Re: Frakcje - 17 frakcji grywalnych (ujawniono BAKTRIĘ))
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Co do Syrakuz i Pergamonu. Sorry, ale takie Syrakuzy wniosły "trochę" większy wkład w dzieje niż taka Baktria. Napisałbym, że nawet gdyby nie Syrakuzy, Ateny wygrałyby wojnę Peloponezką, a wojny Punickie mogłyby potrwać nieco dłużej. Z Pergamonenem Macedończycy też nie mieli łatwo, a trzeba pamiętać, że to najważniejszy sojusznik miasta Wilczycy w Grecji.
Nie musisz mnie przepraszać bo się zgodzam z tym co tutaj piszesz.
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Sorrki, co wniósł Pont, albo Baktria do pózniejszych dziejów świata? Jakiś genialny wódz się tam narodził, czy może któreś z tych państw założyło imperium?
Na szybko wyszukałem trochę informacji. Pont 3-krotnie w I w. p.n.e wojował z Rzymem i raz nawet udało mu się opanować dużą połać terenu. Pont był też jednym z największych przeciwników Rzymskich w tych czasach na Bliskim Wschodzie, byli o krok od założenia własnego imperium. Więc myślę, że już same te na szybko znalezione informacje uzasadniają ich pojawienie się w grze. Jeżeli dodamy do tego ich położenie oraz wybór jednostek to jest bardzo ciekawą frakcją (z dosyć charakterystycznymi jednostkami takimi jak Brązowe Tarcze, Pontyjscy Szermierze czy Rydwany z Kosami; warto zaznaczyć, że wiele jednostek powinni jeszcze dostać i dużo osób na oficjalnym forum o to prosi). Syrakuzy musiałyby dostać jakieś naprawdę wyróżniające je jednostki by nie pokrywały się jeszcze bardziej z Atenami od Epirusu czy Sparty.
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej.
To jest jakiś punkt wyjścia. Mam jednak wrażenie, że jakby CA miało je zrobić to dostalibyśmy 2-gie Ateny/Epir z kampanii. Baktria też mi nie przeszkadza ale wolałbym dostawać na przemian frakcje zamiast jednym rzutem wschód, dopiero po jego zakończeniu inny rejon. Myślę, że taka polityka wydłużyłaby żywotność gry bo nie wydaje mi się by znalazło się dużo osób, które gra kilka kampanii pod rząd, bardzo podobnymi frakcjami.
Pozdrawiam
No właśnie te mury... czy też raczej ich brak
Pisałem już o tym w innym wątku, to psuje mi grę, tym bardziej, że jeszcze z jedynki pamiętam, że Syrakuzy już na starcie miały potężne umocnienia, a tutaj to lipa.
Zresztą kto wymyślił, że stolicą prowincji Magna Graecia jest jakieś Brundisium, a nie właśnie Syrakuzy czy Tarent, bez sensu to jest.
Naprawdę liczę że będzie DLC "Wojny Punickie" w skład którego wejdą:
- Syrakuzy i Numidia (Masaesylia) + może jacyś barbarzyńcy z północy Włoch
- Nowe jednostki zwykłe i najemne.
Nacje które kojarzę z lekcji historii i chciałbym je zobaczyć (pograć) to:
- Armenia - Jedno z większych niezależnych państw w regionie.
- Pergamon - Dobry sojusznik Rzymu
- Tracja i Iliria - najemnicy, piraci i łupieżcy. Rozchodzi mi się tu bardziej o tendencje regionalną niż poszczególne plemiona.
- Syrakuzy.
- Numidia - 2 i 3 wojna punicka, później wojna z Rzymem
a jak już o nacjach piszemy to mamy frakcję od prawie początków która znana była z ataku w trójkącie, czyli klinie atakując przeciwnika i nie była to kawaleria...
czy można dodać germańskim plemionom taką formację? chodzi o "cuneus' czy "głowę dzika" Lepiej wprawieni czyli bardziej doświadczeni w boju a przy tym lepiej opancerzeni szli na początku klina by załamać szyk wroga.
Jak dla mnie-jestem gotów się założyć; tak będą wyglądały następne DLC:
1.Pakiet frakcji Afrykańskich- Numidia, Libia,Cyrenjka lub któraś z fakcji Etiopskich
2. Pakiet frakcji Brytyjskich- Kaledonowie,Brygantowie,Demetowie lub Dumowie
3. Pakiet frakcji Celtyckich- Atrebatowie, Eduowie,Helwetowie
4. Pakiet frakcji Iberyjskich- Kantabrowie, Galatowie,Luzytanowie
5. Pakiet frakcji Germańskich- Markomanowie, Cheruskowie, Fryzowie
6. Pakiet frakcji Bałkańskich- Dalmatowie, królestwo Odrysów, Getowie
Z tym,że tylko 2,3 będą bezpłatne za resztę trzeba będzie płacić
W tedy ja zacznę zbierać na nowego kompa, a kiedy zbiorę pieniądze, to gra tak z tanieję, że będą dawali wszystkie DLC razem z podstawką, do aktywacji przez Steam
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.
Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, zeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.
1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje
Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.
Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, żeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.
1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje
Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie
Każdy ma chyba podobne obserwacje :D Mam tylko nadzieję. że się to nie sprawdzi. Bo w ten sposób w wschodnich imperiach mamy tylko Partię, która ma czysto wschodni roster jednostek (bo zarówno Partia jak i Baktria są mieszane). Dobry pomysł z DLC Bałkany jako połączeniem nie tylko Dacji i Tracji ale także Ilyrii. Takie DLC wydaje mi się bardzo prawdopodobne. Zrobiłem mapkę z obecnie grywalnymi frakcjami (+Baktria) do wglądu:
http://goo.gl/BchHEA
Patrząc na tą mapę widzimy, że na północnym-zachodzie i zachodzie mapy świata jest dosyć biednie. A tutaj moja wizja jak wyglądałaby mapa z frakcjami, których chcę:
http://goo.gl/mXWp51
Pozdrawiam
Sanvone, fajna mapka. Ciekawe, czy CA ma już wszystkie DLC skończone i wypuszcza je z przerwami czasowymi?
Teraz ważne jest gdzie będą Galaci.
Jak wiecie dostajemy z Baktrią i kampanią Cezara 3 nowe frakcje do głównej kampanii - Bojowie, Nerwiowie i Galaci. W kampanii Cezara nowi będą tylko Nerwiowie, bo inne grywalne to Rzym, Arwernowie i Swebowie.
Czyli 3 frakcje do głównej kampanii to skinpack celtycki. Zastanawia mnie gdzie wrzucą Galatów, bo Nerwiów i Bojów pewnie wrzucą do Galów zapełniając ich grupę, a Galaci mogą być w nowej grupce barbarzyńców wschodu. Wtedy mogą tam wepchnąć Daków i Odrysów, przez co nie będzie czysto balkańskiego DLC. Może wrzucą Nerwiów do Germanów, ze względu na mieszany roster ale wtedy Galatów nie ma sensu do Galów. Jeśli z Galatami będzie grupa plemion celtyckich, nie będących Brytami i Galami to lipa, bo nie będzie jednego z takich packów jak Iberowie lub Bałkany, bo będzie miejsce na tylko jeden.