Re: Monarchia konstytucyjna, absolutna czy republika?
Cytat:
Zamieszczone przez Cymberkaj
Najlepsza jest zdecydowanie republika. Osobiście niezbyt preferuję absolutyzm. Niby git z tym, że się ma nieograniczoną władzę nad wybieraniem ministrów-ale po co? Wbrew pozorom, bardzo łatwo jest utrzymać w demokracji obecny rząd. Za samo dobre granie ciągle mamy poparcie społeczeństwa-ja sam grając RONem chyba tylko raz na całą kampanię użyłem natychmiastowych wyborów. Osobiście wyznaję następującą dewizę: dobrego rządu nie trzeba zmieniać. W tej kwestii absolutyzm leży.
Monarchię konstytucyjną traktuję na równi z republiką, ale jednak z tych dwóch lepsza republika. Ze względu na korzystniejsze możliwości podatkowe. Nie opłaca się dawać wysokich podatków na szlachtę, bo to zrujnuje naszą zamożność gospodarkę. Oto kolejna wada absolutyzmu-po co mieć 15 zadowolenia szlachty, jak i tak nie opłaca się ich opodatkować? Najlepsze są wysokie podatki na chłopów-bo będą mniejsze szkody. Nagroda za niskie podatki chłopów jest "jednorazowa i wieczna". Jak już będziemy mieli rozrośnięte wszystkie miasta i wszystkie wsie, to choćbyśmy mieli i przyrost -50% (wiem, że to niemożliwe :D ), nasze miasta się nie pomniejszą spowrotem do wsi. Czekamy na awans wszystkich wsi, po czym maksymalnie duże podatki na chłopów be żadnych negatywnych konsekwencji.Właśnie dlatego republika: bo nie lubią jej szlachta (guzik nam to zrobi), ale uwielbiają ją chłopi- co umożliwi bezpieczne podniesienie podatków.
Z tym się nie zgodzę.Miałem grając GB świetnego ministra skarbu(konstytucyjna). Zwyciężałem Francuzów i Hiszpanów na raz.Ale co z tego?Poparcie społeczne w okolicach 30.Podirytowany, przekształciłem na absolutną i dalej spokój był.Tylko dragonów w okolicach Londynu trochę trzeba było wyszkolić, bo miałem 2 uniwerki tam.
Zresztą - zawsze możemy dobierać przy absolutnej ministrów o najlepszych cechach.
A swoją drogą - jak te podatki ustawisz na maksa w Ameryce, to z czasem może nie być z czego wojska brać(przy DMUC'u z większymi oddziałami).
Cytat:
A swoją drogą - jak te podatki ustawisz na maksa w Ameryce, to z czasem może nie być z czego wojska brać(przy DMUC'u z większymi oddziałami).
O co chodzi z tymi podatkami w Ameryce? :)
Im wyższe podatki - tym mniejszy przyrost naturalny. Dodatkowo kłopoty z wyrównaniem tego żywnością w większości prowincji Ameryki. A jak jeszcze rekrutujesz duże ilości żołnierzy w takiej prowincji, to możesz mieć wręcz ujemny.
Aha więc o to chodzi ;) a jak się ma republika, monarchia konstytucyjna i absolutna do rozwoju wiosek oraz czy później będę miał bunty w monarchii absolutnej? :)
Re: Ogólne pytania dotyczące Empire:TW
Temat o monarchiach przeniesiony tutaj.
Cytat:
Zamieszczone przez Kingtiger100
Aha więc o to chodzi ;) a jak się ma republika, monarchia konstytucyjna i absolutna do rozwoju wiosek oraz czy później będę miał bunty w monarchii absolutnej? :)
Jak nie postanowisz tak jak ja budować dwóch uniwerków w jednym regionie(Londyn, wiadomo - bezpieczny)to kilka oddziałów dragonów powinno w razie czego wystarczyć.Poza tym zawsze religie "dzikie" typu islam lub hinduizm w państwie katolickim nawracaj na religię panującą, a problemy też będą zdecydowanie mniejsze.Protestantów czy prawosławnych osobiście zostawiam(chyba, że niska populacja jest). To tylko przykład.
A co jeszcze do tych podatków.Sam spotkałem się z sytuacją, że na Ziemi Ruperta został jeden(!) mieszkaniec z powodu nadmiernego poboru :) .
Kilka dni temu zaczynając kampanie RON-em doprowadziłem do rewolucji i zmienił mi się ustrój na absolutyzm po czym zająłem Krym i mogłem rekrutować jednostkę "Tatarzy". Czy wprowadzając absolutyzm mogę szkolić jednostki lokalne tak jak np. tatarzy na Krymie, kozacy na Ukrainie? Jedyne co to spotkałem się z Kałmukami w obrębie Moskwy i Kijowa. :)
Jeszcze jedno :) . Czy grając Pendżabem można nawracać ludność na Sikhizm? :D
Pozdrawiam :)
Religia Pendżabu to Sikhizm więc tak.