Nie no w realu mi całkiem ładnie chodzi, słabiej co prawda niż shogun 2, ale gdybym zszedł z ustawień ekstremalnych pewnie byłoby podobnie.
Wersja do druku
Nie no w realu mi całkiem ładnie chodzi, słabiej co prawda niż shogun 2, ale gdybym zszedł z ustawień ekstremalnych pewnie byłoby podobnie.
Poprzednie Total Wary też były na początku na bakier z optymalizacją, a z czasem było coraz lepiej. Rewelacyjnie zaczął chodzić Shogun 2 kiedy wprowadzili patcha z Dx 11. W bitwach 40 vs 40 na swoim kompie mam 50 fps w SH2
Mam tak samo, zobaczymy co jutrzejszy patch wniesie.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... d=65764954
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... d=65764956
Chlip... 50 fpsów :( ehhh oby te patche pomogły bo strasznie mi się Shogun II nie podobał z 3 powodów : małe zróżnicowanie Frakcji (jednostki, budynki, statki),Słabe oblężenia oraz średnio przepadam za klimatami Japoni feudalnej. A jeśli chodzi o starożytny Rzym...mrrrrrr <3 .
Witam, mam problem z wykryciem mojej karty graficznej. Gra wykrywa tylko zintegrowaną Intel HD Graphics 3000, zamiast normalną GF GT 540m i nawet jest to pokazane w ustawieniach gdy zmieniam detale własnoręcznie w trybie zaawansowanym. Zmieniam żeby program steam użył karty tej lepszej i nic. Macie jakiś pomysł?
Mój sprzęt, to:
Intel core duo 2,2 Ghz
GeForce 8600 GT 1024 MB
2 GB RAM
Windows XP
Gram na niskich/średnich detalach i FPS wychodzi średnio 16. Wręcz zdziwiło mnie, że sama bitwa działa znacznie płynniej niż mapa strategiczna. Natomiast denerwujące jest to, że długo czeka się na swoją turę, bo w moim przypadku około 2-2,5 minuty(przynajmniej jest w końcu czas na WC i papierosa:P ). W każdym razie pozostaje czekać na optymalizację i mimo wszystko zaopatrzyć się w nowy sprzęt, żeby oprócz możliwości zagrania mieć z tego jeszcze jakąś przyjemność.
Na forum totalwar piszą, że gra wykorzystuje ledwo 25% mocy kart graficznych. I to by się zgadzało, bo gdy obniżę maksymalnie grafikę, to nie tnie nawet przy dużych liczebnie armiach, więc to nie kwestia procesora. Za to wydajność od pewnego poziomu ustawień w ogóle nie rośnie ani nie maleje, tak jakby karta graficzna w ogóle nie było wykorzystywana.
Informuję, iż na moim sprzęcie:
i5 2500K 3,3GHz
4GB RAM
Radeon 7950 3GB
Rozdzielczość 1920x1080
gra przy najbardziej wymagającej bitwie (40vs40 + las + deszcz + walka na kilku frontach) pozwala mi się cieszyć W MIARĘ płynną grą (ok. 30 fps, ale przycinki i dziwne spowolnienia i tak się zdarzają) na UWAGA średnich ustawieniach. Nie muszę chyba dodawać, że gra na takich ustawieniach wygląda po prostu koszmarnie, jak coś między Medievalem 2 a ETW Przy takiej bitwie zwiększenie opcji do ustawień bardzo wysokich czy jeszcze większych powoduje zwykły pokaz slajdów. Oczywiście w mniejszych bitwach, tych z początków kampanii jest trochę lepiej, bo mam tyle samo fps'ów na ustawieniach od wysokich do ultra, ale i tam zdarzają się spadki do 17-20 fps'ów. Specjalnie miesiąc temu dla tej gry wymieniłem swojego starego GTX'a 560Ti na obecnego Radeona z niemałą nadzieją, że gra pójdzie mi na maksymalnych detalach, a tu taki bull shit. Gorszą optymalizacje przy premierze w ostatnich latach miało chyba tylko GTA IV, ale GTA miało przynajmniej wyjebaną w kosmos grafikę jak na tamten rok, a tu jest ona co najwyżej taka sama jak w Shogunie 2. Nawet nie chce mi się tego dalej komentować. Może w ciągu następnych kilku miesięcy łaskawcy z CA wydadzą kilka patchy i gra stanie się jakoś grywalna, a do tego czasu sobie chyba podaruję tą grę.
a mi occt pokazuje 50 procent uzycia prockama gpu z max uzycie pamieci grafyCytat:
Zamieszczone przez voitek
AMD FX-4100 3.60GHz (buldożer) - nie kręcony
HD 5770 - 1024 MB
8 GB RAM (2x4) Kingston (2000Mhz)
Gra przed odpaleniem , wykryła ultra/najwyższe ustawienia - co wprawiło mnie w mega optyzmizm (na krótko :twisted: )
Benchmark pokazał średnio 18.4 FPS - nawet jej nie uruchamiałem na takich ustawieniach , a później :
-bardzo wysoka 25.6 FPS
-wysoka 45.2 FPS
postanowiłem zagrać na ustawieniach własnych :
bardzo wysokie w tym obniżone : drzewa,budynki i trawa do wysokich - 26.8 FPS
rozegrałem 15 tur macedonią na takich ustawieniach im dalej tym gorzej... o dziwo bitwy działały płynniej aniżeli mapa
* następnie postanowiłem skorzystać z tych porad :
http://forums.totalwar.com/showthrea...3c02d5079c0b02
http://forums.totalwar.com/showthrea...-from-10-20fps
i mniej więcej plus minus i cirka ebałt spadło wszystko o 10 klatek średnio :P
wyłączenie dx11 , nie dało nic poza gównianą czcionką i gorszymi teksturami. FPS był taki sam jak na dx11
podejrzewam, że beta sterowniki które w tej chwili mam zamist pomóc tylko zaszkodziły.
czekam na PATCH , jak dla mnie gra jest na dzień dzisiejszy NIEGRYWALNA w takim odbiorze grafiki .
Oczywiście SHOGUN śmigał aż miło , ale to chyba już wszyscy wiemy ;)