zakończą sie grupy bedzie można wszytko obejrzeć zeby nie bylo potem płaczów :)
Wersja do druku
zakończą sie grupy bedzie można wszytko obejrzeć zeby nie bylo potem płaczów :)
Tak jak mówi Legionista - nie wiem po co się śpieszyć. Zakończą się grupy, to się zrobi stream. To tak jakby urodziny się miało w niedziele, ale prezent chcę się mieć już w czwartek :)
Nie ma co się pieścić Panowie. Meczy przy pustych trybunach się nie gra ;D No chyba, że się nabroi. Jak dla mnie to by były normalne relacje jak z wydarzeń sportowych
Panowie wydaje mi się, że na nowo warto poruszyć ten temat. Tym razem wyjątkowo nie czepiam się organizacji nawet inaczej jestem miło zaskoczony szybką reakcją na to co się dzieje. Problemem są niestety sami uczestnicy, i jak powszechnie wiadomo w turniejach brak aktywności i utrata zapału po pierwszych porażkach to mus ale to co tutaj się odie..... to jakaś masakra jest. Z moich małych symulacji wynika, że około 15 graczy albo dostało bana albo jest całkowicie nieaktywna.
Został w sumie praktycznie weekend na dogranie a jest sporo osób, które ignorują wiadomości na steamia albo nawet nie mają przyjętych przeciwników. Z góry przepraszam za jednego z naszych ludzi, może się jeszcze obudzi ale moim zdaniem jest mała szansa i pewnie jest opcja z brakiem czasu, z racji że ja tutaj go zwerbowałem to czuję się odpowiedzialny za ten fakt bo sam pisałem wiadomości z przypomnieniem o rozgrywaniu meczy.
Ale wracając do tematu 15! osób na 40 zawodników to jest tragedia z naszej strony(gracze) bo rozegranie tych meczy w przeciągu 2 tygodni to aż za dużo czasu. Sam zresztą pisałem wcześniej, że moim zdaniem turniej powinien mieć skrócony ten czas żeby było ciekawiej i wtedy nie trzeba by było czekać tak długo na przyznanie banów itd. Tajemnicą też nie jest, że większość z tych nieaktywnych to jednak losowe osoby i to lekko źle wróży na przyszłość skoro na turniejach mamy cały czas tych samych starych weteranów ale to chyba temat na inny czas. Chodzi mi o to, że tutaj mamy pokazane czarno na białym że niestety z kilkoma wyjątkami ludzie którzy mają literki przed tagiem albo są jakoś powiązani z naszą sceną wywiązują się solidnie z terminów a nasze nowe twarzyczki mają wszystko gdzieś. Zauważyłem, że jak ktoś sam nie napisze do kogoś to nowe osoby nie zaproszą/napiszą o rozegranie meczu bo po co, lepiej zrobić za nich wszystko czyli przypomnieć/najlepiej jeszcze zagrać może za nich.
Pociesza mnie fakt, że w drugiej fazie odsieje się to co powinno i turniej będzie przebiegał o wiele sprawniej bo w tej fazie wynudziłem się strasznie. Tylko chyba w grupie "G" w której obyło się bez bana czyli na 8 to jednak słaba frekwencja. Faza grupowa była praktycznie zbędna jak na 5 osób wychodzi 2 a często w grupie mamy 1-2 bany/nieaktywnych z czego wychodzi rozegranie 1 meczu i już mamy wyjście :P to zabiło całkowicie zabawę.
Nie myślałem, że kiedyś będę po tej stronie barykady ale tym razem propsy dla organizacji i wielki minus dla "nas". Jakimś tam rozwiązaniem byłoby po prostu "sprawdzanie graczy" czyli nie dopuszczanie totalnie nowych do turniejów z tą wyższą rangą jakieś "Mistrzostwa" itd. Bo jednak na scenie mamy dużo lig i mniejszych eventów i po prostu jak ktoś się tam pojawia i nie narobi sobie brudu wtedy mamy jednak jakieś tam potwierdzenie i wiemy czego się spodziewać.
A co wy myślicie o danej sytuacji i może jakie macie pomysły żeby temu zaradzić, żeby totalnie nie zamykać się na nowe twarze?
Co zrobisz jak nic nie zrobisz. Bany na kolejne turnieje to optymalne rozwiązanie. Na tawernie sponsorów rzuciłem jeszcze pomysł, aby w przyszłych turniejach zrobić mniejsze nagrody dla uczestników za różne rzeczy (wygranie grupy z samymi zwycięstwami, dojście do finału z samymi zwycięstwami, może plebiscyt na najlepszą bitwę, może nawet za samo wyjście z grupy etc). Może wtedy by to zmotywowało niektórych do gry
wiele sie zgadza dlatego mam pomysl na prowadzenie rankingu graczy ktory napisałem dzieki niemu będzie można na bieżąco monitorować ludzi ktorzy graja a którzy sa nieaktywni .
Jeżeli faktycznie 15 osób oleje temat, to będzie to istotnie spora liczba. 40% uczestników. Znak czasów. Coś jak z demonstracjami - 100 tys. łapek "obecności" na fb i 5 tysięcy tych samych co zawsze uczestników. ;)
Ale trzeba też zrozumieć organizatorów - nie mogą z miejsca zamykać drogi nowym graczom udziału w turniejach, bo nie takie są ustalenia ze sponsorami. Sponsorzy oczekują jak największej ilości uczestników, a co będzie potem ma mniejsze znaczenie.
Również uważam, że Legion wyszedł z optymalnym rozwiązaniem - tniemy. Ja tam bym uciął bezpowrotnie, ale i 3 turnieje to już coś. W efekcie parę nowych twarzy dojdzie do naszego małego towarzystwa, więcej odpadnie. I tak turniej po turnieju mozolnie możemy rozwijać naszą mini-scenkę.
A na innych portalach, np. Waszym Mist, możemy robić turnieje dla sprawdzonych graczy. Gdzie będzie konkret.
Edit: haha ale mi podpasowało do dyskusji:
https://dms.licdn.com/playback/C4D05...N7XIT4H3TCvMJU
@Pirx
Filmik genialny idealnie pasuje zgadzam się ;)
Ja rozumie, że nie można zamykać drogi nowym zgadzam się. Sponsorzy oczekują dużej ilość ale kurde nie wiem czy jednak takie coś np mamy 100 osób są nagrody a na końcu się okazuje, że jednak uczestniczy tylko 20 to jednak słabo to wygląda i zastanawiam się jak to wpłynie na zainteresowanie sponsorów. Jeżeli jest tak jak mówisz, że w sumie im to dynda i jednak liczy się start to nie ma tematu ale jednak może być tak że ktoś stwierdzi, że to musi być wina organizacji skoro ponad 50% rezygnuje prawda? A tutaj to się zupełnie nie zgadza. Szczerze Pirx jak wykładałbyś jakaś kasę na coś to zagłębiałbyś się w temat jak by Cię to jakoś szczególnie nie interesowało ?
Chyba nie po prostu interesowałby Cię liczby a wtedy jak się organizacja ma wybronić jak to jest czarno na białym bo raczej ściemniania nic tutaj nie daje ;P.
Ja tutaj wręcz bronie naszych(żeby się ktoś nie czepiał chodzi mi o scenę total war -_-) interesów bo kurde jednak chciałbym więcej takich eventów na naszej scenie jak jest możliwość, zawsze to jakiś inny poziom motywacji niż losowe granie na siebie wieczorami co nie ;>
Ale sponsorów w postaci wydawców, dystrybutorów, deweloperów gry interesuje głównie ile gier się sprzeda - także jak najbardziej im wystarcza ilość zgłoszonych uczestników bo oni już grę mają.
Jak chcecie więcej sponsorów to polecam zostać patronem forum
@Presidente
Słuszna uwaga masz rację ;). A co do tego niżej to niestety ładnie odmówię ;P nie będę pisał więcej bo raczej nie trzeba