Po ciagnoles mnie za jezyk Witia wiec moze pociągniemy temacik oczywiście rozpatrując tylko nasze argumenty ;)
1.
Cytat:
Swoją drogą, bardzo marna gadka Marko.
jaki temacik i argumenty taka gadka
2.
Cytat:
Piszemy książkę, poradnik do 'Przyjaciółki', czy rozmawiamy o istocie chrztu i jego praktycznym wymiarze w naszym społeczeństwie ? Bo, jakby Ci to powiedzieć... Twoje słowa nijak się mają do tego co pisałem.
nie poradnik poprostu obrazowe wyjasnienie jego potrzeby ,wszak chyba sie zgodzisz ze mozesz jej rozparrywac w kontekscie bycia chrzczonym i chczenia innego dziecka jako ze o pierwszym przypadku niewiele moge powiedziec bo niepamietam opisalem przypadek drugi.
Praktyczny wymiar powiadaz no ale sam chyba przyznasz ze czasy sie zmienily przyszlo nowe leprze teraz trendy jest nie wyjscie razem z rodzina w niedziele do kosciola ale do supermarketu ,kto zawiera maluzenstwa leprze sa wolne zwiazki no to pytam sie po co ograniczac niemowlle narzycac mu jakis ograniczenia nie lepiej dac mozliwosc wyboru po co mu chrzest .
Odpowiedz na to znajdziesz w tym przyjaciolkowym poradniuku : z odpowiedzialnosci i z obawy .
3
Cytat:
No to zaprawdę moralność masz płytką i dosyć przedszkolną. Cejrowski wyszedł z tej 'konfrontacji' pokazując jaki z niego prawdziwy, biblijny i fundamentalistyczny katolik. Wybacz Marko, ale ktoś kto mówi, że w imię obrony 'słusznych zasad' powinno się mieć prawo zabijać ludzi inaczej myślących zasługuje na opinię wariata i oszołoma.
Proponuje przesłuchaj jeszcze raz dokładnie
Cejrowski stwierdził ogólnie ze w obronie życia nienarodzonego katolik powinien stawać w obronie tak jakby stanął broniąc swoich bliskich
była próba wciągnięcia go w gre słowna na przykładzie kliniki aborcyjnej ale to wyjaśnił i przedstawił swoje zdanie wyraźnie
A w odpowiedzi na zarzut jesli moja przedszkolna i plytka moralnosc oburza sie kiedy slysze jak oponent Cejrowskiego zarzeka i na glos oświadcza ze jest przeciwnikiem zabijania życia nienarodzonego ale .....................sa wyjatki ,sa sytuacje
CZyli idac jego tokiem myslenia:
1. Nie bedziesz mial bogow innych .............ale jak odczasu do czasu innemu zloze poklon no przeciez
2.Nie zabijaj .....................no chyba ze starców im juz niewiele zostalo
3 .Nie cudzołożysz ...........no chyba ze z blondynka one glupiutkie takie.
I tak dalej i tak dalej jak łatwo byc oświeconym katolikiem a nie zaściankowym fundamentalista dla których czarne to czarne a biale to biale.
4
Cytat:
Ja w swojej postawie duchowej czuje się rewelacyjnie, bo mam świadomość, że nie oszukuje własnego mózgu podsuwając mu bzdurne historyjki i tłumacząc sobie na siłę, że świat jest czarno-biały, że ludzie żyją kierując się ponadczasowymi ideami, itd...
to akurat nie bylo do ciebie osobiscie a przyjąłeś to az tak emocjonalnie pewnie nie zauważyłeś kropek oddzielających to od twoich cytowanych wypowiedzi
ponadczasowe idealy mowisz czyli jednak w cos wierzysz ,cos cie ukierunkuje
5
Cytat:
To po pierwsze. Po drugie nie wiem czy wiesz nie raczyłeś odnieść się do argumentów, tylko wychwyciłeś ad'persona w jego kierunku. Czy tak naprawdę trudno jest zrozumieć, że to co proponuje ten człowiek jest napędzaniem pętli wzajemnej nienawiści i długofalowo doprowadziłoby tylko to zabijania jeszcze większej ilości nienarodzonych dzieci, niż robi się to obecnie ? Palnąłeś coś o miłości do bliźniego, obronie wiary i odwadze, nie zastanawiając się wogóle nad sensem działania, które zdajesz się popierać.
no faktycznie nie doczytałem sie argumentów wiec slucham co jest argumentem mniejsze zlo usuwamy płód bo matka może umrzeć a ktory kochający rodzic nie oddałby zycia za swoje dziecko,usuwamy plod bo jest wynikiem gwałtu czyli mniejsze zlo jednak należy pamietac ze nawet w tak trudnej sytuacji jaka jest gwalt i calej sytuacji to dziecko jest czescia tej kobiety,czy może usuwamy plod z przyczyn ekonomicznych trudnej sutuacji rodzinnej no jak to usprawiedliwic .
Ogólnie żałuje jednak ze wszedłem w ten temat w świetle ostatnich wydarzeń odebrałeś moja wypowiedz jako atak na twoja osobe a nie słusznie ,nie jestem żarliwym katolikiem wiele mnie zniecheca w obecnej postawie kleru ale wierze w Boga i sie tego nie wstydzę i nigdy nie staram sie wybierać z wiary to co dla mnie w danej chwili korzystne i łatwiejsze bo to w tedy nie jest wiara ale obłuda .
Co do Cejrowskiego przyznaje facet jest kontrowersyjny znam go glownie z felietonów głownie antykomunistycznych o raz przyrodniczych ,w kwestii religii i jego wypowiedzi na ten temat byl to jedyny wywiad jaki ogladalem i tylko raz go poniosło w tym wywiadzie tylko raz ale szybko sytuacje wyjasnil wiec twoje stwierdzenie o jego fundamentalizmie jest wyolbrzymione.
Na zakonczenie napisales:
Cytat:
ktoś kto mówi, że w imię obrony 'słusznych zasad' powinno się mieć prawo zabijać ludzi inaczej myślących zasługuje na opinię wariata i oszołoma.
czysto teoretyzując jesli bys w obronie osoby ci bliskiej lub obcej ale krzywdzonej w twojej obecnosci stajac w jej obronie musiał odebrać napastnikowi życie czy miałbyś odczucie ze postępujesz jak wariat i oszołom ?
Bo w tym przykładzie z klinika przedstawionym w wywiadzie nie chodziło o ludzi inaczej myślących ale dokonujących aborcji czyli dokonujących mordu na nienarodzonych dzieciach.
Na koniec jeśli ci uraziłem to przepraszam nie było to moim celem .