Nie :D Doszedłem do tego wczoraj właśnie :p. Wszedzie były 3 party i plik ktore je wszystkie instaluje, wiec potrakowalem to jak pewnik tutaj. No i pewnikiem to nie bylo :PCytat:
Zamieszczone przez Samick
Wersja do druku
Nie :D Doszedłem do tego wczoraj właśnie :p. Wszedzie były 3 party i plik ktore je wszystkie instaluje, wiec potrakowalem to jak pewnik tutaj. No i pewnikiem to nie bylo :PCytat:
Zamieszczone przez Samick
Hm. Czyli w końcu zainstalowałeś jak należy i działa???? 8-)Cytat:
Zamieszczone przez tiomor
Mongołowie rozwalili Ruś H-W warto próbować zdobyć miast Włodzimierz żeby zdobyć tytuł wlk. ks. Rusi? Gram Polską, a króla mam z dynastii Juriewiczów. Czytałem w poradniku, że tylko ten tytuł mogą zdobyć Nowogród i Połowcy. Ktoś próbował grając innymi nacjami zdobyć tytuł ks. Rusi?
Na stronie 33 oraz w poradnikach do Bellum to opisałem (bazując na anglojęzycznej instrukcji) tylko Nowogród, Połowcy lub Ruś Suzdalsko-Włodzimierska może zdobyć ten tytuł i tylko Lider Frakcji po koronacji w Moskwie może go dostać. ja go miałem, fajny taki dwugłowy orzeł (carski). Warto daje spore bonusy i satysfakcję ze zjednoczenia lub podbicia całej Rusi.Cytat:
Zamieszczone przez ordenus22
Czy jest kod na zamianę frakcję w czasie kampanii, z tego co pamiętam było coś takiego w Medieval 1. Jestem po prostu ciekaw jakie mają drzewko genealogiczne moi rywale.
Jak u mojego generała dostaje cechę głębokie kieszenie czy przez to że nie buduję ratusza "pałacu " 10% od podatków to trochę boli :D
To raczej nie przez to.
Witam!
Czy to normalne, że w tym modzie rzadko rodzą się dzieci? Gram oczywiście Polską, a piastowie kujawsko-mazowieccy są u mnie na wymarciu. Henryk miał 1 syna (faktycznie to były 3 dzieci, ale 1 córka, a 1. synalek umarł na jakieś choróbsko), który na razie dorasta i może uda mu się przedłużyć dynastię. Pomorscy mają 1 syna na 4 generałów, natomiast ten ród z którego jest 1. król ma 2... ale córki. Jedynie mazowieccy się jako tako trzymają, bo Kaziu ma całą czwóreczkę. Dlatego też pytam jeszcze raz. Czy to normalne, a może to tylko jakiś bug? Nie gram długo w tego moda, ale bardzo mi się spodobał. Jedynie te dzieci moim zdaniem są całkowicie skopane. Dziękuję z góry za pomoc :)
PS. Zapomniałem dodać, że gram w 6.2, a 6.3 nie pobrałem z powodu dosyć wolnego łącza, a nie chce mi się czekać. Piszę tutaj, bo ten dział wydaje się być bardziej aktywny, a nie chcę odkopywać wcześniejszych. Mam nadzieję, że nie będziecie mieć tego za złe.
No u mnie w 6.3 dzieci rodzą się bez problemu. Czasem jakiś generał ma cechy, które ograniczają szanse na potomstwo lub np. kochankę, co tez obniża szanse na potomstwo z małżonką. Ja pilnuję swego drzewka genealogicznego. A co do 6.3 to jednak pobierz, albo poproś znajomego by Ci pobrał, ja tak zrobiłem bo mialem też wolne łącze. 6.3 jest o wiele lepszy, lepiej zbalansowany, zmiany w budynkach i jednostkach, koronacje, lepsze i ciągle poprawiane spolszczenie. Pozdrawiam.
Edit:
Ja jak widzę, że jakiś generał dobry nie ma żony, wysyłam do niego swoją księżniczkę, jak on jest jeszcze młody, by ród jego zachować. Jak malo podbijasz to jest mniej propozycji małżeństw.
Dzięki za odpowiedź. Może nie podbijam tak bardzo dużo, ale jest koło 50 tury, a ja mam 13 prowincji więc myślę, że strasznie źle nie jest. No trudno, albo temu zaradzę, albo zagram czymś innym. 6.3 postaram się pobrać, ale jeszcze nie teraz.
Siemka!
Mam pytanie wczoraj zainstalowałem Bellum Crucis ze spolszczeniem i mam pytanie: czym się różni kampania normalna od feudalnej i uproszczona od zwykłej?
Kampania Pełna od Feudalnej Pelnej różni się brakiem stałych fortów na mapie kampanii. A uproszczona (Light) od Feudalnej Uproszczonej )Feudal light też sie różni brakiem fortów. Uproszczone od pełnych róznią się ilością skryptów, w uproszczonych są tylko podstawowe skrypty, jest ich jakieś 30% w stosunku do 100% w kampaniach pełnych.
Rotnis konieczne przeczytaj poradniki, z tego linku wszystkie. viewtopic.php?f=367&t=8785
Mam kolejne pytanie. Jaki polecacie kraj oprócz Polski? Naprawdę nie mogę sobie wybrać odpowiedniego bo nie wiem, który spełniał by moje warunki. Chciałbym, aby nie był ogromny i rozrzucony. Bizancjum, Niemcy i Sycylia odpadają od razu. Również jest ważne dla mnie, aby dało się nim spokojnie grać nie posiadając wielkich umiejętności w Medka. Doradzicie mi jakieś 2-3 państwa, które spełniałyby te warunki? Dzięki z góry za odpowiedź.
Nowogród, Gruzja (ta jest trudniejsza).
Szkocja.
Ja na początek grałem Kastylią i było całkiem łatwo i przyjemnie, w sam raz na pierwszą grę.
Dzięki, troszkę tych krajów jest :) A który Waszym zdaniem ma najlepszą konnicę?
Z tych wymienionych? Na pewno nie Szkocja.
Nie no, ogólnie. Nie musi być jakaś wspaniała, ale to co miała Polska bardzo mi się spodobało. Po prostu lubię, gdy kraj ma mocną konnicę, bo wtedy mam trochę łatwiej w bitwach.
Mam najlepszą odpowiedź. Wybierając frakcję w grze, poczytaj ich skrócone opisy, tam jest zawarte co mają mocne, a co słabe, co średnie, a co godnego szczególnej uwagi. :)
Wiem, ale chciałem się dowiedzieć co myślą inni, bo tam jest napisane, że Niemcy wszechstronni, ale konnica nie jest aż tak dobra. Owszem, z piechotą i łucznikami było trochę trudno, ale mimo wszystko wszechstronni nie są. No cóż, mimo wszystko dzięki, przetestuję sobie te kraje, które mi zaproponowaliście. Może akurat któryś będzie miał dobrą konnicę, choć i bez niej da się żyć.
Wszechstronni, czyli wszystkie typy jednostek będą średnie. Nikt nie pisał tam, że będą we wszystkim najlepsze. :P
Gruzja ma solidną i wszechstronną oraz różnorodną konnicą. :mrgreen:
Gruzja rzeczywiście ma fajną konnicę, w ogóle fajnie się nią gra. Poza tym tak mi brakuję Litwy żeby uznać tego moda za arcydzieło, kurcze wiecie może czy planują dodać tą frakcję w przyszłości? Domyślam się, że jest to mało prawdopodobne ze względu na brak miejsca na mapie. Musieliby wrzucić mapę z SS, a to wiązałoby się zapewne z wielką rewolucją w modzie.
Nie wiem jak w 7.0 jakie robią, w 6.3 Litwa przegrala z Kalifatem Abbasydów i ostatecznei dodali tych ostatnich jako nową frakcję.
Witam wszystkich. To moja pierwsza przygoda z Bellum Crucis - tyle czytałem o nim pozytywnych opinii że postanowiłem spróbować. Póki co zainstalowałem BC6.3, do tego bugfixera i na to spolszczenie. Pytania początkującego gracza:
1. Co jeszcze radzicie doinstalować z submodów ? Te nowe AI ? Warto ?
2. Na jakich ustawieniach powinienem grać kampanię ? M/M ?
Na razie pograj na M/M i oryginalnym modzie i AI. Za jakiś czas submody, submoda na wybór dziedzica frakcji możesz w sumie od razu zainstalować. Inne submody za jakiś czas, jak zagrasz kilka kampanii na czystym modzie. Pograj na oryginale bo nie będziesz mial porównania z innymi AI i nie zobaczysz co zmieniają submody. Potem polski submod Mietka77 Ci polecam, sam na nim gram. Ja gram też na nowym unit, oraz submodzie na free_upkeep. Pozdrawiam.
Edit:
I przeczytaj koniecznie poradniki do Bellum z tego linku viewtopic.php?f=367&t=8785
Nie wiem czy wy też tak macie ale mi przy grze aragonią po uruchomieniu drzewa genealogicznego wyskakuje Medival2 napotka... i wywala do pulpitu. Mam sporo submodów i możliwe że to wina jednego z nich. Czy ktoś się też spotkał z czymś takim?
Dzięki - właśnie czytam to wszystko. Mam kolejne pytanie - wyczytałem że płaci się za każdą armię w polu i oblężenie...Cytat:
Zamieszczone przez Araven
1. Czy jeśli oblegam jakiś zamek to się sumuje (czyli 600+2000) ?
2. Czy te 2000 za obleganie płaci się jednorazowo czy za każdą turę ? Bo jeśli to drugie to strasznie drogo - dajmy na to zwykłe miasto wytrzymuje 7 tur czyli to będzie razem 14000 ? Przecież za tyle można wystawić błyskawicznie nową armię na miejsce starej którą straciło się podczas szturmu... trochę to nierealistyczne.
Sumuje się bo masz generała itp na polu więc się sumuje a co do drugiego to co ture pobiera 2k. To jakby koszty oblegania ;) Normanlnie można to sobie wyobrazić ze cała armie jakoś musisz utrzymać przez cały czas oblegania miast ;)
Witam.Gram Danią kampanię full w Bellum Crucis 6.3 na ustawieniach vh/vh z submodem AI Pitera i mam problem.Otóż po osiągnięciu roku 1199,podczas przechodzenia na rok 1200 wywala mi grę z komunikatem Medieval napotkał błąd.Próbowałem ruszać agentami,armiami i nic.Cofnąłem się także do sejwa z przed czterech tur i dalej to samo.Czy ktoś może wie czy jest szansa,żeby to poszło dalej i jak to zrobić?
No tak ja rozumiem po co jest ta opłata tylko nie rozumiem czemu jest aż tak wysoka ?Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
Spójrz: gram Polską, jednostki piechoty (a te zazwyczaj biorą udział w szturmie) są bardzo tanie - włócznicy i piechota to koszt 300-350. Idźmy dalej - nie jestem dobrym strategiem i podczas szturmu na zamek rebielancki (poziom trudności M, rozmiar jednostek Huge) tracę jakieś 700-800 ludzi czyli ok. 3500 w plecy.
I teraz: co się bardziej opłaca? Oblegać zamek przez 10 tur, wziąć obronę głodem, nie stracić w ogóle armii ale zapłacić aż 20000 za utrzymanie oblężenia czy już w drugiej turze po wybudowaniu sprzętu oblężniczego przeprowadzić szturm i stracić armii za 3500 (+2000 za jedną turę oblężenia) ? Gdzie tu realizm ?
------------
I nowe pytania:
1. Czy da się jakoś zmienić kursor myszy w grze ? Ten domyślny jest tragiczny...
2. Przeczytałem poradnik dotyczący handlu morskiego ale jak grałem wczoraj to nic z tego nie wychodziło... otóż w Gdańska zrobiłem 2 kogi i wysłałem je gdzieś w okolice Portugalii. Niestety po wielu turach nie pojawił mi się żaden komunikat "załadowany"... gdzie tego szukać ? Czy te kogi muszą być pojedynczo (u mnie są we flocie razem) ?
3. Jeden z moich kupców "zamienił" się w jakiegoś bankiera... mam go teraz wysłać do jakiegoś miasta i czekać aż pojawi się bank do wybudowania ? O co chodzi w poradniku że te miasto nie może posiadać żadnej innej gildii ?
Prymcio ja mam wszystkie możliwe submody i nic mi nie wywala.
Rzymianin, kilka razy pisałem jak usuwać skrypty sobie usuń jak nie dajesz rady i bez problemu. Realizm w grach o Medievalu to w ogóle nie istnieje, to zabawa. Ja nigdy nie oblegam przez 10 tur wolę uderzyć po turze lub dwóch i stracić wojsko w szturmie niż płacić za długie oblężenie, chyba, że mam dużo kasy to biorę ich głodem albo negocjuje dobrowolne poddanie się załogi.
1. Czy da się jakoś zmienić kursor myszy w grze ? Ten domyślny jest tragiczny... - Da się wstarczy wgrać katalog cursors z innego moda albo tylko ten główny kursor sobie zmienić. ja gram na części kursorow z broken Crescent. Katalog cursors jest w data moda.
2. Przeczytałem poradnik dotyczący handlu morskiego ale jak grałem wczoraj to nic z tego nie wychodziło... otóż w Gdańska zrobiłem 2 kogi i wysłałem je gdzieś w okolice Portugalii. Niestety po wielu turach nie pojawił mi się żaden komunikat "załadowany"... gdzie tego szukać ? Czy te kogi muszą być pojedynczo (u mnie są we flocie razem) ? Masz wysłać floty handlowe nie okręty wojenne, na nich pisze załadowany i wystarczy w okolice Anglii je wysłać. Floty handlowe się rekrutuje od drugiego poziomu nadbrzeża kupieckiego.
3. Jeden z moich kupców "zamienił" się w jakiegoś bankiera... mam go teraz wysłać do jakiegoś miasta i czekać aż pojawi się bank do wybudowania ? O co chodzi w poradniku że te miasto nie może posiadać żadnej innej gildii ? Sprawdź czy w mieście jest jakas Gildia np. szpiegowska jak jest to ją zburz i w staw tam bankiwera, po kilku turach powinna być opcja budowy banku.
Bzyku - nie wiem jak cofanie do poprzedniego savu nic nie daje , może ktoś znajomy Ci spróbuje pchnąć tą turę u siebie.
Póki co wywaliłem tylko money_script od opłat za każdą "nadwymiarową" prowincję bo to było przegięcie. Dochodziło do tego że za zdobycie nowej prowincji trzeba jeszcze dopłacać (koszt utrzymania garnizonu+podatek jest większy niż wpływy). Opłata za armię w polu/oblężenie jest fajnym pomysłem tylko że w stosunku do niskich opłat za rekrutację nowych oddziałów moim zdaniem zbyt wysoka bo oblężenie zamków się teraz kompletnie nie opłaca.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Bardziej odpowiadałby mi system z Europa Barbarorum - czyli zamiast "ukrytych mało realistycznych podatków" po prostu znacznie wyższe koszty rekrutacji/utrzymania armii. Jest jakiś submod od tego ?
Wielkie dzięki za pozostałe porady.
Submoda nie ma ale jak chcesz sobie zwiększyć koszty rekrutacji to zedytuj plik export_descr_units i zmień koszt rekrutacji wojska np. na taki x2 i koszt żołdu x2. Do 6.2 kiedyś zrobilem taki plik, ale do 6.3 ew. sam sobie musisz to pozmieniać jak chcesz mieć większe koszty rekrutacji i utrzymania.
Cały czas nie wiem co z Aragonią, ale to można przeżyć. Gorzej, że nie mogę zacząć również kampanii hot seat. Za kazdym razem wywala do pulpitu.
Mam submod Mietka, submod na dziedzica frakcji, darmowe jednostki w garnizonach, submod Aravena na nie obniżanie się stosunków z sojusznikami, propozycje poddania zamku przy oblężeniu, głosy oraz oczywiscie spolszczenie. Czy wiecie jaki moze byc powod crasha albo czy te subomdy nie powoduja jakis problemow z hs?
Witam, mam taki mały problem. Otóż armie komputera od kilku tur stoją przy moich zamkach i nic nie robią. Przedstawię tu wszystkie przypadki:
1.Armia Danii, złożona z 5-ciu oddziałów stoi koło Szczecina, od momentu, gdy go oblegałem. Wcześniej była tu także armia Norwegii, ale gdy zdobyłem zamek poszła sobie.
[spoiler:t2fttqkb]http://i49.tinypic.com/1730g4.png[/spoiler:t2fttqkb]
Swoją drogą skoro już tu stoją, mogliby przy okazji pokonać tych rebeliantów obok...
2.Niemiecka armia (o ile tak to można nazwać) stoi w pobliżu Wrocławia i mnie trochę irytuje, bo składa się z kilku oddziałów typu 50 ochotniczych włóczników (sprawdzałem to kilka tur wcześniej)
[spoiler:t2fttqkb]http://i47.tinypic.com/fa239h.png[/spoiler:t2fttqkb]
3.Druga niemiecka armia stoi obok Ołomuńca i jednocześnie najbardziej mnie irytuje, bo zamiast zdobywać Pragę, to muszę czekać aż oni sobie pójdą - jak widać im też się nie spieszy...
[spoiler:t2fttqkb]http://i49.tinypic.com/29zu0lx.png[/spoiler:t2fttqkb]
Czy da się coś zrobić, żeby oni opuścili moje tereny? Oczywiście oprócz atakowania ich, póki co chciałbym unikać wojen, bo mam zamiar zdobyć jeszcze Pragę, Wilno, Halicz i ewentualnie ziemię rebeliancką między Rygą, a Nowogrodem.
Miałem identyczną sytuacje tylko pod Gdańskiem a nie Szczecinem. U mnie stali , stali .. aż się zbuntowali i to chyba jedyny na nich sposób . Swoją droga lepiej zawrzyj z hre sojusz i stosunki con.8/10 bo to mogą być przygotowania do wojenki .Cytat:
Zamieszczone przez Takedown
U mnie wczoraj było dokładnie tak samo :)
Takedown i Rzymianin, komputer was prowokuje, i sparwdza jak silne załogi macie na pograniczu. :mrgreen:
Prymcio raczej submod Mietka nie działa z hot-seat. Ale pewności nie mam ja nie gram na hot-seat.
Ja najpierw zainstalowalem spolszczenie, potem submod na dziedzica frakcji, potem free_upkeep, potem submod Mietka, zmienione głosy, poprawki do spolszczenia i mnie działa. Co rozumiesz przez negocjacje z załogą, bo to nie submod a skrypt z kampanii pełnej? usuń pliki map.rwm we wszystkich kampaniach. Ai zmieniałeś czy grasz na oryginalnym?