lubię Was czytać ale dość pieprzenia... Ptolemeniusz czy Seleukios?
Ptolemeusz*
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji edycji posta. Staraj się nie używać wulgaryzmów.
-v
Wersja do druku
lubię Was czytać ale dość pieprzenia... Ptolemeniusz czy Seleukios?
Ptolemeusz*
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji edycji posta. Staraj się nie używać wulgaryzmów.
-v
Edytuj posty a nie piszesz 2 pod rząd...
Ja nawet nie wiem kogo bym wolał zobaczyć jako grywalne frakcje.... najlepiej oby dwie ale skoro tylko jedna w podstawowej wersji będzie to chyba Egipcjan....
Bez Seleucji w podstawce ta gra wiele straci...Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
Bez wielu nacji w podstawce ta gra wiele traci ;) Kurczę, chciałoby się pograć Pontem, Armenią a tu figa. 8 nacji to za mało, jednak cieszę się z Partii, a Ptolemeusze będą świetni jako DLC, przyczyny już kilka osób podawało, najprawdopodobniej będą Seleucydzi właśnie w tej ósemce.
Gra wiele straci jak nie będzie przynajmniej jednej z tych frakcji, a Selediukami i tak nie specjalnie lubie grać to chyba wolał bym jednak zobaczyć Egipcjan.... ale stracenie (prawdopodobnie) Selediuków we własnej bitwie zaboli też mocno.... bo lubiłem robic w Rome 1 bitwy z nimi....
Ewentualne odblokowanie ich w bitwie raczej trudne nie będzie, przynajmniej dla jakiegoś zdolnego moderadora. Nie będzie to też z tego co mi się wydaje piractwo bo i w końcu za ten produkt zapłaciliśmy i go mamy; nikt nie doda niczego czego sam nie stworzył więc nie wejdziemy w posiadanie niczego nielegalnie. Chyba nie obowiązują w prawie żadne przepisy które mogłyby posłużyć aby zabronić komuś w dowolny sposób korzystać z tego typu własności na własny użytek. Jedynym większym problemem może być steam z tymi jego aktualizacjami i sprawdzaniem spójności.
Bardziej ja bym się obawiał tego że Seleucydzi będą nie dość dobrze przedstawieni w przypadku kiedy nie kupimy DLC.
Dla mnie Seleukidzi są ciekawsi niż Ptolemeusze, poza tym są mniej medialni, więc nie bardzo nadają się na DLC, dlatego obstawiam że znajdą sie w grywalnej ósemce. Egipt jest bardziej zakorzeniony w popkulturze, choćby za sprawą Kleopatry dlatego łatwiej będzie go sprzedać jako dodatkową frakcję.
No "media" lub "popkultura" to tylko "faraonowie" lub Klepotra którą nikt nie uosabia z Ptolemeuszami, których nikt nie zna :P.
Hehe to CA oświeci ciemny lud i powiąże faraonów z Kleopatrą ;)Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
CA uczy, CA bawi, CA nigdy cie nie zdradzi :D
Zależy kto, szaraki nie, ale dla szarych mas nie będziesz tu walił Ramzesów i epokę brązu - "bo bardziej znane". Aczkolwiek wielu napewno ewentualne przeniesienie Egiptu do dlc rozczaruje.
Mnie akurat dziwi fakt, że Seleucydzi są ludziom tacy obcy, mimo tego, że byli jedną z najpopularniejszych nacji w RTW1 :D W każdym bądź razie na multi swego czasu widywałem tylko Rzym, Greków i Seleucydów. Dodatkowo dzięki RTW Katafrakci weszli mocno do Total Warowej popkultury, a jednak jak ktoś chciał ich mieć na multi, to Partia przez piechotę odpadała, Armienia też Seleucydom się nie równała ;P
Seleucydzi są nieznani, bo najpierw znamy potężnego Aleksandra Macedońskiego po czym przechodzimy do historii Rzymu, przy czym Seleucydzi upadają jeszcze przed Chrystusem, bodajże 63 p.n.e w trakcie mamy w sumie niewielkie wojny z Rzymem, a ludzie chcą znać tylko najciekawsze i największe z danego okresu, dlatego nikt nie zna jakichś tam Seleucydów, jednej (największej) ze spuścizn Aleksandra, ale takiej która też nie utrzymała się przez dłuższy czas. Poza tym był to twór na terenie którego przez stosunkowo niewielki okres, przewinęło się wiele państw - Sasanidzi, Persja, Macedonia, różni diadochowie, Seleucydzi, Ptolemeusze, Partowie muzułmanie itp, itd.
Po 1) jeśli ktoś choć troszeczke interesuje się starożytnością, to musiał słyszeć o Seleucydach
Po 2) gracze RTW doskonale znają ten kraj, więc dla obecnych graczy to raczej nie problem wiedza o S.
Po 3) Niewielkie wojny z Rzymem? A Magnezja to co? "Niewielkie starcie"??
Po 4) 250 lat to nie tak mało, Egipt przez uległość (of cours Lagidów) istniał niewiele dłużej
Zresztą nawet jeśli nie jest znane dla nowych graczy, to przecież można "zareklamować" tą frakcję, prezentując jej różnorodność, zasięg terytorialny, itp. To chyba nie problem.
Nie chodziło mi o graczy RTW, tylko ogólnie o prostych szarych ludzi i niedzielnych graczy, którzy RTW2 kupią bo to będzie hit. Sam bardzo słabo ich znam, a uchodzę w swojej rodzinie, czy koleżeńskim towarzystwie za najbardziej obeznanego w historii. Ludzie normalnie z historii to nie wiedzą co to Imperium Osmańskie, albo Konstantynopol, a tym bardziej że to to samo co Stambuł. Z tych wszystkich nacji zaprezentowanych, ludzie których mam na myśli znają tylko Rzym, Kartaginę i Macedonię zapewne ;]. Bo Galów i Germanów pewnie też znają, ale tutaj są już podzieleni na plemiona. Partów nie znają, Seleucydów też a i nazwy Ptolemeusze nie będą kojarzyć.
No ale to ma nie być gra tylko ze szeroko znanymi państwami, tylko z tymi historycznie istniejącymi. Twórcy jarają się historycznością, więc niech będzie historyczna.
No tak ale ja odpisywałem na to "Mnie akurat dziwi fakt, że Seleucydzi są ludziom tacy obcy".
Są obcy bo nie ma o nich żadnego filmu, oraz nie zostawili po sobie rzeczy o których wszyscy wiedzą. Jak by o nich powstał jeden porządny film to od razu by wielu ludzi wiedziało kim byli Selucydzi.
Ciekawe, że zazwyczaj - szczególnie na Zachodzie - wiedzę o takich państwach bierze się z TV.
Bo na historii też nic nie wspominają.
Wystarczy się interesować. Wiedza o Imperium Romanum jeśli się ogranicza do powierzchownych faktów, skończy się na tym że rzymianie wtedy i wtedy zajmowali te i tamte terytoria.. Jeśli jednak się w to zagłębić poczynając od sposobu i rodzaju uzbrojenia armii która przecież gdzieś i coś zajmowała można natknąć się na wiele potyczek i wielkich bitew.. Wspomniana bitwa pod Magnezją mówi coś o Antiochu III o ile dobrze napisałem.. Wystarczy zainteresować się tym kim był ten Antioch i dlaczego akurat on musiał stanąć przeciw rzymskim legionom i ich sojusznikom... Wystarczy tylko to ale? Ale do tego potrzebna jest chęć posiadania wiedzy na te tematy.Tak już jest że nie wszystkich musi interesować to co interesuje nas tutaj. Szkoda że wielu kupi grę nie wiedząc co ona na prawdę przedstawia. Na pewno też jakiś procent niedoinformowanych dowiedziało się o Partach Ptolemeuszach Seleucydach dzięki właśnie RTW1 nie mówiąc o Ormianach których jedynie kojarzymy z handlu na okolicznych targach.
Nie jestem znawcą historii a jedynie pasjonatem i w moim otoczeniu postrzegany jestem jak ktoś kto zajmuje się pierdołami (łącznie z graniem na pc o czym wie nie wielu)
Witam w klubie. Proszę państwa, nowoczesna teoria w stylu Angoli - bitwa w Lesie Teutoburskim miała dla Europy miażdżące znaczenie - ciekawe, czy pamiętają, że tych samych Cherusków z tym samym Arminiuszem Rzymianie rozpędzą w tym samym miejscu i sytuacji za parę lat :lol: . Jakoś sobie nie przypominam o wzmiankach o Rafii czy Magnezji... Co durnych Angoli obchodzi jakaś monarchia Seleukidów, choć była godnym przeciwnikiem dla Rzymu, tak, jak i Macedonia. Tylko szkoda, że utopili swą potęgę w wojnach domowych.
Przestań bez sensu cytować wpisy, które znajdują się nad twoim postem, bo tworzysz ściany tekstu
-v
Właściwie jest mi obojętne która z pary Egipt - monarchia Seleukidów będą grywalni w podstawowej 8.
Moim zdaniem wystarczy zrobić dobry preview i będzie dobrze. Sprzeda się.
Też interesuje się historią. A o Selkach, Numidii czy Syrakuzach z nauki w szkole nie wiem (pamiętam) prawie nic.
Gra w Romka1 zaciekawiła mnie na tyle, że chciało mi się szukać informacji o poszczególnych nacja, terenach, wojskach, czy broni.
To tylko kwestia zapału.
Tak, tutaj, w kraju nad Wisłą.
Przestań bez sensu cytować wpisy, które znajdują się nad twoim postem, bo tworzysz ściany tekstu
-v
Aha, dobrze wiedzieć, że plany oparcia granicy IR na Odrze nie miały znaczenia dla Europy.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Nie o to chodzi. IR planował skolonizować Germanię - a granica miała być na Łabie. Chodzi mi o to, że znaczenie tej bitwy jest - jakby nie patrzeć - wyolbrzymione. Wszak IR spróbował znowu za Tyberiusza.
-v
ciekawe to forum.. dygresje dygresje a gdy temat się wyczerpie to kolejne dygresje
Przecież ten temat to dyskusja o frakcjach, więc o czym innym mamy dyskutować, szczególnie że została ostatnia frakcja.Cytat:
Zamieszczone przez Vlad
Są znani weteranom TW, którzy grali w RTW1, ale jest mnóstwo nowych graczy, którzy słabo znają historię a grać w TW zaczęli po ETW, NTW lub STW2. Dla nich Seleucydzi to nic poza nazwą, co pokazuje TWC. Wielu narzeka, że wolą Egipt bo Seleucydzi są kopią Seleucydów. Tak naprawdę to Ptolemeuszom bliżej do Macedonii niż Seleucydom. ;)Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Dokładnie. Kiedyś to pisałem, źe wystarczyłby film z Hollywood w stylu Gladiatora lub Troi osadzony w czasie panowania Seleucydów. Machabeusze to dobry przykład - był nawet kiedyś taki film z lat 50. lub 60. Nie mogę znaleźć tytułu, ale oglądałem w latach 90. na VHS. Szkoda, że na tym się kończy. Gdyby jakaś superprodukcja filmowa powstała w tym roku to na TWC 99% graczy żądałoby Seleucydów w podstawce (wtedy na pewno byliby w DLC). :lol:Cytat:
Zamieszczone przez cyborgowiec97
CA ma szansę ich wylansować. Jakby porządnie ich zrobili w podstawce, dlai trailer do bitwy pod Magnezją to Seleucydzi byliby bardziej znani. W innej grze podchwycono by to i powstałaby jakaś gra nawet innego gatunku z tą frakcją. Mogą zapisać Seleucydów w popkuklturze, zależy jak to wykorzystają.
Mają oni elementy charakterystyczne - katafraktów z rzeźbionych maskach, rydwany z kosami, słonie w zbrojach - nieźle by to wyglądało w filmie lub grze. Robiłoby na pewno efekt. Aż dziwne, że nikt się nie bierze.
Mądrze powiedziane. Pytanie tylko, czy twoje przewidywania okażą się słuszne.
-v
@v
Przestań ich upominać tylko powysyłaj w eter ostrzeżenia bo i tak mają ścianę zamiast mózgu, której słowami nie przełamiesz ;)
Myślę, że chłosta wystarczy...
To temat do dyskusji a szczerze mimo, iż czytam każdy post nie widzę by było tu, aż tyle cytowania, przynajmniej nie w każdym wypadku.
Może dlatego, że moderator szybko działa?
Dobra, na tym może offtop zakończmy :) ?
salvo
Ostatnio frakcja była wyjątkowo w czwartek. Wcześniej w czwartek był też Las Teutoburski. Myślicie, że w ten czwartek też czeka nas frakcja? Może to był chwyt marketingowy, żeby ludzie siedzieli już od czwartku odświeżając stronę, a frakcja dopiero w piątek. :lol:
Miejmy nadzieję, że nie czeka nas nic, lub kilka tarcz/zbroi od Lusteda.
22go marca w USA jest impreza związana z elektroniczna rozrywką- PAX się ten konwent nazywa, będzie też dużo o grach, a że to wypadnie akurat 2 tyg. od Partów wtedy bym oczekiwał nacji albo kolejnych informacji.
Nie wiedziałem o tych targach, więc dobrze się składa. To ja mam inną teorię. Frakcji nie będą odkładać na targi. Na takich targach są inne nowości, np. gameplay, prezentacja bitew morskich - coś całkiem nowego. Dlatego sądzę, że teraz będzie frakca. Możliwe, że dlatego przyspieszyli z czwartkiem, żeby za tydzień czymś nas zaskoczyć.
W dodatku 3 frakcje barbarzyńskie dali tydzień po tygodniu wydaje się dość zasadne by dać pod rząd frakcje z Bliskiego Wschodu. :)
SEGI ani CA na tych targach raczej nie będzie
:)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... veal-Eight
[spoiler:bsm5u509]ale dałem się nabrać... :lol:[/spoiler:bsm5u509]
KLA co to za link? Mi wyskakuje że nie ma takiego tematu.
Ktoś założył temat na TWC z konta o nazwie WIll CA (czyli tak samo jak developer CA prezentujący każdą frakcję). Pewnie zastosował "duże i" zamiast "małego el" (piszę słownie, bo literami nie byłoby wiadomo ocb). Temat brzmiał tak samo jak prezenacje frakcji, czyli ''Total War: Rome II - Faction Reveal Eight ''. Po wejściu w temat było odesłanie do listy frakcji, a niżej w poście z innego konta napisał coś w stylu "Pontus yeah!" (niby jako ucieszony forumowicz). Jednak po wejściu w listę frakcji było widać, że ostatnia ikonka nadal jest pusta. Wiele osób, w tym ja dało się oszukać i temat miał już sporo postów kiedy się pojawił admin, skasował temat i zbanował te dwa konta. :)
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Czekać tylko na linka z targów i jedziem z tym koksem. :D
Dlaczego zbanowano konto które odpisało Pontus? Przecież mógł sobie ironicznie napisać :/. OMG nic już dzisiaj nie wolno :/. Co do tematu, to myślę, że na targach pokażą coś na mapie kampanii, np. trochę pochodzą armią rzymską po mapie itp.