https://www.youtube.com/watch?v=N-hoMr44MdY
Wersja do druku
Grogmirze, ja to wczoraj wklejałem w screenach i artach. :)
Ogólnie słaby trailer a wygląd jednostek mnie drażni. Lepiej to wyglądalo w Asterixie.
Ostatni wyłączyłem sobie mody tekturowe i gram na czystym Romku. Biorąc pod uwagę, że te a Attili są jeszcze bardziej "plastikowe", niż zbroje katafraktów z podstawki, pozostaje czekać na mody. Jednak po tym, co zobaczyłem na gameplayach z bety to barbarzyńcy wyglądają całkiem nieźle. W tym momencie martwią mnie najbardziej Sasanidzi, bo szykuje się jakiś kalifat, a przecież w Rome te jednostki wyglądały wcale sensownie. W sumie to szkoda, że za progresem w mechanice gry nie idą projekty jednostek.
[EDIT] I takie małe pytanko. Na materiałach promocyjnych sporo widać Germanów w hełmach z okularami. Co prawda maski na hełmach i osłony policzków istniały, ale czy aby na pewno typowo nordyckie hełmy były wykorzystywane?
Stary, to jest gra komputerowa, a nie podręcznik akademicki do V wieku. Ona ma dobrze wyglądać i cieszyć gracza (także wizualnie) :-) W GTA też się czepiasz, że postać po kulce w głowę wychodzi cała ze szpitala, a w NFS nie podoba Ci się, że samochód po zderzeniu 200km/h z barierką jest tylko delikatnie wgniecony? :) Cieszymy się, że wiesz trochę o uzbrojeniu późnej starożytności, ale ta wiedza służy do eksploatowania w pracy naukowej, a nie grze na komputerze :D
GTA to nie jest gra oparta na historii... ot taka "mała" różnica.
To gra a nie podręcznik. Chcesz faktów historycznych, to sięgnij po książkę. Okres historyczny jest tłem dla dobrej zabawy, a nie wierności historycznej.
Idąc Twoim tokiem myślenia, to nie powinniśmy np. grając Rusią w Medku 2 zatrzymać inwazji Tatarów. Bo to przecież "gra historyczna" (co to w ogóle takiego?).
Gdzie ja napisałem, że TW to "gry historyczne", proszę o cytat... No ale czego oczekiwać po osobie która stawia paralele między GTA a TW...Cytat:
To gra a nie podręcznik. Chcesz faktów historycznych, to sięgnij po książkę. Okres historyczny jest tłem dla dobrej zabawy, a nie wierności historycznej.
Idąc Twoim tokiem myślenia, to nie powinniśmy np. grając Rusią w Medku 2 zatrzymać inwazji Tatarów. Bo to przecież "gra historyczna" (co to w ogóle takiego?).
Po za paroma osobami (ja się do nich nie zaliczam), nikt nie chciałbym pełnej wierności historii, ale czym bliżej, szczególnie w kwestii uzbrojenia tym lepiej... Już nie mówiąc o tym, że te uzbrojenie historyczne czy nie może wyglądać lepiej w grze niż to widać do tej pory na screenach. Skoro moderatorzy potrafią, to i CA powinno się bardziej przyłożyć.Cytat:
Okres historyczny jest tłem dla dobrej zabawy, a nie wierności historycznej.
ps. odpowiedziałem koledze Dudzio tutaj, gdyż modzi nie pozwolili na kontynuacje wątku w temacie o screenach.
Dobrze zrobiłeś, ja przeniosłem wasze posty. Pampa
Łał. Czepiasz się słówek. Gratuluję, złapałeś mnie na czymś. Szkoda, że nijak się to ma do meritum. Porównanie jak najbardziej trafne, bo podstawą do niego był fakt, że i jedno i drugie to gra komputerowa. A każda gra jest osadzona w mniej lub bardziej odnoszących się do rzeczywistości realiach. Czyli każdą grę moglibyśmy (ale to absurdalne) oceniać pod kątem "wierności historycznej/wierności rzeczywistości". Szkoda, że nie zrozumiałeś. Ale czego oczekiwać...
Rozmowa nie dotyczy tego, czy V wieczni wojownicy mogą biegać z mieczami świetlnymi, tylko kształtu ich hełmu. Też jestem osobą wrażliwą na historię, ale czepianie się tego czy "hełm nordycki" ma prawo być na głowie V wiecznego Germana jest bezsensowne. Cała seria TW jest oparta na pewnej umowności co do historii, niektóre części gry pozwalają grać nawet na przestrzeni kilkuset lat, kiedy uzbrojenie o którym mówicie bardzo się zmieniało. Nie ma innej możliwości, niż próba archetypizacji wyglądu żołnierzy. Nikt nie umieści 1000 rodzajów hełmu. Umieści się dwa albo trzy, najbardziej charakterystyczne i najbardziej pasujące do wizji epoki w kulturze popularnej. Bo to gra komputerowa. A gra ma bawić, a uczyć dopiero w piątej czy tam dziesiątej kolejności. Dlatego lepiej aby twórcy swój czas poświęcili np. na balans frakcji, a nie tworzenie setnego hełmu Z typu Y wzór datowany na XXX rok.
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak powstaje gra komputerowa... czy to Ci, mi, KLA czy tam komuś się podoba, jest zespół który zajmuje się balansem czy AI, które dla mnie jest o wiele ważniejsze od wszelako pojętej "historyczności", ale jest zespół od uzbrojenia itd. Ja oczekuję od każdego z tych zespołów jak najlepszych wyników pracy, bo na pewno osoby z uzbrojenia nie przejdą robić lepsze AI.
I nie ja nie piszę tutaj o kształcie hełmów, tylko ogólnie o wyglądzie jednostek, nawet abstrahując od historyczności.... jak widać jak screenach oraz słychać od ludzi jest albo słabo, albo co najwyżej średnio.