Trochę głupio to brzmi, a to że zabijają ludzi jest mało ważne?Cytat:
Jedyne czego nie mogę wybaczyć ISIS to burzenie zabytków kultury.
Wersja do druku
Trochę głupio to brzmi, a to że zabijają ludzi jest mało ważne?Cytat:
Jedyne czego nie mogę wybaczyć ISIS to burzenie zabytków kultury.
Oczywiście, że jest ważne ale na wojnie giną ludzie i to jestem w stanie zrozumieć. Za to niszczenia zabytków sprzed kilkudziesięciu wieków nie..
Boże... to brzmi mniej więcej tak ,,mordujcie sobie cywili, spoczko! Ale zostawcie zabytki bo z Halinka chciałem na wakacje wpaść, oke?"
Nie o to mi chodzi, nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Jasne, że szkoda mi ludzi i ogólnie nienawidzę ISIS i wszystkich, którzy mordują innych ludzi. Ale jest wojna i ludzie giną, nie trzeba przy tym niszczyć zabytków kultury. Nie wiem czy teraz wyraziłem się dość jasno. ;)
Chyba rozumiem Sulejmana. Także uważam że ludzie zabijali się od zarania dziejów, ale niszczenie zabytków kultury to również dla mnie szczyt barbarzyństwa.
Należy jednak pamietać że niszczenie dziedzictwa kulturowego nie jest tylko efektem działań islamistów. Podobnie zachowywali się Hiszpanie w Nowym Świecie niszcząc wszelkie przejawy dawnego kultu. Rownież ekspansja samego chrześcijaństwa następowała kosztem pogaństwa którego świątynie,miejsca kultu,święte gaje,etc były niszczone i zastępowane kościołami lub klasztorami.
Z czasów nam bliższych systemy totalitarne podobnie postępowały z religiami judaistyczną (III Rzesza) oraz prawosławną (ZSRR) a nawet buddyzmem (Tybet) równając z ziemią świątynie ewentualnie zamieniając ich przeznaczenie. Nawet u nas w powojennej rzeczywistości ówczesna władza starała się zniszczyć wszelkie ślady dawnej szlachty obierając sobie za cel jej pałacyki,dworki lub folwarki.
Życie ludzkie jest wyjątkowe..każde.Ale również dziedzictwo minionych epok to świadectwo pod postacią ksiąg, woluminów ,pomników i budynków niszczonych przez tych zafajdanych bojowników.I tego i tego powinno być szkoda.
Nie zapominajmy o kulturze słowiańskiej, która w Polsce ucierpiała potwornie, miasta zrównane z ziemią ( moje rodzinne miasto zostało zniszczone w 80% a jego przemysł w 90%), zabytki rozkradzione (odzyskaliśmy prawie 10% wszystkiego co straciliśmy). O 6 milionach ludzi to już nawet nie wspominam.