Nikt inny się nie zgłosił, więc tak, możesz się uważać za zwycięzcę ;)
Wersja do druku
Nikt inny się nie zgłosił, więc tak, możesz się uważać za zwycięzcę ;)
Mam zagwozdkę. Myślę nad nowym system rekrutacji (i nie tylko, chodzi też np. o rozwój miast) w celu stworzenia go, muszę podzielić wszystkie frakcje w grze na maksymalnie 10 grup, podział musi być narodowościowy, kulturowy, bądź etniczny. Zacząłem od takiego podziału:
-Polacy
-Niemcy (wszystkie niemieckie frakcje łącznie z Krzyżakami)
-Skandynawowie
-Włosi
-Rusini
-Bałtowie
-Tatarzy
I w tym miejscu pojawia się problem, bo gdzie przydzielić Węgry, Serbię i Bułgarię? Dwa ostatnie można w sumie dać do jednej grupy (jak ją nazwać?), bo jedni i drudzy to Słowianie i wyznają jedną wiarę, ale co z Węgrami? Tworzyć dla nich osobną kategorię? Trochę mi to popsuje plany, bo chciałem stworzyć jeszcze grupy dla Żydów i buntowników (ci ostatni żadną narodowością oczywiście nie są, ale taka grupa jest mi potrzebna). Nijak mi Ci Węgrzy nie pasują, ani to Słowianie, ani nie mieszkają na Bałkanach. Jakieś sugestie? :)
Serbia i Bułgaria jako Słowianie Południowi, z tymi Węgrami to rzeczywiście problem.
Węgrów wrzuć do jednego worka z Mongołami, ale jak możesz daj warunek, że trzeba posiadać jakieś miasto, żeby tą jednostkę rekrutować.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Ja bym wrzucił Węgrów, Serbów i Bułgarów do jednego worka.
P.S. Z trochę innej beczki.
Proszę, nie róbcie dla Polski jednostki z halabardami. Halabarda dotarła do Polski dopiero w XV/XVI w. (gdzieś czytałem, że wraz z Boną). U nas i na Wschodzie popularna broń drzewcowa to były berdysze (m.in. oczywiście).
Spokojnie Grost, żadnych halabard nie będzie w Polsce ;) Jeśli Węgrzy mieliby być z Bułgarami i Serbami, to jak nazwać taką grupę? Tak samo w przypadku połączenia Węgrów i Mongołów. Ale czy w XIII wieku Węgrzy nie przeszli już na bardziej zachodni styl wojowania?
Zdaje się jeszcze nie. Zdarzało im się robić podjazdy na HRE
A gdyby zrobić grupę przejściową? Czyli grupę, która nie jest do końca zachodnia, ale też nie jest wschodnia?
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
To znaczy? Jak miałaby się nazywać?