-
Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Witam!
Mam wielki problem z javą. Problem jest taki, że ją mam i jednocześnie jej nie mam. Chciałem wgrać nową wersję, no to odinstalowuje starą. Patrze w "dodaj lub usuń programy(panel sterowania)". Jest... Ale podwójnie. No to usuwam pierwszą, non problemo. Przy drugiej jest problem, bo wyskakuje error. ("Błąd krytyczny podczas instalacji")
No, to skoro tak się nie da, no to wywalam pliki. Wywaliłem każdy plik, który w nazwie miał java lub jre. Nie pomogło. No to do rejestru. Wywaliłem wszystko. Nic, nadal to samo.
Próbuję zainstalować javę na nowo, nadal mi wykrywa, że mam, ale reinstalacja się nie udaje, ponieważ info o niej ciągle się powtarza aż instalator się wyłącza. I nic nie mogę zrobić... Więc co robić?
Bez javy raczej ciężko funkcjonować... (potrzebuje jej np. do Minecrafta)
-
Niepotrzebnie bawiłeś się w ręczne wywalanie javy. Zrób to http://support.microsoft.com/kb/310750/pl i spróbuj jeszcze raz zainstalowac jave. Jak nie zadziała to przywroc jakąś kopie systemu sprzed wałków i spróbuj wtedy :)
-
Niestety, ale ani pierwszy, ani drugi sposób nie pomogły. Przywróciłem system rzekomo do stanu z przed usunięcia javy, a jak jej nie było tak nie ma i nadal nie mogę zainstalować... :(
-
A dalej jest Java Runtime Enviroment w dodaj usuń programy ?
Poza tym po co odinstalowywać jave ? Sama się nie może updatować ? O_O
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mac
A dalej jest Java Runtime Enviroment w dodaj usuń programy ?
Poza tym po co odinstalowywać jave ? Sama się nie może updatować ? O_O
W dodaj lub usuń programy mam wpis: "Java(TM) 6 update 27".
Najwyraźniej nie może, skoro niektóre strony czy gry mi jej nie wykrywały...
-
Nie będę udawał że pamiętam dokładnie :? , ale przychodzi mi na myśl taka oto kwestia:
NIEKTÓRE wpisy w rejestrze powtarzają się ("xero") w 2 kluczach/ulach/gałęziach głównych na podobnych "pod-pod-gałęziach"
Żeby faktycznie pozbyć się takiego wpisu trzeba go wymazać w obu miejscach, inaczej będzie się "odradzał"
Może o to biega?
==============================
poza tym informacje o "obecności" oprogramowania bywają brane z różnych źródeł / różnych części rejestru.
:? :roll: :roll:
Może gdzieś została stara gałązka której obecność powoduje ze komp "mysli" ze ma jave, a jak chcesz odinstalowac to program deinstalacyjny sprawdza obecnośc innej gałązki (wyciętej) no i przerywa deinstalkę skoro "nie ma czego deinstalować".
Problemem może też być istnienie (lub właśnie brak) pliku "podeinstalacyjnego" zawierającego odpowiedni raport (o tym że była deinstalacja, albo ze nie było)
--------------------
Sory że tak mało konkretów :( ale rejestru nowszych Windowsów nie znam (na razie) szczegółowo.
=================
A tak wogóle to podaj CO ZAWIERAŁA kopia zapasowa do której się cofnąłeś? - tylko rejestr? rejestr i jakieś pliki systemowe (jakie)? kilka folderów (jakie)?
Jeśli to się uda ustalić, to będzie można wskazać (z dużym prawdopodobieństwem) o którą kwestię chodzi (a przynajmniej niektóre wykluczyć)
-> będziesz miał 10 razy mniej szukania,
bo teraz to jest takie strzelanie "mniej więcej w kierunku"
-
Nie wiem co mogła zawierać ta kopia zapasowa. Włączyłem przywracanie systemu i był już utworzony punk przywracania "removed Java(TM) 6 update 20". Czyli powinno przywrócić wszystko z chwili przed deinstalacją, co się w gruncie rzeczy nie stało. Pliki nie wróciły.
Teraz ponownie zacząłem bawić się w rejestrze i niektóre wpisy z "java" w nich są niemożliwe do usunięcia. Przy próbie wyświetla się błąd...
W każdym razie w wyszukiwarce rejestrów usunąłem wszystko, co się dało, a miało w swojej nazwie "java" lub "jre". Nic to nie daje.
-
Bo zlamiłeś w momencie usuwania ręcznie plików od Javy. Nie mam pojęcia jak rozwiązać ten syf w tym momencie skoro przywrócenie kopi zapasowej SYSTEMU nie pomogło. Bo pliki od Javy itp nie są elementem punktu przywracania systemu. Pogooglaj może coś znajdziesz, jak nie to rozwiązanie uniwersalne format c: .
-
Gdy spróbowałem usunąc jave za pomocą "Revo unistaller pro" to dostałem nast. error:
[spoiler:1fv141k5]http://img853.imageshack.us/img853/94/errorzl.jpg[/spoiler:1fv141k5]
Może gdybym miał te pliki, to program dałby radę wywalić javę z pamięci komputera? Może mógłby ktoś upnąć ten folder ze screena? (zaczynając od \sun\java) oczywiście jeśli za dużo nie waży...
-
Wiecie czy na tej płycie głównej 880GMA-UD2HJ można ustawić w biosie ramy na 1600Mhz bo automatycznie mam ustawione na 1333Mhz a mam ramy 1600mhz ? dzieki za odpowiedz pozdro. Zamontowałem z boku obudowy nawieny wentylator na procku jest roznica 6 stopni ale na karacie graficznej nie wielka chodz z tyły wentylator wydmuchuje dużo chłodniejsze powietrze.
Jeszce takie pytanko mam procka AMD Phenom 4x 3.2 Ghz jak bym chciał go lekko podkręcic wystarczy ze w biose zmienie mnożnik i ustawie na 3.4Ghz czy coś jeszcze trzeba zmieniać ?
-
Mnożnik ramu przestaw powinien obsłużyć. Hmm a jak chcesz zmienić mnożnik procesora w górę ? :D Poczytaj w necie na ten temat, potem kombinuj. Bo nie chcę mi się produkować na ten temat.
-
A jak nieobsłuży to nie uszkodzi płyty ?
-
To po prostu nie pójdzie :P Albo się będzie wieszać. Ale chłopie naprawdę odpuść sobie... Bo to się naprawdę może źle skończyć jak coś źle ustawisz.
-
bo wycztałem , że w procesory AMD Obsługują pamięć do 1333Mhz . Chodzi mi o to , że jak mam 1600Mhz ramy to chciałbym zeby to chodziło tak zawsze to jest wieksza wydajność
-
Ja podkręcania nie polecam z zasady: tracisz gwarancję.
Twój przypadek jest co prawda trochę nietypowy bo w pewnym sensie to "dokręcasz obluzowane do normy" a nie "przeginasz fabryczne ponad normę"
ale
i tak zastanowił bym się czy warto tyle ryzykownych ceregieli odprawiać dla niepewnych 15% przyspieszenia - i to przyspieszenia które zaistnieje tylko w konkretnych sytuacjach ...
A co do kompatybilności - zajrzyj do instrukcji KONKRETNEGO modelu procka (ogólny opis /typ to za mało, sprawdź na stronie producenta dokładnie pod_pod_wersję i JEJ parametry / zgodności)
A na grilla najlepsze jest ponoć drewno z wiśni (bez kory) i żadnych "podpałek" ze sklepu ;)
zresztą ... twój komp - twoje ryzyko/sprawa
-
Może i racja lepiej dam sobie spokój bo Kompa i tak mam wmiare dobrego to po co sobie syfu narobic szkoda potem latac po serwisach czy cos. Dzieki za pomoc i tak . Pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez kirlan
Ja podkręcania nie polecam z zasady: tracisz gwarancję.
Udowodnij że coś było podkręcane :P Możesz co najwyżej przegrzanie udowodnić ;)
Jak widzę kolesia który zabiera się za podkręcanie w sposób jaki robi to AlGhouti to lepiej niech sobie da spokój. Bo naprawdę może coś zepsuć, a 15% to jest już gra warta świeczki :)
Poza tym drogi kirlanie jakbyś nie wiedział to każda część nawet z tej samej partii produkcyjnej się trochę inaczej podkręca, więc specyfikacje swoją drogą rzeczywistość swoją drogą. Oczywiście pewnych rzeczy nie przeskoczymy jak np. mnożnik.
-
Porpstu niegdy nic nie podkręcałem dla tego pytam tutaj a jak jest z tym tak dużo zabawy to nie bede ryzykował a nie znam kogoś kto by sie n tym znał tyle ...
-
Idź na purepc.pl poczytaj, poglądaj. Zdobędziesz trochę wiedzy i jakiegoś ogólnego pojęcia o tym co dobre a co złe. Jak się do tego zabrać itp. Potem poeksperymentujesz trochę i będzie git. Jak to nie wystarczy to daj sobie spokój :)
-
Wie ktos jak podkrecic delikatnie i7 bez podnoszenia napiec?
-
Normalnie. "FSB" w górę dopóki nie za ciepły i stabilny ...
-
Tak, tyle, ze ostatni krecony przeze mnie procek to Athlon 3200+ na s939 :P tam trzeba bylo jeszcze pare rzeczy poprzestawiac
W ogole sie nie lapie w bios na nowej plycie :P
-
Ja Ci nie będę pomagał się połapać. Jak sam nie poszukasz, nie znajdziesz, nie zorientujesz się to sory ale dla własnego dobra -> nie podkręcaj.
-
A to też zależy, który to i7. Bo co innego "stare" z 1156, a co innego te nowe z 1155.
-
1366
Widze w biosie te wszystkie opcje ale nie mam pojecia jak zmienic fsb itp. W starej plycie asusa z s939 wystarczylo przestawic z auto na manual i robiles co chciales a tu dupa :P
-
Mam do was pytanie i proszę o radę, a mianowicie od jakiegoś czasu komp odwala mi jakieś wałki.
Konfiguracja PC:
core 2 duo E6600 (podkręcony o 20% do 3 gHz)
4 giga ram
GeForce 8800 GT 512MB
siłka 550 wat (nie pamiętam jakiej firmy, ale koleś w prolinie mi powiedział, że dobry ;P )
trzy wiatraki - przód (nawiew), tył (odprowadzanie), bok (nawiew na kartę graficzną)
Wszystko chulało pięknie i nigdy nie miałem problemu ale od jakiegoś miesiąca, gdy gram np. w mass effect lub stalkera to po 20-30 minutach - czarny ekran i zawieszenie dźwięku. Tylko reset pomaga lub turn off PC.
Czyściłem kompa ale nie pomaga. Temperatury w stresie nie są zabójcze (GPU 60-63, CPU 50-55)
Co to może być?
-
Weź procka i RAMy ustaw na domyślne. I sprawdź czy dalej się to dzieje.
-
Dobra, sprawdzę. Ale to by było co najmniej dziwne, bo przeszło rok nic się nie działo i teraz takie klocki. Ale dziękuję za zainteresowanie.
-
Witam. Mam pytanie i zarazem prośbę do ludzi którzy bardziej niż ja znają się na monitorach. Jakiś czas temu dobiegł żywot mojego starego monitora CRT. Jak tak spoglądam na sklepy z monitorami to żadne już nie oferują monitorów "grubych" zresztą zakup takiego monitora nie byłby chyba dobry. W ofercie są same LCD. Mam w związku z tym prośbę. Pomóżcie mi wybrać jakiś monitor LCD, napiszcie na jakie parametry należy zwracać uwagę ( gdzieś w necie dopadłem informację, że minimum to kontrast co najmniej 1000:1, jasność większa niż 250cd/m i mniejsza niż 300cd/m, czas reakcji mniejszy niż lub równy 8ms ) Jak te parametry odnoszą się do dzisiejszych standardów jakościowych. Jaką wybrać rozdzielczość bo jeśli chodzi o mnie to ja najbardziej lubię "kwadraciaki" wiec 19 cali to maksimum:?:
I co bardzo ważne należy wspomnieć, że monitor będzie mi służył tylko i wyłącznie do gier więc zależy mi na jakości obrazu, żywych kolorach i bardzo dobrej grafice itd...
Nie chcę taniej wersji wiec na zakup monitora wydać zamierzam 600 no maksymalnie 700 zł ale to już z ciężkim sercem. Z góry dziękuje za pomoc.
http://www.proline.pl/?p=LG+L1942TE-BF
http://www.proline.pl/?p=LG+E1910T-BN
Co sądzicie o tych monitorkach :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez pretorian
Mam do was pytanie i proszę o radę, a mianowicie od jakiegoś czasu komp odwala mi jakieś wałki.
Konfiguracja PC:
4 giga ram
GeForce 8800 GT 512MB
siłka 550 wat (nie pamiętam jakiej firmy, ale koleś w prolinie mi powiedział, że dobry ;P )
trzy wiatraki - przód (nawiew), tył (odprowadzanie), bok (nawiew na kartę graficzną)
Wszystko chulało pięknie i nigdy nie miałem problemu ale od jakiegoś miesiąca, gdy gram np. w mass effect lub stalkera to po 20-30 minutach - czarny ekran i zawieszenie dźwięku. Tylko reset pomaga lub turn off PC.
Czyściłem kompa ale nie pomaga. Temperatury w stresie nie są zabójcze (GPU 60-63, CPU 50-55)
Co to może być?
Sprobuj podmienic pamieci i grafike od kolegi
-
Łycha, szukaj czegoś na matrycy IPS w drugiej kolejności PVA. TN sobie może podaruj jak Ci zależy na tym o czym piszesz. Z firm to LG, Samsung.
-
A moim zdaniem do gier właśnie TN nadaje się idealnie. Do obróbki grafiki nadaje się średnio, bo daje coś w rodzaju gradientu, kiedy tak naprawdę go nie ma.
Na co zwracałbym uwagę? Na matowy ekran. Bardzo fajna i przydatna sprawa. Ponoć DVI daje lepszy obraz niż D-Sub, ale szczerze mówiąc, mój brat olał kupowanie kabla DVI i różnicy nie widać (natomiast widać różnicę w odbijaniu światła - niestety nie ma matowego ekranu). W tej cenie zdecydowanie szukałbym monitora 24''.
-
Już dawno minęły czasy smużenia na matrycach innych niż TN. Ja mam LG-226V-PN i jest BDB. I sory ale za 600zł to 24' nie kupi, chyba że jakieś g....
-
Cytat:
Zamieszczone przez Łycha
Witam. Mam pytanie i zarazem prośbę do ludzi którzy bardziej niż ja znają się na monitorach. Jakiś czas temu dobiegł żywot mojego starego monitora CRT. Jak tak spoglądam na sklepy z monitorami to żadne już nie oferują monitorów "grubych" zresztą zakup takiego monitora nie byłby chyba dobry. W ofercie są same LCD. Mam w związku z tym prośbę. Pomóżcie mi wybrać jakiś monitor LCD, napiszcie na jakie parametry należy zwracać uwagę ( gdzieś w necie dopadłem informację, że minimum to kontrast co najmniej 1000:1, jasność większa niż 250cd/m i mniejsza niż 300cd/m, czas reakcji mniejszy niż lub równy 8ms ) Jak te parametry odnoszą się do dzisiejszych standardów jakościowych. Jaką wybrać rozdzielczość bo jeśli chodzi o mnie to ja najbardziej lubię "kwadraciaki" wiec 19 cali to maksimum:?:
I co bardzo ważne należy wspomnieć, że monitor będzie mi służył tylko i wyłącznie do gier więc zależy mi na jakości obrazu, żywych kolorach i bardzo dobrej grafice itd...
Nie chcę taniej wersji wiec na zakup monitora wydać zamierzam 600 no maksymalnie 700 zł ale to już z ciężkim sercem. Z góry dziękuje za pomoc.
http://www.proline.pl/?p=LG+L1942TE-BF
http://www.proline.pl/?p=LG+E1910T-BN
Co sądzicie o tych monitorkach :?:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=36709
Sam kupilem ostatnio cos takiego i jestem bardzo zadowolony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Już dawno minęły czasy smużenia na matrycach innych niż TN. Ja mam LG-226V-PN i jest BDB. I sory ale za 600zł to 24' nie kupi, chyba że jakieś g....
Oczywiście, że kupi. Ja mam Benq G2420HDB i jestem z niego bardzo zadowolony. Matowa matryca, DVI - czego chcieć więcej? Smużenia to i na TN nie widać. Obecnie jedynym problemem TN jest słabsze odwzorowanie kolorów (w grach praktycznie bez znaczenia). Jeśli się ktoś nie zajmuje zawodowo grafiką, obróbką zdjęć, to nie ma sensu przepłacać.
-
Dziękuje panowie za pomoc którą na pewno wezmę pod uwagę. Pozdrawiam.
Aha zapomniałbym. Jak oznaczona jest matryca matowa - żebym wiedział czego szukać :?:
-
Szukaj w opisach, testach etc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Cytat:
Zamieszczone przez pretorian
Konfiguracja PC:
4 giga ram
GeForce 8800 GT 512MB
Co to może być?
Sprobuj podmienic pamieci i grafike od kolegi
Grafikę podmieniałem, pamięci także. I nic. Dwa dni nie chciał się załączyć, a teraz ożył. Nie mam pojęcia co to może być :( może zasilacz?
-
A powiedzcie mi jeszcze kilka kilka ważnych spraw. Mianowicie jak to jest z:
1. Wielkością monitora :?: Brat chcę minimum 21.5 cala, a kolega twierdzi, że on woli typowe "kwadraciaki" maks 19 cali (5:4). Czy obraz na 21.5 cala w grach nie będzie za bardzo rozciągnięty przez co po prostu brzydki. Czy gry nie będą mieć problemu z obsłużeniem tego formatu :?: Z tego co widzę w ofertach różnych sklepów internetowych proline, arest, alsen itd to zauważyłem, że 19 -nastek jest licho co.
2. Matryca - jaka IPS MVA/PVA czy TFT-TN :?: Pytam bo widzę różne komentarze od was oraz różne opinie w serwisach internetowych, a poza tym w ofertach sklepów ciężko znaleźć PVA, zresztą nie ma ich wcale (na stornie arest.pl jest aż 1 za 1700 zł) Za to najwięcej jest TFT - TN.
3. Na karcie graficznej graficznej mam wyjście analogowe i DVI. Gdy przeglądam oferty i oglądam parametry to widzę bardzo często wyjście DVI - D. Jak to jest z tym kablem. Gdy monitor ma wyjście cyfrowe DVI -D a ja mam DVI to czy będzie wszystko hulało jak należy - a może nie bawić się i nie inwestować w kabel cyfrowy :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Łycha
A powiedzcie mi jeszcze kilka kilka ważnych spraw. Mianowicie jak to jest z:
1. Wielkością monitora :?: Brat chcę minimum 21.5 cala, a kolega twierdzi, że on woli typowe "kwadraciaki" maks 19 cali (5:4). Czy obraz na 21.5 cala w grach nie będzie za bardzo rozciągnięty przez co po prostu brzydki. Czy gry nie będą mieć problemu z obsłużeniem tego formatu :?: Z tego co widzę w ofertach różnych sklepów internetowych proline, arest, alsen itd to zauważyłem, że 19 -nastek jest licho co.
Wrecz przeciwnie, w panoramie bedziesz lepiej widzial bo bedziesz mial poszerzony zakres widzenia. Nic sie nie rozciaga