Piękny trailer, dawno czegoś tak dobrego nie widziałem.
Wersja do druku
Piękny trailer, dawno czegoś tak dobrego nie widziałem.
No nie wiem, Civka dostaje poważne zmiany po ~16 miesiącach, Total War Warhammer dostał poważne zmiany po ~16 miesiącach. Powiedziałbym że obie firmy mają dość podobne tempo, podejście do community też nie różni się wiele. W tym aspekcie obu firmom daleko do Paradoxu :]
Tak czy inaczej trailer bardzo fajny, ale to tylko cinematic. Czekam na jakiś gameplay.
Paradox to najgorszy przykład z możliwych,jedna z najbardziej chciwych firm na rynku,nie wiem skąd się wzięła opinia dewelopera dbającego o fanów. Może kiedyś tak było ale teraz rozbijają swoje tytuły na milion dlc o wielkości patcha a koszcie rzędu 60-80 złotych...Komplet DLC do EU4 to na steam wydatek rzędu 1112 złotych,nawet odejmując dlc zawierające rzeczy kosmetyczne,zostanie nam wydatek w granicach 800 złotych. Także ja podziękuję za takie podejście do fanów i nie kupię już od nich żadnej gry ;).
Ja czekam przede wszystkim na to jakie cywilizacje dojdą do 6 wraz z tym dodatkiem. Z tego co można było wyczytać w opisie przewidywanej zawartości można spodziewać się sporo egzotycznych krajów i co najmniej kilka kobiecych liderek.
Podejście do community a model biznesowy to dwie kompletnie inne sprawy. Fakt gry Paradoxu mają miljardy DLC (co ma zarówno wady jak i zalety) ale głównie dlatego że są to stare gry które wciąż dostają nowe DLC! EU4 ma ponad 4 lata a CK2 prawie 6. Ich najnowsze gry czyli Hearts of Iron 4 i Stellaris mają mniej DLC niż zarówno Civilizacja 6 jak i Warhammer Total War a są w podobnym wieku (Stellaris -> TW:Warhammer -> HoI4 ---> Civ6). Wszystkie DLC do Stellaris łącznie z tym które jeszcze nie wyszło to około 200zł, Hearts of Iron 4 - 120-140zł , Cywilizacji - 170zł + 130zł za zapowiedziany dodatek, Total War Warhammer - 300zł. W sumie to nie spodziewałem się tego ale wychodzi na to że DLC do gier Paradoxu wyszły najtaniej.
Co do samej jakości DLC to nie różnią się one niczym od DLC/Dodatków do Civki czy Warhammera. W HoI4 dostajemy customowe drogi rozwoju dla danych frakcji = nowe cywilizacje w Civce = nowe rasy w Warhammerze = nowe typy imperiów w Stellaris. W obu grach Paradoxu dostajemy też DLC dodające nowe mechaniki do gry co nie różni się niczym od nowych mechanik w zapowiedzianym dodatku do Civki i w Warhammerze 2.
Paradox ma dobrą opinie ponieważ jest w stałym kontakcie z Community i faktycznie bierze jego głos pod uwagę. W przypadku Stellaris co tydzień dostajemy dev diary opisujące nadchodzące zmiany, a na częstych streamach możemy zobaczyć te zmiany "w akcji". Dzięki temu Community zawsze wie w którą stronę zmierza gra, i że nikt o nich nie zapomniał a nad gra dalej prowadzone są prace.
Ja się zastanawiam czy 9-ty lider będzie dla cywilizacji z dodatku czy może którejś z podstawki. Co do nowych civek to można się spodziewać że będą kontynuować trend "równouprawnienia" i wynajdywać cywilizacje, które w jakimś stopniu były rządzone przez kobiety.
Najbardziej mi brakuje jakiegoś przedstawiciela Italii(poza Rzymem),Holendrów oraz Bizancjum. Do tego jakoś tak dziwnie byłoby grać w Civkę bez Mongołów,Majów i Babilonu ;).
Ok,miło że bierze głos społeczności pod uwagę. Ale kupując EU4 w dniu premiery liczyłem że to będzie w miarę pełny produkt,z max kilkoma dużymi dlc do dokupienia jak w wypadku EU3 a tu zostałem niemile zaskoczony...Stellaris i HOI4 też są dopiero na początku drogi usłanej dziesiątkami dlc,więc myślę że z czasem wywindują tą liczbę na poziom porównywalny do CK2 i EU4 właśnie. Ale skończmy już z tą dyskusją w tym temacie i ewentualnie kontynuujmy ją w dziale Paradoxu ;).Cytat:
Podejście do community a model biznesowy to dwie kompletnie inne sprawy. Fakt gry Paradoxu mają miljardy DLC (co ma zarówno wady jak i zalety) ale głównie dlatego że są to stare gry które wciąż dostają nowe DLC! EU4 ma ponad 4 lata a CK2 prawie 6. Ich najnowsze gry czyli Hearts of Iron 4 i Stellaris mają mniej DLC niż zarówno Civilizacja 6 jak i Warhammer Total War a są w podobnym wieku (Stellaris -> TW:Warhammer -> HoI4 ---> Civ6). Wszystkie DLC do Stellaris łącznie z tym które jeszcze nie wyszło to około 200zł, Hearts of Iron 4 - 120-140zł , Cywilizacji - 170zł + 130zł za zapowiedziany dodatek, Total War Warhammer - 300zł. W sumie to nie spodziewałem się tego ale wychodzi na to że DLC do gier Paradoxu wyszły najtaniej.
Co do samej jakości DLC to nie różnią się one niczym od DLC/Dodatków do Civki czy Warhammera. W HoI4 dostajemy customowe drogi rozwoju dla danych frakcji = nowe cywilizacje w Civce = nowe rasy w Warhammerze = nowe typy imperiów w Stellaris. W obu grach Paradoxu dostajemy też DLC dodające nowe mechaniki do gry co nie różni się niczym od nowych mechanik w zapowiedzianym dodatku do Civki i w Warhammerze 2.
Paradox ma dobrą opinie ponieważ jest w stałym kontakcie z Community i faktycznie bierze jego głos pod uwagę. W przypadku Stellaris co tydzień dostajemy dev diary opisujące nadchodzące zmiany, a na częstych streamach możemy zobaczyć te zmiany "w akcji". Dzięki temu Community zawsze wie w którą stronę zmierza gra, i że nikt o nich nie zapomniał a nad gra dalej prowadzone są prace.
Za Bizancjum nie przepadam więc pies ich drapał :] ale którymś z państw włoskich chętnie bym zagrał (oprócz Wenecji), holendrami dużo grałem w Civ 5 więc chętnie zobaczę ich w szóstce. Majowie zawsze na propsie więc jak najbardziej, Babilon zastąpiła Sumeria, a Mongołów, Scytia (przynajmniej gamepleyowo), więc na te nacje bym raczej nie liczył, przynajmniej na razie.
Bardziej od Majów bym wolał zagrać Inkami.Ci pierwsi by mieli z pewnością jakieś bonusy w astronomii i matematyce,osiedlanie (przemieszczanie się) w lasach deszczowych,religii a drudzy w organizacji państwa,medycynie i obszarach górskich.Po cichu liczę też na Państwo Krzyżackie (chyba zakonów rycerskich jeszcze nie było) oraz jak nie Celtów ogólnikowo to przynajmniej Icenów.
Zakony to ciekawy pomysł,też bym chętnie je zobaczył choć myślę że ich dodanie jest mało prawdopodobne. Celtowie niestety prędzej czy później zapewne się w grze pojawią,nad czym ubolewam bo tylko zajmą miejsce ciekawszym cywilizacjom.
Hmm,jak tak na to spojrzeć to faktycznie szanse są nikłe,szkoda bo zarówno Mongołowie jak i Babilon to nacje związane z serią od początków jej istnienia.Cytat:
Babilon zastąpiła Sumeria, a Mongołów, Scytia (przynajmniej gamepleyowo), więc na te nacje bym raczej nie liczył, przynajmniej na razie.