Re: Rise of the Nations - Prelude to War
Dzięki za odpowiedź. Brzmi obiecująco to co piszesz odnośnie zachowań AI. Mapki jakie zamieściłeś są fajne. Nie wiem czy w Medku da sie użyć AI jakie są używane w modach pod Kingdoms ale jeśli się da to możecie sprawdzić Soulson AI v 1.4c z 12.03.2011 ( z TWC można je pobrać). Zachowuje sie wg mnie całkiem sensownie gram na nim w 2 mody obecnie. Oto link do AI Soulsona http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Soulson+AI tylko plik descr_campaign_ai_db oczywiście. ;) bo to mózg zachowań strategicznych AI. Pozdrawiam.
Przypominam o opcji spoiler przy zamieszczaniu grafik, po coś on jest :D
@Araven
staramy się jak możemy. a właśnie o ten mod mi chodziło :D
@ Eutyches
staram się jak mogę, ale nie umiem wsadzić w spoiler załadowanego na forum obrazka. tzn. jak go dam w spoiler i tak pojawia się duży obrazek poniżej spoilerów, choć i w spoilerze jest... :(
Czemu dajesz w załącznikach? ;) Nie można tak?
[spoiler:5a6ss8wi]http://forum.totalwar.org.pl/download/file.php?id=681[/spoiler:5a6ss8wi]
edit:
reszta widzę poprawiłeś, wielkie dzięki, niektórzy mają problemy z otwieraniem strony, dlatego tylko zareagowałem, wiadomo gdzie się da, to idzie to zmienić :D
hej, jaki szykujecie następny przegląd frakcji ?
Te mapki co podał haer służą do tworzenia jakiejś roślinności na danym terenie ? bo nie znam się na tym, jeżeli ktoś będzie tak uprzejmy i przeznaczy swój czas na wytłumaczenie do czego służą te mapki, będę wdzięczny :)
No właśnie, jestem ciekaw jak tam postępy, bo jestem już przygotowany, że w wakacje sobie w wolnym czasie pogram ;] bo nigdzie nie jadę.
Jak jest z rozwojem miast? Czy jeśli chciałbym siedzieć sobie na małym terenie i po prostu mocno go rozwijać, budując, wielkie, fajnie prosperujące miasta, czy w waszym modzie będzie to się dało zrobić w fajny sposób?
Do tego, ile zajmuje rekrutacja kolonistów i jakie są jej wymagania? Bo jeśli rekrutacja jest zero-turowa, to czy mogę po podbiciu jakiegoś państwa, zamiast angażowania się w tamtejszą politykę i ekonomię i rozwijania istniejących tam miast, spalić wszystkie budynki, splądrować, co się da, a prawie całą ludność zamienić w kolonistów i zaciągnąć z powrotem do swojej ojczyzny, żeby tam rozwinąć miasta? Bo taki system symulowałby robienie z podbitej ludności niewolników i budowanie na nich bogactwa i potęgi swoich rodzimych miast, tak jak to historycznie robili Rzymianie. I do tego, kolejna kwestia; czy da się tylko splądrować kraj, ograbiając go z ludności i zasobów, ale nie włączając jego terytorium w skład swojego państwa? Bo w zwykłym Rome było to niby możliwe, ale nie funkcjonowało dobrze, bo jeśli wybraliśmy plądrowanie, to nie zyskiwaliśmy niewolników, a jeśli wybraliśmy niewolę, nie było zastrzyku kasy... No i pozostawione potem samo sobie miasto dalej należało do nas, buntowało się i stawało się rebelianckie, co jest złym rozwiązaniem, bo zostawianie zbuntowanych miast niszczy różnorodność nacji.
Tymczasem fajnie by było, gdyby zbuntowane miasto albo powracało do poprzedniego właściciela (zrujnowane, wyludnione i biedne, ale jednak)? Albo - po prostu - sprawić, żeby po zajęciu miasta, wybierając opcje tego, co z nim robimy, móc wybrać splądrowanie miasta i pozostawienie go samemu sobie, co dałoby nam dużo kasy, stworzyłoby obok miasta kilka oddziałów niewolników, a samo miasto pozostawiło należące do poprzedniego właściciela, z niezdolną do wykonania jakiegokolwiek ruchu w tej turze garstką chłopów (a przy tym populacją tak niską, że nie buntowałoby się). W takim układzie, moglibyśmy np. grając nacjami barbarzyńskimi, zamiast na siłę podbijać regiony południowe, regularnie je grabić i w ten sposób na siłę popychać swój zacofany naród do przodu w rozwoju.
I, w związku z tym, ile stopni rozwoju będą miały miasta? Czy dla nacji barbarzyńskich dalej będzie to ograniczone tylko do trzech?
Widzę szykuje się obiecujący mod. Po EB i Diadochi będzie następny w kolejce :) no mam nadzieję że szybko się tenże cud ukaże ;)
Matatjahu
Jeżeli wszystkie jednostki będą tak piękne jak te prezentowane wyżej i do tego jeszcze dojdzie ładna mapa i dopracowane AI to ten mod będzie najlepszy.EB jest bardzo historycznie dopracowany ale dawno nie było patcha który wprowadziłby jakieś nowinki do rozgrywki albo poprawiłby modele, to samo zresztą tyczy się diadochiTW. RS2 wygląda pod względem wizualnym narazie najlepiej jeśli chodzi o mody które dotychczas wyszły ale AI i staty poszczególnych jednostek pozostawiają wiele do życzenia. Mam nadzieje że niedługo pojawi się news który pokaże wszystkim zainteresowanym na jakim etapie są prace i kiedy można się spodziewać premiery:)