Re: Rekonstrukcja Historyczna
A właśnie co do tych pokazowych walk w grupie, to jest to dość głupie. Z tego co widziałem, Ci co upadną, w większości przypadków bardzo idiotycznie, ot tak, nie wstają bo jest umówione, że kto upadnie leży?
Na filmikach z bohurtu ci co upadli również leżeli, ale po prostu nie mieli już sił, czy jakieś niepisane reguły? W końcu co za problem się podnieść z ziemi, no chyba że ktoś naprawdę mocno przy grzmoci.
Wygląda to tak: jak walka w grupie to jak cie trafią, masz upasc. Jak nie padniesz to potem mozesz w zeby dostac :mrgreen: Albo dostaniesz tak, ze nie da sie nie upasc. To takie troche na "umówienie" sie i czasem z sedziami. Zdarzaja sie niesmiertelni ale oni potem latwego zycia nie maja;) A jak przewroisz sie bo sie potkniesz czy cos to mozesz wstac. No chyba, ze na ciebie upadne 5 chlopow to trudno, lez tak;)
Bohurt to co innego, walczysz tak dlugo jak mozesz.
Walka pokazowa jest na inscenizacjach :) Chyba, że jesteś w chorągwi, która walczy bohurtowo. Bohurt to nie udawanie. Zależy od zasad, są bohurty "wstawane" jak i takie, podczas którego leżący nie wstają. Leżą do końca starcia. Wygrywa drużyna, która wyeliminuje wszystkich przeciwników.
PS. U nas w przeciwieństwie do tego co powiedział Volomir upada ten, który nie ma wyboru :D Możesz dostać wiele razy. Przegrywasz kiedy coś lub ktoś zwali Cię z nóg :) Nie ma udawania i to jest piękne :D
Cytat:
walczysz tak dlugo jak mozesz.
Dokładnie ;)
Cytat:
PS. U nas w przeciwieństwie do tego co powiedział Volomir upada ten, który nie ma wyboru Możesz dostać wiele razy. Przegrywasz kiedy coś lub ktoś zwali Cię z nóg Nie ma udawania i to jest piękne
Czy walka wyglada kilowato. Mozna sie tluc, wszyscy stoja ledwo na nogach i wala sie jak cepami. Rzeczywiscie piekne :roll: Rozumiem, ze potem na noszach wszystkich znosza? Inna sprawa, ze pozni bija sie na tych samych zasadach co my :roll:
I co z tego, że nie mają ludzie potem siły? Nie masz siły, twój problem. Padaj w trawe :D Na noszach nie noszą : P
A tak to wygląda
http://www.youtube.com/watch?v=kdvSL3k-t8k
Ps. I nie ma "nieśmiertelnych" :D Z przyczyn technicznych :))
Z kazdym Twoim filmikiem coraz bardziej sie ciesze ze jestem we wczesnym bractwie! Po co ida w szyku jak potem sie rozbiegaja po calym polu? Ledwo do siebie dochodza to juz zaczynaja machac cepami, a przepraszam, mieczami z technika walki jak cepem. Zero techniki, zero zapalu, zero emocji. Wygrywa ten kto jest najwytrzymalszy. Swietna sprawa! Czyli olac cwiczenie walki mieczem, inwestowac w pancerz i mozna sie bawic;)
Nie cierpie bohurtu, przereklamowany bubel. Wole prawdziwa walke, gdzie liczy sie technike, szybkosć, uniki i parowanie, gdzie trzeba sie wykazac, wspolpracowac ze soba itd.
Cytat:
Z kazdym Twoim filmikiem coraz bardziej sie ciesze ze jestem we wczesnym bractwie! Po co ida w szyku jak potem sie rozbiegaja po calym polu? Ledwo do siebie dochodza to juz zaczynaja machac cepami, a przepraszam, mieczami z technika walki jak cepem. Zero techniki, zero zapalu, zero emocji. Wygrywa ten kto jest najwytrzymalszy. Swietna sprawa!
Moja mama mówi to samo :D Sory, ale znasz się na XIII tak jak ja na wczesnych :) Tylko ty mówisz, że moje jest złe a twoje dobre, a ja mówię tylko i wyłącznie jak jest u nas. Nie neguję wcześniaków i waszej zabawy. Nie mówie, że to dno.
Sposoby i technika walki zmieniały się na przestrzeni dziejów. Widać to choćby w odtwórstwie, w stylu walki wczesnych i późnych. Tak naprawdę, nie można porównać nas do was i was do nas : P
Cytat:
Wole prawdziwa walke, gdzie liczy sie technike, szybkosć, uniki i parowanie, gdzie trzeba sie wykazac, wspolpracowac ze soba itd.
1. Prawdziwa walka była ho ho temu.
2. Technika, szybkość, uniki i parowanie liczy się bardzo w bohurcie.
3. Współpraca jeszcze bardziej. Najlepsze ekipy bohurtowe są najlepsze bo umieją ze sobą doskonale współpracować. Kwestia treningu a, więc techniki. Szybkość, też. Uniki? Jak chcesz robić uniki mając pole widzenia na tyle wąskie, że nie jesteś w stanie dostrzec nawet stóp przeciwnika, który stoi przed Tobą w odległości 1,5m. Do tego 30kg na sobie. O ile w waszym sprzęcie ta taktyka daje radę to u nas jest inaczej. Do tego dochodzą zdolności walczących. :) Parowanie? Jak najbardziej. Głównie tarczą. Wszystko to, jest na tym filmiku.
Cytat:
Zero techniki, zero zapalu, zero emocji
Dobrze wiesz, że jest na odwrót tylko się uniosłeś : P
Cytat:
Moja mama mówi to samo Sory, ale znasz się na XIII tak jak ja na wczesnych
Ale ja teraz tylko to co jest dla mnie smieszne;)
Cytat:
1. Prawdziwa walka była ho ho temu.
Mowie o walce prawdziwych męzczyzn! Kotlowaniu sie cial, szbkich ciec, a tu widze jakies przedszkole;)
Cytat:
2. Technika, szybkość, uniki i parowanie liczy się bardzo w bohurcie.
Wlasnie widze:P
Cytat:
Szybkość, też. Uniki? Jak chcesz robić uniki mając pole widzenia na tyle wąskie, że nie jesteś w stanie dostrzec nawet stóp przeciwnika, który stoi przed Tobą w odległości 1,5m.
Ja tez taczej nie widze stop przeciwnika stojacego ode mnie 1.5m:P Uniki? Pchaja sie na siebie jak w korytarzu jakims;) Wystarczy sie przesunac w bok o metr by uniknac wiekszosci ciosow, ktore tu padaja;)
Cytat:
Parowanie? Jak najbardziej. Głównie tarczą. Wszystko to, jest na tym filmiku.
Wlasnie tego totalnie nie ma! Tarcza podniesona jak najwyzej i oboje sie napierdalaja po zebrach. Ja nie wiem, nie znam sie i w ogole ale nas ucza, ze opuszczenie tarczy ma byc odruchem, ulamek sekundy i tarcza chroni dol. Pamietac nalezy, ze nasze tarcze sa ciesze i wieksze od waszych, a i tak parujemy nimi szybciej;)
Ps: no gdzie masz tu technike? Gdzie? Spojrz prawdzie w oczy, na tym flmiku nie ma techniki, jest walenie jak cepem i tyle.
Cytat:
wiekszosci ciosow, ktore tu padaja;)
90% z nich nie jesteś w stanie zauważyć w garnku. Kiedy masz widok przesłonięty czyjąś tarczą.
Cytat:
Ps: no gdzie masz tu technike? Gdzie? Spojrz prawdzie w oczy, na tym flmiku nie ma techniki, jest walenie jak cepem i tyle.
Zauważ, że tam większość czasu dwóch bije jednego, albo trzech. Za jednym oddziałem idzie gość z półtorakiem. Przypuszczam, że jego zadaniem było trzymać się z tyłu i bić plecy. Masz rację, jest to trochę bezładna łupanina, ale nie do końca tak jak mówisz. Kwestia słabej wg. Ciebie obrony tarczą. Przy bohurcie nie zwraca się tyle na to uwagi co w walce pojedynkowej. Powód jest prosty. Takie ciosy podczas walki tego typu nie dość, że nie robią większych szkód (większości nawet nie czuć) to nie są punktowane przez jakiegoś sędziego. Bardziej liczy się to, by nie dać się przewrócić na ziemię. Tarczę podnoszą do góry, ponieważ wydaje im się, że z tamtąd nadejdzie kolejny cios, a i wejścia na bark, hełm są wg mnie najgroźniejsze przy takim czymś, bo traci się orientację przy dobrym strzale w gar i leżysz na ziemi. Walka 1 na 1 jest inna :) Tam rzeczywiście trzeba bardzo dobrze umieć pracować tarczą by wygrywać.
http://www.youtube.com/watch?v=is0Ou8A7 ... re=related
1 na 1 z Wołkiem :) Osobiście nie znam ale bardzo dobrze walczy.
To ten z niebieską tarczą.
http://www.youtube.com/watch?v=KIvSK_kd ... re=related
A tu Ruskie, ktoś coś mówił o szybkości ? :D Od razu dopowiadam, nie jest to przechwalanie się bo ja nie umiem nawet w 1/4 tak dobrze walczyć jeszcze.
Nie ma znaczenia czy bije jeden czy pieciu. Tarcza to podstawa, a na tym filmiku jest zbedna i tyle;) Podnoszenie do gory bo wydaje sie ze cios spadnie jest troche smieszne;)