Co ma ślęczeć nad EBII? Nie wiem co masz na myśli.
Wersja do druku
Co ma ślęczeć nad EBII? Nie wiem co masz na myśli.
Miał chyba na myśli to ile ludzi gra w EB II. :lol: Lub jest też druga hipoteza (ale tajna więc nie mówcie nikomu), że ma poważne problemy z gramatyką i chodziło mu o to ilu ludzi "ślęczy NAD EBII" czyli ilu ludzi jest zaangażowanych w projekt. Ale pewny chyba może być tylko owy Sulejman, kimkolwiek czarnuch jest.
A przepraszam rzeczywiście pisałem szybko o się nie dopatrzyłem takiej blubry, chodziło mi o liczebność waszego zespołu;P
i druga kwestia jak wygląda sprawa stabilności moda, macie z nią duże problemy?, bo pewnie walka z tą niebywale upierdliwą kwestią nieco opóźni wydanie bety
Liczebność zespołu jest sprawą otwartą i płynną. Nad modem pracuje kilkanaście osób w porywach do dwudziestu kilku. Zależy to od wielu czynników.
Co do stabilności, to na tym etapie ciężko coś wyrokować. Jak wiesz szukaliśmy i dalej szukamy skrypterów, a to oznacza, że w tej dziedzinie musimy jeszcze trochę rzeczy zrobić, a to z kolei oznacza, że jak Ci wszyscy skrypterzy zaczną wrzucać do moda swoje nowe skrypty to dopiero wtedy, tak naprawdę będziemy wiedzieli co ze stabilnością moda.
Tak się zastanawiam nad skryptami w EB. Czy ekipa planuje wprowadzić najazdy, np. Cymbrów i Teutonów? Wiem że nie będzie frakcji niegrywalnych, ale można by to zrobić na zasadzie że w określonym roku (akurat w tym przypadku w 120 BC) dostajemy komunikat, że na dalekiej północy germańskie plemiona Cymbrów i Teutonów porzuciły swoje dotychczasowe siedziby i ruszyły na podbój Europy. Wtedy komp generowałby z 15-20 flag wojska na Jutlandii, a następnie taka horda ruszałaby najpierw na południe, potem w kierunku Galii i Półwyspu Iberyjskiego, a na koniec uderzyłaby na Italię niszcząc wszystko na swojej drodze. Żeby nie zabierać slota taka horda tworzona byłaby jako Eleutheroi.
Czy takie coś jest możliwe do zrobienia, a jeśli tak czy jest brane pod uwagę?
Ciężko mi na to odpowiedzieć. Za dużo tematów na forum i za dużo informacji do ogarnięcia. Poprzeglądam co nieco i może uda mi się coś znaleźć na ten temat.
Inna sprawa, że mieliśmy problemy ze skrypterami i niestety, ale bardziej rozbudowane skrypty kampanii będą dodawane przy okazji kolejnych wersji EBII. W tej chwili walczymy z innymi rzeczami, które trzeba wykonać w tym departamencie. Tworzony jest też skrypt kampanii dla Celtów.
no a jakies terminy w przyblizeniu pi x dzwi za miesiac dwa ?... a moze projekt poprostu umarł z braku Ludzi ?
Ręce mi opadają jak widzę takie posty. :/
Jak umarł jak ciągle Nazgool coś wstawia? ; P
Mod nie ma daty wydania i będzie jak zrobią. Ile razy można o to pytać? Chyba na każdej stronie tego tematu pada to pytanie kilka razy.
Apropo tych Celtów, a dokładniej Bojów. Nie myśleliście, żeby ta frakcja miała dwie prowincje na starcie? Jedną w Czechach, drugą w rejonie Bononi. W EB1 Eudowie mieli Mediolan aby stworzyć zagrożenie dla Rzymu. Teraz gdy będą Bojowie aż się prosi, żeby siedzieli w Bononi i trochę straszyli Rzymian od północy. Kiedyś już w tym wątku o tym dyskutowaliśmy. Teraz kiedy EB2 pomału wchodzi w finalny etap pomyślałem, że to ostatni moment, żeby wtrącić swoje trzy grosze.Cytat:
Zamieszczone przez nazgool
Nie mogę za wiele zdradzić, ale będziesz zadowolony z rozwiązania jakie zastosowaliśmy w tym przypadku :-). Na pewno ta prowincja nie będzie na początku gry należeć do Bojów. Z tego co się orientuję, to Bojowie znad Padu nie byli wprost powiązani z państwem Bojów z Moraw. Była to grupa, która wcześniej wyruszyła w tamtym kierunku i się tam osiedliła ok IV w p.n.e.. W każdym razie, dołączenie tej prowincji do Bojów byłoby zbyt proste :D
Mam kolejne pytania jeśli chodzi o mechanikę rozgrywki
Czy dacie rade zrobić historyczne szyki, bo o ile pamiętam takie były dostępne w MMP tj zamiast po zgrupowaniu wybierać szyk jednej lini, dwóch itp były dostępne ustawienie rzymskiego szyku manipułowego, szyk tebański, Aleksandra wielkiego, perski czy barbarzyński, co moim zdaniem dodawało smaczku no i człowiek nie musiał się męczyć z rozstawianiem :P
druga kwestia do doświadczenie oddziałów
W EBI bardzo nie podobało mi się ze dajmy na to 10 osobowy oddział który dochował się złotych belek po wzmocnieniu rekrutami nadal ma taki poziom doświadczenia, jak na mój gust exp powinien reprezentować doświadczenie całego odziały a nie nielicznych w nim weteranów, wiec żeby uśrednić taki odział pewien mieć po uzupełnieniu max srebrne belki. Chociaż jak znam życie i dbałość EA o silnik nie przewidzieli oni takiej możliwości a silnika gry się nie przeskoczy.
Druga kwestia czy możliwe jest ze przy samej rekrutacji dać różnym typom wojska różny stopień expa, dajmy na to świeżo zmobilizowany oddział hastati byłby bez belek doświadczenia, principes dwie brązowe i triarii którzy już nie jedna wojnę widzieli jedną srebrną belkę. wyższy poziom expa powinien tez występować moim zdaniem u najemników. Co do innych armii starożytnych to nie jestem znawca ale wydaje mi się ze elitarne odziały były rekrutowane z najlepszych weteranów z racji tego po stworzeniu oddziału tez właściwym byłoby gdyby posiadali wyższy poziom doświadczenia.
W EB 1 po przeszkoleniu oddział tracił sporą część doświadczenia. Im więcej dochodziło nowych rekrutów tym więcej doświadczenia oddział tracił, więc chcesz coś co już jest nawet w czystym Rome ;P
Co do drugiego punktu to nie miałby taki system sensu, bonus z doświadczenia z poprzedniej służby odzwierciadlają już i tak podniesione statystyki w porównaniu do jednostki o szczebel niżej. W historii nie raz zdarzało się, że teoretycznie wojska stojące niżej w hierarchii, ale mające za sobą długą służbę pokonywały elitę, która często nie była wybierana na zasadzie kompetencji do pełnienia danej służby, a tylko brano pod uwagę pochodzenie. Co do najemników to już chyba teraz jest w EB, że zdarzają się do rekrutacji najemnicy z nabitym doświadczeniem.
Zgadzam się w zupełności z tym co napisał K A M 2150 i to w każdym punkcie :). W EB1 jest zaimplementowany system, który nie pozwala na zachowanie już zdobytych szewronów doświadczenia w momencie uzupełniania stanu osobowego. Tak przynajmniej było w czystym EB
Co do drugiego punktu, to lepsze oddziały mają lepsze statystyki. Z tym doświadczeniem różnie bywało, a przynależność do poszczególnych oddziałów często zależała od pochodzenia z konkretnej warstwy społecznej. Nie pamiętam jak to jest ze świątyniami i innymi cudami, ale wydaje mi się, że dodawały czasami trochę expa do danego oddziału. Jak będzie w EB2 nie wiem. Szczerze, to nie mam za bardzo czasu na wgryzanie się w te sprawy. A najemnicy też czasami mają trochę doświadczenia przy rekrutowaniu, co ma również wpływ na cenę. Myślę, że w nowym modzie będzie podobnie.
Kilka nowych wiadomości
Cytat:
Celtic oppida 50% complete. AI defends and attacks walls correctly. Modelling capture point (a temple). Pics soon, hopefully! - Red Devil.
Cytat:
Working on the Celtic tribal system with V.T. Marvin, under pressure as he has already coded nearly all Greek FM traits - Brennus
Grałem ostatnio trochę w EB1 i zauważyłem, że z tym systemem naliczania doświadczenia jest różnie - niektóre jednostki, zwłaszcza świeże, tracą doświadczenie po doszkoleniu, a inne nie. Zwłaszcza te, które miałem od dawna i brały udział w wielu bitwach często nie tracą wcale doświadczenia po doszkoleniu, nawet, jeśli z pierwotnej jednostki zostało tylko kilku żołnierzy.
To trzymam cie Nazgool za słowo :)Cytat:
Zamieszczone przez nazgool
Zauważcie ten kontrast nastrojów porównując ten temat z tematami o RomeII ... Nie muszę chyba mówić dla kogo ten wynik wypada mniej korzystnie.
To jest nagroda za ciężką pracę ekipy EB2. A dla Nazgoola w szczególności - od początku informował nas o wszystkim, potem zajął się tłumaczeniami previewów i chyba nadal to robi żeby w końcu zasilić szeregi moderów. Pewnie jesteśmy najlepiej poinformowanym forum (po TWC) jeśli chodzi o postępy prac itd :)
Hehe, dzięki :). Tak dla sprostowania, to naszym rodzimym forum jest totalwar.org, ale na TWC jest większy ruch w interesie :)
W każdym razie, specjalnie dla fanów Seleucydów przygotowałem kilka screenów z bitwy, która ostatnio w tym celu stoczyłem :)
Znajduje się tam kilka nieujawnianych dotąd jednostek będących w rosterze Seleucydów i innych państw wschodnich . Miłego oglądania :).
http://imageshack.us/a/img22/3084/0000rc.th.jpg
http://imageshack.us/a/img839/2192/0001aql.th.jpg
http://imageshack.us/a/img405/6800/0002pao.th.jpg
http://imageshack.us/a/img571/6475/0003qx.th.jpg
http://imageshack.us/a/img59/769/0004bd.th.jpg
http://imageshack.us/a/img801/4117/0006o.th.jpg
http://imageshack.us/a/img195/43/0008yne.th.jpg
http://imageshack.us/a/img593/8967/0009lw.th.jpg
http://imageshack.us/a/img96/3443/0010bd.th.jpg
O dzięki ci Wielki Nazgoolu za tę niespodziankę.
Fajnie że ktoś z polskiego forum ma bezpośrednie wtyki w najlepszych projektach. Ale sam EB2 jakoś już nie wywołuje mojego entuzjazmu. Za długo to trwa, niestety, a mody są jednak po to by w nie grać, a nie kibicować jak powstają.
Być może jestem też jedynym, któremu nie za bardzo podobają się modele żołnierzy. Jakoś wolałem te z EB1 - były bardziej człekokształtne. No i ten brak strzemion, których ciągle szukają jeźdźcy jako pamiątka po średniowiecznej tematyce silnika. Ale niech tam. Jeśli formacje bitewne będą dobrze zrobione, a AI będzie skupiał się na wypuszczaniu pełnych armii, to już będzie coś.
To Ty Nazgool grasz już w EB II?
Chyba odpalę jedynkę, bo te screeny smaku mi narobiły :)
Hehe, coś jakby :P. Screeny robiłem specjalnie z myślą o miłośnikach greckich klimatów. Większość jednostek została pokazana pierwszy raz :D. W każdym razie cieszę się, że się podoba.Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
W pełni rozumiem Twój punkt widzenia. Upłynęło dość sporo wody w Wiśle od momentu ogłoszenia prac nad modem. Sam też miałem już dość oczekiwania, dlatego wstąpiłem w szeregi ekipy :D. W każdym razie robimy wszystko co tylko możliwe, aby jak najszybciej wydać modyfikację :)Cytat:
Zamieszczone przez darius_d
no ja się sobie niedziwie nno.. i tym ludziom co wrzucają takie postyCytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
na pierwszy zut oka Przeoraj kolego wszystkie strony z tego działu (screenów opisów i gdzies tam pojawia sie Wrzesień bedzie mod , )
Więc przy następnym pó-łroczu :twisted: mam prawo grzecznie i konkretnie zapytac
- jak tam prace się posuwają ?
No chyba ze propozycja :
W pierwszym temacie tłustym drukiem informacja Wstepne wydanie moda TAJEMNICA 8-)
Prosze nie brac tego do serca po prostu proszę się nie dziwić ze takie pytania padają (no piękne screeny ale dajcie sam sobie sprawdzę :D to tak jakby dac psu powąhac kiełbasę i zaraz schować do lodówki )
to chyba pytanie które najbardziej interesuje wszystkich którzy śledzą ten dział i opadnięte ręce tutaj nic nie pomogą ;)
Ja cały czas uważam jako sympatyk Macedonii odnośnie starożytności, że Rome 2 będzie grą która nie spowoduje nagle, że modyfikacja tworzona pod Medla 2 stanie się niepotrzebna, pracą do szuflady, a nie dla publicznego pożytku....Dlatego spokojnie sobie na finał prac czekam, nie mając takowych umiejętności, by pomóc przy tym modzie...Cytat:
Ale sam EB2 jakoś już nie wywołuje mojego entuzjazmu. Za długo to trwa, niestety, a mody są jednak po to by w nie grać, a nie kibicować jak powstają.
Patrząc na tą całą otoczkę wokół Rome 2, dużo więcej obiecuje sobie po EB II i to właśnie na niego czekam bardzo cierpliwie, wierząc, że jego twórcy staną znów na wysokości zadania .
Pierwsza część z dodatkami cały czas się broni, a po udostępnieniu przez twórców moda RS 2.5 plików graficznych podnoszących walory wizualne, gra nie ustępuje tak bardzo wyobrażeniem o EB 2, wiadomo że mapa kampanii, chociaż czy ja wiem?
Moim zdaniem, bez względu w jakiej wersji wyjdzie EB 2, patrząc i czytając materiały o Rome 2, nie tylko na naszym serwisie, mam nieoparte wrażenie, że będą mieć twórcy CA zagwozdkę, co z tym fantem- znaczy się grą zrobić...Mam nadzieję, że będę złym prorokiem 8-) , nie umniejszając twórcom EB 2 ich zdolności i pracy :D
Panowie, mod jest cały czas tworzony. Oczywiście wcześniej były jakieś przecieki na temat wydania modyfikacji, ale się nie sprawdziły. Niestety proza życia i nic na to nie możemy poradzić. Robimy wszystko, aby modyfikację wydać jak najszybciej ponieważ mamy świadomość tego, że proces ten ciągnie się już dość długo. Staram się Was informować na bieżąco w tym temacie co w trawie piszczy i musi Wam to w tej chwili wystarczyć. Jeśli pojawi się coś nowego, to dam Wam znać ;)
Szlachetny Krajanie :D , jak sam wiesz że pośpiech jest wskazany, przy.....Lepiej poczekać i spokojnie sobie pograć, tym bardziej że z tego co mi wiadomo, mogę się mylić :oops: , część ekipy robiła jedynkę, więc wie co jest grane i jest starsza o te ileś lat, więc jak mówisz proza życia może więcej dawać w kość 8-) ...Mi wystarczy że doczekam się chwili,gdy synowie potomków spod Granika, poprowadzą swoje zwycięskie wojska na synów wilczycy i piękna w swej wymowie greka zapanuje na wieki nad apenińskim butem :D
pozdrawiam ;)
ja liczę że na dzień dziecka otrzymamy moda w końcu jakiś prezent będzie ;]
Są jakieś szanse na upublicznienie mapy w najbliższym czasie?
Mówisz o całej mapie, czy jakiś konkretnych fragmentach ? :D
Małe fragmenty były już pokazywane, ale akurat nie obejmowały interesujących mnie rejonów. Najbardziej ciekawi mnie Azja Mniejsza i Sycylia.
Zobaczymy co da się zrobić w tym temacie. Z tym, że mapa jako taka jest w tej chwili przerabiana przez jednego z naszych nowych kolegów.
Nie wiem jakie są założenie w sztabie EB, ale dla mnie te dwa wspomniane rejony były zdecydowanie zbyt ubogie w prowincje w pierwszej części, w porównaniu ze znaczeniem, jakie odegrały w historii. Nie chce nie wiadomo jak wielkich zmian, ale 2 prowincje na Sycylii dobrze by zrobiły dla rozgrywki. Dołożenie Panormos, która była stolicą kartagińskiej prowincji wzmocniłoby nieco Punijczyków, którzy teraz będą i tak mieli trudniej, bo będą musieli rywalizować z Numidią. W Azji Mniejszej też było pustawo, a teraz, jak dodacie Pergamon, to tym bardziej przydałyby się z 3 może 4 nowe prowincje.
Szczerze powiedziawszy nie przyglądałem się nowemu rozkładowi prowincji. Za dużo spraw do ogarnięcia i za mało czasu na wszystko. Jak sprawdzę to dam znać co i jak w temacie się dzieje.
Dwa nowe screeny z frontu walki z budowlami mapy bitewnej. W fazie WIP.
http://img841.imageshack.us/img841/4360/farm1hk.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/414...outpattern.jpg
Nie zapomnijcie o wiosce niepobitych galów :P
Ciekawy pomysł. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez arcyżużel
Z tego co się orientuję, to wioska została już zrobiona. Oczywiście nie ta konkretna, tylko ogólnie jako model ;). Powyższe obrazki są składową oppidium, a ten kolorowy budynek to sanktuarium.
Balans w EB jest dobry, zależy o jakiej wersji EB piszesz...Po co rozdrabniać prowincje?...Co rozumiesz duże znaczenie w Azji Mniejszej? Znaczenie Kartaginy- o jakich czasach masz na myśli?Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
To po kolei, balans w EB1 nie jest dobry. Grałem w czyste EB, w Jirisys EB Mega Mod Pack i kompilacje BlackWooda, która najbardziej przypadła mi do gustu. Trochę kampanii rozegrałem i mam nieco obserwacji. Po pierwsze niektóre frakcje mają z racji położenia fory. Luzytanowie, Swebowie, Dakowie i Ptolemeusze praktycznie we wszystkich kampaniach wyrastali na mocarstwa. Z drugiej strony Macedonia, Pont i w nieco mniejszym stopniu, ale jednak Kartagina, padały jako pierwsze. Co gorsza były niszczone stosunkowo szybko.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Nie chce napchać prowincji, żeby było gęsto i ciasno, ale uważam, że twórcy moda pominęli klika istotnych miast w imię źle pojmowanego balansu na mapie kampanii.
Taka Sycylia była jednym z najbogatszych i najbardziej zurbanizowanych rejonów ówczesnego świata, w Eb ma jednak zaledwie 3 miasta. Moim zdaniem powinny być tam jeszcze dwa dodatkowe. Dlaczego? Ponieważ uważam, że na mapie powinny znaleźć się miasta duże, ważne, z którymi wiążą się jakieś doniosłe wydarzenia.
Te warunki spełniają Agrigentum i Panormus. Pierwsze było obok Syrakuz najświetniejszym polis na Sycylii. W IV wieku p.n.e powierzchnia miasta zajmowała 450 hektarów ( dla porównania - Rzym zajmował w obrębie murów serwiańskich 426 hektarów, a Kartagina pod koniec istnienia obejmowała około 400 hektarów), co prawda później został zniszczony, ale Polibiusz podaje że w roku 262 p.n.e Agrygent liczył ponad 50 tysięcy mieszkańców (I,18). Rzymianie bardzo długo oblegali to miasto i okupili jego zajęcie wielkimi stratami. Pod murami Agrygentu doszło również do jednej z większych bitew pierwszej wojny punickiej. Około 40 tysięczna armia rzymska starła się z 56 tysięczną armią kartagińską. Po zajęciu Akragas Rzymianie sprzedali aż 25 tysięcy mieszkańców w niewole.
Natomiast Panormus było największym punickim miastem na Sycyli, stolicą prowincji i jedną z głównych baz ich floty. Gdy w 254 roku legioniści zdobyli szturmem Panormos, sprzedali 13 tysięcy mieszkańców w niewolę, 14 tysięcy zdołało się wykupić. Tak więc mamy co najmniej 27 tysięcy mieszkańców. W 250 Kartagińczycy wysłali ok. 30 tysięczną armię, żeby odbić miasto, ale ponieśli klęskę.
Tego właśnie mi brakuje, klimatu pierwszej wojny punickiej. A wszystko przez to, że na Sycylii są tylko trzy miasta.
To teraz przeniesiemy się na Bałkany. Moim zdaniem brakuje Larissy, stolicy Tesalii. Dziwię się, że Macedonia posiada Mitylenę, a nie właśnie Larissę. Było to kluczowe miasto w regionie, wokół którego toczyły się walki w czasie wojen macedońskich, a później walki pomiędzy Pompejuszem a Cezarem. Osobiście jakbym miał wybierać między Miteleną a Larissą, to bez wahania wybrałbym tą drugą. Tym bardziej, że z tego co kojarzę, to Lesbos nie należało w 272 roku do Macedonii ( ale akurat tego nie jestem pewien)
To teraz Azja Mniejsza. Czego mi brakuje? Kyzikos i Heraklei Pontyjskiej. Czemu akurat te miasta? Kyzikos było bogatym i ludnym miastem leżącym na wysepce leżącej przy brzegu, połączonej z lądem wąską groblą. Dzięki dogodnemu położeniu odpierało ataki silniejszych sąsiadów. W 73 oparło się ogromnej armii króla Pontu, Mitrydatesa VI Eupatora. Choć mało znane, to jednak było to jedno z największych oblężeń w historii. Prawie na miarę Alezji!
Heraklea Pontyjska była ważnym miastem w regionie. Odparła ataki Galatów. Została dopiero zdobyta przez Rzymian po długotrwałym oblężeniu, gdy nieroztropnie poparła Pont w czasie III wojny mitrydatejskiej. Poza tym ładnie by pasowała pomiędzy Synopą a Nikają, bo pusto tam ;)
Trochę przydługi ten post, ale chciałem jak najdokładniej przedstawić swoje poglądy na temat mapy.
Gwoli ścisłości, nie uważam żeby mapa w EB1 była zła, ale jakby dołożyli miasta o których wspomniałem, to byłaby lepsza ;)