jakiegos RPG. Moze tak gra zmierza w tym kierunku.Bo ze strategii, to ona ma coraz mniej:(
Misja; wybij wszystkich wrogow w miescie.Nie strac generala Umbrechta.
Tyle, że jak już byśmy chcieli być tak bardzo realistyczni to konnica też by goniła te rozsypane jednostki rozproszona, a nie jedną kupą. Po prostu irytujące jest takie długie ściganie, a jeżeli zakończy się bitwe, to się okaże, że połowa wojska wroga przeżyła i dzięki świetnej mechanice uzupełniania stanów w armii za 2-3 tury komputer znowu będzie miał pełną armie.Cytat:
To było bardzo dobre zachowanie uciekających jednostek. Nie bez powodu zwrot "pójść w rozsypkę" jest synonimem "zostać rozgromionym".
No to wlasnie w Romku2 jest bardzo irytujace. Zdobylem jedna prowincje Ai, pobilem 5 tys armie AI w nudnej bitwie no i zajalem ich ostaniego prowa ale nie zdazylem dobic dwoch armii wroga. Juz myslalem,ze z glowy mam ten bajzel a tu Ai zdolalo odbic swoimi resztkami "pierwszego" prowa. No to sobie pomyslalem duzo ich nie jest wiec poslalem jedna armie bo druga pilnowala porzadku a tu sie okazalo,ze znowu Ai ma 5 tys. woja. 2 tury i raz dwa z kilkuset do 5 tys odnowilo. Moja jedna armia zostala zniszczona(pomijajac,ze opcja wycopfywania nie dziala dobrze albo nie mozna wybrac gdzie sie mozna wycofac, to albo sie cofnie kilka krokow i tak , to nic nie da.)ale zniszczona glownie dlatego,ze AI mialo od groma procarzy. A wiaodmo jak tu oni strzelaja jak z karabinu. Nie zdaze kliknac na wojo by uniknelo jakos tej serii a juz polowy skladu nie ma. Byle szybki klik. SMiesznie tez wyglada jak taki oddzial jest atakowany plonacymi oszczepami. Caly plonie :DCytat:
Zamieszczone przez Kriss94
Może zadaje trochę głupie pytanie ale wiadomo kiedy będzie kolejna aktualizacja?
Wiadomość z przed godziny na fb:
[spoiler:3w04zulc]Patch 2 is live now! It will be automatically applied to your game on restarted.
It includes optimizations for campaign performance, AI round time improvements, adds additional options and guidance for players in tweaking the settings of their game and over 100 other changes and fixes
Full patch notes can be found here: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_RO ... atch_Notes
Patch 3 enters beta testing soon, with changes to battle game-play and further improvements for specific hardware configurations.
Assistance for anyone seeking to solve issues or improve the performance of ROME II on their system is available from the CA support team at http://www.totalwar.com/rome2support[/spoiler:3w04zulc]
Cóż, steam spatchował mi gre, ale ja tam wielkiej różnicy nie widze. Rozegrałem pare bitew, i ani nie działa to lepiej (wręcz bym powiedział że gorzej), ani AI nie mądrzejsze - dalej jeden wielki blob z wszystkiego (z generałem włącznie), dalej wystarczy puścić swoją kawalerie przed szereg wroga, aby ten całą armią (!) zaczął galopować za oddziałem kawaleri.
[youtube:3p7yo1p0]http://www.youtube.com/watch?v=Q37xJtuQ24w[/youtube:3p7yo1p0]
Pozdrawiam.
Ciekawe jakie zmiany/poprawki czekają nas w kolejnym 3-cim patchu. IMO prędkość walki jest już ok (jest zbliżona do S2TW). Chciałbym by skupili się głównie na BAI, ewentualnie trochę balansu lub też capy na pewne jednostki elitarne. Mile widziałbym też ograniczenie szerokości na jaką można rozciągać falangę pikinierów albo uzależnienie skuteczności tej formacji od ilości rzędów. No i oczywiście kawaleria szturmowa/szokowa z Katafraktami na czele :) (Niech znerfują kawalerię pretorian!)
Pozdrawiam
Mnie tylko ciekawi, dlaczego nastąpiło takie zacofanie względem Shoguna 2, czyżby za słabo się sprzedał ? Ciekawe co będzie w następnej częśći ? Budowanie bazy podczas fazy bitwy? Czy może coś w stylu Empire Earth ? Tu nie chodzi o BAI, bo nawet w multi, żebyś nie wiem co robił i jak manewrował -to wszystko kończy się na wielkim blobie. Nie chodzi tu o samo AI czy to w kampani czy w bitwach, czy jakieś tam bugi - odnosze wrażenie, że cała mechanika gry jest spartolona -,- i to jest bardzo smutne. Pierwszy i ostatni raz w życiu zamówiłem jakiś preorder.
pachnie piractwem
i jeszcze w każdym temacie to dal prawie
Bana dać koledze!!
Rudolfuss ma nabite 4 posty
Czyli wrzucił link do pirata w 4 tematach :)
Cytat:
Dzięki. Działa i to bardzo dobrze.
Posty Rudolfussa usunięte ;)
Co do osób narzekających na tofiki i problemy z gonieniem uciekających to jedynym rozwiązaniem jest obecnie wgranie Radious Campaign Mod.
Teraz po kolei:
1) Jednostki, które uciekają, ale już nie mają flagi nad głową nie są do atakowania! Te jednostki już się wam poddały i po bitwie będą jeńcami, dlatego tak słabo lub prawie w ogóle wychodzi ich gonienie, zwyczajnie nie ma takej potrzeby.
2) Jednostki uciekające, ale z białą flagą nad głowami to te jednostki, które po zakończonej bitwie przeżyją i będą się mogły odrodzić, te akurat (u mnie) goni się już skutecznie.
3) Jednostki w podstawowym Romku tak łatwo się odradzają, bo gra obecnie wymaga, aby na koniec starcia TYLKO 5% oddziału przeżyło żeby nie został on unicestwiony. 5% ze 160 = 8 ludzi! Jest to zdecydowanie za mało i dlatego tak ciężko ubić armie wroga grając bez modów.
4) I tutaj dochodzimy do sedna grywalności Rome w moim przypadku, czyli mody. Radious Campaign Mod zwiększa minimalną liczebność oddziału po bitwie do 15%, czyli nie ma już odradzających się znikąd armii wroga, a zwycięstwa nabierają znaczenia. Radious wprowadza też kilka innych zmian, przez co od dawna moje bitwy liczą średnio po 4000-7000 tysięcy żołnierzy, prawie w ogóle nie ma stacków po 6-8 jednostek.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... atures-Mod
Oczywiście do Radious Campaign Mod koniecznie trzeba wgrać jego Battle Mod oraz Radious AI Mod, bo wtedy dopiero zaczyna się zabawa z tą grą. Polecam, ja dzięki temu oszczędziłem sporo waszych nerwów i mam całkiem grywalną kampanię ;) Mody od Radiousa można wgrywać na obecną kampanię, nie trzeba nic od nowa zaczynać ;)
http://www.youtube.com/watch?v=tFDZP0rL9Ag
Otóż gdy obejrzałem ten filmik zadziwiło mnie :o jak szybko leci tura, u mnie to ciągnie się długimi minutami... da się to zwiększyć jakimś modem ? czy może coś w ustawieniach po prostu trzeba zmienić ?
@ K A M 2150Cytat:
Moglbys nakierowac na linka z RADIOUS AI MOD,albo mi sie na oczy rzucilo,albo go nie ma na tym portalu,domyslam sie ze jest na twcenter ale tak jak klikam gdziekolwiek,wyskakuje mi server error.Jak klikam bezposrednio na link to idzie.Swoja droga bitwy 4000-7000 to u mnie pewnie beda trwaly z tydzien,biorac pod uwage ze 2000 na mapie laguje jak czort.
Proszę, tutaj link do Radious AI mod, bezpośrednio do ściągnięcia. TWC jak zwykle coś nawala i dlatego są błędy:
http://www.mediafire.com/download/5y8te ... AI_Mod.rar
Tu link do samego tematu ze zmianami:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -15-9-2013)
A tutaj w jednym pliku można pobrać wszystkie mody od Radiousa:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013)
P.S Przemowy generałów jednak są w nowym Rome, niestety nie w tej formie jak wcześniej z klimatyczną kamerą i napisami, po prostu na początku bitwy generał wygłasza przemowę, ale trzeba przybliżyć do niego samemu kamerę.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013)
proszę
A ktoś wie jak tą szybkość tury zwiększyć ?
Jak to nie ma? A co skuteczniej i łatwiej nabije expa konnej straży generalskiej, czy lekkiej kawalerii? :mrgreen:Cytat:
Gonienie to najbardziej żenująca rzecz w tej grze. 6 oddziałów jazdy goniło 70 hoplitów przez 3 minuty!!!! Nie wiem czemu nie wrócą do systemu z Medievala 2 czy Roma 1 gdzie przy zetknięciu z goniącym uciekające jednostki automatycznie ginęły. A teraz wprowadzili super animacje zabijania które powodują że po przejechaniu oddziału jazdy przez oddział piechoty ginie kilku ludzi.
A jeśli chodzi o tego moda bitewnego to jak go zainstaluje, a zmienia statystyki jednostek, to na multi będą bazowe z gry ? nie te z moda ? Bo wyczytałem tam że mod zmienia zasięg ostrzału łuczników, procarzy itd.Cytat:
I jeśli CA co chwile wydaje patche to czy mody będą działać ? czy trzeba czekać jak wyjdzie ich zaktualizowana wersja po danym patchu i wgrywać je jeszcze raz ?
No i czy ktoś wie co zrobić żeby ta tura szybciej szła ? :)
Ludzi w błąd wprowadzasz. Przecież 99% uciekających nie ma już flagi, a i tak komputerowi po bitwie zostaje kilka sporo oddziałów.Cytat:
Chyba, że mam jakąś zbugowaną wersję, ale wątpię, bo wiele osób ma z tym problem.
Dlatego zwróć uwagę, że piszę o sytuacji na modach, gdzie sporo zepsutych rzeczy przez CA działa jak powinno ;) Jak się kliknie kontynuuj bitwę to fakt, każdy oddział wroga nie ma flag, ale zanim wyskoczy nam to zapytanie to tylko oddziały z białą flagą przeżyją bitwę.
Co do gonienia to u mnie nie ma problemu z gonieniem oddziałów nawet gdy już nie mają flagi, dlatego po raz kolejny zachęcam do grania na modach. Są ciągle aktualizowane, można kontynuować kampanię, instalacja i usuwanie to tylko kopiuj wklej, więc jak ktoś by chciał zagrać na multi to potrzebuje do tego paru kliknięć. Zresztą na modach mamy obecnie dostępną największą ilość grywalnych nacji w historii TW ;) Kwestia czasu aż każda będzie unikatowa, a i teraz jest nieźle, patrz Baktria.
Ha, to wybacz, trochę niejasno to napisałeś.Cytat:
A te mody są kompatybilne z już zaczętą kampanią, czy trzeba od nowa?
Przeczytaj dokładnie poprzedniego posta to się dowiesz ;)
No polecam serdecznie moda dodającego wszystkie frakcje , plus specyficzne warunki zwycięstwa, traity i bonusy oraz misje dla nich (in development),
strasznie satysfakcjonujący dla każdego miłośnika historii (dzisiaj updejt pod patch 2.0) :
http://sourceforge.net/projects/twr2...tionsplayable/
Temat o tym modzie na forum Totalwar.org.pl :
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=577&t=14051
PS.
Tak jak kolega KAM wyżej napisał, także i tutaj instalacja jest bardzo prosta (deinstalacja podobnie) proszę sie nie bać a w razie wątpliwości śmialo pytać, wszyscy jesteśmy jedną społecznością w końcu .
A na marginesie:
W ogóle fajnie jakby się udało skończyć albo chociaż starać się skończyć z tym podziałem forumowym często sie pojawiającym na "Wyjadaczy" i "Gimbusów" , "hardkorów" i "casuali" "noobów" etc.
Chłopaki, sam gram od b.dawna, lat już trochę mam i nie przyszło mi nigdy do głowy dzielić w ten sposób ludzi, którzy interesują się grami komputerowymi (poza kontekstem paru postów tutaj na zasadzie ironicznej).
Osobiście jestem zdania, że gry pokroju Total War jakkolwiek uproszczone by nie były są fantastycznym sposobem na zainteresowanie historią ogólnie a może i jej specyficznymi okresami choćby 1 młodej osoby na 50. Może taki załóżmy wczesny nastolatek sięgnie z ciekawości po jakąś książkę żeby sobie obczaić jak to mniej więcej wyglądało i o to chodzi!
Historia jest przepiękną dziedziną nauki i każdy sposób jest dobry żeby młodsi a i niektórzy starsi trochę bliżej ją poznali.
Ponadto targetem gier komputerowych od zawsze były osoby młodsze, to my pamiętający czasy atarynek, amig i commodorków a niektórzy i spectrumów się zestarzeliśmy.
Ale grunt to być młodym duchem ;)
Nie odstraszajmy starszych i młodszych userów, od aktywności na forum takimi podziałami.
Wrzucilem zachwalanego przez Was moda na stary sejw i nie zauwazylem zmian w zachowaniu AI . Ale dopiero pierwsza bitwa obronna miasta z murami. Niestety ten sam bug zostal czyli Ai nic nie robilo jak zaatakowalo stolice prowincji od morza(Sardynia). Dodatkowo pojawil mi sie inny bug. Miotacze po opuszczeniu statkow zamiast ikonki z wyborem jakimi oszczepami chca rzucac mieli niepodswietlona ikonke wiosla:) No niestety po 20 min gra mi sie zwiesila. Moglem ruszac menu, zaznaczac jednoski (z opoznieniem) ale reszta nie dziala. Ale to raczej wina gry czy steamu.
P.S.Co do uciekjacych jednostek, to namieszales K A M 2150. Jak nie maja flagi, to mozna je gonic i zabijac(czy tam lapac). A ze topornie idzie , to wina gry. Jakby nie mozna bylo, to przeciez nie mozna byloby:)Pisze o grze bez moda. Na modzie nikogo jeszcze nie scigalem;)Czyli te jednostki co uciekaja nie ma sensu sciagac bo juz nam sie poddaly?Mi sie wydaje,ze ile "zabijemy" uciekajacych, to tyle mamy jencow np. I te jednostki z biala flaga z tego co zauwazylem(glowy nie dam)to jednostki, ktore moga wrocic do bitwy albo jeszcze walcza ale ich morale zaraz padnie. Dopiero jak nie maja zadnej flagi, to oznacza,ze juz tylko beda uciekac. Ty piszesz,ze one juz uciekaja i dlatego maja flage bo to znak ,ze to beda te co przezyja. Zgadza sie?
Umbrecht, co Ty wymyslasz z tym podzialem. WIem,ze jest jeden podzial na hetero i homo;)
Strasznie satysfakcjonujacy dla kazdego milosnika "singleplajera" ;)------Doczytalem,ze Ci brakowalo moich komentow, to masz ekstra na zyczenie :DCytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Jednostki, które nie mają flagi są już rozbite i nie wrócą do gry, po bitwie możesz zdecydować, co z nimi zrobić. Status jednostek "rozbitych" (shattered) jest już bodaj od Empire, nie wiem nad czym tu rozmyślać i dlaczego uważasz za błąd, że ciężko się je dobija - jest tak dlatego, że nie powinno się tego robić! To są jeńcy. ;) Nie działa tutaj system z Medievala II, że łapiemy uciekających. Jednostki z migającą flagą uciekają, ale mogą wrócić do walki, jak ich rozbijesz, to się poddają i są jeńcami.
Skoro nie mozna dobijac , to czemu masz mozliwosc wyjscia z bitwy albo je gonic.Z tego co kojarze, to po to by zadac wrogowi wieksze straty? Uwazam za blad bo powinno byc tak albo mozna dobijac albo nie. A nie,ze ja klikam na nich i jednostka zachowuje sie tak jakby byl bug. I Nie tlyko ja tak uwazam wystarczy popatrzec na fora wiec nie przesadzaj:)W Szogunie 2 uciekali tez i raz dwa mozna bylo ich zabic. A tu wszystko topornie. Zreszta mogli zrobic odpowiednie klimatyczne animacje; poddaja sie trzymajac rece w gorze czy cos. A i jeszcze jedno, skoro juz sa moimi jencami i ich zabije na mapie bitwy tzn ze juz nie beda jencami czy tam niewolnikami? :D.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
P.S. Zrobilem test i jesli nie gonilem rozbitych jednostek , i nie zabilem ich to nie byli zaliczani do strat. Czyli co mam , to rozumiec,ze jak zaczne gonic i zabijac rozbite jednostki , to beda wliczane do strat a jak nie bede gonil, to beda moimi jencami. W Szogunie 2 nie bylo brania jencow wiec logicnzie rzecz biorac zabijani zwiekszali straty. Wiec co wprowdzacie w blad , o ile wprowadzacie heh.
Ty mi piszesz,ze to nie bug i,ze nie powinno ich sie scigac z tego co pisza na forach, to jest odwrotnie.Cytat:
Huge text:
Yeah, I just gave up from persuing routing enemies. When I win a battle I just press "End Battle" because "Continue" is just not worth it. As you said the only unit capable of catching up routers are cavalry (and they still have trouble doing that). I think the main prooblem is with the attack order. When an attack order is issued, the front line of a unit won't always fully engage the front line of the enemy unit that was ordered to attack (some man on both front lines just stand there, watching half of his unit battle while looking to the enemy). I think that when you command a unit to attack it will only reach the enemy unit and, when it reaches, they just stand there (in the "collision" point/line), they don't care if they're battling or not. I think that this may be relationated to the "Guard Mode" that existed in previous TW's. I guess that "Guard Mode" is always on, that generates the problem with persuing enemies and "standing face to face" with half of a enemy line. (I saw something like that in a thread).
This issue makes me order a lot of attack orders per battle (to make multiples engagements unit X unit). That's kinda troublesome.
.
Caly topic; http://forums.totalwar.com/showthread.p ... lated-bugs
Popieram! Jesteśmy tu wszyscy bo mamy tę samą pasję, było nie było tworzymy społeczność, trzeba szukać tego co łączy a nie dzieli. Zamykanie się w hermetycznym środowisku wyjadaczy niechybnie doprowadzi do zgnuśnienia, znacznie lepiej jest popularyzować naprawdę świetną serię jaką jest Total War (mimo, że może najnowsza część obecnie nie powala ;) ). Ci którzy pamiętają hasło "Atarowca wal z gumowca" też kiedyś byli w wieku gimnazjalnym.Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Zdecydowanie gry zaszczepiają bakcyla do nauki historii, o wiele ciekawiej czyta się o kampaniach wojennych jeśli napatrzyło się na mapę wystarczająco długo i wie się gdzie leżą najważniejsze miasta, tudzież jak w praktyce wyglądało starcie ciężkiej piechoty z konnymi łucznikami (nawet jeśli przy okazji zdarzają się krzyczące germańskie baby, płonące świnie czy miotacze z ognistymi dzidami). Sam jestem tego przykładem, po Rome BI na poważnie zainteresowałem się upadkiem Cesarstwa, co zaowocowało pokaźną domową biblioteką nt. tego okresu. A jeszcze z modem do BI o nazwie Invasio Barbarorum: Flagellum Dei... Coś pięknego... :D
Plus pewnie 8 innych :?Cytat:
Kam: wiem, że o modach jest osobny temat, ale czy mógłbyś w dwóch żołnierskich słowach napisać czy i jakich jeszcze modów używasz, tudzież które z nich warte są instalacji. Z racji trybu życia jaki prowadzę nie mam niestety czasu na doktoryzowanie się z ich zawartości i kompatybilności a chętnie ulepszyłbym rozgrywkę. Kiedyś było prosto: instalacja Europa Barbarorum do Rome, Darth Mod do Napka - a teraz wchodzę do działu mody a tam ze 30 w produkcji. I bądź tu mądry
Pobierasz paczkę modów od Radiousa, masz je do wyboru oddzielnie lub w jednym pliku. Ja akurat gram na wszystkich i AI faktycznie lepiej sobie radzi, ciągle walczę z pełnymi armiami, a prowincje AI mają często budynki technologicznie przewyższające moje.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -16-9-2013) - tu masz link do pełnej paczki, jak nie chcesz całej (np. zmienionej ekonomii) to wybierasz tam z listy, te które chcesz.
To poświęć chociaż tą minutę na przeczytanie opisu moda, żeby dowiedzieć się że jeszcze nie ma żadnych zmian w zachowywaniu się AI na polu bitwy. Obecnie Radious zmienia tylko to jak AI rozbudowuje miasta i lekko ruszył rekrutację, ale jak sam przyznał idzie to ciężko. Samo AI na mapie kampanii jest trochę agresywniejsze. Co do buga z atakiem od morza to wcale nie musi być bug, jeżeli siły są zbyt małe to po co ma atakować, tym bardziej, że flota słabo sobie radzi na lądzie. Statki transportowe natomiast od razu atakują miasto po wyładowaniu wojska na lądzie.Cytat:
Zamieszczone przez adi
Sam co chwilę wprowadzasz w błąd, my Ci próbujemy to wyjaśnić i pomóc. Zarzucasz innym brak czytania ze zrozumieniem, chociaż z tego co widzę sam tej umiejętności nie posiadłeś. Nie zarzucaj innym czegoś co jest Twoją własną cechą ;)Cytat:
Zamieszczone przez adi
Kolejny Twój błąd, ludzie już toczą kampanie na multi właśnie grając odblokowanymi nacjami.Cytat:
Zamieszczone przez adi