Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
He,he taki defetyzm konserwuje obecny układ władzy, bo urzędasy chcąc zachować swoją uprzywilejowaną pozycje oraz swoje miejsca pracy pójdą na wybory i wybiorą tych samych lub im podobnych. W ten sposób Elrond sprzyja temu układowi. :mrgreen:
Obecny establish-męt i system, na którego stoi on straży są nie do zmiany w ramach procedur istniejących obecnie w III RP. Upraszczając: systemu nie zmienisz rytuałem nad urną. Może kosmetycznie, ale to nie zmieni jego natury ani tego, co go czeka. Natomiast biorąc w tzw. "wyborach" udział, legitymizujesz go. I o to właśnie chodzi przede wszystkim. Ja systemowi tego legitymizmu odmawiam. Stąd moja świadoma decyzja by rytuały nad urną, przynajmniej te dotyczące parlamentu/prezydenta sobie darować. Gdy system straci legitymację dla swej władzy, będzie można zacząć rozmawiać jak go zmienić. Choć to się stanie najpewniej dopiero po jego zderzeniu ze ścianą ;)
Cytat:
Odpowiada to jak najbardziej tematowi "Jeśli teraż jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej".
Wszak obecny blisko bilionowy dług publiczny zawdzięczamy głównie władztwu PO, PSL, SLD. Ta władzunia zadłużała nas tak skutecznie, że prawdopodobnie nasze wnuki będą miały kłopot ze spłatami tego długu. Podwyższanie podatków i wieku emerytalnego też wygląda tu interesująco.
Ktoś przecież musi zapewnić utrzymanie tej władzuni.
Koledzy Mira, Rycha i Zbycha oraz budowniczych najdroższych stadionów Europy mogą więc nadal liczyć na pławienie się w luksusach oraz dalsze profity.
Ale co tam kryzys, rosnące bezrobocie, emigracja młodych, dogorywanie służby zdrowia, bieda starych emerytów kiedy ciekawsza jest gra w golfa na Florydzie.
Czy tą władzę zamontowały i podtrzymywały tutaj sowieckie tanki i bagnety, jak tą w latach 1944/1989 :?: Czy ta władza musiała własnych obywateli rozjeżdżać czołgami i katować przy pomocy ZOMO/SB, jak za towarzysza Jaruzela :?: Obawiam się, że nie. Ktoś im powierzył władzę, nawet jak nie świadomie, to z pewnością DOBROWOLNIE. I te osoby są współwinne rezultatom panowania ich milusińskich.
Cytat:
Ale widzisz exNowy tak naprawdę żadna partia polityczna nie robi nic by zmniejszyć ten dług publiczny - żadna nie przedstawiła sensownej ustawy w tej sprawie ani prawica ani lewica. Każda nowy rząd wychowa nowe grono urzędników, którzy zapewne staną murem za nim.
Cytat:
Co mnie najbardziej wkurza na polskiej scenie politycznej - to, że żadna opcja polityczna nie może choć raz zamknąć się i zjednoczyć się z resztą by uzdrowić Polskę, każdy woli sobie rzepkę skrobać.
A po co towarzysz Szmaciak miałby zmniejszać deficyt, dług publiczny czy "uzdrawiać Polskę" :roll: :?:
Cytat:
Chciałbym chociaż raz zobaczyć jak lewica i prawica wspólnie wypracowują jakiś projekt, który zapewni nam miejsca pracy.
Uważaj z tymi życzeniami, bo przy talentach naszych umiłowanych przywódców to zapewnią Tobie jeszcze "miejsce pracy" - w obozie albo w okopach ;)
Cytat:
My jako Polacy martwimy się naszym długiem publicznym, nasz kraj nie ukrywajmy nie jest jakiś nie wiadomo jak bogaty, a weźmy na przykład USA - gospodarka rozwinięta, drogi pobudowane jednym słowem raj a mają większy deficyt niż my.
Bankrut jest raczej kiepskim wzorem. Choć ten bankrut ma przynajmniej najsilniejszą armię świata i broń atomową, czego o nas już nie powiesz ;)
Cytat:
Rosnący dług to także wina związków wyznaniowych - przecież dostają od rządu kasę - choćby utrzymany fundusz kościelny.
Faktycznie wina to olbrzymia. Zamiast jak ćma lecieć w ogień rozpalony przez pewnego "chrześcijańskiego biznesmena", co to się nagle przefarbował na antyklerykalnego "postępowca"(widocznie stwierdził, że chrześcijan i biznesmenów kiwać już się nie da, w odróżnieniu od "postępowców"), sprawdź sobie w projekcie budżetu jaki odsetek wydatków budżetu państwa stanowi np. Fundusz Kościelny. A potem odpowiedz sobie na pytanie, czy nie ma pilniejszych spraw w jego uzdrawianiu.
Cytat:
pis, lpr i samoobrona cofnęły nas o 10 lat w rozwoju
Wszystko to być może, ale jeśli tamte cofnęły nas o dekadę, to aż strach pomyśleć o ile dekad cofną nas obecne :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
rządy pis już były:
Bez wątpienia dużo tańsze w utrzymaniu od obecnej władzy.
PIS zmniejszał deficyt, zadłużył nas o wiele mniej niż rządzący towarzysze.
Cała ta twoja milionowa wyliczanka nie dorówna ponad 800 miliardom długu publicznego zawdzięczanego PO, PSL i SLD.
Dług ten nadal szybko rośnie.
Cytat:
Cóż to jest te 10 lat kiedy obecna władzunia zadłużyła nas na kilka pokoleń.
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
Obecny establish-męt i system, na którego stoi on straży są nie do zmiany w ramach procedur istniejących obecnie w III RP. Upraszczając: systemu nie zmienisz rytuałem nad urną. Może kosmetycznie, ale to nie zmieni jego natury ani tego, co go czeka. Natomiast biorąc w tzw. "wyborach" udział, legitymizujesz go. I o to właśnie chodzi przede wszystkim. Ja systemowi tego legitymizmu odmawiam. Stąd moja świadoma decyzja by rytuały nad urną, przynajmniej te dotyczące parlamentu/prezydenta sobie darować. Gdy system straci legitymację dla swej władzy, będzie można zacząć rozmawiać jak go zmienić. Choć to się stanie najpewniej dopiero po jego zderzeniu ze ścianą
Odmawiasz systemowi legitimizmu i umywasz rączki. Chowasz głowę w piasek, bo uważasz, że władzunia jest nie do zmiany w ramach wyborów. To chyba nadmierny przejaw braku wiary w ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Cytat:
Po co LOT kupił nowe samoloty? Sam się nad tym zastanawiam...
bo są tańsze w eksploatacji
Szkoda tylko, że teraz LOT zwalnia pracowników bo brakuje im kasy :(
Cytat:
Cytat:
My jako Polacy martwimy się naszym długiem publicznym, nasz kraj nie ukrywajmy nie jest jakiś nie wiadomo jak bogaty, a weźmy na przykład USA - gospodarka rozwinięta, drogi pobudowane jednym słowem raj a mają większy deficyt niż my.
Bankrut jest raczej kiepskim wzorem. Choć ten bankrut ma przynajmniej najsilniejszą armię świata i broń atomową, czego o nas już nie powiesz ;)
Obecnie nie prowadzona jest żadna wojna przez USA chyba, że ta z terroryzmem ale do niej nie potrzebują nowych samolotów :) Mimo iż bankrut jest marnym wzorem to miło jest wiedzieć, że bogatsze państwa mają od nas gorzej :)
A propo Funduszu Kościelnego - http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiado ... 14404.html
a to cytat z innej strony: W planie budżetu na 2013 r. rząd zaplanował przekazanie na Fundusz Kościelny ponad 94,3 mln zł. :!:
http://www.stefczyk.info/wiadomosci/pol ... 6201770983
Niech mi ktoś zaprzeczy, że te pieniądze nie przydadzą się gdzie indziej!
Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Cytat:
Cóż to jest te 10 lat kiedy obecna władzunia zadłużyła nas na kilka pokoleń.
Zadłużyła nas komuna wyszliśmy z tego, ale cofniecie Polski o kilka lat rozwoju można porównać do tego jakby jaskiniowcy po wymyśleniu koła nagle stwierdzili, że się im to nie przyda. Potrzebujemy silnej gospodarki a nie Kościołów, jak to było za rządów tych partii. Krwawa_rozprawa napisał Ci koszty utrzymania tej koalicji. Powiem Ci szczerze mam nadzieje, że PiS już nigdy nie dojdzie do władzy bo zrobi się jeszcze większy chlew niż jest. Zresztą i tak mu się to nie uda :) według najnowszego sondażu zaufania największym cieszy się o dziwo:
Prezydent - 55%
Ryszard Kalisz - 50%
Radosław Sikorski -45%
Chyba się nie pomyliłem w statystykach :)
A komu nie wierzymy?
Na 1 miejscy - J.Kaczyński ponad 55%, drugie miejsce Palikot ponad 50% na 3 miejscu uplasował się Antoni Macierewicz koło 45%.
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/ko ... oc-polakow
Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
według najnowszego sondażu zaufania największym cieszy się o dziwo:
Prezydent - 55%
Ryszard Kalisz - 50%
Radosław Sikorski -45%
Szkoda, że w sondażu nie zadano pytania: ZA CO KONKRETNIE obdarzasz danych polityków SWOIM zaufaniem? Oj ciekawe by to by były odpowiedzi :lol:
A ten filmik oddaje istotę lemingozy 8-) Przy okazji: Dzięki Orwellowi za Rok 1984
[youtube:3oeb7lz7][/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L4FzuaSKwTo[youtube][/youtube:3oeb7lz7]
Cytat:
Zadłużyła nas komuna wyszliśmy z tego, ale cofniecie Polski o kilka lat rozwoju można porównać do tego jakby jaskiniowcy po wymyśleniu koła nagle stwierdzili, że się im to nie przyda. Potrzebujemy silnej gospodarki a nie Kościołów, jak to było za rządów tych partii. Krwawa_rozprawa napisał Ci koszty utrzymania tej koalicji. Powiem Ci szczerze mam nadzieje, że PiS już nigdy nie dojdzie do władzy bo zrobi się jeszcze większy chlew niż jest. Zresztą i tak mu się to nie uda :) według najnowszego sondażu zaufania największym cieszy się o dziwo:
Pisanie, że rządy PIS, S, LPR cofnęły nas o X klat jest wierutną bzdurą. W tamtym ok. 2 letnim okresie był wysoki wzrost gospodarczy o którym PO, PSL i SLD mogą tylko pomarzyć. Jak by PIS i przystawki byli tacy kosztowni w utrzymaniu jak obecny choćby układ to wówczas nie byłoby takiego wzrostu gospodarczego.
W tamtym czasie zmniejszono wyrażnie deficyt budżetowy. Zadłużenie publiczne było dużo, dużo niższe. Znacząco zmniejszyło się bezrobocie. Do tego obniżono akcyze na paliwo, składki na ZUS, podatki były niższe, itd. Dzięki temu Tusk mógł przeżyć kryzys na zielonej wyspie przez kilka lat. Niestety obecna koalicja w tym czasie zadłużyła nas conajmniej na 400 miliardów! Nie dziwi więc, że koszty obsługi bilionowego już prawie długu są wielkim obciążeniem negatywnie wpływającym na gospodarkę, a obecni władcy podnoszą podatki i wszelakie daniny gdzie się tylko da.
Bzdety krwawej rozprawy ośmieszają tylko tego towarzysza, który najwyraźniej ma problemy z logiką, a nawet zwykłym liczeniem i analizą faktów, a nie mitów propagowanych podawanych w usłużnych mediach głównego ścieku. Widać to wyrażnie na przykładzie jego zestawienia wyników rządzeania PiS bez odniesienia się do wyników innych koalicji. Takie sypanie milionami, przy pomijaniu miliardowych wpadek PO, PSL, SLD wygląda wystarczająco śmiesznie.
Twoja niby szczerość wcale mnie też nie zaskakuje, bo od początku widać twoje nastawienie i nieumiejętność podawania prawdziwych, a nie wydumanych problemów naszego kraju. Biadolisz nad budową kościołów i utyskujesz na fundusz kościelny, a zapominasz, że to jak najbardziej pokłosie rządów komuny i postkomuny. Te bajdy o kościelnych problemach bledną zupełnie przy bilionowym dług zawdzięczanemu głównie PO, PSL, SLD.
Nie dziwią mnie też wyniki sondaży poparcia.
Jakby największą szuję pokazywali przez różowe okulary to uchodziłaby za osobnika najbardziej godnego zaufania.
Za to ktoś kto jest pokazywany w koślawym zwierciadle, będzie uchodził od razu za oszołoma.
Takie medialne zabawy są dobre dla mało wnikliwych. Jednak ludzie spostrzegawczy nie dadzą się nato nabrać.
Widzisz jestem osobą myśląca logicznie a wywody Krwawej_rozprawy są według mnie jak najbardziej słuszne, bo coś wiem na temat rządów PiS-u, wystarczy mi że w moim mieście już drugą kadencje sprawuje ten sam prezydent z tej samej partii i jak było wysoki bezrobocie (najwyższe w całej Polsce!) takie jest. Zauważ, że to za rządów tej kolacji Polska od roku po dymisji rządów Millera weszła do UE i pieniądze popłynęły szerokim strumieniem do nas to i kasa na różne rzeczy się znalazła. Zauważ też za obecnych rządów Europę za sprawą USA dopadł kryzys gospodarczy, któremu nie oparły się Włochy czy Hiszpania. Kraje bardziej rozwinięte i bogatsze od Polski :!:
NO tak jak długo będziemy zbierać pokłosie po komunie i dawać Kościołowi? Ciekawe co kościół w obecnych czasach zrobił dla Polski? 94 mln zł nie można przeznaczyć na inny cel? Jak długo ta instytucja będzie zaglądać nam do portfeli bo zamiast dbać o ludzi ciągnie od nich kasę.
Nigdzie też nie pisałem, że jestem za obecnym rządem ale Tusk w porównaniu do Kaczyńskiego wydaje się być osobą zdrową na umyśle. Jak rozumiem jesteś osobą spostrzegawczą i nie widzisz ani nie słyszysz bzdur jakie padają z ust eks-premiera?
Szwejku według mnie ten filmik oddaje tylko stan lemingozy ludzi starających się dostrzec jak najwięcej wad obecnego rządu - a sadzać po treści filmiku stworzył go wielbiciel Kaczyńskiego. Ludzi, którzy w każdym słowie szukają dwóch literek uważam za dzieci, które powinny iść do przedszkola, bo człowiek dorosły się tak nie zachowuje. Czytałeś komentarze pod filmikiem? Większości pisały to dzieci nie pojęcia o prawdziwym życiu.
W Polsce przez takie coś rodzi się neofaszyzm - ludzie krzyczący o obaleniu komunizmu :D jak ktoś mi poda gdzie są poglądy komunistyczne w PO to się z tym zgodzę.
Obecnie Polska przypomina mi złotą wolność szlachecką - każdy krzyczy i woła co mu ślina na język przypadnie, powiem szczerzę, że z chęcią powitał bym wprowadzenie rządów jednej osoby podobnej do Piłsudzkiego, który weźmie i potrząśnie nami aż się zsolidaryzujemy jako naród.
Cytat:
Widzisz jestem osobą myśląca logicznie a wywody Krwawej_rozprawy są według mnie jak najbardziej słuszne, bo coś wiem na temat rządów PiS-u, wystarczy mi że w moim mieście już drugą kadencje sprawuje ten sam prezydent z tej samej partii i jak było wysoki bezrobocie (najwyższe w całej Polsce!) takie jest. Zauważ, że to za rządów tej kolacji Polska od roku po dymisji rządów Millera weszła do UE i pieniądze popłynęły szerokim strumieniem do nas to i kasa na różne rzeczy się znalazła. Zauważ też za obecnych rządów Europę za sprawą USA dopadł kryzys gospodarczy, któremu nie oparły się Włochy czy Hiszpania. Kraje bardziej rozwinięte i bogatsze od Polski :!:
NO tak jak długo będziemy zbierać pokłosie po komunie i dawać Kościołowi? Ciekawe co kościół w obecnych czasach zrobił dla Polski? 94 mln zł nie można przeznaczyć na inny cel? Jak długo ta instytucja będzie zaglądać nam do portfeli bo zamiast dbać o ludzi ciągnie od nich kasę.
Nigdzie też nie pisałem, że jestem za obecnym rządem ale Tusk w porównaniu do Kaczyńskiego wydaje się być osobą zdrową na umyśle. Jak rozumiem jesteś osobą spostrzegawczą i nie widzisz ani nie słyszysz bzdur jakie padają z ust eks-premiera?
Szwejku według mnie ten filmik oddaje tylko stan lemingozy ludzi starających się dostrzec jak najwięcej wad obecnego rządu - a sadzać po treści filmiku stworzył go wielbiciel Kaczyńskiego. Ludzi, którzy w każdym słowie szukają dwóch literek uważam za dzieci, które powinny iść do przedszkola, bo człowiek dorosły się tak nie zachowuje. Czytałeś komentarze pod filmikiem? Większości pisały to dzieci nie pojęcia o prawdziwym życiu.
W Polsce przez takie coś rodzi się neofaszyzm - ludzie krzyczący o obaleniu komunizmu :D jak ktoś mi poda gdzie są poglądy komunistyczne w PO to się z tym zgodzę.
Obecnie Polska przypomina mi złotą wolność szlachecką - każdy krzyczy i woła co mu ślina na język przypadnie, powiem szczerzę, że z chęcią powitał bym wprowadzenie rządów jednej osoby podobnej do Piłsudzkiego, który weźmie i potrząśnie nami aż się zsolidaryzujemy jako naród.
Raczej jak Iwan Groźny albo Ludwig XIV. Marsz. Piłsudzki był zbyt liberalnym dyktatorem.
Cytat:
Odmawiasz systemowi legitimizmu i umywasz rączki. Chowasz głowę w piasek, bo uważasz, że władzunia jest nie do zmiany w ramach wyborów. To chyba nadmierny przejaw braku wiary w ludzi.
Chowa głowę w piasek ten, kto mówi że król jest nagi :D :?: Obawiam się, że to można przypisać gawiedzi chodzącej na wybory w "demokratycznym kraju realizującym zasady sprawiedliwości społecznej", która sama wybiera sobie ciemiężycieli ;)
O tak z pewnością politycy te pieniądze rozpieprzą gdzie indziej, z pewnością nie zostawią w naszych kieszeniach :lol: Zresztą w temacie Funduszu Kościelnego
http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1102
Palikociarnia jak zwykle bawi się w populizm i awanturuje o pierdoły, gdy w międzyczasie zegar długu tyka. Ale co tam, najważniejsze dokopać "czarnym", nawet jak wokoło się wali i pali. Są rzeczy ważne i mniej ważne. Jak ktoś się skupia na pierdołach, a olewa rzeczy priorytetowe, to to jest popierdółka, a nie mąż stanu. Niestety biłgorajski filozof to krew z krwi naszej tzw. "klasy politycznej"...
Cytat:
Szwejku według mnie ten filmik oddaje tylko stan lemingozy ludzi starających się dostrzec jak najwięcej wad obecnego rządu - a sadzać po treści filmiku stworzył go wielbiciel Kaczyńskiego.
Szukanie wielbicieli Kaczyńskiego w każdym, komu się nie podoba ludowa władza, to właśnie kliniczny objaw lemingozy :lol:
Cytat:
Neofaszyzm to nam się rodzi, a raczej utrwala, właśnie w kręgach naszej ludowej władzy. Tak antywolnościowej władzy, jak ta tuskowa, to nie było na terenie Polski od czasów Jaruzela.
Polska Katorga Podroznicza(PKP) zawsze potrafi poprawic mi humor.Jak nie urok to sraczka-wulgarnie lecz dosadnie:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... ja,1874155
Cytat:
Przestań bujać, że coś wiesz na temat jakichkolwiek rządów, skoro nie masz pojęcia nawet o podstawowych wskaźnikach gospodarczych tego i obecnego okresu. PO miało więcej kasy z UE niż PIS i co z tego wyszło?
Gigantyczny wzrost zadłużenia publicznego!
Podobnie z innymi kwestiami.
Tu masz np. oficjalne dane GUS tj. wskażniki stopy bezrobocia 1990-2012.
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_677_PLK_HTML.htm
Porównaj sobie skale zmian w okresie różnych rządów np.
IX 2004 = 18,9% SLD/PSL
IX 2007 = 11,6% PIS/S/LPR
IX 2012 = 12,4 a teraz to pewnie już ok. 13%. PO/PSL
Wskażniki zadłużenia publicznego, deficytu budżetowego, zmian PKB, itp poszukaj i przemyśl już sonbie sam.
Cytat:
NO tak jak długo będziemy zbierać pokłosie po komunie i dawać Kościołowi? Ciekawe co kościół w obecnych czasach zrobił dla Polski? 94 mln zł nie można przeznaczyć na inny cel?
Co za bzdury. Co jeszcze chcesz zabierać innym? Mam nadzieję, że nie czyjeś majątki albo życie. :mrgreen:
Cytat:
Co mnie obchodzi jakie bzdury gada np. jakiś Kaczyński. On nie rządzi od 5 lat.
Mnie wkurza jak pomyślę, że Polacy oraz przyszłe polskie pra, pra, pra wnuki będą obciążone długami zaciagniętymi przez PO, PSL, SLD.
Cytat:
Palikociarnia jak zwykle bawi się w populizm i awanturuje o pierdoły, gdy w międzyczasie zegar długu tyka. Ale co tam, najważniejsze dokopać "czarnym", nawet jak wokoło się wali i pali. Są rzeczy ważne i mniej ważne. Jak ktoś się skupia na pierdołach, a olewa rzeczy priorytetowe, to to jest popierdółka, a nie mąż stanu. Niestety biłgorajski filozof to krew z krwi naszej tzw. "klasy politycznej"...
Otóż to. :lol:
Cytat:
Szukanie wielbicieli Kaczyńskiego w każdym, komu się nie podoba ludowa władza, to właśnie kliniczny objaw lemingozy :lol:
Otóż to. :lol: