Super! :-)
Mam jeszcze jedno pytanie. Nie orientujecie się kiedy ma wyjść DeI 0.8? Bo ona nie będzie juz kompatybilna z saveami z 0.7 No i trzeba będzie zacząć od nowa.
Innymi słowy czy nie warto zaczekać z nową kampanią?
Wersja do druku
Super! :-)
Mam jeszcze jedno pytanie. Nie orientujecie się kiedy ma wyjść DeI 0.8? Bo ona nie będzie juz kompatybilna z saveami z 0.7 No i trzeba będzie zacząć od nowa.
Innymi słowy czy nie warto zaczekać z nową kampanią?
Ekipa potrzebuje czasu aby zaimplementować do gry wszystkie przewidziane zmiany, których zakres będzie ogromny. W międzyczasie pojawi się bliżej nieokreślona niespodzianka, dlatego też gracze powinni uzbroić się w cierpliwość, trzymając rękę na pulsie wydarzeń. Selea obiecał na bieżąco informować o swoich planach wydawniczych, więc każdy będzie miał dość czasu na sfinalizowanie kampanii w obecnej wersji moda.
Wg mnie powinni skupić się nad AI, a nie robić sztuczne utrudnienia, jak zwiększenie kosztów wznoszenia budynków dla gracza - dla mnie to bezsens, lubię spam, a teraz będę ograniczony. Gdyby całkowicie zlikwidowali wojnę domową to jeszcze nie było by źle, a tak mogę przegrać i tyle grania w P... pójdzie -_-'.
Jeśli dobrze widzę na steamie doszedł jeszcze jeden part modyfikacji, więc jeśli komuś coś nie działa niech go pobierze.
Na szybko spostrzeżenia odnosnie utrzymania wojska
na 0.6j - 12 legionów (prawie pełnych) -19964 (waluty)
na 0.7 - 12 legionów (prawie pełnych) - 30124 (waluty)
Ze względu na to, że miałem zachomikowane sporo pieniążków to po lekkim odchudzeniu wojska jakos dam radę ale granie od początku - to będzie wyzwanie szczególnie dużymi państwami.
Natomiast jako ciekawostkę wspomnę, że nie zwiększyły się koszty floty :?:
Pewnie w poprawce do 0.7 to zmienią ale jak dla mnie powinni usrednic wzrost kosztów floty i armii (czyli proponowałbym dla obu rodzaju wojsk 10% no góra 15%)
U mnie nowa łatka popsułą coś w plikach - w wyborze kampanii kilka państw zamiast herbów ma biały pusty kwadrat a wilele jednostek ma zamiast własnych kart postaci - karty postaci rzymskiej floty - bodajżę legionistów, bez względu na przynależność państwową. Są też przekłamania w postaci występowania kart innych nacji, inne kolory i oddziały. Łatka ma jakiś błąd.
Edit:
po przeczytaniu porady i ręcznym zasubskrybowaniu part 4 sytuacje wróciłą do normy - karty jednostek są ok.
Zasubskrybujcie ręcznie part 4 bo autom aktualizacja nie wystarcza.
U mnie wszystko działa jak należy, sprawdź, czy usunąłeś wszystkie pliki z poprzedniego DeI. To co powiedziałeś ewidentnie wskazuje na konflikt pomiędzy modami.Cytat:
U mnie nowa łatka popsułą coś w plikach - w wyborze kampanii kilka państw zamiast herbów ma biały pusty kwadrat a wilele jednostek ma zamiast własnych kart postaci - karty postaci rzymskiej floty - bodajżę legionistów, bez względu na przynależność państwową. Są też przekłamania w postaci występowania kart innych nacji, inne kolory i oddziały. Łatka ma jakiś błąd.
Gnejuszu nic sie nie popsuło. Musisz ściągnąć part 4 moda ze steama bo doszedł. Wszystko będzie działać.
Kurcze, faktycznie... może to brak tej 4 części powodował u mnie siupy z tłumaczeniem Rafkosa. Sprawdzę...Cytat:
Zamieszczone przez Shay Ruan
... no i niestety. Niezależnie czy mam 4, czy 3 części DeI, wgranie pliku z tłumaczeniem przynosi odwrotny efekt. Zangielszcza mi Polską wersję. Poczekam na najnowsze tłumaczenie :)
Takoż i u mnie wszystko w porządku. Mody najlepiej instalować własnoręcznie, nie przez steam; wiem co zainstalowałem, wiem co mam usunąć. W data Rome 2, mam trzy podfoldery, każdy z innym modem: DeI, Radious i AIO, a czekam jeszcze na najnowszego Magnara. Wyciągam je stamtąd stopień wyżej według aktualnego kaprysu i wszystko działa normalnie. Radious już zapowiedział opuszczenie steam'a, z powodu rosnących rozmiarów modyfikacji.
Macie rację - tak zrobiłem i jest ok - przed przeczytaniem Waszych wpisów zedytowałem poprzedni post.
Tłumaczyłem sobie zmiany translatorem ale straszne głupoty wychodzą, napisze ktoś w kilku pkt. co istotnego się zmieniło?
Podrożenie utrzymania armii dla gracza jest rozwiązaniem na minus, grałem zawsze na b. trudnym i już nie było łatwo - zwłaszcza na początku.
Nie widzę opisu zmian z agentami a to dziadostwo pusje grę i należy je totalnie przerobić.
Resztę dopiszę jak starczy mi cierpliwości na testy bo agenci 4 wrogich poaństw rujnują mi budżet - komputer gra w zasadzie tylko nimi, floty przeciwnika i jego armie teraz spacerują sobie tylko i prężą muskuły. Wcześniej AI walczyło armiami . potem zmieniło taktykę i spamuje mnie tym RPG-owskim agenturalnym ścierwem.
A czy czasem nie pobrałeś DeI Language Fix zamiast tłumaczenia?Cytat:
Niezależnie czy mam 4, czy 3 części DeI, wgranie pliku z tłumaczeniem przynosi odwrotny efekt. Zangielszcza mi Polską wersję. Poczekam na najnowsze tłumaczenie
Ooo kurr... faktycznie... Tak to jest. Kret się śpieszył i ślepych narobił... Oczywiście że pobrałem niewłaściwy plik... Dzięki za trzeźwą ocenę sytuacji.
Posypując głowę popiołem, rozpoczynam pomału nową kampanię. :) Dzięki :)
Tylko pamiętaj, że zabraknie opisów kilku budynków i nazw/opisów nowych jednostek. Możliwe, że dzisiaj zaktualizuję tłumaczenia.Cytat:
Ooo kurr... faktycznie... Tak to jest. Kret się śpieszył i ślepych narobił... Oczywiście że pobrałem niewłaściwy plik... Dzięki za trzeźwą ocenę sytuacji.
Posypując głowę popiołem, rozpoczynam pomału nową kampanię. :) Dzięki :)
U mnie stare tłumaczenie nie powoduje żadnej deformacji, brakuje nowych tekstó i tyle.
Na starych savach gra będzie ciężka - nie osiągnąłem jeszcze full limitu armii i flot a po łatce jstem już do tyłu na każdej turze, wcześniej miałem jakieś 2,5 - 3000 na plusie w zależnośći od sytuacji pogodowych. Tylko jak ścierwa agenci zrujnowali mi całkowicie któreś miasto dochód niebezpiecznie spadał w tej turze. Teraz widzę jeszcze, że państwa neutralne z którymi miałem w miarę dobre stosunki nagle nabrały czerwonego koloru w dyplomacji i kwestią kilku tur jest jak zerwą umowy handlowe.
Pierwsze wrażenia zdecydowanie na minus, mam odczucie, że ekipa się pogubiła, szło im świetnie ale zabrakło pomysłu i zamiast naprawiać zaczęli psuć grę, zamiast poprawić AI, podnoszą nierozsądnie koszty utrzymania armii i psują relacje polityczne.
Być możę szybko wyjdzie kolejna łatka która to naprawi, jeżeli zostawią jak jest to ja wracam do poprzedniej wersji - nowa jest gorsza - odpycha od gry.
Tak jak do tej pory wszystkie zmiany, które wprowadzała ekipa z DeI przyjmowałem z uśmiechem, tak wersja 0.7 budzi moje obawy, dokładnie chodzi o te 2 podpunkty:
- Increased Unit Cost and Upkeep for player by 25%.
- Increased building costs for player by 50%.
Przecież w moich dotychczasowych kampaniach zwłaszcza w poczatkowych turach bardzo ciężko jest zbalansować budżet. AI jest agreswyne, wypowiada wojny, często jestem zmuszony walczyć na kilka frontów i utrzymywać dużo armii, a tutaj koszt rekrutacji i utrzymania został podwyższony aż o 25%! Bardzo mi się to nie podoba, już nie wspominając o kosztach wzniesienia budynków. Czemu podnieśli to o AŻ 50%?
Zaraz włącze Rome i to przetestuje ale na papierze wygląda to strasznie głupio.
W którym miejscu można pobrać cały mod? W sensie od początku, a nie tylko łatkę 0.7? Znalazłem tylko:
http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z
ale jest to tylko 100mb, czyli sama łatka.
A, i oczywiście nie-steam.
To jest cały mod ;)Cytat:
W którym miejscu można pobrać cały mod? W sensie od początku, a nie tylko łatkę 0.7? Znalazłem tylko:
ale jest to tylko 100mb, czyli sama łatka.
A, i oczywiście nie-steam.
Ja chyba dłużej poczekam na całą kampanie z tym modem, ponieważ optymalizacja mnie niszczy :D gra niby chodzi płynnie a jednostki klatkują jak cholera. zmiana opcji graficznych nie wiele daje tak więc czy na extreme czy na low wszystko tak samo ;p czas odłożyć na jakąś porządną maszynę.
Mnie się jednak wydaje ,że się nie pogubili , wiedzą czego chcą i konsekwentnie realizują swój plan. Jak pisał jeden z twórców ten mod jest cały czas intensywnie rozwijany i jeszcze za wcześnie na poprawę takich elementów jak AI. Gra się, ciężej co nie znaczy że gra jest gorsza, zmusza do myślenia i kombinowania. Zresztą, w pełni gra zostanie rozwinięta w wersji 1.0 a do tego jeszcze daleka droga.Cytat:
Pierwsze wrażenia zdecydowanie na minus, mam odczucie, że ekipa się pogubiła, szło im świetnie ale zabrakło pomysłu i zamiast naprawiać zaczęli psuć grę, zamiast poprawić AI, podnoszą nierozsądnie koszty utrzymania armii i psują relacje polityczne.
Być możę szybko wyjdzie kolejna łatka która to naprawi, jeżeli zostawią jak jest to ja wracam do poprzedniej wersji - nowa jest gorsza - odpycha od gry.
Siemka. czy oprócz nowej aktualizacji moda muszę ściągnąć coś jeszcze? Przy wczytywaniu kampanii zawiesza mi sie gra... :(
Wyszła jakaś aktualizacja moda? Bo mi się 100 mega ze steama ściągnęło.
No tak DeI 0.7. Tylko że żadna kampania nie chce sie u mnie odpalić...
Sokładnie to u mnie widnieje 0.71 na steam
Ale nie, wersja 0.7 ściągnęła mi się dużo wcześniej i ją testowałem. Teraz znowu coś się pobrało.
To nie wiem. A jaką masz wersję moda? U mnie jest 0.71...
Tak, wyszła nowa wersja: 0.71 To chyba rekord :o
Changelog:
link do mediafire:Cytat:
- Corrected missing descriptions on some Ache Bosphoros units
- Added new naval units to the roster of Ache Boshpros
- Balanced better some units of Ache Bosphoros
- Removed Armored Elephants from Carthage
- Made Marine units recruitable only from naval military buildings
- Corrected some variants for satrapies
- Tweaked some unit variants
wersja steam:
Part 1: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206186932
Part 2: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206192605
Part 3: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206197785
Part 4: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =218366360
OK... Tylko że po tej aktualizacji nie moge odpalić żadnej kampanii, czy to nowej czy to starej...
Niektóre aktualizacje wymagają ponownego uruchomienia programu. Zamknij steam i otwórz ponownie. Jak nie pomoże, przerwij subskrypcję i odnów ją. W międzyczasie sprawdź spójność plików gry przez steam. 8-)
Aha, z data Rome 2 usuń pozostałości po DeI przed ponowną subskrypcją.
Ludzie, Bracia, Rodacy! :D Ja rozumiem, że staem to wygodna opcja ściągania modów, ale powoli przyzwyczajajcie się do manualnego pobierania. Niech Was przekonają słowa Dresdena:
Wystarczą trzy kliknięcia. Do twcenter z pozycji ulubione przeglądarki, stamtąd do mediafire i ostatnie na download. ;)Cytat:
I just downloaded them, but this is a Steam issue. It happens on some of my other mods also. It is really annoying, but somehow the mod gets "stuck." Normally when it happens to me I have to simply wait until it fixes itself.
You can also directly download the full mod from the download link.
W zapowiedziach były trzy frakcje iberyjskie a w DEI nadal są dwie.
Faktycznie trochę przesadzili z z tym podniesieniem kosztów. Zacząłem grać Kimmerią i w drugiej turze wypowiedział mi wojnę pont, w 3 scytowie. Nie stać mnie na nic a oni rekrutują jak szaleni.
Wczytałem starą kampanię gdzie grałem Rzymem, kontroluję jedną wioskę w Chorwacji i cały półwysep Apeniński. O ile wcześniej stać było mnie na utrzymanie moich armii i robienie co turę 2000-3000 złota na plus, co pozwalało na budowanie i rekrutację, tak teraz mam od razu ostro na minusie i nie stać mnie na nic praktycznie.
Na dodatek wszyscy są bardzo negatywnie do mnie nastawieni, po 2 turach prowadzę wojnę z kilkoma sąsiadami i praktycznie gra jest przegrana bo z tak kosmicznymi cenami wybudowania lub zrekrutowania czegokolwiek nie jestem w stanie utrzymać swoich pozycji.
Miliowy krok wstecz w drodze do perfekcji!
Mod jest w wersji beta. Testują pewne rzeczy, co oznacza, że niektóre zmiany nie zostaną tam na amen lub w swoim obecnym kształcie.
Cytat:
Selea:
Anyway when the mod will be out of beta stage (after 1.0) I will prepare a proper documentation for it (o changelog, moja uwaga). No point doing it now since so many things are still to be added/changed and things will change dramatically in these last versions that approach 1.0.
Podpisuje się rękoma i nogami - taki sposób pobierania to super wygodaCytat:
Ludzie, Bracia, Rodacy! :D Ja rozumiem, że staem to wygodna opcja ściągania modów, ale powoli przyzwyczajajcie się do manualnego pobierania. :
Ja jeszcze nie mam 0.71 ale już się za to biorę
No i udało sie :) Dzięki marengo subskrybcja od nowa poskutkowała. No i przekonałem sie na własnej skórze jak działa nowa aktualizacja. Dochody spadły z 10k do 4.5k...
Widzę że jesteś zainteresowany epoką napoleońską. No to może mały quiz. Ilu marszałków mianował Napoleon? ;)
26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.
Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D
kurde uprzedziłeś mnie- też tylu naliczyłemCytat:
26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.
powiem tylko od siebie, że najbardziej wartościowy był pierwszy a ostatni to dno i niedołęga, który dał się wyprowadzić w pole takiemu "cieniasowi" jak Blucher
Taka mała dygresja, najbardziej wartościowy był 13 na liście, czyli Davout. Marszałkowie byli różnego kalibru, ale fakt, Grouchy to niewypał. Był tylko dobrym dowódcą kawalerii, lecz pamiętajmy że w 1815 zmusił do kapitulacji rojalistów.
[quote="Bradley"]Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D [quote]
Wiesz, problem z dochodami występuje raczej w początkowej fazie gry, a te zmiany spowodowały że AI ma nad nami gigantyczną przewagę i wystarczy, że pare frakcji wypowie Ci wojnę i jesteś w ciemnej...
Zgadzam sie Davout był najlepszy, a za najgorszego uważam Neya
Chyba mały spam zrobiłem:p
Ja czekam aż spostrzegą bezsens obecnych rozwiązań w kwestii utrzymania armii i budowy, marzy mi się, że przywrócą dotychczasowy balans ekonomiczny i polityczny plus:
1.Zrobią porządek z agentami i pozbawią ich tych super-RPG-owskich zdolnośći rujnowania miast, zatrzymywania armii a pozostawią:
-szpieg- rozpoznanie i średnia możliwość likwidacji obcych agentów
-dygnitarz - wzmacnianie kultury i dołożenie bonusu w relacjach z nacją na której terenie przebywa dobrze wyszkolony agent. Tutaj jednak max to ułamek dziesiętny co 20 tur. Możę też mieć opcje likwidacji obcych agentów ale nie większą niż szpieg
-champion - szkolenie armii i likwidacja obcych agentów - mocna opcja (koniecznie trzeba zlikwidować te wydawane przez nich ryki roden z zoo)
2.Zmienią warunki decydujące o wybuchu wojny domowej - umiejętna polityka wew powinna całkowicie jej zapobiegać.
3.Wprowadzą opcję zmiany stolicy państwa
4.Zlikwidują wycieczkowy charakter zaokrętowanych armii i flot, obecnie Sparta pływa sobie koło Wysp Brytyjskich a sytuacje w których kilka flot stoi kilkanaście tur bezużytecznie w bezsensownych miejscach to norma.
6.Jeszcze lepszy balans jednostek, niektóre nacje mają obecnie piekielnie silne wojsko, inne są cieniem wojskowośći
7.Logiczny przelicznik bitew na automacie - kto trochę pograł wie o czym piszę
8. Poprawią flagi armii na mapie strategicznej, obecne wyglądają b. sztucznie
9.Zlikwidują obecnie występujące bugi
Życzeń można mieć więcej, każdy dopisze pewnie kilka, ja zadowolę się jednak tym co już zrobili pod warunkiem, że wrócą do poprzedniego balansu ekonomicznego i politycznego. Obecnie nie da się grać, brak pieniędzy i bezsensowne wojny wypowiadane przez komputer graczowi przypominają mi poczciwe MTW 2. Póki co odpuszczam DEI i mam nadzieję, że obecna łatka jest jedyną wpadką tych świetnych moderów. Czekam niecierpliwie na poprawione kolejne.