Re: Frakcje - 16 frakcji grywalnych (SELEUCYDZI grywalni! +
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Cytat:
Było napisane, kto zamieszkiwał kraj a nie kim są Macedończycy.
To nie to samo :?: Zwłaszcza, że nie wiesz, kto tam mieszkał pierwszy - Ilirowie, Trakowie czy Dorowie.
Dlaczego umiejętnie wyciąłeś tekst o Tatarach? ;) Kto był pierwszy ma jakieś znaczenie? Żadnego. Polacy nie byliby Polakami, bo jak wiemy przed Słowianami były tutaj inne kultury, jako pierwsze. Nawet gdyby Trakowie mogli być pierwsi, to Dorowie stworzyli państwo, z którego wywodził się Aleksander.
EDIT: Widzę, że potem to edytowałeś. Nie rób tak, bo ciężko odpowiadać. Odpowiadam na post, a po mojej odpowiedzi widzę, że edytujesz poprzednio. Nowe posty pisz ''pod'' a nie '' nad''
Cytat:
No właśnie. A narodem politycznym była w Polsce szlachta - niezależnie od tego, czy taki szlachcic był skośnooki czy nie.
W Macedonii raczej też Trakowie i Ilirowie nie robili za niewolników, tylko część elit Królestwa Macedonii to byli Trakowie i Ilirowie.
Tak samo mogło być gdziekolwiek indziej. Jak np. we Francji szlachcicem zostanie Niemiec to Francuzi nie są już Francuzami? Bo rozumiem, ze tak odbierać ten post o Trakach. ;) Poza tym sądzę, że większość elit Macedonii to nadal byli Dorowie, a nie Trakowie. Trakowie byli rozróżniani bo Traków dawało się jako najemników lekkich oddziałów, a nie jako falangitów itp..
Masz na to dowód? Podejrzewam, ze idąc tym tropem to każdy region grecki miał swój dialekt jak Macedończycy.
Cytat:
Akurat nie wszystkie plemiona zamieszkujące w regionie zwanym przez starożytnych "Germania", szprechały po germańsku.
Właśnie piszesz to co ja. Plemiona germańskie czy galijskie są trudniejsze do zbadania, przez brak pisemnych źródeł w wielu regionach, tak więc Macedończyków łatwiej określić.
Cytat:
No tak, ale zaczęli używać sariss dopiero po tym jak ich Macedonia podbiła.
Gdyby się faktycznie tak bardzo interesowali nowinkami barbarzyńskiego sąsiada, to by przejęli sarissy od razu i kto wie, może by odparli najazd.
A kiedy mieli się zainteresować, skoro był to całkiem świeży wynalazek?
Już wcześniej, jeszcze przez innych Greków włócznia stopniowo się wydłużała i tarcza kurczyła, ale to ostatecznie ugruntowali Macedończycy.
Cytat:
Dlaczego umiejętnie wyciąłeś tekst o Tatarach?
Nie wyciąłem, tylko odpowiedziałem na niego osobno.
Cytat:
Polacy nie byliby Polakami, bo jak wiemy przed Słowianami były tutaj inne kultury, jako pierwsze.
I badania genetyczne pokazują, że Polacy biologicznie się wywodzą głównie od tej ludności przedsłowiańskiej.
Natomiast Słowianie, którzy tu przybyli, rozprzestrzenili wśród napotkanej ludności swój język i kulturę.
I ja zrobiłem tak samo. Odpowiedziałem na niego, po tym jak przeczytałem i edytowałem posta.
Nie miej więc o to pretensji bo pokazałem Ci jak piszesz. ;)
Nie rób tak, bo ciężko odpowiadać. Odpowiadam na post, a po mojej odpowiedzi widzę, że edytujesz poprzednio. Nowe posty pisz ''pod'' a nie '' nad''. W ten sposób można się pogubić, coś przeoczyć i jest ogólnie chaotycznie.
Ok.
===============================================
Edit:
Mogło być tak, że Macedończycy nie byli początkowo Grekami, a dopiero później zhellenizowali się a ich język upodobnił się do greckiego.
Zresztą Grecy też nie byli jednolici, bo mieli swoje dialekty, wywodzili się z kilku różnych plemion, spokrewnionych ale jednak różnych.
Chyba się jednak skuszę na Rome 2 ze względu na Seleucydów. Ktoś wie czy będzie można anektować tych klientów?
Schwert und Feuer ich zawojuj!
Zwiastun niestety nie będzie można ich anektować :(
Chyba że przestaną być klientami ;)
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Zgaduję, że kolejna paczka to frakcje celtyckie. Jedna w Iberii, jedna w Galii i może Bojowie.
Tylko trzeba wybrać takie, którymi będzie się grało inaczej, niż już istniejącymi. Zgadzam się co do Celto-iberów, czy Bojów... ale zamiast jakimś drugim galijskim chętniej pograłbym Kaledończykami (jako połączeniem Irów z Piktami, jeszcze bardziej dzikim od Brytów) lub samymi Irami (Ebdanii), ewentualnie celtami przedalpejskimi.
Mam też nadzieję, że jako kolejna darmowa frakcja do takiej paczki zostaną dołączeni Etruskowie lub Armenia