eee... to temat o patchach czy o sprzęcie...?
Wersja do druku
eee... to temat o patchach czy o sprzęcie...?
Też mnie to irytuje. Teraz jest o sprzęcie, wcześniej było o modach :D Z serii "ludzie posty piszą". Swoją drogą od tego mini-patcha 1.6 mam sporadycznie freezy w grze. Chyba pierwszy raz jak coś gorzej u mnie działa po nowym patchu 8-)
Uciąłem sobie właśnie godzinkę w kampanii - nie wiem w czym rzecz - teraz mi się nic nie zwiesiło - co prawda zapisuję co chwila, co nie zmienia faktu że zwisu nie było.
Mam nadzieję, że kolejny patch wyeliminuje takie problemy zamiast na przykład dodatkowych dźwięków, które tak naprawdę nikomu potrzebne nie były...
Co do artylerii zgadzam się w 100% - jest zbyt celna jeżeli potrafi dokładnie trafić rozproszoną konnicę w galopie - tak niestety jest.Cytat:
Zamieszczone przez {{B-S}}Dziab
Co do łuczników i procarzy to tu mógłbym podyskutować. Przed tym patchem byli zupełnie bezużyteczni - po długotrwałym ostrzale potrafili zabić np 10 pikinierów... teraz to się zmieniło.
Być może za bardzo w drugą stronę i potrzeba jeszcze zbalansowania oddziałów strzeleckich ale jednak moim zdaniem krok naprzód ponieważ gracze zaczynają grać zróżnicowanymi armiami (do tej pory nie brali za często miotaczy).
Zbalansowanie miotaczy jest niezbędne: podchodzę elitarnymi pikinierami i nim dochodzę wrogiej jednostki to 80% stanu koszą mi 3 oddziały procarzy - przyznacie że to gruba przesada...Cytat:
Zamieszczone przez LVEX_mackoff
Zabawniej jest jeszcze na sp gdzie mając do dyspozycji 4 oddziały peltastów i 5 procarzy z miasta wykosiłem całą armie egipską zanim doszła to mojej falangi
o arcie na srebrnym doświadczeniu mi się nawet nie chce gadać
Na nowym patchu gram Egiptem na v.hard. Gdzieś tu czytałem, że trudno bo wszyscy atakują. Nic podobnego, ta frakcja jest banalna. Kończę grę na turze nr. 100 - wojny domowej nie było ( obecnie 51% mój ród ), 8 sojuszy wojskowych, praktycznie zero wrogów. Piszecie powyżej o procarzach i łucznikach - proponuję słonie afrykańskie! :)
3 ( słownie trzy ) oddziały słoników rozgromiło 4000 murzynów z dzidami a reszta mojej armii się tylko przyglądała. Tutaj dodam, że straciłem 4 słonie. Obecnie to są słonie pancerne.
Dziab to wybij najpierw procarzy swoimi jednostkami miotającymi i dopiero później podchodź.Cytat:
Zamieszczone przez {{B-S}}Dziab
Procarze mają ten zasadniczy minus że mają b. mało pancerza - zazwyczaj zaledwie 10 (np. Rodyjscy). Max. bodajże 20 armor mają Balearscy procarze ale także pod krótkotrwałym ostrzałem byle jakich łuczników łamią się momentalnie i uciekają.
W bitwach które gram po tym patchu to działa b. dobrze.
Co do jeszcze lepszego balansu to nie dyskutuje - zgadzam się że się przyda.
Jednak wg. mnie i tak jest dużo lepiej niż wcześniej gdzie jednostki miotające nie nadawały się absolutnie do niczego...
Takie rzeczy tylko w sp :)Cytat:
Zamieszczone przez ac3...
Oczywiście że tak robię, ale w tej bitwie akurat nie miałem żadnych oddziałów miotających.Cytat:
Zamieszczone przez LVEX_mackoff
właśnie ściąga mi się jakiś nowy patch 153 mb :) może 6?
Update odnośnie patcha nr 7
http://www.incgamers.com/2013/11/creati ... last-patch
Pozdrawiam.
Co za patch ? Ja mam ciągle 6 !
Po prostu kolega kauczuk jest trochę opóźniony:0
On ściąga patch 6.
Ale informacja na stronie już jest o 7, którego beta powinna być "wkrótce" do pobrania. Ma zawierać poprawę optymalizacji i AI podczas oblężeń. Z tym że nie wiadomo jaki termin czasu oznacza "wkrótce". 7 patch nie będzie ostatnim, tak więc w bliżej niesprecyzowanej przyszłości wyjdzie i 8.
Przerobili tylko wypowiedź Lusteda:
http://forums.totalwar.com/showthrea...62587a35501f74
Co za bzdety,gość nie napisał nic konkretnego,a i tak mu włażą w ...
http://forums.totalwar.com/showthrea...62587a35501f74
A tu jeszcze coś takiego...że też mają czas na publikowanie screenów...
Poza tym na steamie Rome II - 25%...no tak,przecież trzeba się tego jakoś pozbyć...
To co, testujemy patch 7 ??
Lista zmian: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_7
Ciekawe, skąd taka zmiana?Cytat:
Added new minor settlements: 1x Persian port and city, 2x Egyptian cities, 1x Greek city.
To tylko do bitew, mapa kampanii nie uległa żadnej zmianie.Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Podobno blob jednostek został właściwie zlikwidowany i teraz ładnie trzymają formację, potwierdzi ktoś? Ludzie na zachodnich forach pieją z radości. :p
Nom nie tylko - łuki mają w końcu 150 zasięgu - zdarzają sie i 125 ale mało. I dodatkowo te mocniejsze mają dodatkowo - potężny ostrzał
Ale jeszcze ten patch nie jest do sciagniecia??
Powiem tak, Kocham CA po tym 7 patchu;D! naprawili obłędnie optymalizacje i NARESZCIE gra chodzi na maksymalnych ustawieniach z licznymi armiami poprostu świetnie! Nie wtajemniczałem się w mechanikę ile naprawili, mi wystarcza poki co sama optymalizacja, zabieram się za nową kampanie Seleucydami, a później wkoncu RZYM!
Wam sciagnelo ten patch??
Tak, betę, aczkolwiek szyk u mnie przy każdym oddziale jest tak jakby luźny, doszła nowa ikonka ale niedziała, zapewne chodzi o zagęszczenie i rozrzedzenie szyku. Alee po optymalizacji moge to wybaczyc:D
kliknij steam>biblioteka gier>p.p myszy na rom2>właściwości>beta>zaznacz patchbeta 1.7>zamknij >pobierz>testujCytat:
Zamieszczone przez mpawel5
dziekuje
Już się nie mogę doczekać na pełną wersję tego patcha !!! Ja w Total War Rome 2 nie gram z powodu przycinających się bitew zbliżając kamerkę. Po prostu nie da się grać jak widzę, że tak strasznie klatkuje. Zabiera mi to całą frajdę z gry. Jak w tym patchu 7 naprawili optymalizacje jak mówisz, że już normalnie można rozgrywać bitwy bez tego strasznego klatkowania to już naprawdę się nie mogę doczekać tego patcha !!! :DCytat:
Zamieszczone przez badolf4
UP: sprawdź czy masz ustawione automatyczne aktualizacje
a co do samej aktualizacji wam też warzy 560 mb ?
To jest Beta Patch, sam musisz go ściągnąć albo poczekać aż wyjdzie.
Ja właśnie zamówiłem kompa, więc w końcu pogram w Rome 2. :D
Opcja "automatyczne aktualizacje" nie ma nic do rzeczy, bo to jest patch w wersji beta. Sam się nie pobierze. No i faktycznie sporo waży :)
// Widzę, że kolega wyżej mnie uprzedził z odpowiedzią :D
spoko spoko ale jak chciałe otworzyć liste aktualizacji nie otwierała mi się ustawiłem automatyczna aktualizaji i się otworzyło przypadek nie sądzę :D
@up musisz zapisać się do bety tego patcha w Steamie .
Chłopaki jak dla mnie patch porażka - tz naprawia kilka kwestii ale praktycznie to co najważniejsze zostaje nie rozwiązane. Podczas moich 140 tur na patchu 6 nie zostałem ANI RAZU zaatakowany w mieście siłami stanowiącymi zagrożenie !!! a kiedy już komputer atakował to jak debil podpalał bramy - zamiast boostować podpalanie i
"zwiększania prawdopodobieństwa użycia taranów" ci pieprzeni kretyni z CA powinni po prostu skasować pochodnie, przyśpieszyć budowę maszyn oblężniczych - od razu było by stokrotnie lepiej.
Dlaczego w ogóle nie jest poruszana kwestia rodziny ? ja nawet nie mogę spamiętać władcy mojego królestwa czy najlepszego generała - wszystko jest tu tak obrzydliwie losowe, arcade a nie strategia - system polityki zniszczył jak dla mnie całego roma.
Przyznam że od premiery przegrałem z 100 godzin, ale gra jest okropnie nudna, te 100 godzin jest tylko dlatego że przez bugi i nowe patche zaczynałem aż 5 kampanii .
Wniosek - nigdy więcej nie kupie gry od CA, nigdy - MTW II miało idealne rozwiązania - wystarczyło dodać garnizony, ulepszyć grafikę i skupić się na AI a co my teraz mamy ? żenadę i dno, milion gównianych "nowości" dodanych w Empire, shogunie i Stfu - rtw 2.
Up
Porządny system rodziny nie przejdzie. Agenci + intrygi polityczne + szybkość starzenia się, właściwie go wykluczają. Zacznij sobie nową kampanie i zapisuj na kartce
każdego nowego dowódce, chwile jego pojawienia się, zranienia i ostatecznego uśmiercenia. Można się uśmiać :?
Czy po tej 7 beta łatce coś się poprawiło w sprawie oblężeń itd ? Sam nie miałem okazji zagrać, a jestem ciekaw.
Co do oblężeń, to ponoć komp buduje już maszyny oblężnicze i lepiej to wygląda, CAI też jest dużo agresywniejsze - grałeś już na nowym patchu, czy tak tylko bluzgasz?Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
Ja nie wiem, jak fani strategii faktycznie mogą z żalem wspominać czystego Medka II, gdzie strategii/myślenia na poziomie globalnym było właściwie zero - dyplomacja nie istniała, handel właściwie też, wszystko skupiało się do podbijania kolejnych osad i rozbudowy ich na pałę. Jedyna przewaga nad nowym Romkiem to drzewko rodziny, które bez modów i tak prezentowało się bardzo biednie (mało cech dla generałów i praktycznie brak możliwości kreowania jakiejś polityki dynastycznej). Od tego "gównianego" Empire seria wreszcie nabrała jakiejś strategicznej głębi i prezentuje sobą coś więcej, niż tylko fajne bitwy - jest handel, dyplomacja, surowce, specjalizacja prowincji... W takiego FOTS z przyjemnością grałem samą kampanię z bitwami w większości na auto, co w czystym Medku II byłoby zwyczajnie nudne (w singlu). No, ale co kto lubi.
Ups... oczywiście chodziło mi o RTW i MTW 2 z modami :) np na takiej EB na rtw też grałem bardziej dla polityki i ekonomi niż dla bitew, to samo tyczyło się DVL na MTW - gdzie oprócz polityki i ekonomi jeszcze elementy rpg były naprawdę wspaniałe.
A jak dla mnie od Empire zaczął się swoisty upadek Tw, Empire zabawiło mnie na marne 50 godzin, Shogun 80 a RTW 2 prawie 100 (ale powinno być z 25 bo za każdym razem zaciskałem zęby i rozpoczynałem po każdym patchu aż 5 kampani ) .
Sami widzicie, jedyne co jest fajne w nowym Romie to Animacje i wygląd miast, ale co z tego skoro bitwy trwają 3 minuty a na modach maksymalnie 6 a w miastach jako obrońca nie powalczysz a jak atakujesz to 6000 żołnierzy zróżnicowanej i silnej armii kontra kilkudziesięcioosobowe resztki garnizonu który padł z głodu...
Więc co mi daje nowy rome ? nic - w mtw 2 rozegrałem ponad 500 godzin, w Rome coś około czterystu... mamy mody które wymieniłem wyżej lepsze niż Rtw 2 w sprawie polityki, ekonomi a jeśli chodzi o bitwy... Call of warhammer, Tatw, DVL ...
Oj już nie wymyślaj ;) Gdzie na modach bitwy 6 minut, jak u mnie Seleucydami na Ars Gratia trwają średnio od 10 do 40 nawet i to zwykłe bitwy polowe.
Nowy patch jest mega, już i tak wysokie FPS u mnie podskoczyły dodatkowo.
-Szarża słoni i jazdy wreszcie wygląda porządne, słonie przebijają się przez szeregi piechoty, a nie hamują na pierwszym napotkanym przeciwniku, jazda także ładniej się wbija, a także całkiem sprawnie wycofuje.
-Formacje trzymają się lepiej niż na modach przed patchem, niezależnie czy to Hastati czy Falanga.
-Doszedł przycisk trzymania formacji w trakcie walki
-BAI lepiej formuje szyk, nie zawraca przed nosem armii, okrąża
-BAI porządnie korzysta z dostępnych formacji, legioniści prowadzeni przez AI aktywnie dostosowują formację czy to do ostrzału, czy do szarży.
-Łucznicy potrafią zabijać ;)
Tyle po paru bitwach póki co.
Panowie, u was też po patchu żołnierze są rozstawieni dalej od siebie w szeregu niz przed patchem? Wygląda to trochę jak "ala tyraliera", szczerze powiedziawszy wolałem ich bardziej zbitych w masę, jeżeli chodzi o optymalizację to tak naprawili wydaje mi sie całkowicie ten problem szczególne dla osób które grały na ustawieniach ekstremalnych, przez co gra jest nareszcie zupełnie grywalna pod kątem technicznym, żadnych klatkowac w czasie zbliżenia - testowane na bitwie z udziałem 16 tys.
czy beta działa ze starymi save'ami?
Badolf jakiego masz kompa? 16 tys to robi wrażenie.
i7 3770 K kręcony na 4,6 Ghz, 12 Gb Ramu 2200Mhz, 7970 vapor X krecony na rdzeniu do 1150 a na pamięci 1600Cytat:
Zamieszczone przez jantar