Pojedyncza frakcja AI bierze rebelię za inną frakcję AI, bardzo silną, stąd boi się atakować. Otaczają ich same rebelie dlatego potrzebują trochę tur żeby się rozruszać.
Wersja do druku
Gram sobie już jakiś czas w wersję 2.1 i powiem, że mod jest rewelacyjny! Wielkie brawa i gratulacje dla Twórców!
Przy okazji mam kilka pytań.
1) Co daje odpalanie skryptów na początku bitwy? Co się dzieje jak się zapomni?
2) Lubie grzebać w statystykach i ustawiać je sobie po swojemu. W jednostkach się da. W budynkach - nie. Dlaczego? Czy to efekt dość skomplikowanego mechanizmu rozwoju osad?
3) Rozumiem, że w wersji 2.1 reforma Mariusza jest dostępna?
4) Co jeszcze Panowie kombinujecie? Czego możemy się spodziewać?
5) Czy reformy wymagają jakichś konkretnych działań czy przychodzą same? Np. w Rzymie? Kiedy mniej więcej?
6) Czy patch 2.1b coś zasadniczo zmienia? Gram na "zwykłym" modzie 2.1. Interesuje mnie też np. czy zaszły w nim jakieś zmiany w jednostkach? Jak wspomniałem, lubię sobie pogrzebać w plikach i modyfikować statystyki "po swojemu". Czy stary zmodyfikowany przeze mnie plik ze statystykami jednostek do 2.1 będzie funkcjonował po wgraniu patcha 2.1b?
Trochę tych pytań mam, ale byłbym wdzięczny za jakieś wyjaśnienie.
Dzięki :)
Mimo iż jestem w ekipie, to nie do końca znam się na wszystkim i wszystko wiem, ale postaram się jakoś na to odpowiedzieć ;)
1) To prawdopodobnie uruchamia BAI.
2) Hmm, to może mieć związek z tym że częściowo w wersji dev działamy na xml'ach i później to konwertujemy na jakiś inne pliki. Nie moja działka, ale to może być z tym związane.
3) Tak, kilka postów wyżej wrzuciłem nawet link do zapowiedzi dotyczącej reformy Mariusza i jednostek jakie udało się Tuxowi przygotować dla wersji 2.1
4) Możecie się spodziewać wielu rzeczy :D. Mamy dwa wolne sloty na ostatnie frakcje. wykonaliśmy jakieś 300 jednostek z 500. Połowa frakcji nie ma swoich specyficznych reform i misji. Jak widzisz są plany i jak będą ludzie do pomocy, to będziemy to wszystko sukcesywnie wrzucać do moda.
5) nie wiem. polecam zajrzeć na twc, tam jest dość sporo dyskusji na tematy reform itp. Ja niestety nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na granie i poza 100 turową kampanią lugiami nie miałem okazji pograć dłużej w EB.
6) zalecamy grać na patchu 2.1b. coś tam nie działało tak jak trzeba z jakimiś reformami czy coś w ten deseń i przed samą premierą zrobiliśmy jeszcze tego patcha 2.1b żeby nie było problemów. nie powiem Ci co ten patch podmienia. najlepiej zainstalować go w jakimś innym miejscu i zobaczyć co do niego było wrzucone.
Wrzuciłem nową wersję AI w pełni kampatybilną z najnowszym eb2.1b
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...26-PiterAI-EB2
http://www.twcenter.net/forums/showt...ntelligence%29
Przetestuję sobie tę AI, chociaż z tej zwykłej też jestem zadowolony. Grając Bosporem miałem niezłe problemy obronić się przed Sarmatami.
@Napoleon7: tutaj masz rozpisane reformy:
http://forums.totalwar.org/vb/showth...m-requirements
Z tym, że tam np. przy Rzymie pisze coś takiego:
"Marian and Augustan reforms to be added later.
Tyle, że to objaśnienie jest z grudnia 2014, więc pewno dotyczy wersji 2.01?
Swoją drogą, mógłby wyjść jakiś poradnik z objaśnieniami - połapać w tym wszystkim jest się bardzo ciężko.
Tak czy inaczej bardzo dziękuje za informacje.
A co do patcha 2.1b... Rozpakowałem i wychodzi na to, że są jakieś zmiany z jednostkami. Zamontuję go więc później, bo póki co gra idzie bez większych problemów. A jestem już przy jakiejś 250 turze.
Reforma Mariusza już jest. Jakie są wymagania - nie wiem. Nie gram Rzymem, dopóki nie zrobią wszystkich reform. Zresztą już 1. reforma ma takie wymagania, że sobie odpuściłem. Na razie planuję skończyć kampanię Bosporem, potem będzie Baktria - jak wymyślę jak do niej podejść. Raz próbowałem, od razu postawiłem się Seleucydom i bardzo źle się to skończyło, także ta strategia odpada.
Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc przy pracach nad kolejnym patchem do EBII. Bardzo potrzebne są szczególnie osoby, które potrafiłyby tworzyć grafikę, a konkretnie ikony budynków. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to byłbym wdzięczny o posta tutaj (PM łatwo mi umykają). Pozdrawiam :)
Przepraszam za może dziwne pytanie ale... podczas bitwy ledwo można odróżnić swoje jednostki od wrogich (wróg może przecież rekrutować podobne jako najemników). Wcześniej po kliknięciu na kartę jednostki przenosiło nas do niej i była podświetlona. (nawet w TW Rome 2). Jeśli stoją w zwarciu to bez najechania myszą i kliknięcia nie wiadomo kto jest mój.
W EB2 nie ma tego podświetlenia czy jest tylko wyłączone ? Jeśli tak, jak to włączyć ?
Ustawioną mam wersję z wszystkimi kartami na dole, mini-mapka na górze po prawej, klawisze rozkazów na górze.
Halo, halo, halo - nikt nie pomoże ?
Jest gdzieś jakaś aktualna rozpiska odnośnie wymagań reform wojskowych, oraz tego, które reformy pozostały do dodania?