Program jest jeden - unpacker - i jest dołączony do gry. Będziesz miał go w folderze tools.Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Wersja do druku
Program jest jeden - unpacker - i jest dołączony do gry. Będziesz miał go w folderze tools.Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Ok, dzięki!
niestety, wypakowałem te pliki i mimo wszystko coś mi nie dział tzn.chcę zwiększyć ilość dział np. w bazyliszku z 2 do 4,Zmieniam liczbę odpowiadającą za to, ale później na mapie mam znowu 2 zamiast 4 dział.
Gdzieś czytałem że zmiana ilości jednostki działa tylko na małej skali, sprawdź może.
Gra na małej skali jednostek nic nie zmienia.
P.S. Sprawdziłem czy np. moge zmienić wartość ataku jednostce; nic się nie zmienia
Oczywiście sprawdziłeś na nowej kampanii? Zmiany w większości przypadków nie działają na save'y.
gdy próbowałem wypakować cokolwiek = pojawia sie komunikat, że brak mi msvcp71.dll - co robic ?Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Skontaktować się z pomocą techniczną firmy. Bo oczywiście masz oryginały - zarówno gry jak i Windowsa?
sprawdziłem na nowej kampanii i nic.
Może robię coś źle?
Poszukaj tych sterowników w google, ściągnij i zainstalujCytat:
Zamieszczone przez chkaplan
http://forum.dobreprogramy.pl/msvcp71-d ... 58610.html
Mam problem.
Mianowicie gram bizancjum, jest 71 tura podziałem mediolan turcję, wenecje, francję, ale wszystkie inne frakcję jakby się na mnie uwzięły. Że wschodu nekaja mnie mongolowie i egipt a od zachodu całą reszta nie wybabiam już finansowo i militarnie .
Podpowiedzieć co robic.
Nie dasz rady zawrzeć jakichś paktów? Pewnie nie, znając AI więc najlepiej trzeba spróbować odpierać ataki, do czasu aż sytuacja się ustabilizuje i będziesz mógł przeprowadzić kontratak :) Spróbuj zrobić komuś wjazd na ziemie i splądrować miasta, zdobywać, niszczyć budynki i opuszczać miasto, spory zastrzyk gotówki gwarantowany.
Pomocne jest skrócenie własnej granicy, nie trzymaj się kurczowo każdego miasta, czasami warto jakieś wysunięte miasto zniszczyć w w/w sposób i wycofać się, niż męczyć. Druga rada to przyjęcie strategii: pojedynczo, pojedynczo panowie. Czyli skoncentruj się na wybiciu najbardziej niebezpiecznego przeciwnika. W tym czasie na innych odcinkach tylko bronisz się.
Ja zaproponowałbym jeszcze odciążenie choć jednej granicy przez zawarcie niekorzystnego pokoju, tzn możesz zaoferować jakąś mniej przydatną prowincję, uprzednio ją niszcząc. W ten sposób zyskasz możliwość przerzucenia sił i ich koncentracji na mniejszej liczbie przeciwników.
Ewentualnie na wschodzie nie wychodzić poza anatolię i zamknąć się w fortecach a na zachodzie kogoś wykończyć a z innym pokój.
Ja dzisiaj doznałem szoku :mrgreen:
Gram sobie Bizancjum i wypowiadam wojnę Turkom, oblegam ich miasto, a oni mi z ofertą pokoju przychodzą, daję im wymóg: zapłaćcie 10000, a oni akceptują...
W następnej turze ponownie atakuję i zdobywam im miasto, robię wjazd na kolejne i znowu oferta pokoju, tym razem oddali mi miasto, nigdy wcześniej takiego czegoś nie widziałem, Turcy złagodnieli ?
Po kilku turach zdobyłem już większość ich terytorium, zostały im tylko 3 miasta. Szczerze mówiąc za te ich oferty pokoju wziąłem więcej niż z ich miast. Mieliście taką sytuację ?
Zanim spatchowałem, to często, po już rzadziej, na modach (u mnie SS6.3) takie coś już nie przejdzie ;)
Generalnie w podstawce komp nie jest zbyt agresywny. Również gram na modzie SS, ale tam z kolei AI zdaje się zbyt przewidywalne-na ogół wystarczy podbić jedno miasto i propozycja pokoju odbierana jest przez wroga jako very generous.
No to polecam mod DLV, na podstawkę(bo z "K" nie wiem jak to wygląda), tam AI lepiej wszystko rozgrywa. :)
To się zmienia, gdy dostają w d..e lub atakują go inni ;) Aczkolwiek jeśli chcemy zmienić kogoś z wroga na sojusznika to małżeństwa mają "większą" siłę przebicia (gram Bizancjum przeciw Węgrom, długa i wyrównana wojna, dyplomaci nawet najlepsi niewiele mogą zdziałać, a akurat biję Turków, a tu nagle księżniczka załatwia trwale sprawę ;) ).Cytat:
Zamieszczone przez Żakuj
No racja mężczyźni (i komputer :D ) są w stanie wiele zrobić dla pięknych kobiet...
Witam!
Gram parę lat w Medka ale dalej nie wiem jak zdobywa się/czy da się w kampanii lepszą wersje Straży przybocznej generała?
Najlepszą wersję straży przybocznej zdobywa król. Im starszy generał, tym ma więcej ludzi w straży (poprawcie mnie jak coś)
Nie chodzi o wiek generałów, lecz o ich pozycję. Dziedzic królestwa będzie dysponował pokaźną strażą niezależnie od wieku. Co do ulepszania tejże-można straż przyboczną ulepszyć, o ile ma się odpowiednią kuźnię. Straż przyboczna zmienia się również w miarę upływu epoki z wersji early na late, nie jestem pewien około jakiej daty to się dzieje, tak czy inaczej jest regulowane skryptem.
EDIT:
Oczywiście tak jak napisał Rotnis, to król ma najliczniejszą straż przyboczną. Członkowie dynastii również mogą się pochwalić liczną świtą.
Tyle to ja wiem :) W romku miałem kiedyś 131 :)Cytat:
Zamieszczone przez Rotnis
131? Łał, ja miałem max chyba 80 i to gość był naprawdę stary (tak btw to miałem gościa który miał ze 120 lat, ciekawy ewenement).
Tyle straży przybocznej to już może rozjechać tysięczną armię i to o wysokim standardzie :lol:
No to jak wiesz, to po co pytasz? :?Cytat:
Zamieszczone przez SH150
Nie zrozumiałeś pytania... Ja się pytam jak mieć ulepsząną wersję straży, w liście jednostek w bitwie własnej masz dwie wersje owej jednostki a mi chodzi o tą drugą :)Cytat:
Był zaprawiony w bojach :) miał nawet przydomek wielki co do 120 to też tak miałem wiek sie wtedy resetuje i jest 0 i od nowa :) Robiłem to tak żę zapisywałem gre przed następną turą jak pisało żę umarł to wczytywałem i robiłem tak do czasy gdy nie pisało żę nie umarł.Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
Ciekawy numer, czyli teoretycznie, można mieć generała-nieśmiertelnika, tak?Cytat:
Zamieszczone przez SH150
Tak miał dla mnie wartość sentymentalną ;)Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
No to mówię, że król...Cytat:
Zamieszczone przez SH150
Ciekawe u mnie król miał taką samą jak zwykli generałowie tylko liczbą się różnią jak ktoś mówił.Cytat:
Nie pamiętam za dobrze,ale musi minąć ileś czasu, by bodyguardzi mieli płytowe zbroje (chyba połowa kampani, czy coś)
To ja nie wiem. Chyba mam jakiegoś buga bo grałem do końca gry a straż miałem z początku.Cytat:
Zamieszczone przez Reznow45
Nie cytuj wypowiedzi nad sobą ;)
Cóż, od kiedy gram na SS, to wszystko normalnie (ale u ciebie na pewno bug).
Witam. Mam takie pytanko. Może ktoś wie w jakich konkretnie plikach trzeba pogrzebać żeby zmienić starzenie się Generałów . Zmieniam liczbę tur (kampanię
zaczynam standard od 1080 r. a kończę na 1600 r.) w timescale ustawiam że 4 tury to 1 rok ale wiek każdego dowódcy i tak zmienia się po 2 turach a chciałbym żeby troszkę dłużej żyli . Podpowie ktoś?
Witam. Nie jestem oblatany na tym forum, to zapytam w tym temacie. A mianowicie: Jest dodatek/mod do Medievala 2 w tym samym okresie i na podobnej planszy jak "Viking Invasion" do jedynki?
Pozdrawiam.