nie grałem w emire zbyt długo
Wersja do druku
nie grałem w emire zbyt długo
To nieprawda.Cytat:
Zamieszczone przez wybobrak
Typ uzbrojenia ma duży wpływ na skuteczność oddziału w walce - tak jest w Total War już od dłuższego czasu...
Widać wyboraku, że raczej nie grałeś w bitwy na multiplayer prawda? Tam można się przekonać co oznacza walka włócznikami przeciwko szermierzom z tej samej półki (nawet tańszym).
Tak jak napisał Grogmir to jest dużo bardziej złożone niż opisałeś.
P.S. Cieszę się że znajduje się coraz więcej osób pochlebnie oceniających Rome 2 - do niedawna czułem się mocno osamotniony :)
@wybobrak
A szkoda, tam wszystko pasowałoby koledze jak ulał!
Teraz będę improwizował motywy twórcy gry, ale spróbujmy. Wiemy że hoplici stanowili podstawę greckich wojsk co najmniej od VIII w .p.n.e Więc się sprawdzili=musieli być dobrzy. Może owi włócznicy z thueros (osobiście stanowią dla mnie trochę zagadkę, szczególnie ich dużą popularność geograficzną w grze) po pozostawionych artefaktach przedstawiają wyższą technologie zbroi. Tak załóżmy. Więc umiejscawiamy ich np. V-IV w p.n.e Ale wiemy że nie wyparli z linii jako głównej siły hoplitów. (Tych wyparli falangici) Hoplici też się zmieniali (to kilkaset lat!) więc mamy nowy rodzaj hoplitów w nowym rodzaju koszar. Więc gdzie umiejscowić owych włóczników? Może razem z nowymi hoplitami? Ale na pewno wyżej od tych starych. W empire komuś zabrakło tej odwagi. Kliszów 1702- Husaria jak najbardziej i szybkie zniknięcie z historii. Ale nie, przecież jakąż oni maja siłę! No tak, na początku ich nie damy bo po co rozwijać koszary (stajnie) ktoś napisze: jak to? Potem byli słabsi ułani? To nie balansuje mi gry!!! I poszli rozumowaniem kolegi. Dostajemy husarię ku rozpaczy fanów XVIII w na ostatnim etapie rozwoju koszar....
@UP UP
grałem bitwy multiplayer i jacykolwiek szermierze u większości frakcji nie są zbyt przydatni w tych bitwach moim zdaniem
@UP
po 1. nie nazywaj mnie kolegą.
po 2. w empire nic mi nie pasowało dla tego przestałem grać po kilku godzinach.
po 3. najwidoczniej na historii znasz się lepiej ode mnie więc nie będę się kłócił, husaria jak i inne unikalne jednostki w empire powinny pojawić się w grze tym samym okresie w którym pojawiły się w historii. jeżeli husaria znikneła z historii a w jej miejsce pojawili się ułani to musiał być ku temu powód. sposób prowadzenia wojny na całym świecie sie zmieniał i husaria traciła na znaczeniu. może byli zbyt drodzy w utrzymaniu, może ciężkozbrojna kawaleria w walce z piechotą nie miała już szans. gra typu empire powinna odzwierciedlać wszystkie te zmiany które zachodziły w tamtym okresie. w empire husaria powinna być dostępna wcześniej ale w późniejszej fazie gry nowe technologie, nowe jednostki u przeciwników powinny sprawić że gra husarią przestanie się opłacać i lepiej będzie przerzucić się na ułanów. tak samo powinno być w rome 2 jeżeli tacy włócznicy pojawili się później od hoplitów i wiele państw z nich korzystało to najwidoczniej mieli coś w sobie. może byli tańsi od hoplitów, bardziej wszechstronni musiał być jakiś powód że zaczęto ich używać zamiast pozostać przy samych hoplitach. niestety rome 2 tego nie odzwierciedla. po prostu po zbudowaniu koszar wyższego poziomu dostajemy niewiele tańszą i o wiele gorszą jednostkę z której nie opłaca się korzystać
Co do Husarii w empire to jak dla mnie trochę dali ciała. Powinna pojawić się wcześniej, za to na późniejszym poziomie koszar powinni dostawać belkę doświadczenia i po problemie. Takie rozwiązanie by mnie zadowoliło.
Co do jednostek nigdy się nie dogodzi wszystkim. A co do tych włóczników z thueros czy innych, to mam ich gdzieś. Bo dla mnie armia grecka to hoplici zwykli + jacyś lekkozbrojni + konnica (w zależności od konkretnego polis), gdyż tak sobie wyobraziłem, wymarzyłem, i tak sobie gram na singlu. Co prawda brak czy też dziwne ustawienie w poziomach koszar lub drzewku technologicznym trochę boli (eh te wczesne reformy Rzymskie). No ale co zrobić jak samemu nie za bardzo się wie jak to ustawić po swojemu.
też mam gdzieś tych włóczników bo nie ma sensu sobie nimi głowy zawracać, ale to troche wkurzające że ta wszędzie chwalona wielka różnorodność jednostek jest zrobiona na odwal się. jednostki są niedopracowane i powrzucane do byle jakich budynków. CA zależało jedynie na ilości jednostek a nie na ich jakości wykonania czy sensownym rozdzieleniu ich do poszczególnych budynków i technologiiCytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Tylko trzeba zauważyć że w Rome II np: większe tarcze lepiej bronią przed bronią miotającą, miecznicy lepiej sobie radzą z włócznikami, niektóre jednostki lepiej sobie radzą z ciężkozbrojnymi mimo ogólnych niższych statystyk, czy choćby kamienie miotane z procy różnie radzą sobie z różnymi jednostkami, z którymi za to inaczej radzą sobie oszczepy czy strzały z łuku. Jedne jednostki szybciej biegają, albo mają inny typ pancerza który lepiej broni przed bronią taką i taką. A jeśli nie wszystko co piszę jest prawdą, to widocznie po prostu pojawiają się u mnie dziwne zbiegi okoliczności.
Nie jestem znawcą historii antycznej, a swoją wiedzę czerpię z kanałów YT:
- Hoplici - większe tarcze więc wysokie bonusy w falandze, większa szansa na zablokowanie pocisku, zabrać im szybkie natarcie z umiejętności i obniżyć nieco szarżę, niech przepychają się falangą
- Włócznicy z Theuros - ciskają oszczepami podczas natarcia, posiadają mniejsze tarcze więc powinni mieć mniejsze bonusy w falandze ale za to mieć wyższą szarżę i umiejętności walki poza falangą, może dobrym pomysłem byloby im dodanie wyższej premii przeciwko jeźdźcie albo taktykę przeciw niej do umiejętności,
- Hoplici z Theuros - zrobić z nich hybrydę dwóch powyższych - dobrze opancerzeni ale tarcza theuros, zdolność walki w falandze tak jak hoplici, a bez niej tak jak włócznicy z theuros. generalnie to czym obecnie są hoplici tylko, że nieco lepszymi statystykami ale i droższymi. Z umiejętności to falanga (aka mur hoplitów) i szybkie natarcie im wystarczy do uniwersalności,
Pasowałoby to kolejności tych jednostek u Aten, nie wiem jak u reszty. Tak byłoby imo najlepiej bo te jednostki różniłyby się nieco bardziej
Pozdrawiam
Rozumiem.Cytat:
W takim razie uważam, że nie trafiłeś na odpowiedniego przeciwnika.
Jeżeli chcesz sprawdzić o czym pisze i czy to prawda to napisz do mnie proszę na PW namiary na swój steam - zhostuje bitwe i postaram się pokażać Ci, że różnica jest naprawdę duża a szerzmierze wcale nie są "mało przydatni" ;)
Nic dodać nic ująć - tak właśnie wygląda mechanika w tej grze (podobnie było w Shogunie II - wcześniej nie grałem multi więc się nie wypowiadam).Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
To jest prawda.
Towarzyszu Wybobrak.Cytat:
Jeśli piszesz że SĄ jakieś inne sposoby na zakup tego dodatku, to prosiłbym żebyś podał chociaż jeden taki przykład, ok?