Chodziło mi o bardziej odległą przeszłość.
Co by było gdyby Ludwik Węgierski nie oddał polskiego tronu Jadwidze?
Wersja do druku
Chodziło mi o bardziej odległą przeszłość.
Co by było gdyby Ludwik Węgierski nie oddał polskiego tronu Jadwidze?
A komu miał go oddać, innej swojej córce? Po przywileju koszyckim oraz braku męskiego potomka krąg możliwości był ograniczony.Cytat:
Zamieszczone przez Witold
Może jakiś kuzyn?
Zresztą i tak by sie nic nie zmieniło pewnie, bez Jadwigi jagiełło by sam przyszedł do Polski ;p
Co by było gdyby pakt Ribbentrop-Molotov nie istniał i Niemcy zaatakowały Polskę samodzielnie(bez udziału ZSRR)???
Tu można ostro popuścić wodzę fantazji. Kto wie, może nawet byśmy się utrzymali? Podobno niemiecki blitzkrieg dość szybko ugrzązł. Przynajmniej jeden plus polskich dróg :DCytat:
Zamieszczone przez Witold
Nie utrzymalibyśmy się gdyby Niemcy zaatakowali. Ale bez zgody Stalina pod znakiem zapytania staje ich uderzenie.
To Hitler potrzebował zgody Stalina???Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
A jak sobie wyobrażasz uderzenie Hitlera na Polskę bez zagwarantowanej neutralności Stalina? Przecież Polska to obszar szczególnego zainteresowania ZSRR, a ewentualne transporty broni dla Polaków, nie wspominając o ewentualnej interwencji RKKA przeciw Wehrmachtowi, to realne zagrożenie dla hitlerowskich planów. Nie bez powodu Hitler kupił sojusz ze Stalinem 23 sierpnia 1939 roku. Dodajmy do tego możliwe naciski na Finlandię i Rumunię oraz brak radzieckich surowców i Hitler leży.
Ciekawi mnie jakby wygladala wojna niemiecko-radziecka w 1941 gdyby w tym samym czasie Japonia zaatakowala ZSRR od wschodu zas Hitler proklamowalby niepodleglosc Ukrainy i uznal ja za swego sojusznika ;) :?:
Jak myślicie, czy cokolwiek by się zmieniło, gdyby to naukowcy Hitlera pierwsi stworzyli bombę atomową? Powiedzmy, że w roku 43 by to osiągnęli, co by się stało? :)