Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?
Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?
Bardzo Was proszę o odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
W poprzednim komentarzu nie zostawiłem suchej nitki na Rome 2, wylałem wszystkie rozczarowania i obiecałem sobie nigdy już nie wracać do gry. Potem uświadomiłem sobie jak bardzo pokochałem tą serię i ile godzin zabawy miałem dzięki niej i rewelacyjnym modom - zwłaszcza do MTW 2. Postanowiłęm dać Rpme 2 a możę powinienem raczej napisać sobie przysłowiową drugą szansę. Grę mam na Steam więć uaktualniły mi się wszystkie patche z nową nadzieją wróciłęm do rozgrywki. Żeby jednak nie sparzyć się po raz drugi starałem się całkowicie zapomnieć o wszystkim w co dotychczas grałem z tej kapitalnej serii. Czy pomogło? - Pewnie w znacznym stopniu tak bo dobrnąłem Kartaginą do 174 tury i wojny domowej.
Rozgrywka Kartaginą jest chyba najbardziej ciekawa - trudna? ponieważ mają słabą armię lądową i są powszechnie nie lubianą nacją. Umowy handlowe przez długi czas są dla nich praktycznie nie dostęne poza tą z Nową Kartaginą. Do tego mają problem kulturowy i fatalnie porozdzielane regiony. Z wielkim mozołęm podbiłem niemal 40 regionów, zbudowałem bardzo mocną gospodarkę - musiałem liczyć na przychody z przemysłu, rolnictwa, kultury i handlu lokalnego. Kiedy już miałem opracowane technologie to pomimo posiadania 12 armii miałem przychody ponad 16 000 na turę. Zaczynało jednak wiać nudą albo po prostu się nasyciłem grą potomkami Fenicjan ale wojna domowa sprawiła, że gra nabrała nowego wymiaru.
Obawiam się jednak, żę jak już opanuję sytuację to dalsza gra ponownie będzie kolejnym podbijaniem słabo broniących się regionó i od czasu do czasu jakaś nacja skontruhe mnie raz na kilkanaście tur.
Wyszedł nowy DLC - Cezar w Galii i tak sobie myślę - zrobić jeszcze jedno głupstwo i dać ponownie zarobić twórcom za niedokończony produkt czy pójść w stronę modów?
W MKTW 2 grałem we wszystkie warte wzmianki, zagrywałem się wprost tymi modami, zmieniałem w plikach balans jednostkom, zmieniałem stopień zaawansowania miast, wzajemne nastawienie frakcji na starcie - potrafiłęm zrobić wiele rzeczy. W Rome 2 kompletnie nic nie kumam z plików. Co gorsze - nie potrafię nawet zainstalować żadnego moda a raczej boję się do tego zabrać bo nigdy nie używałem mod-menagera a do tego nie znam angielskiego.
Mam do Was kilka próśb a raczej pytań, proszę o pomoc.
-Czy mody które ew. zainstaluję zmienią mi język w grze na angielski?
-Jaki mod polecicie z tych które zmieniają najwięcej w rozgrywce a nie w bitwach?
-Czy bez mod-menagera zainstaluję któryś z lepszych modów
I na koniec
-Co sądzicie o Cezar w Galii? - Warto w niego inwestować czy będzie kolejnym rozczarowaniem?
Gra ma ogromny potencjał ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, żę wyszłą o 12-18 miesięcy za szybko, do tego optymalizacja jest tragiczna a wiem, że mały modzik poprawia płynność na wysokich ustawieniach o jakieś 50%. Nie wiem już co myśleć o tej tak wyczekiwanej Romie 2 - gniot czy nieoszlifowana perełka?
Bardzo Was proszę o odpowiedzi.
Witaj!
Owszem warto dać Romkowi drugą szansę! Dziwię się Tobie tylko, że chciało Ci się męczyć z wersją vanilla tak długo! Ogólnie poczekaj jeszcze jeden dzień na uaktualnienie modyfikacji Divide Et Impera, gra w kampanii z tym modem jest śmiertelnie trudna, poziom legendarny jest praktycznie nie do przejść i w około 20-30 tury trzeba rozpaczliwie bronić każdy skrawek ziemi. Każdy popełniony błąd niesie za sobą ogromne konsekwencje... dyplomacja nabiera rumieńców a bitwy stają się krwiożerczo realistyczne. Wspomnieć również należy o przyszłości modyfikacji, wraz z następną aktualizacją dojdzie 150 nowych jednostek(w tym cześć zmodyfikowanych z vanilla), a to tylko pak dodający jednostki nacjom Hellenistycznym. Tak więc poczekaj chwilkę aż uaktualnią go do nowego patcha i życzę Ci miłej przygody na nowy ;) tak jak i każdemu oczekującemu na owy mod graczowi!
-Jeśli chodzi o język to były pytania na ten temat na zagranicznym forum, myślę, że jednostki będą po angielsku a zobaczymy bo w składzie zespołu są też polacy
- Do modyfikacji wystarczy Ci steam workshop i mod manager wbudowany w lancher gry
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Dzięki za odpowiedź, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to zangielszczenie z moda będzie tylko częściowe - z platformy Steam nie muszę instalować mod-menagera w celu zainstalowania moda i... Jest modyfikacja zmieniająca grę w wyzwanie z pięknej wycieczki.
Przeglądałem stronę forum z modami ale ludzie wklejają angielskie teksty z opisami więć nic z tego nie rozumiem. Zrobię jednak jak radzisz i poczyekan krzynkę na tą superprodukcję. Jeżeli możesz to napisz coś więcej o zmianach w rozgrywce, pomimo tego, że temat jest o czystej Romie to takich ludzi jak ja jest więcej i chętnie przeczytają o rzeczach które ratują tą grę.
Nie wiem jeszcze tylko czy warto inwestować w Cezar w Galii? - Możę zrobię sobie prezenta na święta?
Generalnie bardzo dużo roboty by było przy przetłumaczeniu każdego punktu z logu zmian, zaczynając ogólnikowo od mapy kampanii znacznie zmienia się sztuczna inteligencja oponentów... potrafią wykorzystać na swoją korzyść naszą krytyczną sytuacje polityczną robiąc nam desanty niespodzianki, dobrze oceniają swoje szanse w wojnie, kiedy widzą, że mamy znaczną przewagę liczebną powiedzmy przez zesłanie naszych oddziałów z tyłów na front potrafią się poddać i wycofać zebrać siły. Zmianie ulegają również prowincje na mapie... od początku Kartagina posiada ziemię Libii i Nowej Kartaginy aby zwiększyć szansę przetrwania tej frakcji jako AI, Egipt również bodajże od początku ma więcej prowincji. Drugi aspekt kampanii to dodanie wielu nowych umiejętności generałów jak i agentów (w tym miejscu również następuje z angielszczenie). Bitwy stają się wolne i bardzo taktyczne, jednostki dystansowe stają się ważnym aspektem każdej bitwy, naprawiono system morale... także trzeba wykorzystywać każdy manewr flankujący, tylne szarże konnicy jak i wspieranie jednostkami dystansowymi od odsłoniętych pozycji wroga. Dodano również nowe formacje, wszystko jest w 100% starannie oparte o fakty historyczne, tak że np nie każda jednostka Rzymian od początku gry jest w stanie ułożyć testudo. W tej chwili mod będzie wprowadzany w wersję 0.6, tak więc to dopiero początek zabawy, zapowiedziano już na przyszłość realistycznych bitew morskich (w tej chwili bitwy morskie to totalna porażka niestety), tak samo jak okręty transportowe silniejszy o jednostek morskich ;d Do tego polecam również modyfikacje GEM znacznie udoskonalającą grafikę gry. Wszystko razem tworzy bardzo soczysty i coraz bliższy doskonałości produkt...oczywiście jest jeszcze kupa roboty ale musimy być cierpliwi ;) Wracając do DEI następnym punktem na celowniku będzie pak jednostek do frakcji barbarzyńskich.
Dodam przykładowy film do zachęty zabawy z modami ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eWvLJectzCU
Pozdrawiam!
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Czemu UI jest takie ładne na tym gameplayu?
To jest następny mod zapewne o nazwie "Blood UI" czy jakoś tak, na pewno jest jest na workshopie.
Ja próbowałem UI od Grudge i niestety nie działa z DeI, a szkoda bo wygląda moim zdaniem naprawdę ładnie.
Ja w jednej bitwie miałem ponad 800 zabitych typów, a komp 0 :D. Grałem Rzymem i była to bitwa z LE. Zaraz potem heroiczne zwycięstwo dzięki serii szarż jazdy :D. Poziom normal. Żeby jeszcze DEI skasował wojnę domową było by miło.
Jest wersja 0.6 DeI :D
Zapraszam do dyskusji :)
viewtopic.php?f=582&t=14433&p=337151#p337151
Raczę liczyć się z tym, że wyjdzie niedługo kilka mniejszych łatek, bo przy takim ogromie zmian, pewnie coś twórcom umknęło, ale znając ich będą na bieżąco łatać :)
Harry, z tego co Selea napisał przy rozsądnej polityce można nie doprowadzić w ogóle do wojny domowej:
Cytat:
You have to balance the political power. If you do Civil War shouldn't happen in 0.6
The point is to have a balance; not you nor the other houses should have too much margin one vs the other.
viewtopic.php?f=471&t=14421
Poradnik Slaista o polityce wewnętrznej, trzeba się orientować. :)